Upala pluća kod dece i beba uzrok

Pneumonija je opšti termin za plućne infekcije koje mogu biti prouzrokovane različitim klicama (virusi, bakterije, gljive i paraziti). Većina slučajeva, međutim, izazvani su virusima, uključujući adenoviruse, rinovirus, virus gripa, respiratorni sincicijalni virus, humani metapneumovirus i virus parainfluence (koji prouzrokuje sapi).

Često, upala pluća kod dece i beba počinje nakon infekcije gornjih disajnih puteva (infekcije nosa i grla), sa simptomima koji počinju posle 2 ili 3 dana od prehlade ili upale grla. Onda se infekcija pomera u pluća. Tečnost, bela krvna zrnca i otpaci počinju da se skupljaju u vazdušnim prostorima pluća i blokiraju nesmetan prolaz vazduha, što čini teže za pluća da dobro rade.

Virusi i bakterije koji uzrokuju upalu pluća su zarazni. Obično se nalaze u tečnosti iz usta ili nosa nekoga ko je zaražen, tako da osoba može širiti bolest putem kašljanja i kijanja. Deljenje čaša i pribora za jelo, i dodirujući se nakon korišćenja maramice zaražene osobe mogu širiti upalu pluća.pneumonija kod dece

Upala pluća kod dece i beba – faktori rizika:

– prevremeni porođaj

– pasivno pušenje

– astma ili određeni genetski poremećaji, kao što je anemija srpastih ćelija

– defekti srca

– loša ishrana

– slab imuni sistem

– ako dete provodi vreme u prepunom prostoru, kao što je vrtić.

Upala pluća kod dece simptomi

Simptomi upale pluća kod dece i beba variraju u zavisnosti od uzrasta deteta i šta je izazvalo upalu pluća, ali mogu uključivati:

– groznicu

– groznicu sa drhtavicom

– kašalj

– zapušen nos

– vrlo brzo disanje (u nekim slučajevima, ovo je jedini simptom)

– teško disanje sa zvukom šištanja

– otežano disanje; ovo može uključiti rasplamsavanje nozdrva, stomačno disanje ili kretanje mišića između rebara

– povraćanje

– bol u grudima

– bol u stomaku, što se često događa, jer dete kašlje i naporno radi da diše

– manje aktivnosti

– gubitak apetita (kod starije dece) ili loša ishrana (kod odojčadi), što može dovesti do dehidracije

– u ekstremnim slučajevima, plavičasta ili siva boja usana i noktiju

Ako je upala pluća kod dece u donjem delu pluća u blizini abdomena, dete će možda imati temperaturu i bol u stomaku ili povraćanje, ali neće biti nikakvih problema sa disanjem.

Deca sa pneumonijom izazvanom bakterijama obično se razbole prilično brzo, počevši sa iznenadno visokom temperaturom i neobično brzim disanjem.

Deca sa pneumonijom izazvanom virusima će verovatno imati simptome koji se pojavljuju više postepeno i blaže, ali teško disanje može biti češće.

Neki simptomi upale pluća kod dece i beba će dati važne podatke o tome koja klica uzrokuje upalu pluća. Na primer, kod starije dece i tinejdžera, upala pluća zbog mikoplazme je poznata zbog izazivanja upaljenog grla, glavobolje i osipa pored uobičajenih simptoma upale pluća.

Kod beba, upala pluća zbog hlamidije može izazvati konjunktivitis, samo sa blagom bolešću i bez groznice. Kada je zapaljenje pluća zbog velikog kašlja (pertuzsis), dete može imati duge napade kašlja, postati plavo od nedostatka vazduha, ili ispuštati karakteristični zvuk pri pokušaju da se uzme dah.

Pneumonija kod dece lečenje

Lekari obično postave dijagnozu pneumonije kod dece nakon fizičkog pregleda. Oni će proveriti izgled deteta, disanje i vitalne znakove, i poslušati pluća u potrazi za nenormalnim zvukovima. Lekar takođe može naložiti da se urade još neki dijagnostički testovi.

U većini slučajeva, pneumonija kod dece i beba se leči antibioticima koji se uzimaju oralno kod kuće. Vrsta antibiotika koja se koristi zavisi od vrste pneumonije. U nekim slučajevima, drugi članovi domaćinstva mogu biti tretirani lekovima za sprečavanje bolesti.

Deca mogu biti tretirana u bolnici ako je upala pluća uzrokovana velikim kašljem, ako druga vrsta bakterijske pneumonije izaziva visoku temperaturu i probleme s disanjem, ili ako detetu:

– treba terapija kiseonikom

– ima infekciju pluća koja se možda proširila na krvotok

– ima neku hroničnu bolest koja utiče na imuni sistem

– povraća toliko da ne može uzimati lekove

– ima česte epizode pneumonije.

Bolničko lečenje može uključivati intravenozne antibiotike i respiratorne terapije. U težim slučajevima, pneumonija kod dece može biti tretirana u jedinici intenzivne nege.

Kućna nega

Svako dete koje boluje od upale pluća treba da se dovoljno odmora i pije dosta tečnosti, kako bi telo moglo da funkcioniše u borbi protiv infekcije.

Ako vaše dete ima bakterijsku pneumoniju i doktor je prepisao antibiotike, detetu treba dati lek po rasporedu onoliko dugo koliko je propisano. To će pomoći vašem detetu da se oporavi brže i sprečiti širenje zaraze na druge članove domaćinstva. Kod šištanja, lekar može preporučiti pomoć raspršivača ili inhalatora.

Pitajte lekara pre nego što počnete da koristite lek za lečenje kašlja vašeg deteta jer supresanti kašlja mogu zaustaviti čišćenje sluzi iz pluća, što nije od pomoći u nekim vrstama pneumonije. Lekovi za kašalj i prehladu se ne preporučuju za decu do 6 godina.

Izmerite temperaturu vašeg deteta najmanje jednom svakog jutra i svake večeri, i pozovite doktora ako ide iznad 38.9 ° C kod starije bebe ili deteta, ili iznad 38 ° C kod bebe ispod 6 meseci starosti.

Proverite usne i nokte vašeg deteta da bi bili sigurni da su ružičasti. Javite se lekaru ako su plavkasti ili sivi, što je znak da pluća ne dobijaju dovoljno kiseonika.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply