prirodni-lek-anemija

Mada se danas može reći da se tačno zna koji su uzroci za nastanak takozvane malokrvnosti, odnosno anemije, to ni malo ne umanjuje neprijatnosti koje ovo oboljenje nosi. Najčešće se manjak crvenih krvnih zrnaca manifestuje kao malaksalost, manjak koncentracije, odnosno slabost i na fizičkom i na mentalnom planu.

Najbolji prirodni lekovi za anemiju

Srećom po nas, pa postoje brojni lekovi iz Prirode koji pomažu kod anemije. Međutim, ne zaboravite da ona može biti uzrokovana i nekim vrlo ozbiljnim oboljenjima, pa se svakako uvek preporučuje najpre potražiti savet lekara, uzevši u obzir da u pojedinim slučajevima čak ni najbolji prirodni lekovi za anemiju za koje znamo nisu dovoljni, te je neophodno koristiti i one industrijske.

Kada kažemo najbolji prirodni lekovi za anemiju na prvom mestu mislimo na cveklu i koprivu, mada ne treba zanemariti ni : borovnicu, kupinu a posebno kupinovo vino, te med, aroniju, višnju, spanać, zelje i mnoge druge namirnice, koje su poznate kao odličan izvor gvožđa, čiji manjak je upravo i osnovni uzrok za pojavu anemije.

Lečenje anemije

Lečenje anemije je uvek najbolje sprovoditi pod nadzorom lekara, jer malokrvnost može da izazove niz komplikacija ukoliko se ne leči blagovremeno i na adekvatan način.

Kada je u pitanju blaga malokrvnost, vrlo je verovatno da će vam lekar samo dati uputstva o namirnicama čiji unos treba da povećate, dok ukoliko je anemija uzela maha neretko se pribegava korišćenju ampula gvožđa.

 

Sok od cvekle protiv anemije

Kao jedan od najboljih boraca često se navodi sok od cvekle protiv anemije. A kako svi znamo da, iako je zdrava i izuzetno bogata gvožđem, cvekla nema baš tako prijatan ukus, sok od od ovog povrća možete kombinovati sa drugim vrstama povrća ili sa voćem. Možete napraviti i mešavinu od iste količine cvekle, šargarepe, meda i limuna, koja pomaže i u jačanju imuniteta.

Svakako, sok od cvekle protiv anemije je najbolje cediti na sokovniku i piti odmah. Najbolja kombinacija je uz dodatak jabuke i šargarepe.

Povezano>>> Sok od cvekele priprema, lekovitost

Med i kopriva za prirodno lečenje anemije

Med i kopriva za prirodno lečenje anemije se koriste od davnina u našoj narodnoj tradiciji. I bez obzira da li ćete ih konzumirati zajedno ili ne, oni će izuzetno povoljno uticati na malokrvnost, budući da se zna da je kopriva izuzetno bogata gvožđem, a sa druge strane med je čuveni prirodni antibiotik.

Ako vam se ne dopada da pijete čaj od koprive zaslađen medom, možete uzeti seme koprive i pomešati ga sa medom, pa tu smesu uzimati svakodnevno u količini od 1 do 2 kafene kašičice. Osnovna mera je na pola kilograma meda 100 grama semena koprive.

Povezano>>> Seme koprive i med kao lek

Aronija i med za prirodno lečenje anemije

U poslednje vreme se često preporučuju aronija i med za prirodno lečenje anemije uzevši u obzir da je, kao što smo več rekli med prirodni antibiotik koji obnavlja organizam, a aronija izuzetno bogata ne samo gvožđem, već i mnogim drugim vitaminima i mineralima koji pomažu organizmu da ojača i počne da stvara crvena krvna zrnca u većem broju.

Kakao prirodni lek za lečenje anemije

Kada čujete da je i kakao prirodni lek za lečenje anemije gotovo sigurno pomislite na kakao u kesicama koji može da se kupi u bilo kom supermarketu. Međutim, tajna je u čistom kakau, koji jedini sadrži sve one elemente koji će vam pomoći u borbi sa anemijom.

Možete ga jednostavno pomešati sa prirodnim medom, pa jesti kao namaz ili ga, pak koristiti na uobičajen način uz mleko. Bilo kako da ga koristite, vrlo brzo ćete osetiti njegove blagodeti.

Ishrana kao lek za anemiju

Ukoliko je anemija u početnom stadijumu relativno lako ćete je prevazići ukoliko shvatite da i ishrana kao lek za anemiju može da bude korisna. Mada se uvek savetuje najpre da posetite svog lekara kako bi utvrdio da li su zaista simptomi koje osećate posledica anemije ili ne.

Naravno, uvek možete početi sa korekcijom ishrane ako sumnjate na anemiju, te da uvrstite više zelenog lisnatog povrća, a posebno spanać, blitvu i zelje. Savetuje se takođe pojačati unos crvenog mesa, a na prvom mestu konjskog koje je izuzetno poznato kao borac protiv malokrvnosti. Tu su još i brojne namirnice koje podižu nivo gvožđa, a prvenstveno mislimo na cveklu, med, te crveno voće poput kupina, malina, ribizli. Ne zaboravite i kupinovo vino.
Naravno, ishrana treba da bude raznovrsna, uz pojačan unos svežeg voća i povrća, kao i jaja i ribe.