Kuvano vino je u našem narodu odomaćeno kao idealno piće za povećanje toplote tela, pogotovo u hladnim zimskim danima, kada svojim mirisom i ukusom pleni i poziva na čašu više. Sa druge strane, mnogi nisu ni svesni koliki učinak čine sopstvenom zdravlju – kuvano vino je odlično za poboljšanje cirkulacije, a benefit imaju najviše žene, kojima je u zimskom periodu cirkulacija znatno usporena, što može da utiče na termogenezu organizma – šake i prsti žena su posebno podložne uticaju hladne klime, tako da će čaša vina smanjiti trnjenje prstiju i osećaj hladnoće. Bitan sastojak zbog kojeg je vino zdravo jeste vitamin C, koji je idealan u borbi protiv virusnih infekcija.

Kuvano crno vino za prehladu

Engleska poslovica kaže “čaša vina na dan – sprečava odlazak lekaru zauvek”. Medicinski značaj crnog kuvanog vina zapazili su još i stari rimljani koji su umesto čajeva davali vino. I, danas, konzumacija crnog vina umesto čaja ima mnogostruke benefite po organizam – crno vino ima toplotu i antioksidantno dejstvo kao i čaj, međutim, kuvano crno vino stimuliše produkciju hormona koji šire krvne sudove i poboljšavaju cirkulaciju.

Kada je cirkulacija idealna, telo je u stanju da se bori protiv raznih infekcija, a najbolji efekat ostvaruje na virus gripa, čije simptome eliminiše, a jača imunitet, tako da na taj način osposobljava organizam da se sam izbori sa svim štetnim agensima koji ga napadaju.

kuvano crno vino recept

Recept za crno kuvano vino – kako se kuva crno vino?

Francuzi konzumiraju kuvano vino na način koji je naveden u nastavku teksta. Za ovaj specijalitet, potrebno Vam je:

– 1 šolja crvenog vina

– 1 šolja vode

– 1 kašika meda

– prstohvat bibera

– prstohvat muskatnog oraščića

– prstohvat cimeta

– prstohvat karanfilića

– izrendana kora pomorandže

Vino sipajte u šerpu, a onda zagrevajte. Nakon par minuta, a pre ključanja, dodajte ostale sastojke, prvo dodajte vodu, promešajte, a potom sipajte kašiku meda, biber i izrendanu koru pomorandže. U trenutku kada primetite početne znake ključanja, sklonite vino i začinite muskatnim oraščićem, karanfilićem i cimetom.

Kuvano belo vino za prehladu

Iako neuobičajeno, u mediteranskim zemljama, običaj je da se uz večeru pije kuvano belo vino, koje karakteriše aromatični šmek koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Pored svog idealnog mirisa i ukusa, kuvano belo vino stimuliše mnoge enzime koji pospešuju organizma da se izbori sa upornim infekcijama, pogotovo u zimskom periodu, kada je organizam podložan virusnim infekcijama. Kuvano belo vino se konzumira za večeru, kao dodatak ribljim i pilećim specijalitetima, a u fazi prehlade, kuvanom belom vinu se može dodati limun i med.

Recept za belo kuvano vino – kako se kuva belo vino?

Belo kuvano vino je popularno u zemljama Mediterana, a zemlja u kojoj predstavllja vrhunsko piće jeste Maroko. Belo kuvano vino se konzumira i zimi i leti, što ga razlikuje od crnog – čak i kada je skuvano, belo vino osvežava i leti utoljuje žeđ, dok zimi idealno greje.

Za belo kuvano vino, potrebno Vam je:

– 750 mililitara belog vina

– 1 limun

– 7 kašika meda

– prstohvat karanfilića

– prstohvat cimeta

– 1 kašika seckanog đumbira

Način pripreme belog kuvanog vina je identičan načinu pripreme crnog vina: jedini sastojak koji upotpunjuje aromu belog kuvanog vina jeste đumbir. Đumbir ima antioksidantno svojstvo koje kuvanom belom vinu daje pikantnu aromu i čini ga idealnim kao piće uz riblje specijalitete kao što je dimljeni losos ili salata od tunjevine.

Kuvano vino kao lek

Vino ima veliki broj benefita po organizam, među njima, najviše se izdvajaju:

– smanjenje rizika od oboljenja srca i krvnih sudova – razlog tome je postojanje procijanida, koji štite od bolesti srca.

– smanjenje rizika od nastanka dijabetesa tip 2 – mnoge studije su dokazale da konzumenti kuvanog vina imaju 30 % manji rizik od ostalih osoba za oboljevanje.

– sprečava nastanak katarakte – vino utiče na zdravlje mrežnjače i rožnjače i utiče na oticanje očne vodice kao i na smanjenje očnog pritiska, čime se značajno smanjuje šansa od dobijanja ovog komplikovanog oboljenja.

– kuvano vino pospešuje rad digestivne cevi, tako da utiče na zdravlje debelog creva – veći broj stolica smanjuje rezidualni ostatak i posledična zapaljenja debelog creva.

– kuvano vino poboljšava koncentraciju i memoriju, čime štiti od dobijanja Alchajmerove bolesti u starijem životnom dobu.

– žene koje pate od Rejnaudovog sindroma ( sindrom hladnih ekstremiteta bez poznatog uzroka ) imaju benefit od konzumiranja belog vina tako što im se poboljšava cirkulacija i na adekvatan način skladišti toplota u perifernim delovima tela.

Priprema osvežavajućeg kuvanog vina sa narandžom

Paradoksalno, tokom letnjeg vrelog perioda, čaša kuvanog vina može da rashladi organizam i pomogne oslobađanju toplote od tela. Za pripremu ovog vina, koriste se sastojci bogati vitaminom C, citrusno voće i jabuke:

– 4 čaše sveže ceđenog soka od jabuke

– 750 mililitara crvenog vina ( na primer, Kaberne Sovinjon )

– 4 kašike meda

– sveže ceđeni sok od 1 pomorandže

– sok od grejpfruta

– listovi mente i limete

Vino kuvajte na standardni način, a potom ubacite sok od pomorandže, limuna i jabuke. Pre samog ključanja, dodajte koru pomorandže, 4 kašike meda, a na kraju dodajte nekoliko listove limete i mente kako bi napitak imao odličan, osvežavajući ukus.  Vino se uglavnom kuva oko 10 minuta, a pre samog korišćenja, možete ga ohladiti: kockom leda ili ostavljanjem na par minuta u frižider.

Kuvano vino od višnje

Ovaj napitak je dosta popularan u Americi i Kanadi, a priprema se od vina i vinskog derivata, konjaka. Na našim prostorima, popularan je vinjak, koji se može koristiti za pripremu ovog brendija!

Za pripremu ovog napitka, potrebno Vam je:

– 1 pomorandža

– 10 karanfilića

– anis

– pola čaše vinjaka

– 2 štapića cimeta

– 2 velike šolje višanja

– 150 grama smeđeg šećera

– kora od limuna

– 2 flaše voćnog crvenog vina ( kao što je sangrija )

– 1 čaša soka od pomorandže

Krneite sa kuvanjem vina, a potom postepeno ubacujte navedene sastojke. Karanfilić, anis i cimet ubacite na kraju. Pre same pripreme, lepo očistite višnje, kako po koja koštica ne bi pokvarila užitak. Kuvano vino od višanja je idealno uz kolače i letnje poslastice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply