polje-lincure

Iako ima i mnoge druge nazive, od kojih je najupečatljiviji trava od srca, ova zeljasta, višegodišnja biljka je najpoznatija kao lincura, a njen latinski naziv je Gentiana lutea. Pored čuvene rakije od llincure, od ove biljke se spravlja i čaj, a koristi se kao jedan od boljih prirodnih lekova za želudac, ali i holesterol.

Lincura

Lincura je biljka vrlo specifičnog izgleda i mirisa, a kao samonikla se može naći u većini slujčajeva na pašnjacima ( planinskim ) i livadama. Uz to, mahom je skrivena u grmlju.
Posebno je zanimljiv podatak da je upravo lincura jedna od biljnih vrsta kojoj preti nestanak, pa se iz tog razloga nalazi pod zaštitom države.

Biljka lincura

Biljka lincura se najčešće koristi za izradu nadaleko čuvene rakije, ali i mnogih drugih, mahom gorkih pića, kao i za likere. Period kada cveta je leto, tačnije od juna do avgusta.
Koren biljke je ono gde je srž njene lekovitosti. A kako je sama biljka lincura specifična, tako je i njen koren isto poseban. Naime, prema istraživanjima koja su sprovedena, utvrđeno je da upravo on omogućava biljkama da prežive dugi niz godina.

Koren lincure lekovito dejstvo

Kada je u pitanju koren lincure, lekovito dejstvo koje on ima je neverovatno, a prvenstveno se koristi u farmaceutskoj industriji i to kao jedan od glavnih sastojaka mnogih industrijski spravljenih lekova.
Smatra se da pomaže rad organa za varenje, na prvom mestu. Takođe, dobro je znan podatak da se upravo osnovno lekovito dejstvo ove biljke odnosi na lečenje malarije.

Budući da poboljšava varenje, te ima izrazito snažno dejstvo na čitav sistem organa za varenje, biljka lincura se ni u kom slučaju ne sme primenjivati kod osoba koje imaju gastritis ili čir, bilo da se ona nalazi na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Čaj od lincure

Za čaj od lincure će vam biti potreban samo koren ove biljke i proključala voda. Imajte na umu da se čaj od lincure priprema malo drugačije od ostalih čajeva, budući da stoji oko 4 sata. Količina je uobičajena, odnosno 1 kašičica korena (1 gram ) na 250 mililitara vode.

Čaj od lincure se konzumira jedan sat pre nego što počnete da jedete i to samo jednom u toku dana.

 

Lincura kao lek

Pored toga što se koristi za regulisanje probave i čitavog sistema organa za varenje, lincura kao lek se preporučuje i za poboljšanje apetita, ali i za snižavanje nivoa holesterola, te protiv kašlja, ali i gorušice i nadutosti. Smatra se da pomaže kod groznice, kao i kod astme. Uz to se lincura kao lek preporučuje i za jačanje odbrrambenih snaga organizma.

Lincura za želudac

Kada se kaže lincura za želudac obično se misli na čaj od ove biljke, za koji se smatra da pomaže kod nadutosti, gasova, gorušice, te da reguliše varenje i to tako što ga ubrzava.

Lincura je u narodu poznata i pod imenom srčanik. U prirodi biljka lincura može da doživi i starost od 50 godina! Osušeni koren lincure je aromatičan, za razliku od svežeg, koji ima prilično neprijatan miris. Koren lincure se vadi u jesen ili rano proleće.Suši se relativno brzo, rasečen po sredini, na mestu koje ima dobru ventilaciju. Posle sušenja treba da dobije žutu ili crvenosmeđu boju. Lekovitost korena lincure je u heterozidima gorkog ukusa. Neki od ovih heterozida smatraju se najgorčim supstancama. Gorčinom lincura ona stimuliše pokretljivost želuca i pojačava lučenje želudačnog soka, a takođe pojačava i pražnjenje žučne kese i lučenje žuči. A, za dobar krvotok i cirkulaciju potrebno je samo staviti komad korena lincure dužine oko pet centimetara u flašu rakije, i u malim čašicama piti na prazan želudac svakog jutra.

Lincura za apetit

Upravo zato što ubrzava varenje često se preporučuje i lincura za apetit. Ukoliko vam ne odgovara da pijete čaj od lincure, možete pripremiti i posebnu tinkturu of ove biljke, a biće vam potreban samo koren lincure, te domaći med i rakija. Odnos je : 300 grama korena biljke, 500 gr domaćeg meda ( vrste po izboru ) i litar rakije ( naravno domaće ).
Izmešajte sve sastojke, stavite u staklenu teglu i ostavite da odleži oko 30 dana. Nakon toga se konzumira ovako pripremljena tinktura i to samo 1 mala kašika tokom dana, nekoliko sati pre jela ( najkraći razmak između konzumiranja lincure i jela je oko pola sata, a poželjno je da bude duži ).

Narodna medicina lincuru preporučuje i za stomačne tegobe, protiv groznice, za jačanje organizma i za bolji apetit. Ovaj veoma lekoviti napitak se jednostavno priprema ili stavljanjem korena u rakiju ili kuvanjem u vodi, koja se kasnije takođe pije čašicama na prazan stomak.

Lincura protiv holesterola

Ova biljka je pokazala neverovatne rezultate u snižavanju nivoa holesterola. Lincura protiv holesterola se priprema tako što se 30 grama korena biljke najpre isecka, te pomeša sa 1,5 litara obične vode. Potom se ovako pripremljen napitak ostavi na sobnoj temperaturi da odleži 48 sati. Nakon toga se procedi i odloži u staklene flaše.
Lincura protiv holesterola pripremljena na ovaj način se pije svakoga dana i to po jedna čišica za rakiju ujutru i uveče.
Lincura se preporučuje i u slučaju napada mučnine i nesvestice, kao i za lečenje malokrvnosti i bledila. Spolja se koristi za lečenje dubokih i inficiranih rana. Kao lek ili pomoćna terapija lincura je delotvorna i kod bubrežnih bolova, gasova u stomaku, zatvora, menstrualnih bolova, bronhitisa, gorušice, kašlja i kijavice, pada imuniteta…

U slučaju upale vena, kao oblog preporučuje se koren lincure pomešan sa rakijom. Široku lepezu terapijskog delovanja lincura ima jer, osim heterozida, sadrži i druge lekovite sastojke. Na prvom mestu to su alkaloidne gentanine, zatim biljna vlakna, biljne masti, etarska ulja, mineralne soli, pektin…

Lincura se jedino ne preporučuje trudnicama, onima sa povišenim pritiskom, kao i osobama koje imaju gastritis i čir.Preparate ove lekovite biljke, isključivo treba uzimati pola do sat pre jela. Ukoliko se konzumiraju pred sam obrok ili posle obroka, izazovaju probleme sa varenjem.

Lincura uzgoj

Da je lincura lekovita biljka opšte je poznato. Podjednako je poznata i rakija sa dodatkom njenog korena. Međutim, ono što se manje zna jeste daje ova biljna vrsta zaštićena zakonom, odnosno njena ekplotacija iz prirode je zabranjena, jer svaka biljka koja se vadi iz korena vremenom nestaje sa staništa. To praktično znači da do korena lincure legalno može da se dođe samo uzgajanjem.

Lincura već više decenija uzgaja, naročito u alpskim područijama Evrope. Kod nas na Balkanu ona je uglavnom dobijana iz prirodnih resursa, sve dok zakon nije zabranio njeno prikupljanje.

Lincura ne trpi visoke temperature .U našim krajevima ona ne može da uspeva na područjima nižim od hiljadu metara nadmorske visine. Međutim, to nije najvažnija karakteristika kada je o gajenju lincure reč, jer svaka biljka zahteva određene klimatske uslove.Specifičnost  gajenja lincure je u tome što se do vađenja korena lincure čeka u prošeku oko pet godina. Jer, tek nakon ovog vremena koren dostiže odgovarajuću težinu od oko pola kilograma, što je optimalna veličina sa aspekta prinosa, ali i vađenja, čišćenja i sušenja.

Prva godina  gajenja lincure je najteža, jer zahteva najveća finansijska ulaganja na čiji povratak mora da se čeka, a pri tome uspeh umnogome zavisi od vremenskih uslova koji bi morali da budu optimalni.

Plantaža lincure zasniva se preko rasada, čiju proizvodnju je kod nas razvio Institut “Dr Josif Pančić”. U saradnji sa Nacionalnim parkom “Tara” uspeli su da dobiju kvalitetne sadnice po pristupačnoj ceni, jer na deset ari zemljišta, za ekonomski održiv rezultat, sadi se oko pet do šest hiljada sadnica.

Potrebe za korenom lincure u Evropi su oko šest hiljada tona svežeg korena godišnje. Ona primenu nalazi u farmaceutskim proizvodima, ali, ono što je manje poznato, većim delom u prehrambenoj industriji. Najčešće kao aromatizer u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića.Sigurno je , da na tržištu Evrope nema dovoljno korena lincure. Stoga je njena kultivacija ekonomski opravdana, ali za one koji su finansijski i mentalno jaki da izdrže svu neizvesnost prve godine gajenja koja je najteža, a potom i vreme koje sledi do vađenja korena.