[icegram campaigns=”14335″]

7  potencijalnih uzroka krvarenja tokom trudnoće

Pojava krvarenja tokom trudnoće može biti prilično traumatičan događaj, iako ne mora nužno biti najava pobačaja.

Zapravo, manja krvarenja tokom prvog tromesečja trudnoće predstavljaju čestu pojavu. Prema nekim istraživanjima čak 25% trudnica doživelo je krvarenja tokom trudnoće, dok je 8% žena imalo obilna krvarenja tokom drugog stanja.

Do krvarenja obično dolazi u periodu između pete i osme nedelje trudnoće, u trajanju od tri ili više dana. Studija dalje navodi da je od žena koje su imale krvarenja 12 % doživelo spontani pobačaj, dok je 13% trudnica koje nisu imale pojavu krvarenja doživelo pobačaj. Većina žena doživi pojavu krvarenja jednom tokom trudnoće, ali ima i onih trudnica koje će imati simptome krvarenja tokom cele trudnoće, koje se može ispoljiti u vidu krvavih mrlja, linija ili naglih perioda gubitka krvi.

Krvarenje tokom trudnoće

U narednim redovima saznaćete sve bitne činjenice o pojavi krvarenja tokom trudnoće.

Da li moram da izvestim lekara o svakom gubitku krvi?

Nepohodno je obavestiti lekara ili bilo koje stručno lice o svakom krvarenju koje ste iskusili. Bilo koje krvarenje koje se javi pre 24. nedelje trudnoće može se označiti kao pobačaj. Krvarenja nakon 24. nedelje trudnoće definišu se kao krvarenja pre porođaja. Nužno je posetiti lekara najkasnije 72 časa nakon krvarenja, posebno ako imate rh negativni faktor, što je neophodno da bi se proverilo da li je došlo do mešanja majčine i bebine krvi. Ovakvo mešanje krvi može navesti majčin organizam da stvara antitela koja će negativno reagovati na bebinu rh pozitivnu krvnu grupu. Pozitivan rh faktor je češće zastupljen od negativnog, ali se ne može znati koji faktor beba nosi pre rođenja. Mešanje krvi nije od relevantnog značaja tokom prve trudnoće. Ukoliko u narednim trudnoćama nosite dete sa pozitivnim faktorom, vaša antitela će reagovati.

U nastavku teksta biće izneti neki od najčešćih razloga za pojavu krvarenja tokom trudnoće. Kao što smo već naveli, krvarenja ne moraju uvek biti ukazatelji postojanja mogućih komlikacija, već samo simptomi malaksalosti ili trenutne slabosti tokom drugog stanja. Ukoliko je krvarenje praćeno snažnim grčevima, posavetujte se sa lekarom ili babicom u što kraćem vremenskom roku.

1.Usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice

Prilikom imlantacije oplođene jajne ćelije u zid uterusa može doći do pojave mrlja ili tragova krvi. To se dešava svega dan-dva tokom perioda implantacije ili u terminu kada je trebalo da dođe do menstrualnog ciklusa. Neke žene ovu pojavu blagog krvarenja tumače kao menstrualni ciklus i ne shvataju da su trudne.

2.Krvarenje u periodu kada treba da nastupi menstruacija

Neke žene imaju simptome krvarenja oko 4, 8 i 12. nedelje trudnoće koji se javljaju u priodima kada je kod njih trebalo da se javi menstrualni ciklus. Ovaj vid krvarenja često se povezuje sa pratećim simptomima menstrualnog perioda poput bola u leđima, grčeva, osećaja težine u karličnoj regiji, osećaja naduvenosti i tako dalje. Ipak, pojava menstruacije nemoguća je tokom trudnoće, uprkos indicijama simptoma koji se javljaju. Naime, tokom trudnoće hormoni sprečavaju pojavu menstrualnog ciklusa. Ukoliko isti još uvek nisu na visokom nivou, može se „potkrasti“ greška čiji će rezultat biti krvarenje, koje se periodično može javljati tokom prvog trimestra, nakon čega će placenta preuzeti funkciju proizvodnje hormona iz ovarijuma. Neke žene imaju konstantne periode krvarenja tokom trudnoće koji uz redovan lekarski nadzor neće predstavljati problem u iznošenju zdrave trudnoće.

3. Spontani ili izazvani pobačaj

Istraživanja iznose činjenicu da se jedna trećina trudnoća završi spontanim pobačajem. Ipak, ne bi trebalo prihvatiti dramatično ovaj podatak, zato što su u pitanju spontani pobačaji koji se odvijaju tokom prvih 12 nedelja trudnoće u ranom stadijumu trudnoće, kada mnoge žene i ne shvate da su u drugom stanju. Do spontanih pobačaja dolazi usled oštećenja fetusa: ženino telo odbacuje trudnoću koja ne može biti izneta do kraja. Rizik od spontanog pobačaja znatno se umanjuje nakon 14-16 nedelje. Zbog navedenih činjenica mnoge žene se ne izjašnjavaju da su u drugom stanju pre isteka tromesečnog kritičnog perioda.

Žene koje su prethodno imale traumatično iskustvo spontanog pobačaja često pribegavaju prećutkivanju divne vesti tokom prva tri meseca da bi izbegle dolazak u ponovnu neprijatnu situaciju objašnjavanja drugima o gubitku.

Uobičajeni znaci najave spontanog pobačaja uključuju: krvarenja, grčeve i bol u leđima. Žene često navode da „gube osećaj da su trudne“ nakon krvarenja ili spontanog pobačaja. Nestaju tipični simptomi trudnoće poput mučnine, bolovi u bradavicama i osećaja naduvenosti stomaka. Ukoliko doživite ovakve simptome nakon krvarenja, moguće je da stee izgubili bebu. Ukoliko i nakon krvarenja imate sve prateće simptome trudnoće, vaša beba je najverovatnije dobro. Ultrazvuk će sa sigurnošću utvrditi da li je sa vašom trudnoćom sve u redu.
Ipak, moguće je doživeti spontani pobačaj bez krvarenja, poznatiji pod nazivom „preteći pobačaj“. U ovakvim slučajevima, beživotni fetus je u majčinom stomaku, sa nastavljenim simptomima trudnoće, te je samo pomoću ultrazvuka moguće utvrditi realno stanje. Ovakve trudnoće prekidaju se postupkom kiretaže.

4. Postkoitalno krvarenje

Predstavlja jedan od mogućih uzročnika krvarenja u trudnoći. Bezopasnog je karaktera i nastaje usled povećanja nivoa krvi i omekšavanjem grlića materice. Iako su ovakvi tipovi krvarenja bezazleni, trebalo bi ih predočiti lekaru. Prilikom prijavljivanja pojave krvarenja stručnom licu, jedno od prvih pitanja koje će vam postaviti biće da li ste nedavno upražnjavali seksualni odnos. Zbog svega navedenog, ne bi trebalo da prestanete sa seksualnim odnosima, i potrebno je da razuverite partnera da je on potencijalni krivac za pojavu krvarenja, jer ono predstavlja standardnu posledicu seksualnih odnosa tokom trudnoće.

5. Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća predstavlja implantaciju oplođene jajne ćelije van uterusa, i to najčešće u jajovodu. Praćena je jakim bolom duž jedne strane stomaka, ili pak opštim osećajem presamićujućeg bola praćenog mučninom i slabošću. Bol može iznenada nestati usled rupture jajovoda, ali se može vratiti nakon par sati ili dana izazivajući velike nelagodnosti.

Vanmaterična trudnoća je stanje koje izaziva hitnu intervenciju. Ektopična trudnoća može dovesti do pucanja jajovoda, unutrašnjih krvarenja, oštećenja istog ugrožavajući ženino zdravlje.

6.Placentalno krvarenje

Jedno od obaveznih pitanja koje će vam postaviti medicinski stručnjak glasiće: kakav je bio položaj placente prilikom ultrazvuka? Vaginalno krvarenje može biti rezultat nepravilno pozicionirane placente. Posteljica ili placenta može biti locirana nisko na zidu materice, ili na krajnje desnoj strani grlića materice prekrivajući je. Nisko smešteni tip placente poznat je pod nazivom placenta previa i javlja se u 0,5% trudnoća. Prisustvo placenta previa u nekom trenutku trudnoće neminovno će dovesti do pojave krvarenja, obično nakon 20. nedelje trudnoće. Postoje teži vidovi ovog tipa placente koji zahtevaju ponovljena ultrazvučna snimanja radi utvrđivanja tačne dijagnoze. Radi sprečavanja mogućih komplikacija, potrebno je mirovati, a u slučaju zadržavanja placente na grliću materice u poslednjim nedeljama trudnoće planirati indukovani porođaj ili carski rez.

Drugi uzrok krvarenja u kasnim stadijumima trudnoće može biti pojava abrupcije placente. Abrupcija predstavlja delimično ili kompletno odvajanje placente od zida materice. Javlja se u jednoj od 200 trudnoća. Simptomi podrazumevaju prisustvo teških bolova i obilnih krvarenja. Krv može biti vidljiva ili prikrivena u materici koja postaje napeta i bolna na dodir. Ako ste pušač ili imate problema sa visokim krvnim pritiskom, buberezima ili preeklampsijom, nosite povišeni rizik za abrupciju placente. Uočeno prisustvo krvarenja usled nepravilnog položaja placente zahteva hitnu lekarsku intervenciju, tokom koje će vam biti određeno mirovanje u krevetu, indukovano porađanje ili sprovođenje postupka carskog reza.

7.Fibroidi materice

Predstavljaju tvorevine izgrađene od sabijenih mišića i fibroznog tkiva koje se mogu naći unutar ili van zida uterusa. Mogu biti bezopasne ili štetne, zavisno od lokacije na kojoj se jave. Iz naučno neutvrđenog razloga, hormoni koji su prisutni tokom trudnoće mogu uticate na skupljanje i rast fibroide. Najpoželjnije bi bilo ukloniti fibroidne tvorevine pre trudnoće, da bi se sprečila eventualne pojave vanmaterične trudnoće, teških krvarenja ili pobačaja. Ipak, mnoge žene uprkos prisustvu materičnih fibroida mogu bezbedno izneti trudnoću. Ukoliko vam je detektovano prisustvo fibroida, obratite se specijalisti radi određivanja tretmana istih. Izbegavajte načine lečenja o kojima ste se informisali na internetu

Šta da preduzmem ukoliko dobijem krvarenje u trudnoći

Preporučuje se da ukoliko ste trudni više od 20 nedelja odmah potražite savet lekara. Ne upotrebljavajte tampone, već isključivo vatu ili uloške. Ukoliko je krv svetlije boje i nemate bolove, posavetujte se sa akušerom o preduzimanju narednih koraka. Nakon konsultovanja sa medicinskim licem, možete se podrvgnuti akupunkturološkim tretmanima za plodnost i prenatalnu negu. Navedeni tretmani će vam pomoći u sprečavanju krvarenja tretiranjem ključnih energetskih tačaka koje utiču na suzbijanje hemoragičnih izliva. Akupunkturolozi takođe sprovode tretmane sa pacijentkinjama koje su imale spontane pobačaje, što ukazuje na potencijalnu korist tretmana u rešavanju problema poput krvarenja. Akupunktura je bezbedna, prirodna i zdrava procedura.

Ukoliko imate težak oblik krvarenja (sa obilnim izlivima i pojavom ugrušaka), praćen stomačnim grčevima, bolovima u leđima i stomaku, hitno se obratite lekaru. Od suštinske je važnosti da pri tom budete pribrani i imate u vidu da je to vaša, a ne bebina krv, i da je sasvim moguće da je krvarenje bezopasnog karaktera. Istovremeno, nemojte se iznenaditi ukoliko vas u slučaju krvarenja pre 12. nedelje posavetuju da ništa ne preduzimate povodom toga, već da čekate dalji razvoj situacije.

Šta da radim ukoliko sam doživela spontani pobačaj?

Spontani pobačaj može biti razočaravajuće, uznemirujuće i emotivno bolno iskustvo, i ne može ništa preduzeti povodom toga, osim vođenja emotivne i fizičke brige o sebi. Trebalo bi da imate na umu da ne nosite ličnu odgovornost za pobačaj, odnosno, da ga niste vi derktno izazvali. Nažalost, ne postoji način da se spreči spontani pobačaj, ali postoje određena sredstva koja vam mogu pomoći da sa fizičkog aspekta lakše prebrodite neugodnu situaciju:

  • Mirovanje u krevetu
  • Paracetamol, panadein, naprogezik (analgetici za ublažavanje bolnih perioda)
  • Držanje termofora na stomaku
  • Šolja toplog čaja i partnerova podrška

Ukoliko dođe do nastavka krvarenja biće neophodno primeniti anestetike i kiretažni postupak za čišćenje materice.
I upamtite, u većini slučajeva krvarenje predstavlja prateću i bezazlenu pojavu bez štetnih posledica po trudnoću i zdravlje bebe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply