[icegram campaigns=”14335″]

Normalan pritisak u trudnoći

Sasvim je normalno da se vaš krvni pritisak promeni malo tokom trudnoće. Hormon progesteron opušta zidove krvnih sudova. Ovo može dovesti do pada krvnog pritiska tokom prvog tromesečja i u drugom trimestru. Može se desiti da se osećate slabo ako stojite predugo.

Krvni pritisak je na najnižem nivou od sredine trudnoće i počinje postepeno da raste ponovo od 24. nedelje trudnoće. Do tog vremena, vi ćete imati dodatnu količinu krvi, koju vaše srce mora da pumpa do celog vašeg tela.

Ako je sve dobro, krvni pritisak će se vratiti na nivo pre trudnoće u poslednjih nekoliko nedelja pre nego što se beba rodi.

Visok krvni pritisak i trudnoća nisu nužno opasna kombinacija. Visok krvni pritisak (hipertenzija) u toku trudnoće – bilo da li ste razvili stanje pre ili posle začeća – zahteva posebnu negu. Evo šta treba da znate o visokom krvnom pritisku u trudnoći.

pritisak u trudnoci

Trudnoća, kao fiziološko drugo stanje, samo po sebi ne treba da menja krvni pritisak, što znači da on treba da ostane na normalnom nivou kao i pre drugog stanja. Dakle, normalan krvni pritisak u trudnoći treba da iznosi 120/80 mm Hg.

Da li postoje različite vrste visokog krvnog pritiska tokom trudnoće?

Ponekad je visok krvni pritisak prisutan pre trudnoće. U drugim slučajevima, visok krvni pritisak se razvija tokom trudnoće. Na primer:

Gestaciona hipertenzija. Žene sa gestacionom hipertenzijom imaju visok krvni pritisak koji se razvija posle 20 nedelja trudnoće. Nema viška proteina u urinu ili drugih znaka oštećenja organa. Neke žene sa gestacionom hipertenzijom na kraju će razviti preeklampsiju.

Hronična hipertenzija. Hronična hipertenzija je visok krvni pritisak koji je bio prisutan pre trudnoće ili se javlja pre 20. nedelje trudnoće. Ali, pošto visok krvni pritisak obično nema simptome, bilo bi teško utvrditi kada je počelo.

Hronična hipertenzija sa superponiranom preeklampsijom. Ovo stanje se javlja kod žena sa hronično visokim krvnim pritiskom pre trudnoće, koje onda razvijaju pogoršanje visokog krvnog pritiska i belančevine u mokraći ili ostale zdravstvene komplikacije tokom trudnoće.

Preeklampsija. Ponekad hronična hipertenzija ili gestacijska hipertenzija dovodi do preeklampsije, komplikacije trudnoće koja se odlikuje visokim krvnim pritiskom i znakovima oštećenja drugih sistema organa – obično nakon 20 nedelja trudnoće. Ukoliko se ne leči, preeklampsija može dovesti do ozbiljnih – čak fatalnih komplikacija – za majku i bebu. Ranije, preeklampsija je dijagnostikovana samo ako trudna žena ima visok krvni pritisak i proteine u urinu. Međutim, stručnjaci sada znaju da je moguće da postoji preeklampsija, ali da se nikad ne nađu belančevine u mokraći.

Visok pritisak u trudnoći simptomi

Preeklampsija se ponekad razvija bez ikakvih simptoma. Visok krvni pritisak u trudnoći može polako da se razvija, ali češće ima iznenadni početak. Praćenje krvnog pritiska je važan deo prenatalne brige, jer je prvi znak preeklampsije obično porast krvnog pritiska. Krvni pritisak koji je 140/90 mm Hg ili veći – što je dokumentovano u dva navrata, na najmanje četiri sata – je nenormalan.

Visok pritisak u trudnoći – simptomi mogu da uključuju:

  • Višak proteina u urinu (proteinurija) ili dodatni znakovi problema sa bubrezima
  • Ozbiljne glavobolje
  • Promene u viziji, uključujući i privremeni gubitak vida, zamagljen vid ili osetljivost na svetlost
  • Bol u gornjem delu stomaka, obično ispod rebara na desnoj strani
  • Mučnina ili povraćanje
  • Smanjen izlaz urina
  • Smanjen nivo trombocita u krvi (trombocitopenija)
  • Oštećena funkcija jetre
  • Kratak dah, izazvan usled tečnosti u plućima.
  • Nagli porast telesne težine i oticanje (edem) – naročito u licu i rukama – često prati preeklampsiju. Ali ovi simptomi se takođe dešavaju kod mnogih normalnih trudnoća, tako da se ne smatraju pouzdanim znacima preeklampsije.

Lečenje

Da li je bezbedno da uzimate lekove za krvni pritisak tokom trudnoće? Bilo koje lekove koje uzimate tokom trudnoće mogu uticati na bebu. Iako se neki lekovi koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska smatraju bezbednim tokom trudnoće, ostale – poput inhibitora angiotenzin konvertujućeg enzima, blokatora angiotenzin receptora i inhibitora renina – generalno treba izbegavati tokom trudnoće.

Tretman je važan, međutim. Rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih problema u vezi sa visokim krvnim pritiskom ne prolaze u toku trudnoće. I visok krvni pritisak u trudnoći može da bude opasan za vašu bebu, takođe.

Ako su vam potrebni lekovi da kontrolišete krvni pritisak tokom trudnoće, vaš lekar će prepisati najsigurniji lek na najadekvatnijoj dozi. Uzmite lek tačno onako kako je propisano. Nemojte prestati sa uzimanjem lekova ili prilagođavati dozu na svoju ruku.

Prirodni lekovi

Mogu li pomoći neki prirodni lekovi protiv visokog krvnog pritiska u trudnoći? Najpre, morate povesti računa o svojoj ishrani.

Pratite sledeće savete koji se tiču ishrane kod visokog krvnog pritiska:

Ograničite unos soli (dnevni limit za potrošnju soli je 2.400 mg, ipak, limitiranje unosa na 1.500 mg je pokazalo značajne rezultate u snižavanju krvnog pritiska. Prerađena hrana, brza hrana, pa čak i neki sportski napici su visoki u natrijumu, čak i ako se ne čini da im je ukus slan)

Unosite kalijum (preporučeni dnevni unos je 4.700 mg dnevno. Neki izvori kalijuma su: banane, krompir, avokado, pasulj i suvo grožđe)

Unosite kalcijum (dodatak kalcijuma od 1000 mg)

Unosite magnezijum

Ograničiti ili eliminisati prženu hranu. Kontinuirana potrošnja pržene hrane ili hrane veoma koncentrisane u ulju može izazvati da se ulje nakupi u arterijama. Zbog nagomilavanja u arterijama, to sužava put protoka krvi, čime se povećava krvni pritisak. Ako konzumirate prženu hranu, balansirajte obrok sa svežim povrćem (tj. pohovana piletina sa salatom umesto pomfritom).

Pored svega navedenog, potrebno je da održavate zdravu telesnu težinu, vežbate, smanjite stres i ostavite pušenje (ukoliko ste pušač).

Visok pritisak u trudnoći posledice

Visok krvni pritisak u trudnoći može izazvati ozbiljne posledice, uključujući:

Smanjen protok krvi u placentu. Ukoliko posteljica ne dobija dovoljno krvi, vaša beba može dobiti manje kiseonika i hranljivih materija. Ovo može dovesti do usporenog rasta, niske porođajne težine ili prevremenog rođenja. Prematuritet može da dovede do problema sa disanjem za bebu.

Odlubljivanje posteljice. Preklampsija povećava rizik od abrupcije placente, gde se posteljica odvaja od unutrašnjeg zida materice pre porođaja. Teško odlubljivanje može izazvati teška krvarenja i oštećenja posteljice, što može biti opasno po život i za vas i vašu bebu.

Prevremeni porođaj. Ponekad je prevremeni porođaj potreban da bi se sprečile potencijalne komplikacije opasne po život.

Kardiovaskularne bolesti u budućnosti. Imajući preeklampsiju povećava rizik od budućih bolesti srca i krvnih sudova (kardiovaskularnih bolesti). Rizik je još veći ako ste imali preeklampsiju više od jednom ili ste imali prevremeni porođaj. Da bi se smanjio rizik, nakon porođaja treba pokušati održati svoju idealnu težinu, jesti raznovrsno voće i povrće, redovno vežbati i ne pušiti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply