[icegram campaigns=”14051″]

Zatvor stolice je veoma čest poremećaj varenja koji pogađa osobe svih starosnih dobi. Zatvor stolice izaziva otežano pražnjenje creva i može čak da dovede i do toga da se osoba preterano napreže da bi izbacila previše tvrdu stolicu.

Drugi simptomi su nadimanje trbuha, nenormalno oskudna ili obimna stolica, kiselina, gubitak apetita, zadah, glavobolja, depresija, akne i čir usne šupljine.

Smatra se da je normalno da se creva prazne od 2 do 3 puta dnevno do 2 do 3 puta nedeljno, a ako je ritam izbacivanja stolice drugačiji reč je o zatvoru stolice ili opstipaciji. Ponekad stolica može da bude veoma tvrda i suva i tada je reč o otežanom pražnjenju creva koje se naziva konstipacija i ona je mnogo češća od običnog zatvora stolice.

Redovno pražnjenje creva je funkcija ljudskog organizma veoma promenljiva i podložna spoljnjim uticajima. Da bi se izbegao zatvor stolice veoma je važan ritam pražnjenja creva, a svaka njegova promena, ili izmena količine i čvrstine stolice ili pojava na primer krvi, sluzi ili gnoja  je verovatno simptom neke bolesti.

Zatvor stolice može čak da nastane i naglo, zbog nekog organskog uzroka kao što su uvrtanje creva, priraslice, zaglavljivanje tvrde stolice kao čepa u crevu, upotreba nekih lekova.Ipak mnogo je češći, hronični zatvor čiji uzrok, takođe, može da bude neko organsko oboljenje.

Zatvor, osim toga, mogu da prouzrokuju i neki funkcionalni poremećaji kao što su promena osetljivosti ili pokretljivosti nekog organa. Ova vrsta zatvora je učestalija od organskih poremećaja.Funkcionala opstipacija može da se manifestue normalnim prolaskom ali nedovoljnim izbacivanjem sadržaja iz rektuma ili usporenim prolaskom sadržaja kroz crevo koju prati gubitak nagona za pražnjenje.

Poremećaj pražnjenja creva javlja se i kod osoba koje se jako napinju ali se nepotpuno prazne i često se pomažu prstima da bi omogućili prolazak crevnog sadržaja.Ovaj zdravstveni poremećaj se naziva anizam, a kod osoba koje pate od anizma gotovo nikad ne dolazi do pražnjenja rektuma u potpunosti  jer se spoljnji prsten oko anusa ne otvara dovoljno.Veliki broj osoba koje imaju funkcionalni zatvor stolice pate i od anizma.Anizam može da se javi i kod osoba kojima je iz nekih razloga neprijatno da obave nuždu u trenutku kada osete tu potrebu.Odlaganje nagona za pražnjenjem creva u dužem vremenskom periodu može da dovede do gubitka samog nagona.

Za lečenje zatvora važno je da se ne odlaže nagon na pražnjenje. Isto tako važno je i da se zauzme odgovarajući položaj tela pre pražnjenja creva  da se odignu stopala od poda i da se rukama lpritiskaju podrebarni lukovi.

Prevencija zatvora je redovna rekreacija i pravilna ishrana pri čemu bi češće trebalo konzumirati žitarice koje su bogate dijetnim vlaknima, na primer kuvano žito, ovsene pahuljice…

Šta je opstipacija ili zatvor?

To je najčešći poremećaj varenja. Glavni organ za izbacivanje stolice je debelo crevo. Nesvarena hrana iz želuca i creva, izbačeni toksini iz jetre i ostali otpaci i otrovi  ćelija organizma, putem krvotoka dospevaju do debelog creva i talože se u njemu. To je normalan tok stvari. Normalan je samo ako se obavi na vreme i tada se to zove uredna stolica.

Ali šta ako se ovo obavlja sa zakašnjenjem? To zakašnjenje znači poremećaj rada organa za varenje i plaća se zdravljem. Ako se svi navedeni otrovi ne izbace na vreme, oni se nagomilavaju i vremenom u malim količinama ali svakodnevno prodru kroz zid debelog creva u krvotok.

Loše varenje i neuredna stolica najbolje se vide na licu. Loš ten, težak zadah iz usta, težak miris tela, nadimanje, glavobolja, loše raspoloženje, bubuljice – sve su to posledice zatvora. Ali, ako je zatvor stolice dugotrajan, onda je to osnova za mnoge bolesti, pa i one najteže.

Ali zatvor stolice je nekad posledica oboljenja creva ili nekog drugog oboljenja. Lekar prvo treba da ustanovi uzrok opstipacije pa tek onda treba preći na promenu ishrane.

Simptomi zatvora ili opstipacije

Simptomi zatvora su:

 • naporno izbacivanje stolice,
 • tvrda i suva stolica,
 • nemogućnost pražnjenja i pored potrebe,
 • stomačne tegobe,
 • kao i vrlo retka i probava sa izbacivanjem stolice manje od tri puta nedeljno.

Najčešći uzrok zatvora je nepravilna ishrana sa nedovoljno vlakana, neumerenost u ishrani, upotreba rafinisane hrane, na primer belog brašna, belog šećera, slatkiša, a najčešći uzrok zatvora je nedovoljno pijenje vode.

Posledice zatvora su hemoroidi (proširene vene u divertikulama). Pogoršanje ovih stanja dovodi do vraćanja otrovnih materija preko sluzokože debelog creva natrag u krv, a samim tim dovode i do trovanja celokupnog organizma.

Koji su uzroci opstipacije ili zatvora stolice

Kao najčešći uzrok za nastanak ove neprijatnosti se navodi nedovoljno kretanja, te neadekvatan unos namirnica. To zapravo znači da opstipacija zatvor stolice, uzrok nalazi u unosu velikih količina brze hrane, te nedovoljnom unosu tečnosti i povrća koje sadrži dosta vlakana, kao i svežeg voća.

Ponekad i primena određenih medikamenata može dovesti do ove neprijatnosti, ali ona najčešće nestaje kada se prestane sa njihovim korišćenjem.

Najčešći uzroci zatvora

 • Industrijski prerađena hrana

Na prvom mestu je to beli hleb. Sve što je najbolje u zrnu žita nalazi se u omotaču zrna odnosno u mekinjama. U belom hlebu nema mekinja, pa on predstavlja osiromašenu hranu koja se predugo zadržava u stomaku. Ova hrana stvara vrenje i truljenje u stomaku i lepi se za zidove creva. Od takve hrane stvara se zatvor. Ali kada se pravi hleb od celoga zrna, varenje je brzo i ne ostavlja nikakav štetni trag u stomaku. Sve što treba da se izbaci prođe kroz oganizam uredno i brzo.

 • Upotreba slatkiša

Beli šećer nije dobar za naš želudac. On izaziva vrenje u stomaku i organizam mora da potroši mnogo vitamina i minerala da bi ga izbacio iz organizma. Beli šećer je pravi “pljačkaš” kalcijuma. Šećer se fermentiše, uzrokuje stvaranje sirćetne i ugljene kiseline i alkohola. Sve to koči rad našeg organizma kao žive mašine.
Savremeni način života, naročito u gradovima, stvara žurbu i nervozu, a sve to prvo pogađa organe za varenje.
Kafa, alkohol i duvan ometaju varenje. Ako se kafa koristi kao laksativ duže vreme, onda ona u početku deluje, a posle umrtvi organe za izbacivanje stolice usled neprirodnog nadražaja.

 • Lekovi i antibiotici

Lekovi za umirenje i antibiotici remete rad organa za varenje pa samim tim ometaju i pražnjenje creva. Savremena medicina kao daje kapitulirala pred problemom dobrog varenja hrane i urednog pražnjenja creva.

Lekovi koji se propisuju protiv zatvora, koji deluju brzo i agresivno, samo stvaraju podlogu za još jači zatvor, jer neprirodno nadražuju crevo na pražnjenje i umrtvljuju prirodni tok pražnjenja.

Tako se stvara zavisnost od lekova koji oštećuju sluzokožu svih organa za varenje.

Zatvor u trudnoći

Problem sa kojim se suočila gotovo svaka žena koja je bila gravidna, je zatvor u trudnoći. Smatra se da osnovni razlog za to leži u činjenici da se tokom trudnoće nivo hormona poznatog kao progesteron povećava, a dobro je poznato da je njegova osnovna uloga opuštanje svih glatkih mišića u organizmu, od kojih se neki nalaze i u sistemu za varenje, što kao direktnu posledicu ima usporeno pražnjenje creva.

Takođe, zatvor u trudnoći može da nastane i kao direktna posledica neadekvatne ishrane. Prilikom ovog stanja u trudnoći svakako se savetuje opreznost posebno zato što naprezanje tokom vršenja velike nužde u ovom slučaju može imati i negativne posledice po trudnicu, pa svakako treba na sve moguće načine pokušati sa regulisanjem stolice, ali prvenstveno na prirodan način.

U većini slučajeva zatvor u trudnoći ne treba mnogo da vas brine, ukoliko traje kraće vreme. Međutim, u pojedinim slučajevima, odnosno kada je praćen i drugim simptomima (krvava stolica, bolovi u predelu stomaka i slično) neizostavno je važno odmah potražiti stručnu pomoć.

Zatvor kod dece

Kod dece kontrola pražnjenja creva trebabi da se uspostavi od druge godine.Zatvor kod dece se češće javlja iz emocionalnih razloga nego zbog nekog organskog poremećaja. Jer, dete stolicu shvata kao nešto svoje i shodno tome odlučuje kada i gde će da obavi nuždu. A, ako se javi zatvor kod deteta obavezno treba posetiti pedijatra koji će naložiti potrebne preglede i dati dijagnozu.

U neke od glavnih uzroka koji izazivaju zatvor stolice spadaju loša ishrana, nedovoljan unos vode, neredovno vršenje velike nužde (loše navike ili namerno uzdržavanje), nedostatak fizičkih aktivnosti, slabost trbušnih mišića, hemoroidi, stres, uzimanje nekih lekova i zloupotreba laksativa.

Pored osećaja nelagode, zatvor stolice može da izazove ozbiljne frustracije. Postoje brojni prirodni lekovi koji služe za poboljšanje funkcije varenja i leče konstipaciju. Ovi lekovi su jednostavni za upotrebu i veoma moćni.

Zatvor kod odraslih

Iako je zatvor kod odraslih najčešće kombinacija loše ishrane i neadekvatne fizičke aktivnosti, odnosno predugog sedenja, ponekad može biti i simptom mnogo ozbiljnijih obolejnja, a naročito ukoliko traje dosta dugo.

Zato se uvek u takvim slučajevima svetuje potražiti stručnu pomoć, mada je preporuka najpre zatvor kor odraslih pokušati otkloniti na prirodan način.

Konvencionalno lečenje zatvora ili opstipacije

Lečenje opstipacije podrazumeva na prvom mestu apsolutnu korekciju ishrane, te pojačan unos povrća koje sadrži visok procenat vlakana, ali i voća i to prvenstveno jabuka, krušaka, te šljiva i suvih šljiva, koje su jedno od najboljih prirodnih sredstava za lečenje opstipacije.

Takođe, trebalo bi konzumirati dovoljnu količinu tečnosti, odnosno vode i sveže ceđenih sokova od voća i povrća. Podrazumeva se da treba izbegavati, odnosno nekonzumirati gazirane napitke, grickalice, ali i sladoled, pa čak i meso i naravno kofeinske napitke.

Valjalo bi i izbegavati dugotrajno sedenje, te svakodnevno makar ići u šetnju, odnosno redovno vršiti određenu fizičku aktivnost.

U pojedinim slučajevima lekar specijalista može prepisati specijalne medikamente za lečenje opstipacije, takozvane laksative, čiji je osnovni cilj da ubrzaju rad creva, ali ove lekove nikako ne treba uzimati na svoju ruku, jer u suprotnom mogu da imaju vrlo loše posledice po zdravlje pacijenta.

Vrhunski prirodni lekovi protiv zatvora stolice

1. Limun za lečenje zatvora

Limun, ili tačnije limunov sok, može da se koristi za lečenje zatvora stolice tako što stimuliše digestivni sistem i pospešuje kretanje u njemu. Ovo je jedan od najjednostavnijih i najdelotvornijih prirodnih lekova koje možete da koristite kod kuće.

Iscedite sok pola limuna i dodajte ga u čašu tople vode. Možete da dodate i prstohvat kamene soli ili pola kašičice kuhinjske soli i malo meda.

Popijte vodu sa limunom ujutru na prazan želudac. Možete popiti i čašu ovog rastvora uveče.

Koristite ovaj prirodni lek svakodnevno i očekujte rezultate za par dana.

2. Komorač za lečenje problema probave i zatvora stolice

Seme komorača je korisno kod lečenja problema kao što su loša probava, nadimanje, zatvor stolice i sindrom nervoznog creva jer pospešuje rad glatkih mišića u sistemu za varenje.

Uzmite šolju semena komorača i ispecite ga (na suvo, bez dodavanja bilo čega).

Potom ga sameljite i prosejte.

Ovaj ukusni prah koji olakšava varenje čuvajte u tegli.

Svakodnevno uzimajte pola kašičice praha sa toplom vodom.

3. Smokve su odličan prirodni lek za zatvor stolice

Smokve su odličan lek za zatvor stolice jer imaju visok sadržaj vlakana i deluju kao prirodni laksativ. Za one koji imaju hronični zatvor stolice, smokve su nešto što bi trebalo da bude svakodnevno zastupljeno u ishrani. Za lečenje zatvora mogu da se koriste i suve i sveže smokve. Kada možete da dođete do svežih smokava, jedite ih sa korom.Najviše vlakana i kalcijuma se nalazi u kori.

Uzmite 2-3 badema i suve smokve.

Potpite ih u vodu na nekoliko sati.

Oljuštite badem i sameljite sastojke.

Svake noći uzimajte ovu pastu sa jednom kašikom meda.

4. Ricinusovo ulje kao odličan laksativ

Kako je stimulišući laksativ, ricinusovo ulje stimuliše tanko i debelo crevo i poboljšava pražnjenje creva. Jednostavno progutajte jednu ili dve kašičice ricinusovog ulja na prazan želudac. Da biste mu poboljšali ukus, možete ga piti sa voćnim sokom.U roku od nekoliko sati ćete primetiti znatno poboljšanje vašeg stanja. Ovaj prirodni lek za zatvor stolice ne smete koristiti dugotrajno jer ima neželjenih dejstava.

5. Med za ublažavanje zatvora

Med je izuzetno koristan za ublažavanje zatvora jer deluje kao blagi laksativ. Možete ga uzimati svakodnevno za prevenciju i za lečenje zatvora stolice.

Uzimajte 2 kašičice meda tri puta dnevno.

Možete da pomešate po jednu kašičicu meda i limunovog soka u čaši tople vode Ovo pijte svakog jutra na prazan želudac.

6. Seme lana ima laksativno dejstvo

Seme lana ima brojna lekovita dejstva, a uz njih i “tone“ vlakana i omega 3 masnih kiselina. Takođe, seme lana ima laksativno dejstvo, što može da bude veoma korisno za lečenje kako blagih, tako i ozbiljnih slučajeve zatvora stolice.

Sipajte jednu kašiku semena lana u čašu vode i ostavite da se natapa 2-3 sata. Ovu vodu pijte svakodnevno pre odlaska na spavanje. Ujutru ćete imati mnogo bolje pražnjenje creva.Možete i da jednostavno pojedete 2-3 kašike mlevenog semena lana sa čašom vode.

7. Grožđe pospešuje pražnjenje creva

Grožđe sadrži nerastvoriva vlakna koja pospešuju redovno pražnjenje creva. Svakog dana pojedite malu činiju grožđa ili popijte pola čaše sveže ceđenog soka grožđa.

Druga mogućnost je da stavite 10 do 12 zrna grožđa bez semenki u mleko, prokuvate par minuta i popijte rastvor uveče. Ovaj prirodni lek protiv zatvora stolice je posebno delotvoran za manju decu koja imaju konstipaciju, a ujedno služi i kao prevencija.

Ako ne možete da nabavite sveže grožđe, onda dan ili dva jedite suvo grožđe potopljeno u vodu. Suvo grožđe morate da jedete zajedno sa vodom na prazan želudac ujutru.

8. Spanać za probleme konstipacije

Spanać je veoma blagotvoran za digestivni trakt, posebno kada patite od konstipacije. Presan spanać sadrži razne komponente koje pročišćavaju, rekonstruišu i regenerišu čitav intestinalni trakt.

Da biste se rešili zatvora, morate imati spanać u svojoj ishrani. Možete ga jesti presnog ili kuvanog, u zavisnosti od toga kako više volite.

Ako imate ozbiljniji zatvor stloce, pijte mešavinu pola čaše soka od presnog spanaća i pola čaše vode, dva puta dnevno. Za nekoliko dana osetićete veliko olakšanje.

9. Suve šljive protiv zatvora

Veoma delotvoran saveznik u borbi protiv zatvora su i suve šljive.

Preporuka

Uveče potopite u vodu šaku opranih suvih šljiva. Ujutro ih pojedite i popijte sok.

10. Biljna ulja za lečenje zatvora

Zatvor se može izlečiti uljima koja se uzimaju u akutnim slučajevima ujutro:

– jedna kašika maslinovog ulja sa nekoliko kapi limunovog soka (pije se na prazan želudac)

– ulje od slatkog badema (do 3 kašike na dan; starijima i deci se preporučuje samo jedna kašika dnevno).

SAVET PLUS! Oni koji imaju tvrdu stolicu i zatvor ne bi trebalo da piju tablete za čišćenje creva (purgative).

11. Sena protiv zatvora

Biljka sena (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia) sadrži prirodne laksative – antrakinone koji veoma efikasno deluju kod problema sa pražnjenjem creva. Biljka sena se takođe koristi kao veoma delotvoran čaj protiv tvrde stolice, što znatno olakšava tegobe onima koji pate zbog hemoroida.

Priprema čaja od sene

Najbolji efekat se postiže ispijanjem sveže pripremljenog čaja, najbolje pre spavanja, jer je potrebno šest do deset sati da deluje. Preporuka je da čajnu mešavinu nabavite u apoteci (pravi se od lista i mahune ove biljke), a za jednu solju čaja dovoljna je kašičica sene prelivena toplom (ne vrelom) vodom.

Napomena: Terapija čajem od sene privremeno može obojiti urin u crveno što je sasvim bezopasno i prolazi kad se prekine. Čaj se pije do uspostavljanja normalne funkcije creva, a po potrebi može ponovo da se primeni. Ne preporučuje se trudnicama, kao ni onima koji imaju upalu želuca ih drugu dijagnostifikovanu bolest creva.

12. Voda i vlakna

Najčešći uzrok zatvora je nedostatak vlakana u ishrani. Vlakna su vrsta materijala koji vezuje vodu u crevima. Tako se stolici dodaje masa koju voda omekšava.

Od presudne je važnosti da jedete namirnice bogate vlaknima, kao što su pasulj, krompir, šargarepa, smeđi pirinač, suve šljive, pšenične klice, sveže voće, zelenolisno povrće, sve vrste orašastih plodova, semenke bundeve, semenke suncokreta, brokoli, grašak itd. Možete da pribegnete i suplementima vlakana.

Takođe, kada patite od konstipacije, veoma je važno da pijete dovoljno tečnosti. Vodite računa da u toku dana popijete od 8 do 10 čaša vode.

Da biste postigli najbolje rezultate, vodu sipajte u bakarnu posudu i ostavite je preko noći pa je popijte ujutru čim ustanete. Tako ćete stimulisati pražnjenje creva i imati dobre rezultate za par dana.

Pored vode, možete da pijete i sveže sokove od povrća i voća tokom čitavog dana. Izbegavajte alkoholna pića i kofein jer i jedno i drugo izazivaju dehidraciju i mogu da pogoršaju vaše stanje.

Imajte na umu da lekove morate da uzimate neko vreme i da otkrijete koji vam najviše odgovara. Ako, međutim, do poboljšanja ne dođe ni posle uzimanja ovih lekova, obratite se lekaru.

Dodatni saveti za borbu protiv zatvora

Potrebno je jesti dosta svežeg voća i povrća, jer to doprinosi dobrom varenju i čišćenju organizma. Naročito su korisne suve šljive i suve smokve.

Integralne žitarice su veoma korisne jer sadrže vlakna koja su nerastvorljiva i koja kao četka čiste organizam od nečistoće i doprinose pražnjenju creva.

Mahunarke takođe sadrže potrebna vlakna i treba ih koristiti redovno u ishrani. Najviše vlakana ima u mekinjama od žitarica (crno brašno, crni hleb), u mahunarkama, povrću, voću, kao i orašastim plodovima.

 • Biljna vlakna najbolji borac protiv zatvora.

Biljnih vlakana ima mnogo, ali za čovekovo zdravlje su važna ona koja pomažu metabolizam i koja utiču na dobro pražnjenje creva, a time i na čišćenje organizma. Dijetalna vlakna su hemiceluloza, pektin, lignin.

Vlakna pomažu dobro metabolisanje (iskorišćavanje) hranljivih materija u organizmu, zatim dobro čišćenje organizma, i to preko organa za varenje. Tako vlakna imaju dvostruku ulogu za lečenje opstipacije – mehaničku i metaboličku.

Mehaničko dejstvo vlakana pomaže boljem varenju, boljem pražnjenju creva, podstiče peristaltiku (potiskivanje sadržaja debelog creva na pražnjenje. Vlakna podstiču i bolju prokrvljenost creva. Sve ovo doprinosi obilnim i čestim stolicama.

Najbolji izvori vlakana su u voću, povrću, žitaricama i mahunarkama. Ako u našoj ishrani ima dovoljno voća i povrća, hleba i peciva od integralnih žitarica ili mahunarki tada ćemo uneti i dosta vlakana u organizam i neće biti zatvora.

Presna hrana je od velike važnosti za prirodno lečenje zatvora. Voće, povrće, žitarice i proklijalo semenje sadrže fermente koji su značajni za dobro varenje. Dobro je pojesti salatu (presnu) pre ručka kako bi se olakšalo varenje, a time i sprečio zatvor. Najbolji enzimi se nalaze u pšeničnim (proklijalim) klicama, u semenu suncokreta,  kao i u celeru, šargarepi i salati.

 • Pektin za lečenje zatvora prirodnim putem

Pektin je jedna vrsta rastvorljivih biljnih vlakana. On u crevima bubri i sakuplja otrovne kiseline, vodu, holesterol i sve druge otpadne i otrovne materije iz creva i tako ih putem stolice izbacuje napolje.

 • Voda za borbu protiv zatvora

Nedovoljno unošenje vode je čest uzrok zatvora. Voda je neophodna i zbog odstranjivanja štetnih materija iz creva i krvi.Ako unosimo dovoljno vlakana, ali bez dovoljno vode, tad i ona mogu da začepe crevo i izazovu zatvor jer će nabubriti i pokupiti tečnost. Potrebno je da svakoga dana popijemo 6-8 čaša vode dnevno.

 • Voće je odlično protiv opstipacije

Organske kiseline iz voća stimulišu lučenje probavnih sokova, podstiču creva na jače kretanje i pražnjenje. Suve šljive sadrže vlakna, ali i sorbitol, odnosno prirodni šećer koji ima laksativno dejstvo. Njega ima 15% u šljivama, a u većini voća samo 1%.

Šljive su bogate i magnezijumom koji takođe ima laksativno dejstvo i odličan je protiv opstipacije. One smanjuju i štetni holesterol (LDL). Međutim, ne sme se pojesti previše šljiva odjednom zbog gasova i grčeva.

 • Mekinje za lečenje opstipacije

Mekinje stimulišu creva na pražnjenje preko nerava creva, ali one i povećavaju količinu stolice. U ishrani treba da bude zastupljen hleb od integralnih žitarica. Kad bi se malo mekinja konzumiralo svakoga dana, i do 60% osoba koje imaju zatvor stolice bi bilo izlečeno.

Sirova gruba vlakna pšeničnih mekinja je izvanredan, bezbedan i jeftin prirodan lek protiv zatvora. Potrebno je voditi računa o količini, i to od jedne do nekoliko kašika, mada je to individualno.

Nikako ne treba naglo unositi odjednom veliku količinu mekinja. Treba početi sa dve kašike dnevno i povećati do šest kašika. Ako se uzimaju lekovi za izbacivanje tečnosti, a uz to i mekinje, a nedovoljno se unosi voda, onda će to biti veliki šok za stomak.

Deci ne treba davati neprerađene mekinje, nego u obliku integralnog peciva, uz dosta voća, povrća i tečnosti.

 • Ponekad su mleko i kalcijum uzrok opstipacije

Kafa deluje kao laksativ, ali opasnost je u tome što je kafa opasna za nerve, i kada se oni naviknu na stalne neprirodne stimulanse, tada ne vrše svoju ulogu. Osim toga kofein uzima tečnost iz creva pa se stolica stvrdnjava. Najbolje je da odbacite kafu ako imate zatvor stolice ili se ograničiti na jednu šoljicu dnevno.

 • Redovitost u obrocima

Ako vodimo računa i o tome da nam obroci budu u određeno vreme, onda će to biti veoma korisno za pravilan rad organa za varenje. Nikako nije dobro kasno, pa još i obilato večerati. Uveče se organizam sprema za odmor i san, a ne za težak rad varenja hrane. Najbolje je izostaviti večeru, ali ako već osećamo potrebu za njom, onda uzeti nešto što će se brzo i lako svariti (voće, žitnu kafu, dvopek).

 • Umerenost

Veoma je značajno biti umeren u količini hrane koja se unosi u organizam, jer preobilni obroci opterećiju organe za varenje a troše mnogo energije kako bi se telo oslobodilo nepotrebnog viška.

 • Voćni dani

Ako makar jedan dan u sedmici jedemo samo voće, to može pomoći i da se organizam očisti putem stolice. Može se jesti bilo koje voće, ali ne treba mešati odjednom više od dve vrste voća. Voće se veoma brzo vari (za 1 sat svareno je čak i suvo voće koje se najduže vari), pa se može jesti na svaka dva-tri sata, ako je potrebno za prirodno lečenje zatvora. Voće se može jesti za doručak (kada nije voćni dan) sa crnim hlebom, semenjem i orašastim plodovima. Korisno je i kuvano žito, ječam raž, ovas ili bilo koja integralna (sa celim zrnom) žitarica.

 • Dobro sažvaćite hranu koju unosite

Dobro žvakanje je jedan od uslova za dobro varenje. Svaki zalogaj treba temeljito sažvakati kako bi se natopio sa pljuvačkom, jer varenje počinje u ustima. Brzo gutanje nesažvakane hrane otežava varenje, a time i kompletan rad organa za varenje, pa će se tako lakše pojaviti zatvor stolice, najčešći poremećaja modernog sveta.