Osim što su bradavice na rukama vrlo neprijatne vizuelno, neretko se događa da dođe i do njihovog povređivanja, što ume da izazove prilično veliki bol. Upravo zato je vrlo važno da se sa lečenjem počne na vreme, kako bi se sprečilo njihovo širenje, uzevši u obzir da je dobro poznata činjenica da se one smatraju infektivnim, te da se prilično lako prenose i na druge delove tela, odnosno na druge ljude.

Bradavice su male, obično bezbolne izrasline na koži i česta su pojava kod dece, kao i  kod osoba sa slabim imunitetom. Te benigne izrasline nastaju usled delovanja humanog papilama virusa (HPV) i mogu se pojaviti bilo gde na telu. Ipak, infekcija se najčešće javlja na mestu gde već postoji oštećenje kože a posebno na rukama. Prenose se i direktnim i idirektnim kontaktom, a period inkubacije traje i do šest meseci.

U zavisnosti od mesta pojavljivanja, kao i tipa HPV virusa, razlikuju se obične, končaste, genitalne i mozaičke bradavice (najčešće na stopalima). Ipak, većina se ispoljava u vidu okruglih ili ovalnih izbočina na površini kože s hrapavom površinom. Najčešće ste se susretati s običnim bradavicama žute, smeđe ili svetlosive boje, koje se mogu videti na rukama, prstima šaka, laktova, kolena, tabana i ispod noktiju. Kružnog oblika i grube površine ove bradavice narastaju do veličine od jednog centimetra.

Ukoliko se pojave ispod nokta, mogu zaustaviti njegov rast i oštetiti ga.

bradavice na rukama

Končaste bradavice su uske i dugačke i javljaju se na licu i vratu. Bradavice na stopalima mnogi često ne razlikuju od kurjeg oka, brzo se šire i teško leče, ometaju normalan hod i izuzetno su bolne.

Genitalne bradavice ili kondilomi nastaju usled delovanja virusa u genitalnoj regiji, prenose se polnim putem i ukoliko se ne leče, mogu dovesti do pojave raka materice.

Nijedan terapijski metod ih ne iskorenjuje zato se bradavice često ponovo javljaju. Neophodno je što pre započeti lečenje i njihovo uklanjanje. Jačanjem odbrambenog sistema organizma, mirni periodi bez ponovnih pojava bradavica postaju sve duži. Nekada su promene vrlo uporne, pa se u lečenju kombinuje više terapijskih metoda. U metode koje se koriste u lečenju bradavica ubrajaju se: krio terapija tečnim azotom, uklanjanje radiotalasirnaili CO, laserom, primena keratolitlkai hemijskih supstanci čiji odabir mora da uradi dermalovenerolog s obzirom na lokalizaciju i kliničku sliku.

Bradavice na rukama

Koliko su bradavice na rukama neprijatna pojava zna svako ko ih je imao ili ih ima. Iako su one češće kod mlađe populacije, postoje i one vrste koje se javljaju kod pripadnika svih životnih dobi.

bradavica na ruci

Mada skoro svako prvenstveno brine o načinima njihovog lečenja, činjenica je da je mnogo važnije izlečiti uzrok, pa tek onda i bradavice na rukama. A osnovni uzrok jeste pad imuniteta, usled koga dolazi do infekcija virusima koji su zaslužni za nastanak ove vrlo neprijatne pojave. Tako da je dobro koristiti sva dostupna prirodna sredstva za jačanje imuniteta, na prvom mestu, a paralelno sa tim primenjivati bilo koji od prirodnih lekova za njihovu sanaciju.

Naravno, postoje i one situacije kada je praktično neophodno primeniti neki od hirurških zahvata za njihovo izlečenje, ali je uvek bolja varijanta da se prvo isprobaju svi dostupni prirodni lekovi.

Ukoliko se radi o virusnim bradavicama, mora se potražiti lekarska pomoć. U suprotnom, mogu se lečiti biljkama ako se ne nalaze u blizini očiju. Bradavice treba tretirati biljkom iz porodice mlećak (kod nas je najrasprostranjenija Euphorbia esula). Mogu se lečiti i mlekom iz smokvinog lista, kao i travom rusom, koja ima crvenkastonarandžasti sok. Mlečni sokovi su obično toksični i deluju nadražujuće na kožu, te mogu izazvati crvenilo. Takođe imaju digestivna svojstva, razlazu tkivo bradavice, pa se ona polako suši, smanjuje i nestaje ili se truni. Nekoliko puta u toku dana natopiti bradavice sokom od pomenutih biljaka.

Propolis za bradavice na rukama

Propolis za bradavice na rukama je jedno od boljih prirodnih lekova. Tretman se sprovodi vrlo jednostavno, a najbolje je koristiti onaj propolis koji prave pčelari, a ne onaj koji se kupuje u apotekama. Dovoljno je da se njime premaže obolelo mesto, pa da se preko zalepi flaster i tako drži par dana, stim da se ni u kom slučaju ne skida i ako je moguće da se taj deo ruke ne izlaže vodi. Ovakav tretman bi trebalo primenjivati sve dok se u potpunosti ne uništi sam koren bradavice.

Eterično ulje čajevca protiv bradavica

Razlog zbog koga se primenjuje eterično ulje čajevca protiv bradavica leži u njegovoj osobini da deluje na viruse, tako što ih uništava. A budući da bradavice na rukama najčešće nastaju upravo usled dejstva humanih Papiloma virusa, to se i preporučuje nekoliko puta u toku dana ih namazati ovim uljem, a tretman primenjivati sve dok potpuno ne nestanu.

Uklonite bradavice korom od banane

Ukoliko želite da uklonite bradavice korom od banane, dovoljno je jednostavno da ih premažete njome i, kako pokazuju iskustva ljudi koji su isprobali ovaj način lečenja, one nestaju vrlo brzo.

Efikasni prirodni lekovi kojima možete ukloniti bradavice

Srećom, postoje efikasni prirodni lekovi kojima možete ukloniti bradavice, a pod tim se najpre misli na sok od čuvarkuće i mleko od mlade smokve, koji su dobro poznati u našoj narodnoj medicini, kao i crni luk i domaća rakija.

Takođe, preporučuje se koristiti i sok o maslačka, tačnije od njegovog cveta i lista, kao i ricinusovo ulje. Kada su u pitanju efikasni prirodni lekovi kojima možete ukloniti bradavice, morate da imate na umu da je izuzetno važno da budete uporni u njihovoj primeni, jer je obično potreban ne tako kratak vremenski period da bi oni ispoljili sve svoje pozitivne efekte.

Ishranu bazirajte na svežem voću i povrću, fokusirajtese na namirnice bogate antioksidansima (paradajz, šljiva, kelj, paprika, dinje, kukuruz, spanać), vitaminom C (crvena i zelena paprika, biber, majčina dušica, peršun, brokoti, karfiol, prokelj), vitaminom A (šargarepa, peršun, suve kajsije, zelena salata, beli luk), vitaminom E (suncokret, crveni čili u prahu, pinjoli, badem, kikiriki, bosiljak, origano, zelene masline) i cinkom (pečurke, govedina, ovčetina, svinjsko i pileće meso). Koristite i riblje ulje, koenzim Q10, oligovit i folnu kiselinu. Izbegavajte alergenu hranu, kafu i cigarete. Pijte što više tečnosti, po mogućstvu čaj od maslačka i ehinacee. Jedile što više pileće supe ili one od povrća.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply