[icegram campaigns=”14335″]

Bol u stomaku u toku trudnoće

Iako je bol u stomaku česta pojava tokom trudnoće, ona može biti pokazatelj postojanja ozbiljnog problema. Zbog toga je važno za trudnice budu upoznate sa problemima kao što su preeklampsija, HELLP sindrom, holelitijaza, Brakston Hiks kontrakcije, itd. koji mogu izazvati takvu bol.

Iako je bol u stomaku u trudnoći često ograničena na donji deo, nije retko da žene doživljavaju bol i u gornjem delu stomaka. U većini slučajeva, takva bol nije ozbiljan problem. Međutim, za neke, to može biti simptom ozbiljnog poremećaja. Stoga, veoma je važno da žene znaju što više o vezi između trudnoće i bolovima u gornjem delu stomaka.

Uzroci

Hajde da razmotrimo neke od zdravstvenih problema koji mogu dovesti do bola u stomaku u ranim kao i kasnijim fazama trudnoće.

bolovi u stomaku tokom trudnoce

Vanmaterična trudnoća

Ektopična trudnoća nastaje kada se embrion usadi izvan šupljine materice. U većini slučajeva vanmaterične trudnoće, implantacija se dešava unutar jajovoda. Međutim, takođe se može desiti u grliću materice, jajniku ili abdominalnom području. Ako prođe nezapaženo, može se javiti krvarenje i druge komplikacije usled pucanja oblasti vanmaterične trudnoće. Ovo stanje predstavlja opasnost za život žene i zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Pobačaj

Mnoge žene pobace u prvih nekoliko meseci trudnoće. Ako žena oseća bol u abdomenu a zatim slabosti i javi se krvarenje, odmah se obratite lekaru.

Preeklampsija

Jedan od ključnih uzroka ovog bola je preeklampsija koji se javlja tokom drugog ili trećeg tromesečja. Odražava se kada trudnica boluje od hipertenzije ili visokog krvnog pritiska i ispoljava značajne tragove proteina u urinu. Ovaj poremećaj dovodi do promena u krvnim sudovima, zbog čega pojedini organi tela uključujući mozak, bubrege i jetru mogu biti oštećeni. Preeklampsija takođe može negativno uticati na placentu.

Saznajte>>> Šta je peeklampsija i koji su njeni simptomi

HELLP sindrom

HELLP sindrom je poremećaj koji se obično javlja tokom poslednja tri meseca trudnoće. Pun naziv HELLP sindroma je “hemoliza, povišeni enzimi jetre, i nizak broj trombocita ‘. Žena najčešće doživi jaku bol i osetljivost na gornjoj desnoj strani stomaka. HELLP sindrom može dovesti do razvoja preeklampsije, jer je može povećati krvni pritisak i proteine u urinu. Trudnice takođe mogu da pate od ugrušaka krvi, kao i anemije zbog HELLP sindroma.

Brakton Hiks kontrakcije

Ponekad, žena može osetiti kontrakcije u drugom i trećem tromesečju trudnoće. Ovo nisu kontrakcije pred porođaj, a rezultat su zatezanja mišića materice na kratko vreme. One obično nestaju posle nekog vremena; ali ako potraju, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom.

Prevremeni porođaj

Ako grlić materice trudnice bude proširen ili ona počne da oseća kontrakcije pre završetka 37 nedelje, jedan od simptoma će biti jak bol u gornjem delu trbuha. Ovaj simptom će biti pokazatelj prevremenog porođaja i u tom slučaju treba zahtevati hitnu medicinsku pomoć.

Upala bubrega

Obično, ovo stanje dovodi do bola i nelagodnosti u donjem stomaku i karlici, ali ako se infekcija širi prema bubrezima, može se doživeti bol i nelagodnost u gornjem delu stomaka takođe.

Kamen u žuči

Žučna kesa je mali organ koji skladišti žuč (digestivni sok koji pomaže razgradnju masti) koga luči jetra. Dakle, igra važnu ulogu u varenju masti. Međutim, tokom trudnoće, ovaj organ ne radi tako efikasno, a žuč se može učvrstiti i formirati kamenje u žuči ili holelitijaze.

Upala slepog creva

Žena može da oseća jake bolove u gornjem delu stomaka tokom trudnoće zbog upale slepog creva izazvane proširenjem materice. Na žalost, teško je otkriti probleme sa slepic crevom za vreme trudnoće. A može biti fatalno ukoliko se ne leči na vreme. Stoga, ako osećate bilo kakav bol u stomaku, bolje je da ga skrenete pažnju lekara odmah.

Istezanje rebara

Kada fetus raste, rebra se takođe šire, kako bi se pomoglo da se beba smesti u majčinom stomaku. Prirodno je da majka iskusi bolove u toj oblasti zbog ove telesne promene.

Gasovi i digestivni problemi

Gasovi i nadimanje usled nepravilnog ili sporog varenja tokom trudnoće može da izazove takvu bol. Dodatni pritisak koji vrši materica na želudac i creva je takođe jedan od uzroka bola u gornjem delu stomaka.

Zatvor

Digestivnom traktu trudnice je potrebno više vremena da obradi hranu što dovodi do konstipacije što dovodi do bola u stomaku.

U toku trudnoće telo prolazi kroz brze promene u kratkom periodu. Prema tome, teško je utvditi da li su promene koje doživljavate u organizmu normalne ili ne. Zato je najbolje posetiti zdravstvenog radnika ako se tegobe nastave.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply