[icegram campaigns=”14335″]

Vaginalni sekret grupe

Vaginalni sekret je nešto sa čim se susreće svaka žena. Njegov izgled, količina, miris i boja variraju u zavisnosti od osnovnog uzročnika ovog sekreta.

Šta je vaginalni sekret? Vаginаlni sekret je zapravo mešavina tečnosti i ćelijа koje se kontinuirano izlučuju kroz vаginu i čija je funkcija čišćenje i zаštita vаgine.

Mala količinа vаginаlnog sekreta je normаlna pojava, ali аko je vаginаlni sekret pojačan, uz neobičаn miris i izgled, ili se jаvljа zаjedno sа svrаbom ili peckanjem, to može biti znаk dа postoji neka infekcija.

U zavisnosti od uzročnika vaginalne infekcije, a samim tim i vaginalnog sekreta, postoji 6 grupa vaginalnog sekreta.

vaginalni sekret 3 grupa

Vaginalni sekret – grupe

Prva i druga grupa vaginalnog sekreta (I i II)

Prva grupa vaginalnog sekreta je obično prisutna kod devojčica, dok je kod seksualno aktivnih odraslih žena normalan nalaz druga grupa. Ukoliko se pitate kako izgleda normalan vaginalni sekret – on je bez mirisa, beličaste boje, ujednačen i proziran.

Treća grupa vaginalnog sekreta (III)

U ovom slučaju je vaginalni sekret vrlo obilan, bele ili žute boje i često miriše na pokvarenu ribu. Uzročnici su streptokoke, stafilokoke, bacili i druge bakterije. Treća grupa vaginalnog sekreta zahteva lečenje. Nakon vaginalnog i cervikalnog brisa se utvrđuje tačan uzročnik, a obično su to bakterije koje su deo normalne vaginalne flore – koje se u određenim uslovima prenamnožavaju i izazivaju pojačan vaginalni sekret.

Četvrta grupa vaginalnog sekreta (IV)

Ovde se radi o gonoreji, polno prenosivoj infekciji koju uzrokuje gonokok. Prisutna je gnojna sekrecija iz grlića materice. Međutim, gonoreja vrlo često ne daje nikakve simptome, pa može da uzrokuje neplodnost.

Peta grupa vaginalnog sekreta (V)

Ovde se radi o trihomonijazi, tj. prisustvu parazita protozoe Trichomonas vaginalis. U ovom slučaju, vaginalni sekret je obilan, penušav, zelenkasto-žute boje.

Šesta grupa vaginalnog sekreta (VI)

Česta grupa vaginalnog sekreta, koja ukazuje na prisustvo gljivične infekcije, a izazivač je kvasac Candida albicans. Simptomi vaginalne kandidjaze su beličast sekret siraste koenzistencije, svrab, crvenilo, peckanje. Vaginalna kandidijaza se obično javlja zbog opadanja imuniteta i nakon upotrebe antibiotika. Lečenje je često dugotrajno, jer gljivice imaju tendenciju da se vraćaju – ali nema naročite opasnosti po zdravlje.

Treća grupa sekreta uzrok

Često je veoma teško da se utvrdi tačan uzročnik treće grupe vaginalnog sekreta. Trenutno, izgleda da kombinacija višestrukih bakterija mora biti prisutna zajedno da se razvije vaginalni sekret grupa 3. Inače, treća grupa sekreta se odnosi na bakterijski vaginitis.

Bakterijski vaginitis se obično karakteriše smanjenjem broja normalnih laktobacila koji proizvode vodonik-peroksid u vagini. Istovremeno, dolazi do povećanja koncentracije drugih tipova bakterija, posebno anaerobnih bakterija (bakterija koje rastu u odsustvu kiseonika). Kao rezultat toga, dijagnoza i lečenje nisu tako jednostavni i identifikovanje i iskorenjivanje jednog tipa bakterija. Zašto se bakterije kombinuju da bi uzrokovate ovaj disbalans je nepoznato.

Izvesni faktori rizika koji uvećavaju šanse za razvoj bakterijske vaginoze su identifikovani. Ovi faktori rizika uključuju:

– imati više seksualnih partnera ili nov seksualni partner

– intrauterini uređaji za kontrolu rađanja

– nedavna primena antibiotika

– vaginalno ispiranje

– pušenje.

Međutim, uloga seksualne aktivnosti u razvoju ovog stanja nije u potpunosti shvaćena, i iako većina stručnjaka veruje da se bakterijska vaginoza ne javlja kod žena koje nisu imale seksualne odnose, drugi smatraju da stanje još uvek može da se razvije kod žena koje nisu imale seksualni odnos.

Vaginalni sekret treća grupa u trudnoći

Vaginalni sekret treća grupa u trudnoći je rezultat nerаvnoteže normаlnih bаkterijа u vаgini. Ukoliko se pitate da li bakterijska vaginoza može da utiče na fetus, ovde su mišljenja podeljena – postoje dokаzi koji povezuju treću grupu sekreta u trudnoći sа prevremenim porođаjem.

Druge studije tаkođe pokаzuju postojanje potencijalne veze bakterijske vaginoze u trudnoći sа pobаčаjem, rаđanjem deteta male težine i drugim komplikacijama.

Treća grupa vaginalnog sekreta u trudnoći se mora lečiti isključivo prema savetima lekara, nikako na svoju ruku!

Treća grupa sekreta lečenje

Do 1/3 slučajeva bakterijske vaginoze se mogu rešiti sami od sebe, a medicinski tretman se preporučuje ako su prisutni simptomi ili tokom trudnoće kako bi se izbegao razvoj komplikacija.

Lečenje treće grupe sekreta je uz pomoć antibiotika, bilo njihovom lokalnom primenom u vidu vaginaleta ili krema ili oralnom primenom u vidu pilula. Lekar često prepisuje antibiotik na osnovu bakterije koja je izazvala bakterijski vaginitis, što se određuje brisom.

Lečenje obično traje nedelju dana i morate proći celu terapiju antibioticima, ne smete prekidati pre vremena, čak i ako se simptomi poboljšaju – jer se onda infekcija može vratiti.

Treća grupa sekreta lečenje partnera

Još uvek postoje neslaganja među stručnjacima u vezi toga da li se bakterijski vaginitis može prenositi. Ovo je stanje karakteristično za ženu, međutim, neke bakterije koje su odgovorne za treću grupu vaginalnog sekreta se ipak mogu preneti seksualnim putem. Iz tog razloga je obavezno korišćenje zaštite u vidu prezervativa sa svakim novim partnerom.

Treća grupa sekreta – lečenje partnera je obavezno ukoliko se ustanovi da je u pitanju polno prenosiva bakterija, kao i ako partner razvija simptome. Tokom perioda lečenja, obavezno je uzdržavanje od seksualnih odnosa. Ukoliko se samo žena leči, a partner ne – moguće su stalne reinfekcije nakon ponovnog seksualnog odnosa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply