Sok od cvekle za anemiju, pritisak, rak, upotreba u trudnoći

Sok od cvekle svetlo crvene boje odlično utiče i na oči i na jezik. Nemojte biti gadljivi na ovaj sok. Ova fantastična namirnica ima još mnogo koristii po zdravlje. Pogledajmo kako to sok od cvekle dobro deluje na zadravlje.

Cvekla sadrži betalaine – ovaj neverovatni fitonutrijent ima antioksidativna i antiupalna svojstva, a takođe pomaže i u detoksikaciji.

Nutrijenti koje sadrži sok od cvekle:

Jedna šolja soka od sirove cvekle sadrži:

Nutrijenti % dnevne preporučene doze

 • Folna kiselina 37%
 • Mangan 22,5%
 • Vlakna 15,2%
 • Kalijum 12,6%
 • Vitamin C 11,1%
 • Triptofan 9,3%
 • Magnezijum 7,8%
 • Gvožđe 6%
 • Fosfor 5,4%
 • Bakar 5%
 • Kalorije 3%

Benefiti soka od cvekle po zdravlje

Sok od cvekle povoljno deluje na zdravlje na mnogo načina. Ima preventivnu, kao i funkciju lečenja kad je u pitanju zdravlje.

Sok od cvekle za anemiju

Porcija soka od cvekle sadrži 37% preporučenog dnevnog unosa folne kiseline i na taj način pomaže kod stanja poput anemije. Takođe je bogata gvožđem (6% preporučene dnevne doze) i tako pomaže kod problema sa deficitom gvožđa kod anemije. Dodatno, pomaže i kod bolje izgradnje hemoglobina.

Sok od cvekle za srce i pritisak

Štiti srce – betain koji sadrži cvekla generalno štiti sve srčane funkcije. Dosta smanjuje nivo homocisteina. Povišen nivo homocisteina je povezan sa upalom krvnih sudova. Osim toga, cvekla takođe smanjuje nivo CRP-a, reaktivnog proteina koji oštećuje arterije

Smanjuje krvni pritisak – Univerzitet kraljice Meri u Londonu je objavio rezultate jednog istraživanja, gde piše da 250 ml soka od cvekle i tablete nitrata odmah smanjuju krvni pritisak, u roku od 24 sata nakon konzumacija. Cvekla sadrži nitrate koji se pretvaraju u nitrite dok se mešaju sa pljuvačkom, i ti nitriti imaju efekat na snižavanje krvnog pritiska

Smanjuje nivo holesterola u krvi – vlakna cvekle sadrže folnu kiselinu koja pomaže u smanjivanju triglicerida u krvi i nivoa holesterola. Kako biste iskoristili ove benefiti soka od cvekle, nemojte ga cediti. Najbolje je pojesti celu cveklu kako bi se holesterol u krvi maksimalno smanjio.

Sok od cvekle u trudnoći

Sok od cvekle je posebno dobar za buduće majke. Visok sadržaj folne kiseline u cvekli je odlična prevencija protiv urođenih defekata. Cvekla je takođe bogata i gvožđem – ovo dosta pomaže u povećanju hemoglobina tako što se povećava kvalitet krvi i tako sprečava nastanak anemije tokom trudnoće.

Sok od cvekle za jetru

– Pomaže u lečenju žutice – konzumacija soka od cvekle je odlična ako imate žuticu. Sok od cvekle će vam dati potrebnu tečnost i ugljene hidrate dok ste u ovakvom stanju

– Dobra je preventiva protiv bolesti jetre – sok od cvekle pomaže u zaštiti protiv bolesti jetre koje nastaju zahvaljujući nataloženim masnoćama na jetri. Ove masnoće se talože zbog prekomerne upotrebe alkohola, dijabetesa, deficita proteina i gojaznosti

Sok od cvekle za varenje

Sok od cvekle pomaže u pravilnom varenju tako što podstiče izlučivanje kiselina potrebnih za varenje hrane i takođe pomaže u lečenju problema poput manjka lučenja želudačne kiseline. Cvekla je prirodni laksativ i dosta pomaže kod zatvora i hemoroida.

Sok od cvekle protiv raka

Antioksidansi u soku od cvekle podstiču razmnožavanje CD8 ćelija. Ove ćelije služe tome da „detektuju“ i unište kancerogene ćelije.

Naučnici su utvrdili da antioksidans betanin koji sadrži cvekla smanjuje stopu rasta kancerogenih ćelija u debelom crevu, dojci, testisima, abdominalnim organima i plućima. Betanin deluje na ovaj način kroz više mehanizama i trenutno se sprovodi više istraživanja vezanih za to. Možda će baš cvekla biti prva na spisku najboljih namirnica protiv karcinoma!

Benefiti soka od cvekle po zdravlje kostiju

Cvekla sadrži magnezijum, koji je od ključne važnosti za apsorpciju i iskorišćavanje kalcijuma i zato je odličan za stanja poput osteoporoze. Bolje iskorišćavanje kalcijuma takođe podrazumeva i da neorganski kalcijum ne dospe u krvne sudove, pa se na taj način sprečavaju problemi poput kamena u bubregu, gihta, artritisa i arteroskleroze.

Benefiti soka od cvekle za kožu

Fantastični detoksikujući efekti cvekle pomažu u lečenju kožnih problema poput akni i upala. Ukupne nutricionističke vrednosti cvekle pomažu u osvežavanju i hranjenju kože i održavanju kože hidriranom tokom celog dana. Takođe možete napraviti i hranljivu masku za lice od cvekle.

Crveni urin
U retkim slučajevima, neki ljudi su primetili da im je mokraća crvena nakon konzumacije cvekle u bilo kojoj formi. Iako ovo nije štetno samo po sebi, crveni urin je indikator problema sa metabolizmom gvožđa u organizmu. Zato je preporučljivo otići na zdravstveni pregled i uraditi test vezan za metabolizam gvožđa.

loading...
Loading...