Kako prepoznati rak kože

Rak kože je abnormalna izraslina od ćelija kože i najčešće se javlja na onom delu kože koji je najviše izložen sunčevom zračenju. Ipak, važno je znati da se rak kože može razviti i na onom delu kože koji nije izložen sunčevom zračenju.

Tri glavne vrste raka kože su:

1) karcinom bazalnih ćelija

2) karcinom skvamoznih ćelija i

3) maligni melanom.

Ako se pitate kako prepoznati rak kože, važno je da svakodnevno posmatrate svoju kožu, kako biste uočili eventualne sumnjive promene koje bi mogle ukazivati da nešto nije u redu.

Ono što je bitno, to je da ukoliko se rak kože otkrije u ranoj fazi, procenat izlečenja je veći. Zato se odmah obratite lekaru – dermatologu, ukoliko primetite bilo kakve promene na koži.

rak koze

Kako se često pojavljuje nezapaženo, a može da metastazira u druge organe i delove tela, melanom je najopasniji rak kože. Mada ne i najčešći rak kože (čini samo oko 5% slučajeva raka kože), melanom uzrokuje najviše smrtnih slučajeva.

Vaša koža nije samo zaštitna ”školjka” ili obloga, kao ćebe. To je najveći organ u telu, i ima niz osnovnih funkcija, kao što je zaštita i drugih organa, suzbija bakterije, kontroliše telesnu temperaturu i čuva vas od štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja.

Postoje tri sloja kože:

Epiderm: gornji sloj, koji štiti druge slojeve i organe

Dermis: srednji sloj

Potkožni sloj: donji sloj

Spoljašnji sloj odbacuje mrtve ćelije, koje se zamenjuju novim. Ovde se, takođe, nalazi još jedan tip ćelija, melanocite – odgovorne za proizvodnju braon pigmenta koji se zove melanin. To je melanin koji daje koži tamnu ili braon boju i štiti kožu od sunca. Melanocite, međutim, mogu da se razviju u melanom.

Melanom se može pojaviti na normalnoj koži, ili se može formirati na postojećem mladežu ili drugoj oblasti koja je promenila izgled. Neki mladeži, prisutni na rođenju, mogu da se razviju u melanom. Ako se melanom otkrije rano, pre nego što tumor ima šansu da se širi, mnogo je verovatnije da se izleči.

Rak kože se, kao što smo rekli, najčešće razvija na onim delovima kože koji su često izloženi sunčevom zračenju, kao što su: lice, koža glave, usne, vrat, uši, ruke, šake, grudi, noge. Delovi kože koji su retko izloženi sunčevom zračenju, kao što su: dlanovi, koža ispod nokta, genitalije i dr. – takođe mogu biti mesto razvoja raka kože.

Osobe svetlije puti i svetlih očiju su najčešće podložne razvoju ovog karcinoma, ali se on može javiti i kod osoba koje imaju tamniji ten.

Ako se maligni melanom razvije kod osoba sa tamnijim tenom, veća je verovatnoća da će se razviti na onom delu kože koji nije izložen sunčevom zračenju, kao što su dlanovi i tabani.

Melanom počinje u melanocitama, koje se nalaze u sloju bazalnih ćelija u najdubljem delu epiderma. Iako je obično braon ili crne boje, melanom može da bude roze ili beli. Melanom se obično pojavljuje prvi put na grudima ili leđima kod muškaraca, a na nogama kod žena.

Bilo kakva promena na koži, u smislu izrasline, promene boje ili izgleda – treba biti ocenjena od strane dermatologa.

Naročito je važno kontrolisati svoje mladeže. Mladeži i rak kože mogu biti usko povezani i bilo kakva promena na vašem postojećem mladežu (promena veličine, oblika, boje, neravne ivice, iscedak, krvarenje) može ukazivati na rak kože. To isto važi i za novonastale ”mladeže” koji zapravo mogu biti maligni.

rak koze prvi simptomi

Kako je lice najviše izloženo sunčevom zračenju – treba pomenuti rak kože lica, koji se može javiti bilo gde na licu: nosu, kapcima, usnama, obrazima, ušima i dr. Karcinom kože na nosu se manifestuje izraslinom koja ima tendenciju da se povećava, a zavisno od toga o kojoj vrsti raka kože se radi – pojavljuju se i pripadajući simptomi. Bilo kakva novonastala promenu na nosu ili promena već postojećeg mladeža na nosu – treba biti ocenjena od strane lekara.

Rak kože prvi simptomi

Posmatrajte svoju kožu i vršite samopreglede kože u cilju otkrivanja eventualnih promena u njihovoj najranijoj fazi. Ako primetite bilo kakvu promenu na svojoj koži ili mladežu koju do tad niste primećivali – obavezno se obratite lekaru/dermatologu!

Prvi simptomi raka kože mogu biti:

– povećanje veličine postojećeg mladeža

– krvarenje iz mladeža

– bilo kakva promena u izgledu i boji mladeža

– ranice na koži koje sporo zarastaju

– pojava novih mladeža ili drugih pigmentisanih promena na koži

– pojava crvenih ili ružičastih fleka prekrivenih krastama.

Rak kože simptomi

Neobični mladeži, rane, izrasline, fleke, oznake ili promene u načinu na koji izgleda ili se oseća određena površina kože – mogu da budu znak melanoma ili druge vrste raka kože, ili upozorenje da bi moglo doći do toga.

Normalni mladeži

Normalni mladeži su obično ravnomerno braon ili tamne (crne) tačke na koži. Mogu biti ravni ili izdignuti, okruglog ili ovalnog oblika. Mladeži su generalno manji od 6 mm prečnika (kao gumica na olovci). Neki mladeži mogu biti prisutni na rođenju, ali većina se pojavljuju u detinjstvu ili mladoj odrasloj dobi. Novi mladeži koji se pojavljuju kasnije u životu treba da se provere od strane lekara.

Kada se mladež razvije, obično će ostati iste veličine, oblika i boje dugi niz godina. Neki mladeži mogu eventualno nestati.

Većina ljudi ima mladeže, a skoro svi mladeži su bezopasni. Ali je važno prepoznati promene u mladežima – kao što su u njihovoj veličini, obliku ili boji – da može da ukaže na melanom.

melanom simptomi

Mogući znaci i simptomi raka kože (melanoma)

Najznačajniji znak upozorenja melanoma je nova tačka ili mesto na koži koje se menja u veličini, obliku i boji. Još jedan važan znak je mesto na koži koje izgleda drugačije od svih drugih mesta na vašoj koži. Ako imate neki od ovih upozoravajućih znakova, vaša koža treba da se proveri od strane lekara.

ABCDE pravilo je još jedan vodič kada su uobičajeni znaci melanoma u pitanju. Budite na oprezu i recite svom lekaru o promenama koje imaju neke od sledećih karakteristika:

A je za asimetriju: jedna polovina mladeža ili belega ne odgovara drugoj.

B je za border – granice (ivice): ivice su neravne, nedefinisane ili zamagljene.

C je za color – boju: boja nije ista svuda i može da uključuje različite nijanse braon ili crne, ili ponekad sa roze, crvenim, belim ili plavim mrljama.

D je za diametar – prečnik: tačka je veća od 6 mm prečnika (veličine gumice na olovci), mada melanom ponekad može biti manji od toga.

E je za evoluiranje: mladež se menja u veličini, obliku i boji.

Neki melanom ne odgovara ovim pravilima. Važno je da obavestite svog lekara o bilo kakvim promenama ili novim mrljama na koži, ili izraslinama koje izgledaju drugačije od ostatka vaših mladeža.

Ostali znaci upozorenja su:

– rana koja ne zarasta

– širenje pigmenta preko granica mrlje na okolnu kožu

– crvenilo ili novi otok izvan granica mladeža

– promena u senzaciji, poput svraba, osetljivosti ili bola

– promena u površini mladeža – ljuštenje, curenje, krvarenje ili pojava izraslina.

Rak kože metastaze

Najopasniji aspekt melanoma je njegova sposobnost da, u kasnijim fazama, počinje da se širi (ili metastazira) na druge delove tela. Metastatski melanom, takođe poznat kao faza IV melanoma, odnosi se na ćelije melanoma bilo koje vrste (kožne, mukozne ili očne) koje su se proširile kroz limfne čvorove na udaljena mesta u telu i/ili organe u telu. Jetra, pluća, kosti i mozak su najčešće pogođeni ovim metastazama.

Kao i kod drugih vrsta raka, metastaze raka kože se javljaju kada se melanom ne otkrije u ranim fazama. Često, simptomi postanu prisutni kada se rak već širi. Kada se melanom proširi, određivanje originalnog tipa je gotovo nemoguće – što čini određivanje pravog tretmana veoma otežanim.

Lečenje

Na osnovu faze raka i drugih faktora, opcije lečenja raka kože mogu biti:

– hirurgija

– imunoterapija

– ciljana terapija

– hemoterapija

– radioterapija.

Melanom koje je dijagnostikovan rano može često biti tretiran samo sa operacijom, ali napredniji kancer često zahteva druge tretmane. Ponekad se koristi više od jednog tipa tretmana.

simptomi raka koze

Prognoza

5- i 10-godišnja stopa preživljavanja za različite faze melanoma se zasniva na pacijentima koji su živeli najmanje 5 ili 10 godina nakon što je postavljena dijagnoza.

Faktori koji mogu uticati na preživljavanje su:

– pomak u lečenju raka

– odgovor osobe na lečenje

– starost (stariji pacijenti imaju tendenciju da ne žive onoliko dugo u svakoj fazi bolesti).

Faza 0 melanoma se naziva melanom in situ. To znači da vaše telo ima neke nenormalne melanocite. Melanocite su ćelije koje proizvode melanin. Ćelije mogu da postanu kancerogene, ali u ovom trenutku, jednostavno su abnormalne ćelije u gornjem sloju kože. Melanom in situ može izgledati kao mali mladež. Iako može izgledati bezopasno, dermatolog treba da proceni svaku novu ili sumnjivu promenu na koži.

U fazi 1a, tumor je do jednog milimetra (mm) debljine, i nema ulceracije. Ulceracije znači da je tumor probio kožu. Faza 1b znači da je tumor do 1 mm debljine i ima ulceracije, ili je između 1-2 mm debljine i nema ulceracije. Stopa preživljavanja od pet godina za fazu 1a je 97%, a 92% za fazu 1b. Stopa preživljavanja od 10 godina je 95% za fazu 1a i 86% za fazu 1b.

Faza 2 melanoma znači da je tumor porastao u veličini, i da se možda proširio na limfne čvorove u blizini. Hirurgija za uklanjanje tumora je uobičajena strategija lečenja. Lekar takođe može naručiti biopsiju limfnih čvorova da se utvrdi napredak raka. Stopa preživljavanja od pet godina za fazu 2a je 81%, a 70% za fazu 2b. Stopa preživljavanja od 10 godina je 67% za fazu 2a i 57% za fazu 2b.

U ovom trenutku, tumor može biti bilo koje veličine ili oblika. Da bi se definisala faza 3 melanoma, rak mora da se proširi na limfni sistem. Operacija kojom se uklanja kancerogeno tkivo i limfni čvorovi je moguća. Radioterapija i lečenje drugim moćnim lekovima su takođe česti tretmani u fazi 3. Stopa preživljavanja od pet godina za fazu 3 melanoma se kreće od 40% do 78%. Stopa preživljavanja od 10 godina kreće se od 24% do 68%.

Faza 4 melanoma znači da se rak kože proširio na druge delove tela, kao što su pluća, mozak ili drugi organi i tkiva. Možda se takođe proširio na limfne čvorove na dobroj udaljenosti od originalnog tumora.

Melanom u fazi 4 je teško izlečiti. Stopa preživljavanja od pet godina iznosi samo 15% do 20%. Stopa preživljavanja od 10 godina je 10% do 15%.

Prevencija

Prevencija je uvek najbitniji korak kada govorimo o melanomu. Možete smanjiti rizik za nastanak raka kože – melanoma tako što ćete ograničiti ili još bolje – izbegavati izlaganje kože ultravioletnom (UV) zračenju.

Izbegavajte izlaganje kože sunčevom zračenju u toku dana kada je sunčeva svetlost najintenzivnija (od 10-16h).

Koristite kremu za sunčanje kad god treba da izađete napolje, i to tokom čitave godine, a ne samo leti.

Nosite zaštitnu odeću, koja treba da je od prirodnih materijala svetlih boja, da je široka i komotna.

Nemojte koristiti solarijume!

Redovno kontrolišite svaku promenu na svojoj koži, putem redovnih poseta dermatologu.

Vodite računa o lekovima koji mogu povećati osetljivost na sunčevu svetlost.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply