Zob ili drugačije rečeno ovas, namirnica je koja je popularna u ishrani od početka osamdesetih godina. Ona se najščešće konzumira u vidu gotovih proizvoda, poput ovsene kaše ili pahuljica. Veoma su bogate vlaknima zbog čega je dobro uvrstiti ih u redovnu ishranu. U narednim redovima pročitajte za šta je sve ovsena kaša dobra, kako se priprema i kako utiče na mršavljenje.

Ovsena kaša i zdravlje

Ovsenu kašu mnogi konzumiraju zbog kilograma kojih žele da se reše, ali da li ste znali da je konzumiranje ove kaše veoma dobro za zdravlje? Pored toga što je puna vlakana, ova kaša vam reguliše stolicu i na taj način omogućava čišćenje organizma od toksina. Takođe, tokom zimskog perioda je veoma korisna jer će ojačati vaš imunitet i pripremiti vaše telo za hladno vreme. Ovo se dešava jer se lipidi iz ove kaše direktno pretvaraju u energiju koja je neophodna za vaše zdravlje. Ova kaša smanjuje rizik od nastanka artritisa i drugih reumatskih oboljenja, takođe vas čuva od povišenog holesterola jer isti smanjuje. Ovsena kaša je dobra po zdravlje jer vam jača koštanu strukturu i smanjuje rizik za stvaranje astme. Ona vas dugo drži sitima zbog čega je često i na meniju mnogih sportista.

ovsena kasa zdravlje

Ovsena kaša kalorije i nutritivna vrednost

Ovas koji spada u jedne od najzdravijih žitarica bogat je kako mineralima tako i vitaminima. Što se tiče njegove nutritivne vrednosti, ovas je bogat vitaminima E i B, takođe, u sebi sadrži i magnezijum, bakar, fosfor, cink i drugo.
Što se tiče kalorija, ovsena kaša ih sadrži vrlo malo zbog čega se ovo jelo često preporučuje da se jede za doručak u mnogim dijetama. Ako želite da pravite musli u koji ćete uvrstiti i ovsenu kašu, bitno je da napomenemo da ovsenu kašu kupujete isključivo u prodavnicama zdrave hrane. Kupovna ovsena kaša sadrži dosta šećera a samim tim i kalorija.

Ovsena kaša za mršavljenje

Ako vas muči višak kilograma, ovsena kaša je najbolje sredstvo za mršavljenje, pogotovu ako se konzumira ujutru. Ona sadrži dosta biljnih vlakana koja pored toga što vas čine sitim, podstiču mršavljenje tako što prirodno utiču na pražnjenje creva. Za dobre efekte, poželjno je ovsenu kašu konzumirati svako jutro a ako vam prija, možete i uveče, rezultati mršavljenja svakako neće izostati

Dijeta sa ovsenom kašom

Dijeta sa ovsenom kašom je popularna jer je lagana i jer za sedam dana možete izgubiti i do 7 kilograma. Ono što je problematično je činjenica da ovu dijetu smeju da drže perfektno zdravi ljudi koji nemaju nikakve tegobe jer je unos hranljivih materija veoma ograničen. Naime, tokom dijete sa ovsenom kašom jedete samo ovsenu kašu koju možete spremati samo na vodi. Nije dozvoljena ni so ni šećer a ni puter. Jedino što možete kombinovati sa ovsenom kašom je voće. I takođe, tokom ove dijete morate da pijete najmanje 2 litra vode i to pola sata pre svakog obroka. Nakon sedam dana dijete, ako vam ovsena kaša ne dosadi, možete nastaviti sa istom samo što od osmog dana u ishranu možete ubaciti kefir, mleko kao i neko bobičasto voće.

Kako se priprema ovsena kaša – recept

Ovsenu kašu možete pripremati sa vodom, mlekom ili jogurtom, kako god vama da odgovara a recept za sve varijante je krajnje jednostavan. Obično se pomeša 4 do 5 kašika ovsene kaše koje se potope u vodu a zatim se prokuvaju. Nemojte duže od 5 minuta kuvati kašu da ne bi iz nje nestale sve hranljive materije. Postoji i drugi oblik spremanja ove kaše sa vodom, dovoljno je da istu samo prelijete sa ključalom vodom. Ne bi trebalo da vodu iz kaše prospete jer i ona sadrži hranljive materije. Probajte da je popijete ako možete.

Sa mlekom i jogurtom je priprema vrlo laka, dovoljno je da kašu prelijete sa nekim od mlečnih proizvoda. Poželjno je da kašu ostavite da odstoji 5 minuta kako bi upila mleko ili jogurt i onda da je konzumirate. Naravno, ukoliko vam je ova kaša jednolična, u nju možete dodati komade sušenog ili svežeg voća po želji i napravite sopstveni recept. Pored toga što će vam voće pružiti dodatnu energiju, ovako spremljena kaša će vas duže držati sitim. Ovsenu kašu bi trebalo da jedete ili za doručak ili večeru jer u tom periodu ona najviše prija organizmu i lako se vari

Ovsena kaša za doručak ili večeru

Ovsena kaša je jako lagana za pripremanje zbog čega bi bila šteta da ujutru za doručak jedete nešto drugo sem kaše. Ovsena kaša je takođe odlična za zdravlje i na ovaj način nećete nikada preskočiti doručak uz obrazloženje da niste stigli da jedete. Za pripremu ove kaše vam nisu potrebna ni dva minuta a konzumiranjem iste unećete u svoj organizam mnoge minerale i vitamine koje su vam neophodni. Što se tiče večere, ovsenu kašu je poželjno jesti i uveče za večeru jer ćete lakše zaspati nego da ste kojim slučajem pojeli neku masnu i tešku hranu. Ovsena kaša ne pada teško na želudac zbog čega se preporučuje da ovu kašu jedete kako za doručak tako i za večeru.

Da li je ovsena kaša sa mlekom dobra za bebe

Ovsena kaša je izrazito dobar i hranljiv doručak koji je odličan za zdravlje bebe, pogotovu u periodu kad prestaju da sisaju. S obzirom da je sa vodom malo bezukusna, zbog čega će ih bebe verovatno ispljunuti, najbolja varijanta je davanje ovsene kaše koja je pomešana sa mlekom. Takođe, možete zavarati ukus ove kaše tako što ćete je zasladiti sa kašikom meda ili sa jednom izgnječenom bananom. Šećer nemojte koristiti a med možete kombinovati sa kašom kod beba starijih od godinu dana. Starijim bebama takođe možete naseckati i sveže voće u kašu. Za bebe mlađe od 6 meseci, kašicu bi trebalo da zasladite prirodnim sokom od jabuka. Bebama bi trebalo da meljete ovsene pahuljice ukoliko im ne spremate kašu jer su one same po sebi jako krupne.

Isto tako, pre nego što im pripremite kašu koju ćete pomešati sa bananom, potrebno je da ovas prethodno prokuvate u vodi kako bi bio mekan i lak za konzumiranje. Bebama se isključivo daju ovsene kaše koje su prethodno prokuvane u vodi. Ovas u sebi ima dosta vitamina K koji je zaslužan za jačanje kostiju, što je bebama u ranom uzrastu i više nego potrebno. Ovaj vitamin takođe pomaže i kod zgrušavanja krvi ukoliko kojim slučajem dođe do povreda.