Dijeta sa jabukama je jeftina i efektna a postoji više varijanti pa svako može izabrati opciju koja mu najviše odgovara.Bilo koju opciju jabuka dijeta da izaberete vodite računa o tome kako se osećate i kakvo vam je raspoloženje, ali najvažnije je da budete dosledni i da se držite cilja…

Jabuke za mršavljenje

Osnovni razlog zbog čega se preporučuje koristiti jabuke za mršavljenje jeste njihova kalorijska vrednost koja je vrlo niska, ali i zato što zahvaljujući hranljivim sastojcima dugo čuvaju osećaj sitosti, te imaju izuzetno pozitivan uticaj na smanjivanje potrebe za hranom.

Uz to, jabuke utiču odlično na rad sistema za varenje, tako da je preporuka unositi ih čak i kada ne držite bilo kakvu dijetu, jer imaju vrlo povoljan uticaj na zdravlje organizma u celosti.

Jabuke kalorije

Kako se preporučuje koristiti ih za mršavljenje, često se postavlja pitanje kolika je kalorijska vrednost ovog voća.
Naime, kada su u pitanju jabuke, kalorije su nešto što je samo jedna od njihovih pozitivnih osobina, a prema postojećim podacima u jednom plodu ovog voća ima između 80 i 100 kalorija, što je, mora se priznati vrlo malo.

Jednodnevna dijeta sa jabukama

Najjednosgavnija varijanta dijete sa jabukama jeste uvođenje dijetalnog dana koji možete organizovati jednom ili dva puta nedeljno.Na dan je dozvoljeno da se pojede oko pola kilograma jabuka, a pije se negazirana mineralna voda i blagi zeleni čaj. Potrudite se da u toku dana popijete minimum 2 l tečnosti.

Ipak, da budemo odmah jasni: mnogi ne mogu podneti ovakav tempo jer jabuke otvaraju apetit. Zato je najbolje da ih “povežete” s još nekim proizvodom, recimo kefirom, i dozvoljeno je da ga popijete najviše litar na dan. Najvažnije je da razmak između unosa kefira i jabuka ne bude manji od sat vremena. Još jedan proizvod koji se dobro kombinuje s jabukama jeste med. U toku dana možete se zasladiti s tri kafene kašičice ovog pčelinjeg proizvoda, i to ujutru, u rano podne i oko šest popodne. Režim koji se odnosi na tečnosti ostaje isti – potrebno je piti ne manje od 2 l vode u toku dana.

dijeta sa jabukama

Dijeta 3 jabuke

Jedan od najpoznatijih načina korišćenja ovog voća za mršavljenje je poznat kao dijeta 3 jabuke, koja je ponela takav naziv jer se drži tri dana, a ne zato što se jedu tri jabuke dnevno, kako je uobičajeno mišljenje.

Imajte na umu da je ovo jedna od onih instant dijeta koje mogu da ostave posledica na stanje vašeg organizma, a posebno ukoliko patite od bilo koje hronične bolesti, pa je u svakom slučaju pre početka držanja ove dijete preporuka da se posavetujete sa stručnom osobom.

Princip koji propagira dijeta 3 jabuke je zapravo vrlo jednostavan i podrazumeva da tri dana jedete jabuke u neograničenim količinama i u bilo kom obliku, ali je preporučljivo da ih tom prilikom ne ljuštite, već da ih jedete sa sve korom.

Uz jabuke, tokom ta tri dana možete da pijete vode koliko želite, a poželjno je da bude što veća količina. U pojedinim slučajevima se mogu unositi i neke, niskokalorične namirnice, prilikom držanja ove dijete, ali njih svakako preporučuje nutricionista prema stanju zdravlja vašeg organizma.

jabuka dijeta

Jabuka dijeta sa belančevinama

U ovoj varijanti obrok treba dopuniti belančevima, a to znači da je potrebno svakodnevno pojesti neki od proizvoda koji su bogati njima (riba, meso, samo žumance jajeta). Važno pravilo – ne mešajte ih s jabukama! Preporučena količina mesa ne bi trebalo da prelazi više od 100 g dnevno i najbolje izbor jeste kuvana govedina. U obzir dolazi i pileće meso, sasvim svejedno da li je belo meso ili bataci jer se u njima nalazi skoro ista količina masti. Ukoliko volite ribu, zadržite se na onoj morskoj, čija bi porcija trebalo da iznosi maksimalno 150 g. Kada su u pitanju belančevine iz jaja, dovoljno vam je jedno na dan. Najbolje je da se belančevine jedu za vreme ručka, dok dva sata pre spavanja može da se popije čaša kefira ili kiselog mleka. Sve ostalo vreme dok traje dijeta sa jabukama jedu se jabuke i nema ograničenja kad je u pitanju njihova količina. Što se tiče režima vode, pije se 2-2,5 l na dan.Dijeta sa jabukama ovog tipa sprovodi se 3 dana posle čega treba napraviti pauzu.

Dijeta sa jabukama i jogurtom

Dijeta sa jabukama i jogurtom se takođe drži samo tri dana, a i ona kao i ostale navedene spadaju u red restriktivnih i brzih dijeta, pa se savetuje dodatan oprez.

U principu, jelovnik je vrlo jednostavan, pa prvog dana za doručak jedete jogurt sa niskim procentom masti i bilo koje pahuljice, za ručak bareno povrće po izboru, začinjeno maslinovim uljem i solju, uz voćni jogurt kao desert, a za večeru salatu pripremljenu od šunke, šargarepe, jabuke i jogurta.

Drugog dana ove dijete za doručak izmešate jogurt i krastavac, za ručak piletinu pomešanu sa povrćem (pečurke, paprika i paradajz), pripremljenu na maslinovom ulju i prelivenu jogurtom, a za večeru voćni jogurt i to po mogućstvu sa šumskim voćem.

I poslednjeg dana ove dijete, jelovnik izgleda otprilike ovako: za doručak jedete jogurt pomešan sa izrendanom jabukom uz dodatak malo cimeta, za ručak ispečen file od oslića i salata od mešavine krastavca i jogurta, te za večeru tekstenina pomešana sa kuvanim jajetom, paprikom i jogurtom.

Vrlo je važno napomenuti i to da je preporuka da se dijeta sa jabukama i jogurtom drži u ograničenom vremenskom periodu, a ne duže od nedelju dana, te da se sve vreme koristi niskokalorični jogurt, ali i da se u slučajevima kada se konzumira voćni jogurt on priprema u sopstvenoj režiji. Podrazumeva se i da treba unositi dovoljnu količinu tečnosti, a najbolje je da to bude obična voda.

Jabuka dijeta 7 dana

Ovde je sačuvan princip kao kod trodnevne dijete sa dodatkom belančevina – obavezan je unos belančevina, s tom razlikom što se, na vašu radost, porcije dvostruko uvećavaju. Belančevine se jedu u dva obroka: za ručak i popodnevnu užinu. Dodaje se i sveže povrće, a dnevno se mogu pojesti ili dve sveže šargarepe ili čaša soka od šargarepe. Osim toga, dozvoljen je i jedan paradajz. Jabuke se mogu jesti u neograničenim količinama.Dok se drži dijeta sa jabukama prednost se daje slatkim i slatko-kiselim sortama ovog voća. Za duže dijete kisele sorte jabuka nisu odgovarajuće jer su kontraindikovane osobama s čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu i gastritisom (kod povećanog lučenja kiseline

Brza dijeta sa jabukama i jajima

Brza dijeta sa jabukama i jajima je izuzetno rigorozna, a prema iskustvima osoba koje su je držale može da se izgubi čak 15 kilograma za 12 dana koliko traje ova dijeta.

Međutim, ne zaboravite da je reč o vrlo opasnoj dijeti, koja može da ostavi značajne posledice na vaše zdravlje, te se u svakom slučaju preporučuje obratiti se profesionalcu, odnosno nutricionisti kako bi standardan plan ishrane koji podrazumeva brza dijeta sa jabukama i jajima prilagodio stanju i potrebama vašeg organizma.

dijeta sa jabukama iskustva

Dijeta sa jabukama iskustva

Pre nego što se osvrnemo na iskustva sa držanjem dijeta sa jabukama, napomenućemo još jednom da su u pitanju vrlo rigorozne, a samim tim i dijete koje se uglavnom loše održavaju na zdravlje čitavog organizma.

Iako iskustva osoba koje su držale neku od navedenih dijeta pokazuju da su mahom izgubile višak kilograma, koji se kreće u rasponu od 3 do čak 15, a u zavisnosti od izbora dijete, činjenica je da se tako izgubljeni kilogrami uglavnom vrlo lako vraćaju. A osim toga, ovakve vrste dijeta imaju prilično loš uticaj na zdravlje, pa se svakako savetuje oprez ukoliko se odlučite da držite neku od njih, a posebno u slučaju da patite od nekog hroničnog ili bilo kakvog drugog oboljenja, kada je definitivno neophodno da se prvo posavetujete sa stručnim licem, odnosno doktorom koji je upoznat sa stanjem vašeg zdravlja. Pa tek ako vam on dozvoli, možete da eventualno pokušate, ali je uvek bolja varijanta da se odlučite za korekciju ishrane u skladu sa vašim stanjem, te da na dugoročnom planu izgubite višak kilograma.