[icegram campaigns=”14335″]

Sa svojom živopisnom nijansom i sočnim mesom, maline će dodati aromu i prirodnu slatkoću vašoj ishrani. One takođe nude mnoge koristi za zdravlje; bobice, uključujući i maline, mogu da se pohvale najvišim nivoima antioksidanata od bilo kog voća! Maline nude širok nutritivni profil koji uključuje korisne ugljene hidrate, minerale, vitamine i antioksidanse koji mogu značajno poboljšati opšte zdravlje organizma.

Za mnoge, konzumiranje činije svežih malina je jedno od ukusnih zadovoljstava leta. Živo obojene i osvežavajuće slatke, sočne i primamljive za jelo – maline nude obilje koristi za zdravlje, od pomaganja da kontrolišete svoju težinu do eventualne pomoći u prevenciji raka. Iako je teško pobediti ukus i teksturu sveže maline, malina može biti zamrznuta, zamrznuta osušena, pa čak i osušena i u prahu bez gubitka hranljive vrednosti. Najveće prednosti za zdravlje imaju crne maline ili Rubus occidentalis; one sadrže više korisnih biljnih jedinjenja nego Rubus idaeus, njihovi srodnici crvene boje.

maline zdravlje

Malina kao lek

Nešto od visokog antioksidantnog potencijala malina dolazi iz sadržaja fitonutrijenata. Maline dolaze upakovane sa flavanoidima – posebno antocijanima, koji su grupa hranljivih materija koje pomažu da maline imaju svoju boju. Ishrana bogata flavanoidima, ne samo da se bori protiv oštećenja ćelija zbog njihove antioksidative uloge, već i promoviše zdravlje tkiva kroz podršku odgovarajuće komunikacije ćelija. Maline takođe sadrže elagičnu i galsku kiselinu, dva hranljive materije koje su pravi lek za borbu protiv raka.

Bogate vitaminima, antioksidantima i vlaknima, maline su ukusno voće sa mnogim zdravstvenim prednostima. Maline imaju visoku koncentraciju elaginske kiseline, fenolnog jedinjenja koje sprečava rak, čime zaustavlja rast ćelija raka i eliminiše napredak nekih kancera.

Ulje od malina ima zaštitni faktor od sunca. Osim toga, pomaže da izgubite na težini i usporava starenje vaše kože. Ove plodove je lako uključiti u ishranu. Ili ih uključite u nekim receptima, jedite ih sirove, ili dodati rashlađene maline u svoje piće; svi oblici će prosto zadovoljiti čulo ukusa i obezbediti ishranu u isto vreme.

Maline kao lek sadrže vredne količine polifenolnih antioksidanata kao antocijanin pigmenata koji su povezani sa optimalnom zdravstvenom zaštitom. Ove bobice takođe imaju visok procenat dijetetskih vlakana. Malina je jedna od biljnih namirnica sa najvišim sadržajem vlakana! Od svih sastojaka, vlakna čine oko 20% od ukupne težine maline.

Malina kao lek:

Pomaže u mršavljenju

Ovo voće je visoko u dijetalnim vlaknima i manganu. Dijetalna vlakna usporavaju proces varenja, tako da ćete se duže osećati punije. Mineral mangan čuva visoku stopu metabolizma, a samim tim i sagoreva masti. Ako ste u potrazi za ukusnim i efikasnim načinom da smršate, maline mogu biti najbolja prirodna opcija.

Smanjuje bore

Maline rade kao magija za bore. Mogu se koristiti kao prirodna maska. One takođe štite kožu od sunčevih zraka. Antioksidantne sile vitamina C efikasno smanjuju staračke pege i bore. Popunjavanjem manjih bora, maline mogu pomoći da povratite mladalački izgled.

Maka za lice od malina: samo treba da se pomešaju 1 šolja jogurta i 2 šolje svežih malina, zatim mešati smesu dok ne postane potpuno glatka. Nanesite smesu na celo lice i držite je 15 minuta. Onda, operite masku mlakom vodom.

Sprečava makularnu degeneraciju

Tri obroka maline dnevno može dokazati da su one sjajan prirodni lek za makularnu degeneraciju. Makularna degeneracija je medicinsko stanje povezano sa starenjem koje utiče na vaš vid.

Sprečava infekcije i rak

Kao što je ranije pomenuto, maline su pune odličnih antioksidanasa, kao što je elaginska kiselina. Malina efikasno može zaustaviti neželjeno oštećenje ćelijske membrane neutralisanjem slobodnih radikala. Elaginska kiselina sa antocijaninima je odgovorna za jedinstvene antioksidantne i takođe neke antimikrobne akcije. Ovo odmah smanjuje prekomeran niz određenih bakterija i gljiva u organizmu.

Osim toga, novije studije su pokazale da mogu imati zaštitna svojstva protiv raka. Neka istraživanja urađena sa životinjama su zaključila da maline imaju potencijal da ometaju proliferaciju ćelija raka i razvoj tumora u različitim delovima tela, uključujući i rak debelog creva.

Promoviše optimalno zdravlje

Maline i kupine imaju metaloproteinaze enzime. Ovo je od suštinskog značaja za razvoj i obnovu tkiva, ali ako su oni proizvedeni u nenormalno velikim količinama, mogu delovati kao katalizator za razvoj raka.

Promoviše zdravlje žena

Takođe su posebno dobre za žene. One su dobre za trudnice i dojilje, takođe. List maline može da se koristi kao biljni čaj za žene, koji reguliše menstrualni ciklus i smanjuje preterano teške menstruacije. Za trudnice, čaj od malina uspešno ublažava mučninu, sprečava krvarenje, smanjuje bolove i pomaže u porođaju. Za dojilje, malina čaj ili jedenje ovog voća će pomoći da se poveća proizvodnja majčinog mleka.

Jača imuni sistem

Bogate su efikasnim antioksidantima, kao i fitonutrijentima. Ovi elementi vešto ojačavaju vaš imuni sistem i pomažu vašem telu u borbi protiv bolesti.

Maline kalorije

Jedna šolja malina sadrži 64 kalorije, i većina njih dolazi iz ugljenih hidrata. 15 grama od ukupnog broja ugljenih hidrata po šolji malina uključuju 5,4 grama šećera – prirodni šećeri koji vam pružaju energije – kao i 8 grama dijetetskih vlakana. Jer su tako bogate vlaknima, maline mogu pružiti ‘’zdrav za srce’’ dodatak vašoj ishrani, i jedenje malina vam pomaže da smanjite holesterol. Jedna šolja malina daje 21% od preporučenog dnevnog unosa vlakana za muškarce i 31% za žene.

Maline vitamini

Posegnite za malinama i konzumiraćete više vitamina C, zajedno sa vitaminom K. Ovo su nutrijenti koji hrane vaš skeletnomišićni sistem – vitamin K podržava razvoj kostiju, dok vitamin C pomaže jačanje tetiva i ligamenata, da stabilizuju zglobove i pripoje mišiće za kosti. Vitamin K takođe pomaže u zarastanju rana podržavajući formiranje krvnog ugruška i vitamin C je antioksidant. Šolja malina sadrži 9.6 mikrograma vitamina K, što je 11% od preporučenog dnevnog unosa za žene i 8% za muškarce. Porcija od ovih bobica takođe obezbeđuje 32.2 miligrama vitamina C, što je 43 i 36% preporučenih dnevnih vrednosti vitamina C za žene i muškarce.

Nutritivna vrednost

Nutritivna vrednost u 100 g:

 • Energija 52 kalorije 2.5%
 • Ugljeni hidrati 11.94 g 9%
 • Proteini 1,20 g 2%
 • Ukupno masti 0,65 g 3%
 • Holesterol 0 mg 0%
 • Dijetalna vlakna 6,5 g 16%

Vitamini

 • Folati 21 µg 5%
 • Niacin 0,598 mg 4%
 • Piridoksin 0.055 mg 4%
 • Riboflavin 0,038 mg 3%
 • Vitamin A 33 IU 1%
 • Vitamin C 26.2 mg 47%
 • Vitamin E 1,42 mg 9%
 • Vitamin K 7.8 µg 6.5%

Elektroliti

 • Natrijum 1 mg 0%
 • Kalijum 151 mg 3%

Minerali

 • Kalcijum 25 mg 2.5%
 • Bakar 90 µg 10%
 • Gvožđe 0,69 mg 8.5%
 • Magnezijum 22 mg 5.5%
 • Mangan 0,670 mg 29%
 • Cink 0,42 mg 4%
 • Fito-nutrijenti
 • Karoten-beta 12 µg
 • Karoten-A 16 µg
 • Lutein-zeaksatin 136 µg

List maline lekovitost

List maline je donekle poznat po svojim prednostima tokom trudnoće, ali je koristan za žene u svim fazama života.

list od malina

List maline je prirodno visok u magnezijumu, kalijumu, gvožđu i vitaminima B grupe koji ga čine korisnim za mučninu, grčeve nogu i poboljšanje sna tokom trudnoće. Specifična kombinacija hranljivih materija u listu maline ga čini izuzetno korisnim za ženski reproduktivni sistem. Jača mišiće materice i karlice, što olakšava porođaj.

Tanini u listu maline mu daju opora svojstva koja ga čine umirujućim i iznutra i spolja. Snažan čaj pd lista maline ili tinktura – mogu lečiti opekotine od sunca, ekcem i osip kada se koristi spolja. Tinktura ili infuzija od lista maline je odlična za ispiranje desni i može da pomogne da se ublaže simptomi upale desni ili bolesti desni.

Visoka koncentracija vitamina C u listu maline ga čini veoma korisnim u toku bolesti i možete da ga koristite kao osnovu za domaće energetske napitke.

Mnoge žene tvrde da im je upravo list maline pomogao da ublaže simptome PMS-a, endometrioze, a koristan je i za parove koji pokušavaju da dobiju dete. Može se koristiti tokom trudnoće, čak i u prvom tromesečju, ali opet postoje podeljena mišljenja – pa je najbolje da se konsultujete sa lekarom.

Čaj od maline

Čaj od maline se koristi vekovima u narodnoj medicini za lečenje afti, hladnih rana i gingivitisa kod ljudi svih uzrasta, kao i za lečenje anemije, grčeva nogu, proliva i jutarnje mučnine kod trudnica, i deluje kao relaksant materice. Često se navodi da nedavna naučna istraživanja ne mogu naći nikakvu korist čaja od maline za trudnice, ali to nije tačno.

caj od malina

Antiinflamatorna svojstva

Čaj od maline može smanjiti upalu i ublažiti bol povezan sa gihtom, artritisom i drugim upalnim uslovima zbog prisustva antocijana, hemikalija koje mu daju crvenu boju. Stavite 28 g osušenog lista maline u 1 litru ključale vode i ostavite da stoji 15 minuta. Procediti i piti toplo ili hladno.

Prednosti za srce i krvotok

Bogat vitaminom C i galnom kiselinom, kao i drugim fitonutrijentima, čaj od maline može zaštititi kardiovaskularni sistem, i usporava napredovanje bolesti vezanih za starenje.

Tonik za matericu

Čaj od maline je tonik za matericu jer ojačava matericu tokom trudnoće, kao i kontrakcije tokom porođaja. Čaj od maline ne izaziva kontrakcija, samo im pomaže da se fokusiraju, čineći ih efikasnijim. Ne koristite crvene maline tokom trudnoće ako imate komplikacije.

Zaštita od raka

Telo lako apsorbuje elaginsku kiselinu, koja doprinosi ćelijskoj smrti u određenim vrstama raka. Kanceri kod kojih čaj od maline naročito pomaže su rak jednjaka, jezika, pluća, debelog creva, jetre, kože i rak dojke.

Maline u trudnoći

Bobice, kao što su borovnice, maline i kupine su ukusne ‘’grickalice’’ i možete ih koristiti u različitim receptima. Maline u trudnoći su poželjne jer su pune vitamina C, kalijuma, folne kiseline i vlakana.

Koristi od maline tokom trudnoće:

 • Daje tonus mišićima karlice, uključujući i samu matericu
 • Smanjuje bol tokom porođaja i posle porođaja
 • Bogata koncentracija vitamina C, E, kalcijuma i gvožđa
 • Sadrži mnogo minerala, uključujući fosfor i kalijum
 • Sisajte kocku leda napravljenu od smrznute crvene maline, dok su vam kontrakcije stabilne i efikasne, što će olakšati porođaj

Prednosti maline pre i posle trudnoće:

 • Povećava plodnost, naročito ako se kombinuje sa crvenom detelinom
 • Jača matericu, pomaže u sprečavanju pobačaja, kao i postporođajnog krvarenja iz opuštene ili “atonične” materice
 • Neke žene kažu da oslobađa od jutarnje mučnine
 • Zbog visokog sadržaja minerala, list maline može da pomogne u većoj proizvodnji mleka dojke
 • Smanjuje menstrualne grčeve kod žena u reproduktivnom dobu.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply