Biljka gavez kako izgleda ?

Gavez biljka (lat. Symphytum officinale) pripada porodici Boraginaceae i to je višegodišnja biljka. Crni gavez se koristi kao biljni lek od davnina.

Kako lekovito bilje gavez izgleda? Kada je u pitanju gavez trava izgled joj je poprilično karakterističan: koren je crne boje, podseća na repu i dosta je glomazan; listovi su dlakavi i široki, a nose zvonaste cvetiće različitih boja (obično ljubičaste ili krem boje). Gavez biljka se može naći u vlažnim travnjacima. U prirodi se generalno može naći kako raste na vlažnim i travnatim mestima. Naročito se ceni kao prirodni lek za mnoge tegobe, a od ove biljke se mogu pripremati različiti pripravci. List, koren i rizom gaveza se koriste u lekovite svrhe. Međutim, oralna primena gaveza je naročito dovedena u pitanje, budući da ova biljka može da sadrži male količine toksičnih pirolizidin alkaloida.

biljka gavez kako izgleda

Koren gaveza kao lek

Koren od gaveza kao lek može da isceli opekotine, uganuća, otok i modrice. U zapadnoj Evropi, gavez se lokalno koristi za lečenje inflamatornih poremećaja kao što su artritis, giht i tromboflebitis, a interno za lečenje dijareje. Gavez takođe može da izleči čir na želucu i hemoroide, kao i da suzbije bronhijalno zagušenje i upalu.

Ipak, terapijska primena gaveza je ograničena zbog njegove toksičnosti. Iako nije ispitivano u kliničkim ispitivanjima, gavez može posedovati antigljivično i antikancerogeno delovanje.

koren gaveza

Koja je preporučena doza?

Oralna primena gaveza se ne preporučuje zbog mogućeg oštećenja jetre. Osim toga, budući da se njegovi štetni pirolizidin alkaloidi apsorbuju kroz kožu, korišćenje gaveza kao obloge ne bi trebalo da prelazi izloženost od 100 mikrograma na dan alkaloida.

Saznajte više>>> Lekovita biljka gavez

Mast od gaveza lekovitost

Kada je u pitanju čuvena mast od gaveza lekovitost se ogleda u nizu svojstava, poput protivupalnih. Naime, gavez sadrži alantoin, što je aktivni sastojak koji pospešuje obnavljanje i oporavak kože. Melem od gaveza se još od davnina uspešno koristi za tretman modrica i bolova u mišićima, artritisa i reume, kao i otoka, hematoma i sportskih povreda. Bilo da imate ogrebotine, opekotine, osip, ujed insekata i neke plitke rane – gavez mast će vam pomoći. Takođe će vam pomoći i kod proširenih vena, čukljeva, hemoroida, kao i kod kožnih tegoba (akni, bubuljica, ožiljaka). Gavez melem ne treba primenjivati na otvorenim ranama!

Gavez mast za lice

Kao što smo rekli, alantoin iz gaveza podstiče regeneraciju i epitelizaciju kože. Iz tog razloga, mast od gaveza za lice ima niz korisnih svojstava. Gavez krema deluje protiv bora, akni, bubuljica, ožiljaka. Gavez mast za lice čisti ten, zateže kožu i čini je elastičnom. Za zdraviju i lepšu kožu – koristite gavez mast!

Kako se pravi mast od gaveza

Otopite 1 teglu pčelinjeg voska na laganoj vatri uz neprestano mešanje, te dodajte 2 šolje osušenih listova gaveza i mešajte dok se smesa ne otopi (vodite računa da ne provri!). Nakon toga, dobijenu smesu procedite u čistu, staklenu posudu.

>>> Mast od gaveza

Tinktura od gaveza lekovitost

Kada je u pitanju tinktura od gaveza lekovitost joj takođe nije zanemarljiva u poređenju sa gavez mašću. Uspešno se koristi i za unutrašnju i za spoljašnju primenu. Pretežno se koristi za ispiranje grla i desni (kod upalnih stanja), kod krvarenja, modrica, nagnječenja, frakture kostiju, osteoporoze, artritisa i drugih tegoba – kako unutrašnjih tako i spoljašnjih.

Kako se pravi tinktura od gaveza

Budući da je koren gaveza veoma sluzav, treba biti pažljiv prilikom njegove pripreme. Treba ga dobro oprati od zemlje i sastrugati crnu koricu (nakon struganja nemojte ponovo prati koren!). Narendajte 400 g korena i stavite u plastičnu ili staklenu bocu širokog grla, te prelijte sa 1 litrom jače domaće rakije. Ovaj pripravak treba držati na tamnom i hladnom mestu, minimum 30 dana. Ne zaboravite da s vremena na vreme protresete bocu! Dobijena tinktura od gaveza je tamne boje, blagog mirisa na rakiju,  sluzava na dodir. Kako se koristi? Kapljice tinkture od gaveza treba nežno utrljavati na obolelo mesto, ne morate dugo masirati, a ostavite na minut-dva da se upije.

>>>> Tinktura od gaveza

Čaj od gaveza

Kada je u pitanju čaj od gaveza njegova upotreba u lekovite svrhe je veoma dovedena u pitanje, budući da može izazvati ozbiljne tegobe sa jetrom. U mnogim zemljama je oralna upotreba gaveza potpuno zabranjena. nekada, čaj od gaveza se upotrebljavao za tretman stomаčnih problemа, čirevа, obilnih menstruаcija, dijаreje, krvi u urinu, hroničnog kаšlja, kao i protiv karcinoma. Ali od kako je ustanovljeno da gavez sadrži toksične mаterije – pirolizidin аlkаloide (PAS) – koji oštećuju jetru i mogu dovesti do fаtаlnog ishodа – oralna upotreba gaveza je potpuno zabranjena.

>>> Čaj od gaveza

Gavez čaj priprema

Za obloge: 100 g korena gaveza kuvati tokom 10-ak minuta sa 1 litrom vode ili mleka, te dobijenu  zgusnutu masu naneti na gazu kao oblog.

Nuspojave

Kao što smo već naglasili, unutrašnja primena gaveza je u mnogim zemljama potpuno zabranjena zbog postojanja pirolizidin alkaloida koji mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja jetre, oštećenja pluća i raka.

Spoljašnja upotreba gaveza je takođe dovedena u pitanje, zbog brojnih prijavljenih slučajeva oštećenja jetre. Gavez se nikako ne sme koristiti na oštećenoj koži!

Gavez je MOŽDA bezbedan za većinu ljudi kada se primenjuje na neoštećenoj koži u malim količinama, manje od 10 dana. Važno je da zapamtite da otrovne hemikalije u gavezu mogu proći kroz kožu. Apsorpcija ovih hemikalija se povećava ako je koža oštećena ili ako se primenjuju velike količine! Upotreba gaveza treba biti strogo ograničena na 4-6 nedelja godišnje.