belancevine u mokraci

[icegram campaigns=”14335″]

Stanje kada se u urinu nađe više proteina nego što je uobičajeno zove se proteinurija. Pročitajte više o tome da vidite koji su uzroci, simptomi i efekti kada su povišeni proteini u mokraći.

Proteini (belančevine) su ključni za razvoj i funkcionisanje organizma i izgradnju mišićne mase. Molekuli proteina su veći od običnih i shoga ne mogu da prođu kroz glomerule u bubrezima. Na taj način se zadržavaju u krvi dok otpadne materijale i toksine filterišu bubrezi. Kako se onda proteini pojavljuju u urinu? Šta znači povećan nivo proteina u urinu? Ovde ćemo opisati stanje po imenu proteinurija.

Šta je uzrok proteinurije?

Normalna vrednost je do 10 mg proteina u 100 ml urina. Pročišćavanje proteina tokom 24 sata bi trebalo da bude manje od 150 mg. Prisustvo više proteina u urinu, više od ovih normalnih vrednosti, znači da osoba ima proteinuriju. Albumin je protein koji se u ljudskoj krvi nalazi u velikim količinama. Zato je u slučaju proteinurije javljanje velikih količina albumina u urinu uobičajena pojava.

belancevine u mokraci

Problemi sa bubrezima: proteinurija se smatra jednim od ranih znakova bubrežnih oboljenja. Pronalazak proteina u urinu znači da je neophodno dobro ispitati bubrege. Bubrezi nam pomažu da filtriraju i odvoje toksične i neželjene supstance iz krvi i izbace ih iz organizma. U slučaju proteinurije, to znači da bubrezi ne funkcionišu kako treba. Bubrezi ne funkcionišu pravilno kada su pod upalom zbog neke vrste infekcije. Čak i infekcije urinarnog trakta mogu uticati na bubrežne funkcije. Bolesti i poremećaji urinarnog sistema, poput policističnih bubrega, glomerulonefritisa (upale grolerula u bubrezima, što utiče na funkciju nefrona), pijelonefritis (upala nefrona u bubrezima zbog mnoštva bakterija), nefrotski sindrom, tumor bešike itd. mogu ozbiljno oštetiti bubrege i uticati na njihovo gunkcionisanje. Takođe, nekontrolisani dijabetes tipa 1 i tipa 2 i visok krvni pritisak mogu na kraju dovesti do disfunkcije bubrega.

Lekovi: visok nivo proteina u mokraći znači da je potrebno da vidite koje sve lekove pijete. Da li ste znali da određeni lekovi mogu ozbiljno uticati na bubrežne funkcije? Trebalo bi da popričate sa svojim lekarom o dobrim stranama i nuspojavama lekova i suplemenata koje uzimate. Lekar će vam verovatno prepisati neki sličan lek koji nema tih nuspojava.

Bolesti i poremećaji: različita srčana oboljenja mogu na kraju dovesti do bubrežne disfunkcije, iako je ovaj proces obično spoj. Određene autoimune bolesti poput lupusa mogu na kraju uticati na bubrežnu funkciju. To znači da gotovo sve progresivne bolesti mogu dovesti do lošeg rada bubrega i proteina u urinu. Reumatski artritis, preeklampsija u trudnoći, amiloidoza (nakupljanje amiloida, skrobastog proteina, u organima i tkivima), Gudpasterov sindrom (loš rad bubrega usled oboljenja pluća), maligna hipertenzija itd. mogu rezultirati nepravilnim radom bubrega i biti uzrok proteinurije. Pacijenti oboleli od raka lako mogu dobiti neko bubrežno oboljenje i proteinuriju. Dijabetska nefropatija je jedan od čestih uzroka proteinurije zbog bubrežne disfunkcije.

Drugi problemi: proteinurija može značiti da pacijent ima teško trovanje metalom. Ostim toga, jedan od uzroka visoke količine proteinurije može biti i dehidratacija. Deficit vode u organizmu (dehidratacija) može dovesti do visoke koncentracije proteina u urinu. Često i dugo izlaganje jakoj toploti ili hladnoči, čak i težak fizički ili emocionalni stres mogu dovesti to proteinurije. Ako imate grip, u urinu će verovatno biti proteine. Ovakav povišen nivo proteina je obično privremen i nema razloga za brigu. Eliminacija uzroka ovog stanja može popraviti stanje urina.

Simptomi proteinurije

Proteinurija uglavnom nema nikakve simptome. Moguće je da tokom dana imate normalan nivo proteina u urinu, a da se noću nakupi više i da ujutru, kada se obično daje urin na analizu, u njemu bude više proteina. Ovo se može desiti zbog tzv. Ortostatske proteinurije i obično nema simptoma. Većina ljudi sazna da ima proteinuriju tek nakon testa urina koji rade u neku drugu svrhu. Kao što je već objašnjeno, proteinurija je uglavnom indikator da je struktura glomerula oštežena zbog neke vrste infekcije, bubrežnog oboljenja ili poremećaja.

Ako se ne dijagnostikuje u ranoj fazi, javljaju se simptomi poput oticanja nogu, lica (zbog zadržavanja vode ili edema) i penastog urina. Ako se ovi simptomi zanemaruju u ranim fazama, može doći do ozbiljnijih posledica i oštećenja bubrega.

Proteini u urinu u teudnoći

Proteinurija-proteini u urinu tokom trudnoće je znak preeklampsije, koja, ako se ne leči blagovremeno, može biti štetna i za majku i za bebu.

Zato ne bi trebalo da izbegavate ili odlažete redovne preglede kod lekara i testove krvi i mokraće. Oni vam mogu pomoći da u ranim fazama uočite neku bolest ili poremećaj ako je imate i na taj način možete sprečiti ozbiljnije zdravstvene komplikacije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply