Sadržaj:
– Ishrana posle operacije slepog creva
– Ishrana nakon operacije debelog creva

Ishrana posle operacije slepog creva

Slepo crevo (coecum) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se slepo završava, a na njemu se nalazi apendiks ili crvuljak, koji može da stvori ozbiljne probleme kada se upali. Često se apendiks pogrešno naziva slepim crevom i na operaciju ovog dela se misli kada se kaže operacija slepog creva. Stolica može da blokira apendiks i izazvati infekciju od zarobljenih bakterija. Ova infekcija, koja se naziva upala slepog creva, zahteva hirurško uklanjanje organa, što se naziva operacija slepog creva. Simptomi upale slepog creva uključuju bol u desnom donjem delu trbuha koji se pogoršava sa kretanjem, groznica, mučnina i nemogućnost da prođe gas. Nakon operacije slepog creva, osoba mora polako da nastavi sa normalnom ishranom.

Bistre tečnosti

Ishrana posle operacije slepog creva je veoma važna. Gastrointestinalni trakt se mora ”probuditi” polako. Držite se bistrih tečnosti za početak – to je najbolje dok ne prođu sve mučnine i povraćanja nakon buđenja iz anestezije. Bistre tečnosti se sastoje od tečne hrane i pića, kao što su sok od jabuke, bistra čorba i želatin. Ako vaš lekar čuje normalne crevne zvukove sa stetoskopom i osoba toleriše bistre tečnosti, unapređenje ishrane ka blagoj hrani je obično u redu.

ishrana posle operacije slepog creva

Mekana i blaga hrana

Kako telo nastavlja da se oporavlja od operacije, jedenje mekane, blage hrana će omogućiti crevima da zarastu bez dodatnog stresa. Blage namirnice su krompir, pirinač i kuvana piletina. Izbegavajte začinjenu i masnu hranu – to može da spreči gastrointestinalni bol kada se oporavljate od operacije slepog creva. Hrana koja proizvode gasove, kao što su pasulj, može povećati bol povezan sa postojanjem laparaskopske operacije slepog creva, jer hirurg ispunjava abdomen sa vazduhom tokom operacije. Nakon operacije, ljudi mogu osetiti bolne gasove. Jedenje zdrave hrane će ubrzati proces lečenja i smanjiti rizik od postoperativnih infekcija.

Hrana bogata vlaknima

Faktori rizika, kao što su smanjena šetnja i upotreba lekova za bol, mogu da prouzrokuju da osoba iskusi zatvor posle operacije slepog creva. Polako dodavanje hrane bogate biljnim vlaknima u ishrani može pomoći u sprečavanju zatvora. Hrana bogata vlaknima uključuje žitarice, mahunarke, sušeno voće i maline. Dodavanje previše hrane bogate biljnim vlaknima u ishrani u jednom trenutku može da poveća rizik od razvoja neprijatnih crevnih gasova.

Ishrana posle operacije slepog creva – dodatni saveti:

Jedite male, česte obroke nakon operacije slepog creva, to može pomoći u smanjenju stresa na crevima dok površina ne zaceli. Jedenje pre uzimanja lekova kao što su lekovi za bol ili antibiotici, može pomoći u smanjenju potencijalnih sporednih efekata, kao što su mučnina i povraćanje. Bez ikakvih komplikacija, osoba koja prolazi kroz operaciju slepog creva treba da se vrati u normalan režim ishrane u roku od nedelju ili dve nakon operacije.

Ishrana posle operacije debelog creva

Pacijenti koji su nedavno prošli operaciju debelog creva treba da prate poseban način ishrane koji će smanjiti rad njihovog tela koji mora da sprovede za varenje hrane. Cilj je da se izbegne istezanje područja gde je operacija na crevima izvršena, i da se pomogne u smanjenju proizvodnje gasa (uobičajeno neželjeno dejstvo posle operacije), što može biti neprijatno. Ova specijalna dijeta je privremeni način ishrane i lekar će unaprediti ishranu uključujući i druge namirnice kad bude bilo potrebno.

Ishrana posle operacije debelog creva se zasniva na sledećem:

Počnite sa bistrim tečnostima (npr. sok, želatin, bistre čorbe, čaj itd.) koji su potrebni za procenu funkcije reseciranog creva. Ako se ovi parametri tolerišu od strane pacijenta, polako se napreduje ka dijeti koja je niska u vlaknima i mastima, što će omogućiti adekvatnu ishranu, uz istovremeno smanjenje stresa na digestivni trakt tokom varenja.

Pića: treba ostati hidriran nakon operacije. Držite se sokova od voća i povrća bez pulpe i vode. Izbegavajte pića sa kofeinom, sok od šljiva i druga pića sa dijetetskim vlaknima.

Mlečni proizvodi: zato što želudac može da proizvede manje enzima za varenje mleka posle operacije, ograničiti mlečne proizvode na 2 porcije (2 šolje) dnevno, ako ih tolerišete. Laktaid tablete mogu biti neophodne za netoleranciju. Izaberite mlečne proizvode niske masnoće ili bez masti. Izbegavajte mlečne proizvode pune masti i krem supe.

Žitarice: vlakna u integralnim žitaricama i integralni hleb će prouzrokovati sporije kretanje hrane kroz creva, što dovodi do iritacije. Izaberite beli hleb, testenine, keks i rafinirane žitarice (tj. kornfleks, krem od pšenice) prilikom pripremanja jela.

Voće i povrće: izaberite konzervirano i kuvano voće i povrće bez kože. Sirove dinje, lubenice i banane su dobar izbor; ostali sirovi plodovi su previše vlaknasti za stomak da ih razbije efikasno nakon operacije.

Meso i mesne alternative: kada je ishrana posle operacije debelog creva u pitanju, treba reći da su proteini važni za lečenje. Potražite mekanu piletinu i ćuretinu bez kože, belu ribu i posne (nemasne) komade mesa (uklonite vidljivu masnoću). Izbegavajte prženu hranu, kao i meso koje je visoko u mastima. Jaja (da nisu pržena), zamene za jaja i tofu su takođe odlični izvori proteina.

Ishrana posle operacije debelog creva – dodatni saveti:

Koristite ”vlažne” metode kuvanja (kuvanje, kuvanje na pari), umesto korišćenja ulja ili butera. Izaberite nisko-masne začine, ako ih tolerišete.

Pripremanje manjih, češćih obroka sa gore navedenim namirnicama će biti lakše za varenje od tri veća obroka. Konsultujte se sa nutricionistom kako bi se povećao unos hrane na osnovu individualnih potreba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply