Jagoda, zbog svojih slatkih plodova spada u jedno od omiljenih voća, zbog čega i ne čudi informacija da je vodeća vrsta u svetu. Iako u svetu ima preko 400 vrsta ovog voća, koje pored toga što su ukusne, odlične su i po opšte zdravlje. Ovu višegodišnjubiljku dobro je konzumirati i kao lek jer oslobađa od opstipacije a takođe je dobra i za lečenje anemije. Takođe je poželjno konzumiranje ovog voća i u trudnoći.

Jagode i zdravlje

Kada je reč o jagodama, svi delovi ovog voća odlični su za opšte zdravlje. Pa tako, koren jagode odličan je kao lek za dijareju dok se plodovi preporučuju onima koji imaju problema sa jetrom i gastritisom. Takođe, od listova jagoda možete praviti razne čajeve koji su neophodni za dobro zdravlje. Čak možete napraviti i vino od jagoda kao i kaše koje su odlične za lečenje rana i posekotina.

jagode zdravlje divlje

Lekovitost jagoda

O lekovitosti jagoda se dosta pisalo i njena pozitivna svojstva su poznata još od antičkih vremena. Pa tako, kao što smo pomenuli, kao lek se može koristiti kao koren tako i listovi i plod ovog voća. Iako su lekovitije šumske jagode zbog veće koncentracije gvožđa u sebi, ne treba zanemariti ni lekovita dejstva običnih jagoda.

Čaj od lista jagode je odličan lek za probleme sa mokraćnim kanalima, a takođe je dobar i za smirivanje živaca. I za ovo voće poput trešnji se kaže da su bolji lek od aspirina. Stručnjaci predlažu da sledeći put kada vas zaboli glava, umesto aspirina pojedete činiju svežih jagoda. S obzirom da su odlično sredstvo za ublažavanje opekotina, jagode (najčešće kaša od jagoda) odlično utiče i na zarastanje rana. Pune su vitamina C i vlakana kao i gvožđa zbog čega su dobre i za podizanje oslabljenog imuniteta. Njihova lekovita svojstva su ogromna, pa pored toga što su dobre u borbi sa anemijom, jagode leče artritis i reumu, odlične su za izbacivanje bubrežnog kamenca kao i za bolesti žuči i jetre.

Divlje jagode

Kada se pomenu šumske jagode, verovatno je prvo što vam padne na pamet slatko od šumskih jagoda. Ali da li ste znali koliko je ovo voće bogato vitaminima i koliko može da vam popravi krvnu sliku? Šumske jagode se drugačije nazivaju i divlje jagode jer rastu u divljini, u šumi, i obično se beru u periodu od maja do avgusta. Konzumiranje divljih jagoda povoljno utiče na ceo organizam, na mozak, nervni sistem kao i na kompletni metabolizam. Divlje jagode su odličan lek za zatvor, tj za sindrom “lenjih creva”, takođe poznata je njihova lekovitost kod anemičnih osoba. Ove jagode su našle svoju primenu i kozmetici zbog čega često možete čuti da mnoge žene koriste masku od divljih jagoda. Takođe, kao i kod običnih jagoda i od listova šumskih možete napraviti ukusan čaj koji je odličan za kompletno čišćenje organizma. Možda jedina mana ovog ukusnog voća je ta što kod nekih osoba može da izazove alergije.

Jagode kalorije, vitamini, minerali

Plod jagode sadrži oko 10 odsto šećera i organske kiseline koje su ravnomerno zastupljene: limunsku, vinsku i jabučnu kao i razne mineralne sastojke. S obzirom da imaju jako malo kalorija, jagode su odlične za mršavljenje, u 100 grama jagoda ima 32 kalorije. Odlična stvar kod ovog voća je to što brzo zasite što je ujedno još jedan razlog zašto su odlične za mršavljenje. Što se tiče vitamina, ovo voće je bogato vitaminom C, vitaminom K i B3. Takođe, u sebi sadrže dosta magnezijuma, folne kiseline, fosfora, gvožđa i mangana. Zbog prisustva vitamina C jagode su odlične za kožu jer je ovaj vitamin zaslužan za proizvodnju kolagena. Zato ne treba da vas začudi informacija da su najpopularnije maske za kožu upravo od jagoda.

Zbog svog bogatog sastava koji je pun minerala i vitamina, jagode su zaslužne i za blistav osmeh jer je utvrđeno da ovo voće prirodno ibeljuje zube. Ovo voće takođe ima više vitamina C nego što ima u narandži i limunu i ubrajaju se u voće koje je najbogatije antioksidansima. Postoji jedna tradicija koja je u vezi sa ovim voćem: Tokom svakog Vimbldonskog turnira pojede se preko 27.000 kilograma jagoda.

Upotreba jagoda u trudnoći

Ako možemo neko voće istaći kao obavezno za konzumiranje u trudnoći, to su jagode. Pre svega jer one sadrže vitamin B9 (folna kiselina) koja je zaslužna za pravilan razvitak bebinog mozga. Ovo voće istovremeno sprečava razvitak različitih poremećaja kod beba dok su u stomaku zbog čega je u trudnoći preporučljivo jesti jagode. Kako biste bili sigurni da niste alergični na ovo voće, obavezno se posavetujte sa lekarom ali ono što je sigurno je to da ovo voće ne može da škodi ni bebi a ni majci. Poželjno je, zbog vlakana, jesti jagode i nakon trudnoće, u periodu dok dojite. U slučaju da dođe do iritacije oko bebinih usana, prekinite sa konzumiranjem jagoda i obratite se pedijatru.

Alergija na jagode

Alergije mogu često da se pojave pogotovu kod dece i to u najranijem periodu. S obzirom da nije uvek moguće tačno da se otkrije šta je uzrok alergije, bitno je napomenuti da su jagode veliki alergeni. Prvi simptomi koji se javljaju su obično blagi i pojavljuju se u vidu svraba i blagog crvenila na koži. Takođe, može da se desi da počnu da vas svrbe oči i da vam kapci oteknu. Bitno je ukoliko primetite ovakve simptome i posumnjate na alergiju, da se odmah obratite vašem lekaru.

Simptomi se obično pojave sat ili dva nakon konzumiranja jagoda i isto tako vrlo je moguće da će se prvo pojaviti u grlu ili ustima u vidu stezanja i otekline. Prema mnogim istraživanjima, osobe koje su alergične na jagode, vrlo lako mogu postati alergične i na ostalo voće poput kivija i ananasa zbog proteina u tom voću. Bitno je pratiti reakciju i regaovati na vreme kako ne bi bilo većih posledica. Alergija na jagode nastaje kada telo prepozna susptancu koja mu smeta, najčešće je to protein u jagodama.

Retki simptomi su stezanje u grlu, dermatitis i grčevi i bol u stomaku. Za alergiju možete koristiti blage kreme i lekove koji su predviđeni za alergije ali nemojte ništa raditi na svoju ruku, dok se ne posavetujete sa lekarom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply