kurkuma mrsavljenje

[icegram campaigns=”13765″]

Kako kurkuma doprinosi procesu mršavljenja

Mnoge biljke sadrže različite hemikalije koje ubrzavaju mršavljenje. Kurkuma je takva biljka. Fitohemikalija koja se nalazi u njoj, kurkumin, igra ključnu ulogu za gubitak kilograma.

 • Kurkuma smanjuje masne naslage i ubrzava mršavljenje izazvano ishranom i režimom vežbanja
 • Uklanja toksine iz jetre, glavnog organa za sagorevanje masti
 • Poboljšava varenje
 • Ima antiupalni efekat
 • Smanjuje dijabetes tipa 2, koji je vezan za gojaznost
 • Gojaznost smanjuje jačinu dejstva antioskidantskih enzima. Kurkuma povećava nivo antioksidanata
 • Kurkumin menja bele ćelije masti u braon masne ćelije (dobre masne ćelije)
 • Kurkumin smanjuje nivo lošeg holesterola
 • Kurkuma povećava nivo metabolizma (razbijanje čestica hrane i pretvaranje u energiju)

Kurkuma za mršavljenje

kurkuma mrsavljenje

 

Kurkuma i limun za mršavljenje

Za mršavljenje se može koristiti i topla voda sa kurkumom i sokom od limuna.Kurkuma i limun za mršavljenje se pripremaju veoma jednostavno…

Sastojci:

 • 1 šoljica tople (ne vruće) vode
 • ¼ kašičice kurkume
 • Sok od pola limuna
 • Možete da dodate i malo cimeta i meda

U toplu vodu dodajte kurkumu, sok od limuna i cimet i med po želji pa sve dobro promešajte.Veoma je bitno da kašičicom mešate napitak dok ga pijete jer kurkuma prirodno pada na dno.

Kurkuma i jogurt

kurkuma i jogurt

Kurkuma i jogurt su sjajan način da započnete dan kada pokušavate da smršate.Jednostavno dodajte kašičicu kurkume u jogurt i dobro promešajte.Kurkuma sa jogurtom za mršavljenje se konzumitra ujutru na prazan stomak.Ako želite da ubrzate skidanje kilograma uzmite još jednu dozu pre ručka ali ne i posle zalaska sunca.

Zlatna pasta

Zlatna pasta je kombinacija toplote, crnog bibera i zdravih masnih kiselina, koja povećava apsorpciju kurkume. Preporučuje se da ovu pastu uzimate uz obrok ili odmah posle jela, i ne biste trebali da je konzumirate oko vremena za uzimanje lekova. Zlatnu pastu od kurkume za mršavljenje možete da napravite na sledeći način.

Za početak, uzimajte malu količinu, ¼ do pola kašičice i ako ne primetite nikakve neželjene nuspojave, svake nedelje povećavajte dozu za četvrtinu kašičice, sve dok ne stignete do doze od 1-2 kašičice dva do tri puta dnevno.

To je idealna količina koju bi trebalo da jedete za mršavljenje. Ali, ova doza se razlikuje od osobe do osobe- nekima je možda potrebno više, nekima manje.

Maksimalna doza: jedna supena kašika, 2-3 puta na dan i to samo ako nemate nikakvih problema sa stomakom.

Čaj od kurkume za mršavljenje

Ovo je opcija za ljubitelje čaja, kao i za sve one kojima se ne sviđa pasta od kurkume.

Recept za čaj od kurkume

Sastojci:

 • 1 šolja vode
 • 2 kašike mleka
 • 1/4 kašičice kurkume u prahu
 • 1 kašičica meda (ili nekog drugog zasladjivača)

Priprema:

Sipajte kurkumu u hladnu vodu, dobro promešajte, pa stavite da provri. Kada voda provri ostavite da se malo prohladi pa dodajte mleko i med. Čaj od kurkume za mršavljenje je manje efikasan nego kurkuma sa biberom.Čaj od kurkume za mršavljenje možete da pijete 3 puta dnevno.

Tinktura kurkume

Tinktura kurkume smatra se vrlo korisnom, pošto se u njoj nalazi puno dobrih stvari u malom pakovanju, ali što se tiče učinkovitosti u slučaju gojaznosti, tj. mršavljenja, nema puno dokaza.

U zavisnosti od toga koliko želite smršati, uzimajte 10-30 kapi, 2-3 puta dnevno. Možete ih dodati u čaj, ceđeni sok ili smuti.

Maksimalna doza: 20-30 kapi, tri puta na dan.

Svež koren kurkume

Koren kurkume može biti odličan dodatak ishrani, ali ako se koriste vrlo male količine, teško ćete osetiti prava lekovita svojstva ovog čudotvornog začina.

Preporučljiva količina: 1-3 grama ili iseckano parčence korena od 1-1,5 centimetra. Možete ga i iscediti i popiti sa malo crnog bibera. Dodajte ga u sok koji inače pijete ili ga uzmite zasebno. Od svežeg korena kurkume, možete napraviti i zlatnu pastu.

Mere opreza

Konzumiranje kurkume je potpuno bezbedno. Suplementi kurkume treba da se uzimaju uz dozu opreza. Pročitajte sve o mogućim nuspojavama.

Ako uzimate lekove za proređivanje krvi, treba da izbegavate suplemente sa kurkumom. U tom slučaju, možete ubaciti kurkumu u ishranu, u malim količinama. Ako imate neki krvni poremećaj, pre uzimanja kurkume razgovarajte sa lekarom, apotekarkom ili naturopatom.

Ukoliko ste u drugom stanju ili dojite, izbegavajte kurkumu.

Pre odlaska na neki hirurški zahvat, prestanite sa uzimanjem suplemenata dve nedelje ranije.

Ako imate problem sa žučnom kesom, izbegavajte suplemente kurkume.

Kurkuma se može umešati u dejstvo lekova koji se uzimaju za smanjivanje stomačne kiseline, proređivanje krvi i dijabetes. Nemojte uzimati suplemente kurkume u isto vreme kad i lekove.

Ukoliko imate giht ili kamen u bubregu, ograničite upotrebu kurkume kao začina.

Pre uzimanja suplemenata, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom.

Zašto treba uzimati kurkumu za mršavljenje

Gojaznost je poremećaj u kom se višak masti taloži u telu, i kao posledicu ima preveliku telesnu težinu. Gojaznost sama po sebi nosi druge pretnje, poput srčanih bolesti, visokog pritiska i šećerne bolesti.

Samo u Americi, 12,7 miliona dece i adolescenata je gojazno, kao i jedna trećina odraslog stanovništva.

Svaka osoba koja ima indeks telesne mase veći od 25-29.9 spada u gojazne. Ako je indeks veći od 30, osoba je gojazna. Kada je indeks viši od 40, osoba je jako gojazna.

Gojaznost u detinjstvu se određuje na osnovu visine deteta. Deca postaju gojazna zbog mnogo faktora, uključujući jedenje brze hrane, i malu količinu fizičke aktivnosti. Neki podaci ukazuju na to da ukoliko majka ne doji bebu, to dete može kasnije biti gojazno.

Što se tiče odraslih, tu su uzroci malo jasniji- manjak vežbanja, loša ishrana i manjak sna, i naravno, konzumiranje masne hrane. Ako se ne leči na vreme, gojaznost izaziva ozbiljne zdravstvene probleme poput dijabetesa, raka, moždanog udara, i tako dalje.

Osim ovih fatalnih, postoje i druge posledice- osteoartritis, viša stopa smrtnosti, dijabetes tipa 2, apneja u snu, depresija, anksioznost, i slične.

Iskustva

Kurkumin, jedan od aktivnih sastojaka u kurkumi, pozitivno utiče na proces mršavljenja.

Kurkuma pomaže u radu metabolizma i sistema organa za varenje. Ona štiti telo od raznih posledica koje se neizbežno javljaju kada je osoba gojazna. Ubacite kurkumu u potreboj dozi u svoju ishranu i ubrzajte gubitak kilograma !