Kivi spada u najzdravije voće svih vremena. Prepun je kalijuma, vitamina A, C i E, beta karotena, alfa-linoleinske kiseline i omega 3 masnih kiselina. Poznat je i po viskom sadržaju vlakana i antioksidantnim svojstvima. Kivi je popularan i kao odličan borac protiv karcinoma. Alergija na kivi sprečava pojedine osobe da uživaju u njegovim dobrobitima.

Šta je alergija na kivi?

Alergija na kivi je u osnovi oralni alergijski sindrom. Može biti ozbiljnija kod nekih osoba, što zavisi od reakcije imuno sistema na ovo voće.

Uzroci alergije na kivi

Alergija na kivi se uglavnom javlja usled nepravilne funkcije imunog sistema. Imuni sistem ne prepoznaje proteine iz voća kao bezopasne i pokreće negativan odgovor, prepoznajući ih kao štetne patogene. Kao odgovor na napad, dolazi proizvodnje velikog broja antitela. Ova imunoglobulinska E antitela okružuju strane agense i šalju signal imunom sistemu da oslobodi histamine i druge štetne hemikalije. Ova antitela su jedina odgovorna za pokretanje alergijske reakcije u čitavom organizmu.

Alergija na kivi se povezuje i sa sindromom alergije na polen i alergijom na lateks. Osobe alergične na polen drveća, razvijaju alergijske simptome na kivi zbog sličnosti proteinske strukture kivija i polena.

kivi voce

Simptomi alergije na kivi

Alergija na kivi povezana sa sindromom oralne alergije, manifestuje se blagim simptomima koji se manifestuju na ustima, usnama, jeziku i grlu. Osobe koje pate od ove vrste alergije, osećaju ove simptome:

 1. svrab, peckanje ili osećaj žarenja u ustima ili oko njih, na usnama i na jeziku
 2. oticanje usana, usta, jezika i grla

Pored oralnih simptoma, alergija na kivi izaziva i simptome na koži. U njih spadaju:

 1. svrab i osipi
 2. koprivnjača
 3. ekcemi
 4. crvenilo
 5. otoci

Alergija na kivi može da izazove i simptome povezane sa respiratornim i digestivnim sistemom. U takve simptome spadaju:

 1. šištanje
 2. začepljenje nosa
 3. otežano disanje praćeno kratkim dahom
 4. bol u trbuhu
 5. mučnima i povraćanje
 6. dijareja

Anafilatička reakcija na kivi opasna po život

Kivi je odgovoran i za izazivanje ozbiljne, po život opasne anafilaktičke reakcije, u čije simptome spadaju:

 1. suženje disajnih puteva zbog jakog oticanja grla
 2. ekstremno otežano disanje
 3. ubrzano lupanje srca
 4. nagli pad krvnog pritiska
 5. anafilaktički šok
 6. ošamućenost
 7. vrtoglavica
 8. kolaps ili gubitak svesti

Ako se ne leči, anafilaksija može da izazove komu ili smrt.

Dijagnostikovanje i analize

U poređenju sa odraslima, alergija na kivi je mnogo ozbiljnija kod dece. Stoga, čim primetite niz simptoma, važno je da tražite medicinsku pomoć kako biste znali da je u pitanju alergija. Vrlo je verovatno da će i naredni oblik alergije biti ozbiljan, ako je početni bio takav. Kod blagih simptoma postoje veoma male šanse za pogoršanje alergije u budućnosti. Na osnovu upornih simptoma, lekar odlučuje koje će preglede da obavi. Moguće je da se opredeli za kožni alergo test ili za analizu krvi. Rezultati ovih testova i analiza su veoma korisni. Nanošenje svežeg sirovog kivija na mesto uboda prilikom testiranja na koži, pokazalo se pouzdanijim za stvaranje jasne slike od ekstrakta kivija.

Faktori rizika

Faktori koji povećavaju rizik za razvijanje alergijskih reakcija na kivi:

Alergija na određene namirnice

Ukoliko je neko alergičan na avokado, banane, lešnik i ražano zrno, usled velikih šansi za unakrsnu reaktivnost, takva osoba je podložnija alergiji na kivi.

Alergija na polen i lateks

Postojanje alergije na polen breze i lateks (guma) povećavaju rizik od razvijanja alergijske reakcije na kivi.

Postojeća astma

Pacijenti koji pate od ozbiljnog oblika astme su pod značajno većim rizikom da budu alergični na kivi. Takvi pacijenti su podložni fatalnoj anafilaktičkoj reakciji.

Geografski uticaj

Kada govorimo o faktorima rizika, istraživači tvrde da je uvek na sceni i geografska komponenta. Gde postoji rasprostranjenost polena breze, ima više slučajeva alergije na kivi. Ovo se predominantno odnosi na Severnu Ameriku i Evropu.

Komplikacije

Alergija na kivi može da bude veoma komplikovana, u smislu po život opasne anafilaktičke reakcije: Ako se anafilaksija ne leči dugo vremena, može da rezultira komom pa čak i smrću. Zato simptome alergije na kivi ne uzimajte olako i tražite medicinsku pomoć što je moguće pre.

Lečenje alergije na kivi

Lečenje simptoma alergije na kivi, odmah po javljanju, od suštinske je važnosti za sprečavanje pogoršavanja reakcije. Prva linija odbrane je izbegavanje kivija. Blage alergije se uglavnom leče antihistaminicima koji se dobijaju na recept. Slučajevi anafilaksije se leče injekcijom adrenalina i smeštanjem pacijenta pod režimom hitne intervencije. Ako se otkrije mogućnost anafilaktičke reakcije, pacijentima se preporučuje nošenje adrenalina u obliku smoubrizgavajuće injekcije (epinefrin), kao i antihistaminskih lekova. Čak i nakon primanja adrenalina, preporučljivo je da pacijent poseti bolnicu radi kompletne kontrole i posmatranja u slučaju nove reakcije. Samoubrizgavajući adrenalin se jednostavno koristi, a metod ubrizgavanja se uči od medicinskih stručnjaka.

Promena ishrane i mere opreza

Kada se dijagnostikuje alergija na kivi, obavezan je strog režim ishrane i izbegavanje kivija. Osim kivija, trebalo bi da izbegavate sve namirnice koje imaju sličnu proteinsku strukturu. Sve vrste deserata, smutija, džemova i jogurta koji mogu da imaju kivi kao sastojak, trebalo bi da izbegavate kada jedete van kuće. U slučaju zabune, najbolje je da pitate neku upućenu osobu za širi uvid. Mnogi ljudi ne znaju da se pasta od kivija mnogo koristi u pekarskim proizvodima, kao što su hleb, kolači i mafini, kao zamena za masnoću. Trebalo bi prilježno da čitate proizvođačke deklaracije uvek kada kupujete neku hranu. Sve sumnje možete da odagnate direktnim upitom proizvođaču.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply