[icegram campaigns=”14335″]

Bol oko pupka može biti izazvan raznim stvarima, od problema sa crevima poput sindroma iritabilnih creva i problema sa slepim crevom do infekcija kao što je stomačni grip ili infekcije urinarnog trakta.

Neprestan bol oko pupka teško možete ignorisati i obično je izazvan problemima vezanim za tanko ili debelo crevo. Bol se obično pojačava kada radite pokrete istezanja. Savijanje, saginjanje ili skakanje dok se bavite sportom, ili čak i ako jako kijate, stvaraju jači pritisak na stomak i stomačne mišiće, što može pojačati postojeći bol oko pupka.

Bol oko pupka uzroci

Osim zatvora i poremećaja creva poput sindroma iritabilnih creva, ovde navodimo zdravstvene probleme koji obično izazivaju neprijatnost i bolove oko pupka.

bol oko pupka uzrok

Apendicitis (upala slepog creva)
Problem koji izaziva iznenadno nenormalno uvećanje slepog creva je poznato pod imenom apendicitis. Slepo crevo izgleda kao mala cevčica dugačka 3-4 cm i smatra se produžetkom debelog creva. Ovo tkivo slobodno „visi“ i još uvek nije utvrđeno koju funkciju ima u organizmu; međutim, izaziva bol kada je pod upalom zbog neke infekcije. Pošto se slepo crevo nalazi u blizini pupka, kada je otečeno, izaziva neprekidan i jak bol u tom predelu koji se s vremenom pojačava. Bol izazvan upalom slepog creva je umeren i obično počinje u predelu pupka da bi se na kraju proširio na dole i ka desnom delu stomaka. Mučnina, gubitak apetita i groznica su ostali česti simptomi upale slepog creva.

Infekcije urinarnog trakta
Ove infekcije pogađaju urinarni trakt, čiji su glavni delovi mokraćovodi, bubrezi, mokraćna cev i bešika. Infekcije pojačavaju potrebu za mokrenjem i obično se uz njih javlja sekret neprijatnog mirisa. Tokom mokrenja bol je jak, a inače je umeren ili blaži u predelu pupka. Iako ove infekcije mogu nastati u bilo kom delu urinarnog trakta, najčešće pogađaju bešiku.U slučaju urinarne infekcije osetićete bol ispod pupka.

Kronova bolest
Bol u predelu pupka je čest kod ljudi sa ovom upalnom bolešću creva, bolešću kod koje određeni delovi tankog ili debelog creva postaju upaljeni. Kod ove bolesti, zodovi creva postaju jako otečeni što znači da se „prolaz“ u crevima sužava i nastaju poteškoće sa izbacivanjem balasta iz organizma. Kronova bolest pogoršava varenje i izaziva neprijatnost u predelu pupka, gubitak apetita, loš rad creva i dijareju, što na kraju dovodi do jakog zamora i mršavljenja.

Ciste na jajnicima
Bol oko pupka kod žena se može javiti zbog postojanja cisti na jajnicima. Ciste su slične kesicama u kojima se nalaze telesne tečnosti. Ciste se smatraju abnormalnim izraslinama punim tečnosti, jer nisu deo nijednog tkiva u organizmu. Jajnici se nalaze blizu materice i sastavni su deo ženskog reproduktivnog sistema. Razvoj cisti na jajnicima u početku ne mora izazivati nikakve bolove, ali kada se desi da ciste pune tečnosti puknu, obično se oseti neprijatnost i bol u predelu pupka.

Hernija (kila)
Ova bolest se javlja kao posledica slabih trbušnog mišića koji ne mogu da drže unutrašnja tkiva, što dovodi do isturenja ovih tkiva*. Crevna tkiva postaju vidno ispupčena, kao male grudvice, na mestima gde su abdominalni mišići slabi. Podizanje teških stvari iz nezgodnog položaja je najčešći uzrok nastanka kile.Osetićete bol ispod pupka.

Trudnoća
Saznanje da ste trudni obično donosi sreću i veselje svakoj ženi, ali nošenje bebe koja se razvija u stomaku 9 meseci sa sobom povlači i neke probleme, u koje spada i osećaj neugodnosti oko pupka. Ipak, ovakvi bolovi tokom trudnoće su uobičajeni i nisu razlog za brigu. Ovo se dešava jer je trbušni zid oko pupka veoma tanak, tako da jak pritisak fetusa na ovaj deo stomaka može izazvati bolove.

Stomačni grip
Ovo je virusna infekcija kod koje su upaljeni želudac i creva. Kad je u pitanju ova bolest, varenje je jako loše i pacijent obično povraća odmah nakon što nešto pojede. Česti napadi povraćanja i nemogućnost da se hrana svari su glavni simptomi stomačnog gripa. Bol koji se širi oko pupka je još jedan simptom na koji se žale svi koji su bolovali od stomačnog gripa. Osim grčeva u stomaku, dijareja je još jedan simptom koji se javlja kod većine pacijenata.

Problemi sa žučnom kesom
Problemi sa žučnom kesom poput stvaranja kamenja u žučnoj kesi takođe mogu izazvati bol koji se kreće od gornje desne strane stomaka i zadržava se u predelu pupka. Termin „kamen u žuči“ se odnosi na čvrste kristalizovane materije koje se postepeno stvaraju u žučnoj kesi tokom dužeg vremenskog perioda. Žučna kesa se nalazi ispod jetre i sakuplja žuč (kiselinu za varenje*) iz jetr i zatim se prazni i kiselina ide sve do tankog creva. Žuč pomaže u razlaganju nesvarene hrane što pomaže u boljem varenju. Primećeno je da se male količine holesterola odvajaju od žuči i počinju da se talože u žučnoj kesi i kasnije se od toga stvaraju veći kristali* poznati kao kamen u žuči. Kada kamen iz žuči krene iz žučne kese i zapne u kanalu, pacijent oseća iznenadan bol u predelu pupka sve do leđa i plećki. Bol može i nestati, ali u većini slučajeva pacijent oseća neprestan bol koji može trajati i do 5 sati. Konstantan bol je obično znak problema sa žučnom kesom, a ne drugih stomačnih problema poput čireva.

U slučaju da je bol u stomaku je propraćen mučninom, povraćanjem, smanjenim apetitom i groznicom, velike je verovatnoća da postoji infekcija žučne kese poznata kao holecistitis. Simptomi žutice poput kože koja poprima žutu boju i tamne boje mokraće takođe se mogu javiti zbog nastanka kamena u žuči koji blokiraju žučni kanal.

Pankreatitis
Ova bolest predstavlja upalu pankreasa, žlezde koja luči enzime koji pomažu u procesu varenja. Pošto se ovaj organ nalazi u zadnjem delu stomaka, pacijent može osetiti bol oko pupka u slučaju upale. Drugi simptomi pankreatitisa uključuju mučninu, povraćanje, loše varenje i bol u pupku koji se širi i nakon obroka se pojačava. Bol izazvan stomačnim gripom ili čirevima obično nije konstantan, već relativno brzo prođe.

Čirevi
Čirevi su u suštini otvorene rane koje nastaju na unutrašnjim zidovima creva. U početku se bol oseća u predelu stomaka, a ako se ne leči, bol se širi i oseća se u čitavom stomaku. Čirevi izazivaju unutrašnja krvarenja što za posledicu ima neprijatnost u predelu pupka.

Teške vežbe
Možda uživate dok radite vežbe jakog intenziteta, ali nakon treninga se može javiti bol oko pupka. Razlog tome je to što naporne vežbe poput trbušnjaka ili onih koji uključuju dizanje tegova mogu biti naporne za trbušne mišiće. Kao rezultat toga se javlja pritisak na trbušne mišiće koji za posledicu može imati bol u predelu pupka.

Trovanje hranom
Konzumacija hrane koja nije bila dobro skladištena ili je pripremana u nehigijenskim uslovima je štetna i obično dovodi do trovanja hranom. Nekoliko sati nakon što ste pojeli takav obrok, verovatno ćete povraćati i osećati jak i uporan bol i neprijatnost oko pupka.

Kavo će lečenje biti preduzeto ako se javi bol oko pupka dijagnoze uzroka bolova. Prema tome, ako bol ne prolazi, odmah idite kod lekara kako biste utvrdili uzrok i izlečili ga.

Napomena: ovaj članak služi isključivo u informativne svrhe i nije niti može biti zamena za savet stručnjaka.Navedene bolesti se razlikuju prema tome da li se bol oko pupka javlja povremeno ili je neprestan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply