Osteohondroza predstavlja hronično oboljenje koje se uočava tek kada dođe do ozbiljnijih komplikacija, zbog čega pojavu simptoma treba shvatiti kao njenu manifestaciju, a ne uzrok.

Osteohondroza je degenerativni proces koji se odvija između kičmenih pršljenova i kičme. Ovo oboljenje pogađa mahom sredovečne i starije ljude. U posebnu rizičnu grupu za sticanje osteohondroze ubrajaju se gojazne i neaktivne osobe, kao i lica koja su doživela teže povrede kičme ili povrede usled prekomerne fizičke aktivnosti.

Nukleus se prostire između ovih pukotina, izazivajući otok pršljena i iritaciju kičmene moždine. Bolest nastaje u mekanom delu jezgara invertebralnih diskova. Jezgro propada gubeći svojstva usled delovanja složenih hemijskih procesa. Po uticajem degenerativnih procesa prstenovi vlakana se premeštaju i gube svoje osnovne karakteristike, što dovodi do stvaranja pukotina između intervertebralnih diskova. Jezgro prodire u ove pukotine, izazivajući otok pršljena i iritaciju kičmene moždine. Kada fibrilni prsten nestane u potpunosti, nastaju uslovi za pojavu hernije ili osteofita. Prazni prostori između pršljenova podležu pod teretom, što predstavlja jedan od najprimetnijih znakova osteohondroze.

U daljem tekstu biće razmatrani simptomi osteohondroze, dva najčešća tipa navedenog oboljenja: osteohondroze vrata (cervikalna osteohondroza) i osteohondroze struka (tzv. lumbalna osteohondroza.

osteohondroza

Osteohondroza vrata

Identifikovano je više od 30 mogućih kliničkih sindroma vratnog tipa osteohondroze. Najčešći simptom koji izaziva osteohondroza vrata je glavobolja, mada je moguće ispoljavanje i drugih netipičnih simptoma, koji mogu obuhvatiti pojave poput pogoršanja vida i slabost ruku i nogu, na izgled neindikativne simptome osteohondroze. Ipak, simptomi cervikalne osteohondroze mogu se klasifikovati u tri vodeće grupe:

Simptomi koji se javljaju usled oboljenja perifernog nervnog sistema
Praćeni su pojavom jutarnjeg bola u vratu, otežanim okretanjem glave i pucketanjem koje se javlja usled pokreta iste (simptom ukorenjene osteohondroze). Često se ispoljavanje pomenutih simptoma objašnjava kao posledica prehlade i nezgodnog položaja pri spavanju. Ipak, navedeni simptomi osteohondroze vrata pre će pogoršati nego izazvati bolest. Ponekad se bol može proširiti i na ramena, ruke ili grudi, te simptomi mogu nalikovati na one kod srčanog napada.

Simptomi izazvani oštećenjem kičmene moždine u predelu vrata
Ispoljavaju se pojavom slabosti ekstremiteta, promenama mišićnog tonusa i grčevima u mišićima. Ovi simptomi uključuju i gubitak osećaja bola, tempreturne promene usled slabog protoka krvi. Pojava osteohondroze može se uporediti sa brzim strujnim udarom koji prolazi kroz kičmu i ekstremitete. Primarno lečenje simptoma osteohondroze sastojalo bi se u ubrzavanju protoka krvi u kičmenoj moždini.

Simptomi povezani sa otežanim funkcionisanjem mozga
Obično su uslovljeni psiho-emocionalnim poremećajima kao što su uznemirenost, nesanica, iritacije i promene u raspoloženju. Javlja se preterano znojenje, bledilo, apatičnost i učestala potreba za mokrenjem, što sve skupa ukazuje na poremećaje u funkcionisanju hipotalamusa. Istovremeno, može doći do čestih sinkopa (naglog padanja u nesvest) i naglog pada krvnog pritiska. Vestibularni sistem je izuzetno osetljiv na promene u cirkulaciji krvi, zbog čega može doći do pojave vrtoglavice, problema sa održavanjem ravnoteže, mučninom i povraćanjem. Ostali simptomi su: problemi sa sluhom, tinitus, kašalj, suvo grlo, grlo nelagodnost, male smetnje u vidu.

Osteohondroza u predelu struka (torakalna ili lumbalna osteohondroza)

Osteohondroza ovog tipa može dovesti do pojave različitih stupnjeva bolova, od teških do prisustva akutnih bolova u donjem delu leđa. Bol se razvija i jenjava postepeno, u zavisnosti od pozicije istog u predelu struka. U slučaju pojedinih vrsta bolova, mora se mirovati u ležećem položaju. Bol se može proširiti na bokove, butine, listove i stopala. U zavisnosti od fizičke aktivnosti pacijenta, mogu se smenjivati ponovljeni napadi bola sa bezbolnim periodima.

Simptomi disfunkcije vegetativnog nervnog sistema
Prekomerno znojenje stopala, bledilo, oštećena kosa, svrab nogu i crvenilo bitni su simptomi da se dijagnostifikuje osteohondroza. Takođe, bitan ukazatelj da se razvija osteohondroza je i prisustvo čestih telesnih grčeva.

Zbog brojnih evidentiranih kliničkih simptoma osteohondroze, gorenavedeni simptomi predstavljaju samo neke u nizu pokazatelja oboljenja osteohondroze. U suštini, mnogi drugi simptomi osteohondroze koje nismo naveli mogu biti značajni za identifikaciju bolesti, pogotovo ako nastupaju istovremeno. Ipak, samo iskusan stručnjak može dati tačnu dijagnozu i potvrdu da se pojavila osteohondroza. Poseta lekaru se preporučuje ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma.

Osteohondroza lečenje

Lečenje osteohondroze podrazumeva najpre smirivanje bolova ili upale ne predstavlja uvek efikasan način. Ponekad masaže, fizikalne terapije i uzimanje biostimulanasa ne mogu pomoći, a ni naneti štetu. Svi navedeni postupci mogu trenutno pomoći, ali ne mogu trajno rešiti problem napredovanja degenerativno-distrofičnih procesa koje izaziva osteohondroza. Starosno doba nema nikakav uticaj na pojavu oboljenja osteohondroze, što se može dokumentovati rendgenskim snimcima 14-ogodišnjeg tinejdžera i 60-ogodišnje osobe.Da bi se predupredila osteohondroza, neophodno je eliminisati potencijalni uzrok već u najranijim dečjim godinama, u skladu sa starom devizom da „sve počinje u detinjstvu“.

U prevenciji i terapiji osteohondroze najpre se mora voditi računa da kičma stalno bude u pravom položaju, teret prilikom nošenja mora biti pravilno raspoređen.Osteohondrza može da se pogorša pod uticajem klimatskih uslova. U godišnjim dobima koja su kritična za pogoršanje simptoma poželjno je ići kod iskusnog terapeuta i upražnjavati propisane vežbe za jačanje trbušnih mišića i kičme.

Takođe, neophodon je održavati pravilan stav tela pri sedenju, ići i ustajati iz kreveta na ispravan način. Ležaj na kome spavamo ne sme biti previše mekan, a ni čvrst. Istovremeno svima kod kojih se pojavila osteohondroza, preporučuje se izbegavanje nošenja teškog tereta. Jedan od imperativa za lečenje osteohondroze jeste i pravilna ishrana koja podrazumeva smanjeni unos soli, i zapamtite: najbolji lek da se spreči osteohondroza je pravovremeno vođenje brige o zdravlju kičme i organizma u celosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply