tvrda stolica kod dece

[icegram campaigns=”14051″]

Suva, tvrda stolica kod odraslih i dece može biti veoma bolna i pretvoriti divan dan u katastrofu. Ako zanemarite ovaj jasan znak dehidratacije i ne počnete da se hranite zdravije, povremena neprijatnost se može pretvoriti u gadan hroničan problem. Tvrda stolica otežava izbacivanje i izaziva bol u stomaku, nadimanje i teške opstipacije.

Ako se pitate kako omekšati stolicu, srećom, postoji mnogo načina da sami rešite ovaj problem. Tvrda stolica se lako može izbeći pravilnom ishranom, što ne zahteva mnogo vremena niti napora. Dovoljno vežbanja, dovoljno vode, zdrava ishrana i poboljšavanje crevne flore mogu zauvek rešiti problem sa tvrdom stolicom.

Šta izaziva tvrdu stolicu ?

Uzrok

Tvrda stolica kod odraslih se obično javlja kao posledica nedovoljno vode i vlakan u ishrani, što sprečava otpadne materije da lako i brzo napuste vaš probavni trakt.

tvrda stolica kod odraslih

Nakon jela, bakterije u probavnom traktu razlažu nutrijente iz hrane i “šalju” ih u naš krvotok. Međutim, velik deo hrane koju jedemo nema nikakvu funkciju i neophodno je da ga izbacimo. To je ono što završi u WC šolji. Da bi se lako i brzo izbacilo, ovom otpadu je potrebno dovoljno vlakana i vode, kako bi ta masa bila mekša i da bi lakše izašla iz creva.

Tvrda stolica je rezultat zatvora. Obično je suva i tvrda, tako da nakon defekacije nemamo osećaj olakšanja. Izbacivanje ovakve stolice je bolno i zahteva mnogo napinjanja i naprezanja. Ako ne učinite nešto po tom pitanju, opstipacija može postati hronična, što dalje izaziva mnoštvo zdravstvenih problema.

Kako omekšati tvrdu stolicu ?

Ako vam opstipacija i tvrda stolica stvaraju problem, postoji mnogo stvari koje možete sami učiniti i tako zauvek zaboraviti na ovaj problem.U nastavku saznajte sta je dobro za tvrdu stolicu, tu su prirodni lekovi i medicinski tretmani.

Prirodni načini lečenja

 1. Ishrana bogata vlaknima protiv tvrde stolice

Jedan od glavnih uzroka opstipacije je manjak vlakana u ishrani. Muškarcima je na dan potrebno po 38 grama vlakana, a ženama 28, ali većina ljudi unosi znatno manje.

Dovoljno vlakana u ishrani će dosta olakšati problem sa stolicom kod odraslih a u dobroj meri i kod dece, a lako ih možete ubaciti u svoju ishranu tako što ćete jesti više voća, povrća i integralnih žitarica. Hrana za tvrdu stolicu bi trebalo da bude sveža i neprerađena.Najbolji izvori vlakana su:

 • ovas
 • kruške
 • jabuke
 • mahunarke
 • zeleno povrće
 • sočivo
 • artičoke

Ako je reč o prirodnoj namirnici, onda sigurno sadrži dosta vlakana. Zato navalite na voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice.Problem sa stolicom kod dece se sve više javlja zbog ishrane isključivo perađenim namirnicama.

Da biste maksimizovali dobar efekat vlakana, ne zaboravite ključnu stvar:morate piti mnogo vode.

Voće i povrće treba jesti celo da bi se unela potrebna vlakna. Dakle, sokovi i smutiji se ne računaju.

Najbolje je da vlakna unosite pomalo tokom celog dana, pa se potrudite da planirane namirnice rasporedite na sve obroke i užine.

 1. Fizička aktivnost kao lek za tvrdu stolicu

Fizička aktivnost igra značajnu ulogu u stvaranju i izbacivanju stolice. Ako uzimate dovoljno vlakana i pijete dovoljno vode, a ipak imate tvrdu stolicu, možda je problem u tome što se ne krećete dovoljno.Fizička neaktivnost je posebno izražena kod odraslih.

Gravitacija, kontrakcije mišića i kretanje pomažu u prolasku stolice kroz creva. Postavite sebi za cilj da svake nedelje vežbate po tri do četiri sata, i rasporedite ovu minutažu na tri do pet dana. Šetnja, ples, plivanje, vožnja bicikla i trening u teretani su najbolje opcije.

 1. Unos tečnosti

Ako razmišljate kako omekšati stolicu pijuckanje vode i čaja tokom celog dana će vam pomoći u omekšavanju stolice i poboljšati efekat vlakana. Potrudite se da izbegavate slatka pića i alkohol, jer oni mogu dovesti do zdravstvenih problema.

Kafa je dobar lek protiv zatvora i tvrde stolice.Jutarnja kafa je dobra ideja. Smatra se da ona izaziva kontrakcije sfinktera, koji poboljšava izbacivanje stolice. Kafa je blag diuretik, tako da je potrebno da povećate unos vode.

Potrudite se da pijete dovoljno vode (ili, još bolje, kompot od suvih šljiva) kako biste podstakli brže i lakše izbacivanje stolice.

 1. Masaža protiv tvrde stolice i zatvora

Masaža stomaka vam može pomoći da ublažite bolove izazvane tvrdom stolicom i da olakšate opstipaciju. Ovaj metod je izuzetno efikasan kod različitih oboljenja, poput Parkinsonove bolesti, koja povećavaju rizik od opstipacije.

Masaža stimuliše crevnu peristaltiku, mišićne kontrakcije koje zapravo pomeraju hranu i stolicu kroz probavni trakt. Masažom ćete smanjiti vreme prolaska i povećati učestalost stolice.

 1. Kupke sa epsom solju

Glavni sastojak ove soli je magnezijum, koji je odličan za omekšavanje solice. Magnezijum, uslovno rečeno, dovlači vodu u creva i tako dolazi do mekše stolice.

Budite oprezni kada je epsom so u pitanju, jer ona lako može izazvati dijareju i drugu vrstu neprijatnosti. Magnezijum je veoma zdrav, ali oralna upotreba nije dobra ideja dok se ne posavetujete sa lekarom.

 1. Maslinovo i laneno ulje

Ova ulja su još jedan prirodni lek za tvrdu stolicu a uspešno ublažavaju i simptome opstipacije. Mada je maslinovo ulje poznato kao dobar lek protiv zatvora, naučna ispitivanja pokazuju da je laneno ulje još bolje. Samo četiri mililitra dnevno je najbolji početak, ali u nekim slučajevima nema efekta.

Šta je dobro za tvrdu stolicu ?

Medicinski tretman za tvrdu stolicu

 1. Lekovi

Postoji mnoštvo lekova koji leče opstipaciju i mogu omekšati stolicu. U nekima se nalazi dosta psilijuma, koji podstiče izbacivanje stolice, dok drugi “dovlače” vodu u creva kako bi se stolica omekšala.

Postoje i prirodni brendovi, ali upotreba bilo kakvih lekova bi trebala da bude strogo vremenski ograničena na par dana. Ovi lekovi se obično uzimaju uveče pred spavanje i potrebno je sa njima popiti mnogo vode. Ovakve lekove možete kupiti u vidu kapsula, tableta, sirupa ili u prahu.

 1. Mineralna ulja

Mineralna ulja su laksativi koji spadaju u lubrikante. Ona funkcionišu tako što zadržavaju vodu u stolici i crevima, te “podmazuju” creva što pomaže u lakšem izbacivanju stolice.Ako vam ne pomažu vlakna, pitajte svog lekara da li vam preporučuje ovakve laksative.

Tvrda stolica komplikacije

Hronični zatvor i tvrda stolica mogu izazvati mnogo više od neprijatnosti u stomaku i bolne defekacije. Bez lečenja, teška opstipacija može izazvati fekalnu impakciju – nakupljanje fekalija u rektumu i stvrdnjavanje te mase, koja se ne može izbaciti; opstrukciju ili pucanje creva i disbalans elektrolita, što povećava rizik od raka debelog creva.

Suvišne i otpadne materije u organizmu nikako nisu dobra stvar. Što ih pre izbacite, to ćete se pre osetiti bolje i smanjiti rizik od raznih zdravstvenih komplikacija. Veoma je važno da obratite pažnju na redovnost svoje stolice.Još jedna komplikacija su hemoroidi i krvarenje iz anusa zbog povreda koje može izazvati veoma čvrsta stolica.

Kako sprečiti tvrdu stolicu ?

Dajte sve od sebe da sprečite problem sa tvrdom stolicom. To ćete najbolje postići na sledeće načina:

 • Hrana za tvrdu stolicu je najvažnija.Jedite mnogo vlakana tako što ćete jesti voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice.
 • Pijte mnogo vode. Potrudite se da pijete po najmanje osam čaša vode dnevno, i gledajte da li vam je mokraća svetla ili vuče na žuto.
 • Potrudite se da vežbate svaki dan.
 • Pratite učestalost stolice i to da li je defekacija išla lako.
 • Jedite mnogo probiotika (fermentisanih namirnica). Tako ćete obnoviti crevnu floru.

Prirodni lek za tvrde stolice

Osim ako imate neku bolest koja utiče na zdravu i čestu defekaciju, veoma lako možete da oporavite svoj probavni trakt i trajno zaboravite na problem tvrde stolice. Potrebno je samo pridržavati se par jednostavnih pravila.

Izbacite iz ishrane brzu, masnu i zašećerenu hranu, jedite više vlakana i pijte više vode. Uz sve to i fizičku aktivnost, već za par dana ćete videti promenu na bolje. Uz pomoć prirodnih načina lečenja, tvrda stolica kod dece i odraslih se može sprečiti i izlečiti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply