[icegram campaigns=”13765″]

Začin kumin ima mnoga lekovita svojstva asve više se koristi i kao pomoćno sredstvo za mršavljenje…

Šta je kumin začin

Kumin (Cuminum cyminum) je jak i speifičan začin, koji je još poznat i pod nazivima indijski kim ili đira. Seme kumina izgleda potpuno isto kao seme kima, koji je nama veoma poznat, jer ga koristimo u svakodnevnoj ishrani, a naročito za pripremu raznih peciva. Kumin je popularan pre svega u indijskoj kuhinji, a koristili su ga i drevni Egipćani i stari Rimljani.

Kumin ima jak i neobičan miris. Iako ima jak miris, njegov ukus je mnogo blaži. Savršen je začin za pripremu mesa i raznih soseva, a može se koristiti i kao začin i za pripremu raznih peciva, jer daje egzotičan i speifičan šmek. Osim što se koristi za kulinarske specijalitete, kumin se koristi i kao lek, jer je pre svega jako dobar za probavu i u borbi protiv gripa i prehlade. Može se koristiti i celo seme kumina, kao i kumin u prahu (čija je upotreba ista kao i upotreba celog semena kumina). Pored semena kumina i kumina u prahu postoji i čaj od kumina, koji je takođe veoma lekovit, zbog čega je cenjen u narodnoj medicini.

U nastavku saznajte kako se kumin koristi kao lek i za mrsavljenje

kumin zacin za mrsavljenje

Kumin začin kao lek

Kumin je veoma cenjen prirodni lek u narodnoj medicini iz mnogo razloga. Kumin je prirodni:

 • Diuretik
 • Lek protiv nadimanja
 • Stimulans
 • Adstringens (sredstvo za lečenje površine kože i sluzokože)
 • Emenagogik
 • Antispazmodik (lek koji sprečava ili umanjuje mišićni spazam)
 • Lek za upalu grla i prehladu
 • Lek za artritis
 • Detoksifikator
 • Neutralizator viška kiseline
 • Pokretač hrane u crevima
 • Lek za mokraćne tegobe
 • Sredstvo za povećanje apetita

Kumin začin kao lek takođe pomaže pri lečenju dijareje i promuklosti, a oslobađa i od nadutosti. Kumin začin se takođe smatra efikasnim sredstvom za povećanje laktacije u organizmu, ka o i za ublažavanje mučnine u trudnoći.

Kumin se pokazao kao veoma efikasan prirodni lek i u lečenju sindroma karpalnog tunela, a dame ga posebno vole jer ima čak i sposobnost da prirodno uveća veličinu grudi. Može se koristiti i kao obloga jer tako umanjuje razne otoke.

Za kumin je poznato da pozitivno utiče na zdravlje i na taj način što ima detoksikacijska, pa i hemopreventivna svojstva. Sadrži vitamine A i C, kao i esencijalna ulja. Antioksidansi koje kumin sadrži prvenstveno su delotvorni za prevenciju raka debelog creva. Dakle, kumin začin ima mnoge prednosti po vaše celokupno zdravlje i možete ga koristiti, kako kao prirodni lek, tako i za prevenciju.

U toku su istraživanja koja se bave time da li i koliko kumin začin utiče na prevenciju dijabetesa, kao i smanjivanju mogućnosti nastanka hipoglikemije.

Začin kumin za mršavljenje

Da li ste znali da samo jedna kašičica kumina dnevno pomaže pri gubitku viška kilograma? Verujemo da je ovo sjajna vest za one koji žele da se otarase viška kilograma i tako dostignu vitku liniju.

Najnovija istraživanja su pokazala da kumin može biti idealan saveznik u borbi protiv viška kilograma. Istraživanje koje je sprovedeno na iranskom medicinskom univerzitetu Šahid Sadugi pokazalo je neverovatne efekte kumina na mršavljenje . Samo kašičica kumina dnevno podstiče mršavljenje, smanjuje procenat masnog tkiva i snižava nivo holesterola u krvi.

Kako i zašto je kumin tako dobar za mršavljenje ?

Ovaj začin je bogat fitosterolom i supstancama za koje se zna da smanjuju apsorpciju holesterola u telu. Autori studije su takođe došli do zaključka da kumin može i da ubrza metabolizam i na taj način dodatno podstakne mršavljenje.Ako neznate kako se koristi kumin za mršavljenje evo jednog zanimljivog recepta u nastavku…

Kumin i jogurt

Kumin i jogurt su jedna od najboljih mogućih kombinacija za mršavljenje. Postoji takozvana kumin dijeta koja traje tri meseca. Evo kako ona izgleda:

Razmutite svakog dana 3 grama (malo manje od jedne kašičice) kumina u 140 ml jogurta sa minimalnim procentom masti. Ovu mešavinu popijte, poželjno na prazan stomak. Ovo je metoda za mršavljenje bez gladovanja a rezultati svakako neće izostati.

Napomena: Nemojte očekivati da će samo konzumiranje kumina doprineti gubitku viška kilograma. Potrebno je da korigujete svoju ishranu kako bi rezultati bili vidljivi, a poželjno je i da se bavite nekom fizičkom aktivnošću kako biste bili zadovoljniji i kako bi se rezultati što pre pokazali.

Kumin za mršavljenje iskustva

Iako kumin generalno nije toliko popularan začin na našim prostorima, sve više to postaje upravo zbog svojih brojnih prednosti. Kumin za mršavljenje predstavlja zdravu i bezbednu opciju, budući da potpuno prirodno ubrzava metabolizam, pomaže varenje, čisti telo od toksina i na taj način dovodi do gubljenja viška kilograma. Iskustva onih koji su bili na takozvanoj kumin dijeti su generalno pozitivna, budući da ne moraju znatno da redukuju svoju ishranu, već samo da svakodnevno konzumiraju magičnu mešavinu – kumin i jogurt.

Kumin čaj

Kumin čaj ima blagotvorna svojstva, kao i sam začin, o čemu smo vas obavestili na samom početku članka. Da biste napravili čaj od kumina, biće vam potrebno samo:

 • 1 kašičica semena kumina
 • 250 ml vode

Kumin čaj priprema:

U odgovarajuću posudu sipajte kumin seme, vrlo malo ga zagrejte na niskoj temperaturi (oko 5 sekundi). Potom dodajte 250 ml vode i sačekajte da provri. Nakon što proključa, poklopite i ostavite da odstoji oko 5 minuta. Nakon 5 minuta, procedite čaj i pijte ga dok je topao. Po ukusu možete dodati u čaj med, ali nemojte ga piti sa šećerom ili bilo kojim drugim zaslađivačima jer to može anulirati njegovo lekovito dejstvo.

Kumin začin za probavu

 • Kao što smo već pomenuli, kumin začin je idealan za regulisanje probave. Kuminaldehid, koji kumin sadrži, aktivira pljuvačne žlezde, što olakšava primarno varenje hrane.
 • Pored kuminaldehida, ovaj začin sadrži i timol, koji stimuliše žlezde koje lučekiselinu, žuč i enzime odgovorne za kompletno vranje hrane u gastrointestinalnom traktu.
 • Eterična ulja, magneziju i natrijum, koje kumin sadrži, idealan je za ublažavanje, pa i uklanjanje bolova u želucu, naročito kada se uzima sa toplom vodom, a za ovakav vid problema možete napraviti i kumin čaj, o čijem načinu pripreme smo takođe pisali iznad u članku.
 • Kumin zbog svojih aktivnih sastojaka idealno je prirodno sredstvo protiv nadimanja, što znači da vas oslobađa neprijatnih gasova, pa samim tim poboljšava varenje i apetit.
 • Kumin sadrži i potrebna rastvorljiva vlakna, zbog kojih je i prirodno laksativno sredstvo.