Čir na koži predstavlja otvorenu ranu na koži, koja se javlja zajedno za oštećenjem tkiva kože i potkožnih struktura. Čir na koži može da se izleči u potpunosti ali i da trajno ošteti deo kože na kome se nalazi, kao i potkožno tkivo. Čir se najčešće javlja na koži donjih ekstremiteta, zato što je taj predeo kože najviše izložen zatvorenoj i vlažnoj sredini. Javljaju se osled lošeg održavanja higijene, a samo odstranjenje faktora rizika u mnogome pomaže konačnom izlečenju.

Čirevi na telu – uzroci

Uzroci nastanka čireva na koži tela su mnogobrojni:

  1. infekcije – bakterijske, virusne i parazitarne infekcije mogu znatno da doprinesu nastanku čira na koži i posledičnom oštećenju dubljih struktura. Kada kog postoji otvorena rana, toksini mikroorganizama su sposobni da deluju na otvorenu površinu i kupe sve hranljive materije, ostavljajući kožu nezaštićenom prema budućim infektivnim talasima.
  2. loša cirkulacija – usled loše cirkulacije, prvenstveno nogu, otvorene rane na nogama veoma lako nastanu. Jedna od takvih bolesti jeste i Birgerova bolest, u narodu poznatija i kao pušačka noga, koja u kasnijim stadijumima razvoja dovodi do oštećenja cirkulacije i otvaranju rana koja se, nažalost, najčešće leče hirurškim odstranjivanjem oštećenog tkiva.
  3. dekubitalne rane – ovo je poseban vid rana koji predstavlja oštećenje kože i tkiva koje se nalazi ispod nje kao posledica predugog položaja tela u jednom položaju (produženi pritisak). Obično je to pritisak samog tela na podlogu, mada i bilo kakav drugi produženi pritisak može dovesti do pojave dekubitusa. Dekubitalne rane najčešće nastaju kao posledica duge imobilizacije – kod bolesniak operisanih od karcinoma ili teških patoloških stanja koje iziskuju veliku količinu ležanja i odmora, tako da se nepokretnošću sprečava normalno cirkulisanje krvi kroz krvne sudove i koža iznad njih postoje nezaštićena i lako se inficira. Kako bi se prevenirao nastanak dekubitalnih rana ( koje najčešće nastaju na laktovima, kukovima i kolenima ), pacijent se postavlja na krevet koji ima elastične delove na mestima na kojima naležu delovi tela u riziku.
  4. dijabetsko stopalo – predstavlja komplikaciju dijabetesa melitusa tipa 1 kod pacijenata koji od ove bolesti boluju u velikom vremenskom periodu, a koji nisu na adekvatan način, tokom bolesti, regulisali nivo šećera u krvi. Pored dijabetskog stopala, simptomi uznapredovale šećerne bolest jesu i neuropatije, oštećenje bubrežnih ćelija i progresivno smanjenje oštrine vida.
  5. neželjena reakcija na određene grupe lekova. Studije su pokazale da agresivna terapije kortikosteroidima može kod imunodeficijentnih osoba da izazove nastanak otvorenih rana na koži. Zato se pre davanja kortikosteroida uvode blaži terapijski protokoli a kortikosteroidi prepisuju ukoliko takva terapija nije dala željene rezultate.

Simptomi čireva na telu

Čirevi na koži se manifestuju kao otvoreni krateri, koji su najčešće kružnog oblika koji idu u dubinu i zahvataju potkožno tkivo. Koža oko čira je obično crvena, otečena i osetljiva na fizički dodir. Pacijenti mogu da osećaju bol na koži oko čira, a sami pacijenti često primećuju kako im iz otvorene rane curi beličasti sputum koji, zapravo, predstavlja postojanje bakterijske infekcije. Kod težih pacijenata, čirevi mogu da krvare, a neki od njih razviju i povišenu telesnu temperaturu. Čirevi koji se uspešno leče do 12 nedelja nakon nastanka se u medicini tretiraju kao akutni, dok oni koji i pored terapije, ostaju neizlečeni, definišu se kao hronični čirevi.

Razvoj samog čira na koži prolazi kroz nekoliko faza:

  1. koža je crvena a tkivo razmekšano i osetljivo na dodir.
  2. u ovom stadijumu, karakteristična je pojava otoka kože kao i gubitak površnih slojeva kože.
  3. koža postaje nekrotična usled oštećenja dubljih struktura, nakon kojih gotovo uvek ostaje ožiljak. Masno tkivo koje se nalazi ispod kože postaje vidljivo u ovoj fazi.
  4. u ovoj fazi, dolazi do oštećenja i masnog tkiva koje se nalazi ispod kože, tako da se kod ovih pacijenata često uočavaju i vlakna mišićnog tkiva koje se nalazi ispod masnog tkiva. Nekada, bakterijska infekcija može biti veoma izražena, tako da dolazi i do oštećenja mišića koje može da dopre i do same kosti! U tim situacijama, podložnost daljim infekcijama je znatno povećana, kao i mogućnost razvoja sepse koja može da dovede do fatalnog ishoda.

Osobe koje razviju hronične čireve na koži su uglavnom psihijatrijski bolesnici i beskućnici bez zdravstvenog osiguranja. Razvoj hroničnih čireva je praćen izraženim bolom i neprijatnim mirisom koji se širi iz inficiranih mišića i koji često ukazuje na to da je neophodna hitna amputacija dela tela koji je infekcijom zahvaćen.

Čir na zadnjici

Ukoliko je čir lokalizovan na spoljnim delovima zadnjice, on se lako može ukloniti. Problem nastaje ukoliko se čir nalazi oko analnog otvora – debelo crevo je prirodno naseljeno bakterijama koje održavaju zdravlje samog tkiva, međutim, u dodiru sa oštećenom kožom, ove jake bakterije mogu da izazovu veliku bakterijsku infekciju koja posledično može da dovede do sepse i fatalnih posledica. Čir lokalizovan i u blizini genitalija nije povoljan jer, ukoliko uznapreduje, teško je ukloniti okolno tkivo koje predstavlja funkcionalno reproduktivno tkivo.

Čir na preponama

Čir na preponama nastaje uglavnom zbog vlažne sredine – znojne žlezde u preponskom predelu luče velike količine znoja, pogotovo leti, kada se čir najčešće i javlja. Zbog toga je bitno održavati higijenu na izuzetno visokom nivou, pogotovo u letnjim periodima kada je aktivnost znojnih žlezdi mnogostruko povećana.

Čir na licu

Čir na licu je uglavnom povezan sa postojanjem velike količine sebuma, odnosno, masne kože koja je podložna zapaljenjima i bakterijskim infekcijama. Osobe sa masnom kožom moraju da održavaju higijenu kože lica na visokom nivou, kao i da vode računa o brijanju. Ukoliko je čir lokalizovan u blizini značajnih struktura, kao što je oko, može biti veoma opasan tako da  i najmanja promena na licu treba poslati osobu kod dermatologa.

Gnojni čir – lečenje

Gnojni čirevi na koži iziskuju dugi period za svoje lečenje. Prvenstveno, vodi se računa o naprednim infekcijama koje nastaju na tlu oštećene kože. Na drugom mestu, vodi se računa o ublažavanju otoka i bola na tom delu kože.

U lečenju se dosta koriste topikalni antibiotici, kao i hirurško lečenje, koje se u medicini naziva debridman – vrši se isecanje obolelog tkiva do nekoliko milimetara u zdravu kožu.

Kada je reč o konzervativnoj terapiji, preporučuje se poboljšanje cirkulacije u vidu povećane fizičke aktivnosti, redukovanju telesne težine i prestanku konzumiranja cigareta. Osobama koje imaju slabiju cirkulaciju na nogama, preporučuje se nošenje suportivnih debelih čarapa koje poboljšavaju rad arterijskih i venskih sudova nogu.

Prirodni lekovi za čireve

Prirodna medicina ima svoje adute i u lečenju ove bolesti. U upotrebi su mast od nevena, kapi propolisa, list kupusa, obloge od krompira, crnog luka i maslinovog ulja, obloge od aloge. Kuvano laneno seme i čaj od koprive mogu da “izvuku” toksine iz otvorene rane na nozi i tako spreće nastanak sepse.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply