detoksikacijska dijeta

Šta je detox dijeta?

Detox dijeta (limunada dijeta, detoksikacijska dijeta s limunom) datira još iz 1941. godine i popularna je i danas, što mnogo govori o njenoj efikasnosti. Njen tvorac je doktor Stenli Barouz. Detox dijeta s limunom se bazira na mešavini svežeg soka od limuna, ljute aleve paprike javorovog sirupa i vode. Detoksikacijska dijeta s limunom ima cilj da pre svega eliminiše štetne materije i toksine iz Vašeg tela, a takođe Vam i pomaže da izgubite višak kilograma i povećate nivo energije u organizmu.

Bilo da je Vaš cilj detoksikacija tela ili mršavljenje, limunada dijeta za čišćenje organizma je pravi izbor za Vas. S obzirom na to da detox dijeta postoji više od 70 godina, na hiljade ljudi ju je isprobalo i postiglo neverovatne rezultate.

Doktor Stenli Barouz je došao do zaključka da nagomilavanje toksina i neizbalansirana ishrana u našem telu može izazvati pojavu čireva, a i mnogih drugih zdravstvenih tegoba i zato je u svojoj knjizi „The Master Cleanser” predstavio detox dijetu, koja je prvenstveno bila namenjena za lečenje čira na želucu. Doktor Barouz je ovu dijetu primenio na svom pacijentu koji je bolovao od čira na želucu. Što je najvažnije, limunada dijeta se pokazala kao neverovatno efikasna u ove svrhe i to je bio razlog njenog uspeha.

detoks dijeta

Limunada dijeta podrazumeva neku vrstu posta koji traje najmanje 5 dana. Tokom ovih 5 dana konzumirate samo sok od limuna, vode, javorovog sirupa i aleve paprike. Sa detoksikacijskim svojstvima limuna smo svi vrlo dobro upoznati, a javorov sok je pre svega veoma ukusan i hranljiv. Javor je čak hranljiviji i od meda. Javor predstavlja najhranljiviji sastojak u ovom napitku i daje Vašem organizmu sve potrebne hranljive sastojke i energiju. Javorov sirup možete kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane.

Priprema organizma na detox dijetu

Pre početka detox dijete za čišćenje organizma potrebna Vam je priprema. Nekoliko dana pre početka limunada dijete jedite laganu hranu bez masnoća i izbegavajte hranu koja je životinjskog porekla. Tako ćete postepeno navikavati svoj organizam na to da nastupa period kada će biti uskraćen za hranu. Tokom detoksikacijske dijete s limunom ne bi trebalo da konzumirate nikakvu hranu, osim napitka od limuna, vode, javorovog sirupa i ljute aleve paprike. Najpogodnije je da detox dijetu primenjujete tokom leta kada se inače konzumira lagana hrana.

Kako da napravite detox napitak za čišćenje organizma?

Za jednu čašu detox napitka potrebno Vam je:

  • 2 kašike svežeg soka od limuna
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • Ljuta aleva paprika na vrh kašičice
  • 250 ml vode

Kako da napravite detox limunadu?

Jednostavno pomešajte sve sastojke i popijte limunadu odmah. Napomena: Uvek koristite sveže ceđeni sok od limuna.

Kako se konzumira detox limunada?

Potrebno je da u toku dana popijete između 6 i 12 čaša detox limunade. Detox napitak pijte svaki put kad osetite glad. Detox limunada u sebi sadrži sve hranljive sastojke koji su potrebni Vašem organizmu, a ljuta aleva paprika i sirup od javora daju potrebnu energiju Vašem organizmu.

Pored ovoga, možete u toku dana piti i biljne laksativne čajeve, naravno, nezaslađene (možete po želji u čaj dodati javorov sirup). Napomena: Takođe je važno da uveče pre spavanja popijete šolju biljnog laksativnog čaja, a da ujutru popijete čašu vode sa morskom solju kako biste očistili svoj digestivni trakt.

Koliko dugo traje limunada dijeta?

Detoksikacijska dijeta s limunom najmanje treba da traje 5, a najviše 14 dana, jer organizam počinje da izbacuje toksine tek nakon 3 dana primene detox dijete.

Ishrana nakon detox dijete

Kao što ste postepeno navikavali svoj organizam na detox dijetu, tako morate postepeno da ga vratite na uobičajen način ishrane. Period navikavanja na normalan način ishrane traje 3 dana.

Prvi dan nakon limunada dijete pijte sokove od povrća koje možete sami da napravite.

Drugi dan nakon detox dijete nastavite da pijete sokove od povrća i polako uvedite supu s povrćem u ishranu (do dva tanjira u toku dana).

Treći dan nakon detoksikacijske dijete s limunom nastavite da pijete sokove od povrća i da jedete supu i počnite da jedete koštunjavo voće i integralni rižoto sa povrćem.

Četvrti dan nakon detox dijete možete se normalno vratiti na regularni režim ishrane.

Napomena: Tokom primene limunada dijete preporučuje se fizička aktivnost ili bar lagana šetnja jer će to doprineti efikasnijem čišćenju Vašeg organizma.

 

Koja je korist od limunada dijete za čišćenje organizma?

Iako je verovatno da ćete tokom limunada dijete osetiti vrtoglavicu i blagu glavobolju, to je sasvim normalna pojava jer se Vaš organizam pre svega čisti, ali limunada dijeta za čišćenje organizma ima mnoge dobrobiti po Vas. Pre svega, kao što smo već rekli, čisti organizam od štetnih materija, pospešuje rad sistema organa za varenje, poboljšava cirkulaciju, izgled Vaše kože, kose i noktiju, povećava nivo energije Vašeg organizma i pomaže Vam pri gubitku viška kilograma. Pored ovoga, detoksikacijska dijeta s limunom će i:

  • Očistiti Vaše bubrege
  • Pospešiti bolji rad Vaših žlezdi
  • Uticati na Vaš zdraviji krvotok
  • Učiniti da izgledate mladoliko i sveže bez obzira na to koliko imate godina

Važna napomena: Detoksikacijska dijeta s limunom se nikako ne preporučuje dojiljama.

Detox dijeta treba da bude prekretnica nakon koje ćete promeniti svoj režim ishrane i način života. Ako se ranije niste bavili fizičkim aktivnostima, detox dijeta je pravo vreme da počnete s tim. Takođe, nakon detox dijete počnite da se hranite zdravije kao biste održali svoju vitalnost, željenu kilažu i dobro zdravlje pre svega. Otarasite se starih navika koje su bile nezdrave i loše su uticale na Vaše celokupno zdravlje.

Detoksikacijska dijeta s limunom doktora Stenlija Barouza daje sjajne rezultate već više od 70 godina i njen cilj je da „odmorite” svoja creva. Doktor Stenli nikako ne preporučuje upotrebu nekih dodatnih vitamina tokom detox dijete jer to neće dati željene rezultate. Dakle, da biste dobili željene rezultate i da bi oni bili vidljivi, morate se strogo pridržavati zadatih pravila.

Kao što vidite, limunada dijeta za čišćenje organizma nije nimalo laka, ali setite se da ćete nakon nje imati daleko više samopouzdanja nego ranije i da ćete, pored boljeg fizičkog izgleda biti pre svega zdravi. Vaše zdravlje treba da bude ispred svega!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply