Analna ili perianalna fistula je veoma bolna stvar. Ako imate jednu ili više fistula na anusu, sigurno se pitate kako da ih se otarasite.

Ovde ćemo izložiti osnovne stvari o analnim fistulama kako biste bolje razumeli ovaj problem. Da bi se otklonila analna fistula potrebna je operacija, ali postoji nekoliko pristupa u lečenju – uklanjanje tkiva klasičnom operacijom ili korišćenje laserske ablacije.

Šta je analna fistula?

Analna fistula, ili fistula in ano, je mali kanal koji spaja rektum sa kožom na zadnjici. Kada se javi fistula na anusu, ona izaziva mnoštvo problema i komplikacija: iritaciju, infekcije i mnogo gnoja i fekalija.

Simptomi analne fistule

Uz analnu fistulu se često javljaju i bolovi. Oni se obično pogoršavaju nakon dužeg sedenja ili kada idete u toalet. Koža oko anusa je obično iziritirana.

Ako imate fistulu, možda ćete primetiti i gnoj ili iscedak. To ne mora biti gnoj – u nekim slučajevima kao simptomi analne fistule se javljaju i krv i izmet.

Prepoznatljivi simptomi ali samo u pojedinim slučajevima su čirevi, što za rezultat ima povišenu temperaturu.

U retkim slučajevima, javlja se i fekalna inkontinencija kao simptom perianalne fistule.

Analna fistula uzroci

Još uvek nije sasvim jasno šta je tačan uzrok perianalne fistule. Obično se javljaju zbog čireva, a čirevi se javljaju kao posledica infekcije analnih žlezda. Ponekad se perianalne fistule jave paralelno sa čirevima, a ponekad i nakon drenaže čira (bilo prirodnim putem ili lekarskom intervencijom).

Postoje i neka oboljenja zbog kojih se javlja analna fistula. Jedno od njih je Kronova bolest. I tuberkuloza i divertikulitis mogu izazvati fistule na anusu,a u nekim slučajevima i zračenje.

Dijagnoza analne fistule

Kada odete kod lekara, on će vas pregledati. Analna fistula se lako može prepoznati.

Zatim će lekar obaviti rektalni pregld kako bi pronašao unutrašnji otvor fistule. Za pregled rektuma se obično koristi anoskop.

Ponekad je teško utvrditi gde se perianalna fistula završava.  Zato se ponekad radi magnetna rezonanca ili rendgen.

Lečenje

Kako se leče fistule ?

Fistule se leče samo operacijom. Trenutno ne postoje lekovi niti masti kojima bi se fistule mogle izlečiti.

Operacija je neophodna, i ponekad sa sobom nosi određene rizike. Najčešći rizik jeste fekalna inkontinencija. Ova procedura ponekad podrazumeva i sečenje sfinktera, tako da tada postoji veći rizik od inkontinencije.

Proste fistule na anusu je mnogo lakše izlečiti bez oštećenja sfinktera, ali ako je perianalna fistula nešto složenija, rizik se povećava. Nažalost, postoje konzervativnije mere uz pomoć kojih se taj rizik smanjuje, ali u tim slučajevima operaciju je ponekad potrebno ponavljati i više puta.

Seton

Seton je parče tankog materijala, obično gume, koji se provlači kroz fistulu i oko anusa kako bi se stvorila petlja. Obično se koristi za proširivanje, lečenje i drenažu fistule pre neke druge procedure.

U retkim slučajevima, perianalana fistula se može izlečiti samo setonom. Seton se zateže tako da prolazi kroz tkivo oko fistule, i na kraju ostavlja ožiljak.

Fistulotomija

Najčešći metod lečenja fistule jeste fistulotomija, operacija tokom koje se otklanja fistula na anusu.

Prilikom operacije, lekari dreniraju i čiste fistulu. Zatim se perianalna fistula tako zašiva da kanal ostaje otvoren, i tada počinje oporavak.

Kada se ova operacija radi na porstim fistulama, rizik od komplikacija je mali i problem se najčešće ne javlja ponovo. U težim i složenijim slučajevima, postoji veći rizik od oštećenja analnog sfinktera.

Fistulektomija

Kada se cela perianalna fistula seče i uklanja, reč je o fistulektomiji. Ova operacija je uglavnom veoma efikasna, rana lako zarasta i problem se ne javlja ponovo. Ovo se smatra najboljim metodom lečenja složenijih fistula na anusu.

Ipak, ova operacija sa sobom nosi i veće rizike. Pacijent se oporavlja između četiri i šest nedelja, što je veoma dug period. Kod ove operacije je veći rizik od fekalne inkontinencije.

Metodi zatvaranja

Postoji i nekoliko metoda zatvaranja fistule. Ovi tretmani podrazumevaju punjenje fistule kako bi se taj kanal zatvorio.

Jedan od tih metoda podrazumeva stavljanje svojevrsnog čepa u fistulu, a drugi zatvaranje kanala fibrinskim lepkom.

U određenim slučajevima, ovi metodi su sigurniji jer ne podrazumevaju sečenje sfinktera, ali nisu toliko pouzdani. Stopa efikasnosti je mnogo manja nego kod operacije, i često je neophodan i drugi tretman.

Laserski tretman

Laserski tretman fistule je obećavajuća opcija, jer ne podrazumeva sečenje fistule niti sfinktera.

Ovo je minimalno invazivni tretman, koji podrazumeva ubacivanje laserske sonde u fistulu. Prvo se ubacuje sonda i stavlja u fistulu na anusu koliko god može da dopre.

Zatim se polako izvlači iz kanala. Ovaj laser uništava epitelno tkivo u zidu kanala. Tako se tkivo koje se nalazi ispod mnogo lakše oporavlja.

Pošto ovaj tretman za lečenje perianalne fistulene podrazumeva sečenje kanala niti analnog sfinktera, rizik od inkontinencije je mnogo manji, a period oporavka traje kraće nego kod drugih metoda.

Ostale metode za lečenje

Lekar će vam verovatno predložiti neki drugi pristup ako je reč o veoma složenom sučaju. Ti tretmani mogu podrazumevati ubacivanje zaliska u otvorenu fistulu.

Podvezivanje podrazumeva lečenje dela fistule koji se nalazi između dva sfinktera. Ovo je relativno nova procedura.

Zato je najbolje da lekar specijalista proceni koji pristup lečenju je najprikladniji.

Analna fistula je neprirodni kanal koji se stvara između analnog kanala i kože oko anusa, i obično se javljaju i čirevi. Analne fistule su bolne i iritirajuće, i lečenje podrazumeva operaciju. Najčešće se radi operacija fistulotomija.

Operacije analne fistule sa sobom nose rizik od oštećenja sfinktera. Najmanje invazivan tretman za lečenje fistula na anusu je laserski, i tako se ovaj kanal leči bez sečenja okolnih mišića.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply