Tumor mokraćne bešike uzrok

Rak bešike je brz, nekontrolisan rast abnormalnih ćelija u mokraćnoj bešici. Rak obično počinje u ‘’postavi’’ od sluznice u okviru mokraćne bešike. Kancerozne ćelije se mogu širiti kroz sluznicu do mišićnog zida bešike.

Invazivni rak bešike se može proširiti na limfne čvorove, ostale organe u karlici (što izaziva probleme sa bubrezima i funkcijom creva), ili na druge organe u telu, kao što su jetra i pluća.

Lečenje će zavisiti od toga koliko daleko se rak proširio.

Većina slučajeva raka bešike se otkrije rano, pre nego što se proširi na zid mokraćne bešike. Operacija obično može ukloniti ove tumore. Ali rak bešike se često vraća, tako da možete dobiti drugi tretmani, kao što je hemoterapija ili imunoterapija, gde su manje šanse da se to desi.

I

Tumor mokraćne bešike – uzrok:

Uzrok tumora mokraćne bešike nije poznat. Promene u genetičkom materijalu (DNK) ćelija bešike mogu igrati ulogu. Hemikalije u životnoj sredini i pušenje takođe mogu igrati ulogu. I kada je sluzokoža koja oblaže unutrašnjost bešike iritirana duže vreme, može doći do promena ćelija koje dovode do raka. Neke stvari koje izazivaju ovo su tretman zračenja, nošenje katetera u mestu duže vreme ili imati parazita koji izaziva šistosomijazu.

Tumor bešike ima dva puta veće šanse da se razvije kod pušača nego kod nepušača. Stručnjaci veruju da pušenje uzrokuje oko polovinu svih vrsta raka bešike kod muškaraca i žena.

Izloženost hemikalijama i drugim supstancama na radu uključujući boje, farbu, prašinu od obrade kože i drugih – takođe može da izazove rak bešike.

Rak mokraćne bešike kod žena

Usled fizičkih ili psiholoških faktora vezanih za rak ili njegov tretman, mogu se javiti problemi seksualne prirode, i kod muškaraca i kod žena. Može doći do manjeg seksualnog zadovoljstva ili pacijenti izgube želju da budu seksualno intimni.

Rak mokraćne bešike kod žena:

Žene koje su uklonile bešiku (radikalna cistektomija) takođe mogu imati uklonjene jajnike i matericu. One ne mogu postati trudne i može doći do menopauze ubrzo nakon ove operacije.

Rak mokraćne bešike kod muškaraca:

Muškarci koji su uklonili svoju prostatu i semene vezikule, mogu imati problema sa erekcijom i neće proizvesti spermu.

Takođe, rak bešike se češće javlja kod muškaraca nego kod žena.

Tumor na bešici simptomi

Najčešći simptomi tumora bešike su:

 • Krv ili ugrušci krvi u urinu (hematurija). Hematurija se javlja u 8 ili 9 od 10 ljudi koji imaju rak bešike i najčešći je simptom. Obično nije bolno.
 • Bol prilikom mokrenja (disurija)
 • Mokrenje male količine često
 • Česte infekcije urinarnog trakta

Simptomi koji mogu da ukazuju na više napredni tumor bešike uključuju:

 • Bol u donjem delu leđa oko bubrega
 • Oticanje potkolenica
 • Izraslina u karlici u blizini mokraćne bešike
 • Drugi simptomi koji se mogu razviti kada se tumor bešike proširi uključuju:
 • Gubitak težine
 • Bol u kostima ili bol u rektumu, analnom otvoru ili karlici
 • Anemija

Simptomi tumora na bešici mogu biti slični simptomima drugih uslova bešike.

Saznajte>>> 10 znakova koji nagoveštavaju da rak možda raste u vašem telu

Karcinom mokraćne bešike metastaze

Postoji pet faza (stadijuma) karcinoma bešike, koji su označeni fazama od 0 do IV. Ovo se odnosi na to da li su i gde prisutne metastaze karcinoma mokraćne bešike.

rak mokracne besike prognoza

Faza 0: ćelije raka su samo na površini unutrašnjeg sloja bešike. Ovo se može nazvati karcinom in situ.

Faza I: Rak je izrastao dublje u okviru unutrašnjeg sloja, ali ne u mišićnom sloju.

Faza II: Rak je prerastao u mišićnom sloju bešike.

Faza III: Rak je izrastao kroz mišićni sloj i u okolnim organima, kao što su prostata, materica ili vagina.

Faza IV: Rak se proširio na zid karlice ili stomaka, ali ne u bilo koje limfne čvorove. Ili se rak proširio na najmanje jedan limfni čvor ili na drugi deo tela, kao što su jetra, pluća ili kosti.

Ocena za rak mokraćne bešike je obično niskog stepena ili visokog stepena. Tumori visokog stepena imaju tendenciju da rastu brže. Oni se takođe češće šire od nisko-stepenih tumora. Kada vaš lekar zna fazu raka, ove informacije će mu pomoći da izabere najbolji plan lečenja za vas.

Lečenje, operacija

Izbor lečenja i dugoročni ishod (prognoza) za ljude koji imaju rak bešike zavisi od faze raka. Prilikom odlučivanja o terapiji, vaš lekar takođe razmatra vaše godine, sveukupno zdravlje i kvalitet života.

Rak bešike ima veće šanse da se uspešno leči ako se utvrdi rano.

Izbori za tretman raka mokraćne bešike mogu uključivati:

Operacija za uklanjanje raka. Hirurgija, bilo sama ili zajedno sa drugim tretmanima, se koristi u većini slučajeva.

Hemoterapija da uništi ćelije raka koristeći lekove. Hemoterapija se može dati pre ili posle operacije.

Radioterapija da uništi ćelije raka koristeći visoke doze X-zraka ili druge visoko-energetske zrake. Radioterapija se može takođe dati pre ili posle operacije i može biti dat u isto vreme kao i hemoterapija.

Povezano>>> Ovaj čudotvorni napitak ubija ćelije raka za samo 3 meseca

Imunoterapija – ovaj tretman uzrokuje da prirodna odbrana vašeg tela, poznata kao imuni sistem, napadne ćelije raka mokraćne bešike.

Prognoza

Najvažniji faktori koji utiču na prognozu (ili šanse za kontrolu i izlečenje) od raka mokraćne bešike su faza i stepen razvoja tumora. Što je niži stepen i stadijum raka, to je bolja perspektiva. Drugi faktori, kao što su broj, veličina, obrazac ponavljanja (ako ih ima), odgovor na početku lečenja, koegzistentni karcinom in situ i određene genetske mutacije takođe igraju ulogu.

Faza raka Relativno 5-godišnje preživljavanje

0 98%

I 88%

II 63%

III 46%

IV 15%

Za površinski rak mokraćne bešike niskog stepena, šanse za vraćanje raka su oko 50% u poslednjih pet godina nakon postavljanja dijagnoze. To zahteva redovno praćenje, čak i kod ovih tumora niskog rizika. Međutim, za razliku od agresivnije varijante raka mokraćne bešike, šanse napredovanja (na primer, šanse za invaziju tumora u dublje slojeve bešike) su minimalne. Tipično, ovi tumori, čak i kada se vraćaju, to čine u istoj fazi i stepenu kao i originalni tumor i ne ugrožavaju životni vek pacijenta.

Visoko-stepeni površinski tumori su povezani sa širokim oblastima karcinoma in situ. Multipli tumori, veliki tumori i oni koji se ponavljaju uprkos lečenju su u povećanom riziku za recidive i progresiju. Ovi tumori imaju stopu ponavljanja u rasponu od 50% -70% u okviru jedne do pet godina, respektivno. Oni takođe mnogo verovatno vrše invaziju u dublje slojeve. Ovim tumorima treba upravljati i pratiti ih, jer imaju potencijal da napadnu i šire se u druge delove tela i na taj način skraćuju životni vek pacijenta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply