[icegram campaigns=”14335″]

Neredovne menstruacije mogu biti velik problem. Razlozi kašnjenja menstruacije su različiti – velik gubitak kilograma, stres, hormonski disbalans, lekovi, policistični jajnici i još mnogo toga. U ovom članku opisujemo koji su sve uzroci za kašnjenje menstruacije.

Prvo što ženama padne na pamet kada im kasni menstruacija je trudnoća. Ipak, kašnjenje ili izostanak menstruacije ne podrazumeva uvek trudnoću. Tu je još mnogo različitih faktora koji mogu dovesti do kašnjenja menstruacije. Prvo da vidimo kako uopšte funkcioniše menstrualni ciklus.

Mentrualni ciklus

Menstrualni ciklus normalno traje 28 dana. Ipak, ovo ne znači da je to slučaj kod svake žene. Kod mnogih žena trajanje menstrualnog ciklusa varira od 18 do 35 dana. Svakog meseca se žensko telo priprema za trudnoću i ovulacija se dešava 14 dana od dobijanja predhodne menstraucije. Kada se jajna ćelija ne oplodi, ona počinje da se dezintegriše i do menstruacije dolazi nakon 14 dana.

Menstruacija zavisi od toga kad se desila ovulacija. Žene koje imaju neredovne menstruacije ne moraju da ovuliraju četrnaestog dana menstrualnog ciklusa.

Ovulacija se dešava između osmog i dvadesetog dana. Kada menstruacije iz meseca u mesec sve više kasne, potrebno je posetiti lekara.

kasnjanje menstruacije trudnoca

Razlozi za kašnjenje menstruacije

Trudnoća: ovo je jedan od glavnih razloga izostanka menstruacije. Ako ste seksualno aktivni i izostala vam je menstruacija, obavezno uradite test na trudnoću.

Prve godine menstrualnog ciklusa: kada devojka tek počne da dobija menstruaciju, potrebno je neko vreme da se ona ustali. Zato u prvih nekoliko godina mlade devojke obično imaju neredovne menstruacije.

Gojenje: gojazne žene mogu imati neredovne menstruacije zato što prekomerna težina može dovesti do značajnih promena u menstrualnom ciklusu. Potrebno je održavati optimalnu telesnu težinu kako bi se ovi problemi izbegli.

Mršavljenje: previše mršave žene takože obično imaju problem sa neredovnim menstruacijama zato što je organizmu teško da proizvede dovoljnu količinu estrogena koji potpomaže ovulaciju. Zato, ako je ovo slučaj, pokušajte da se ugojite kako bi se i menstruacije regulisale.

Poremećaji ishrane: žene koje imaju neki poremećaj ishrane poput bulimije ili anoreksije obično imaju neredovne menstruacije. U većini slučajeva menstruacija potpuno nestane. Razlog tome je nezdrav i drastičan gubitak kilograma do kog dolazi zbog nutricionističkog deficita.

Bavljenje sportom: bavljenje nekim težim sportom ili plesom obično podrazumeva dugačke i intenzivne treninge. Ovo loše utiče na nivo estrogena u organizmu što dovodi do amenoreje ili kašnjenja menstruacije. Pravilna ishrana sa pauzama od po nekoliko dana između dva naporna treninga pomaže da se menstrualni ciklus vrati u normalu.

Intenzivno vežbanje: slično tome, previše vežbanja može uticati na menstrualni ciklus. Žene koje često rade previše naporne vežbe imaju amenoreju (potpuni izostanak menstruacije).

Kontracepcija: zabeleženi su slučajevi kada su žene koje su uzimale kontraceptivna sredstva imale problema sa kašnjenjem menstruacije. Zato je vrlo važno da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate bilo koje pilule za kontracepciju.

Poremećaji štitne žlezde: problemi sa štitnom žlezdom takođe mogu izazvati kašnjenje menstruacije. I hipotiroidizam i hipertiroidizam mogu uticati na menstrualni ciklus. U dosta slučajeva problemi sa tiroidnom žlezdom mogu da dovedu do izostanka ovulacije i vrlo kratkog trajanja menstruacije.

Sindrom policističnih jajnika: obično se dešava zbog disbalansa ženskih polnih hormona. Žene koje imaju policistične jajnike imaju neredovne ovulacije što rezultira i kašnjenjem menstruacije. Da bi utvrdio uzrok, lekar će vas poslati na različite testove. Policistični jajnici se lako leče uz ispravan pristup i uskoro ćete imati normalne menstruacije.

Hormonalni problemi: mnoge fizičke bolesti i stres mogu uticati na hormonalni balans, što dalje utiče na redovnost menstruacije.

Perimenopauza: period kada se ulazi u menopauzu se zove perimenopauza. U ovoj fazi su menstruacije neredovne. Perimenopauza dovodi i do oscilacija u tome koliko je menstruacija obilna i na to koliko je česta.

Hronične bolesti: žene koje pate od akutnih ili hroničnh bolesti često imaju neredovne menstruacije. Ovo se dešava samo privremeno i kada se bolest izleči i ciklus se vraća u normalu.

Lekovi: određeni lekovi kao što su antidepresivi, antipsihotici, kortikosteroidi i sl. mogu izazvati kašnjenje menstruacije. Takođe, lekovi koji se uzimaju uz hemioterapiju ili pored tretmana za štitnu žlezdu mogu uticati na menstrualni ciklus.

Stres i anksioznost: drugi razlozi za kašnjenje menstruacije su stres i anksioznost. Žene koje vode stresni život često imaju problema sa neredovnim menstruacijama. Kada žena prolazi kroz stresni period, to može dovesti do hormonalnih promena u organizmu, što direktno pogađa hipotalamus koji reguliše menstrualni ciklus.

Emocionalne promene: ponekad žena prolazi kroz velike emocionalne turbulencije u životu, što izaziva depresiju, anksioznost i nemir. To može biti bilo kakva vrsta stresa, uključujući smrt nekog bliskog, probleme u porodici ili na poslu. Sve ovo dosta utiče na opšte zdravlje organizma, pa samim tim može izazvati i neredovne menstruacije.

Promena rasporeda: neprekidne promene u dnevnom rasporedu, posebno kad je u pitanju spavanje, mogu uzrokovati amenoreju.

Putovanje: ako često putujete, menjate raspored, način ishrane, vežbate i pod stresom ste – sve ovo može uticati na menstrualni ciklus. Spavajte dovoljno, redovno vežbajte, hranite se zdravo i odmarajte kada ste na putu kako biste sprečili neredovan ciklus.

Dojenje: mnoge žene nemaju menstruaciju tokom perioda dojenja. Kod nekih žena se javljaju neredovne menstruacije. Menstruacija se vraća u normalu kada prođe period laktacije.

Osim pobrojanih stvari, do izostanka menstruacije mogu dovesti i zdravstveni problemi kao što su tumor hipofize, Ašermanov sindrom, nepravilan rad jajnika i slično. Takođe i uzimanje droga može vrlo štetno delovati na ceo organizam. Kašnjenje menstraucije može biti izazvano i tuberkulozom, sindromom iritabilnih creva, dijabetesom ili nekim oboljenjem jetre. Previše soje u ishrani takođe može loše uticati na kašnjenje menstracije. Zato, sledeći put kada vam bude zakasnila menstruacija nemojte paničiti. Ginekolog će vam pomoći da vidite šta je pravi uzrok problema.

Napomena: ovaj članak služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za savet stručnjaka