[icegram campaigns=”14335″]

Ukoliko spadate u red onih žena koje željno iščekuju da potvrde da su zaista ostale trudne, onda će vas sigurno zanimati i koji su prvi znaci trudnoće. Sa druge strane, ako nemate baš naročitu želju da u ovom trenutku ostanete u drugom stanju, a ipak postoji indicija da možda jeste, svakako je dobro da znate koji su prvi znaci trudnoće.

Prvi znaci trudnoće

Iako među najčešći znak trudnoće spada intuicija, odnosno unutrašnji glas koji ženi govori da jeste trudna, nažalost mnoge pripadnice lepšeg pola iz preterane želje da ostanu trudne ponekad preuveličaju određene simptome, pa se dogodi i da se razočaraju. Zato je vrlo važno imati na umu da prvi znaci trudnoće mogu da budu praktično i neupadljivi, odnosno da se baš i ne obrati naročita pažnja na njih, jer često podsećaju na predmenstrualne tegobe, na primer.

simptomi trudnoce

Kada se javljaju prvi znaci trudnoće

Često se postavlja pitanje kada se javljaju prvi znaci trudnoće, ali nažalost ne postoji univerzalan odgovor. Naime, kod pojedinih žena se prvi znaci trudnoće mogu javiti bukvalno par dana nakon začeća, kod nekih par nedelja posle tog trenutka, a kod nekih se uoopšte ne javi nijedan od mnogih znakova, osim izostanka redovnog menstrulnog ciklusa. Pored svega toga, postoje i pripadnice nežnijeg pola koje čak par meseci po začeću imaju redovan menstrualni ciklus, što jeste neobično, ali se ipak dešava. Doduše, u vrlo retkim slučajevima.

Koji su prvi znaci trudnoće

Ako vas zanima koji su prvi znaci trudnoće, trebalo bi da znate da se najčešće pominju: osetljive grudi, jutarnja mučnina, nagla promena raspoloženja, blagi grčevi u donjem delu stomaka, ali i osetljivost na mirise i ukuse. Takođe, ponekad se javlja i vaginalni iscedak, a kod nekih žena i deo oko bradavica zna da potamni. Uz to, može se javiti i glavobolja i učestalo mokrenje.

Rani simptomi trudnoće

Najčešće se već u prvoj nedelji po začeću javljaju takozvani rani simptomi trudnoće, koji naravno mogu da budu manje ili više izraženi. Kod pojedinih žena se već u prvoj nedelji javljaju nagle promene raspoloženja, ali mnoge od njih na ove znake i ne obrate posebnu pažnju, a naročito ukoliko su i ranije imale sklonost prema tome. Takođe, može da se javi i glavobolja, već u prvoj nedelji, a kod pojedinih žena i u drugoj nedelji je ovo čest simptom. Ovde je naročito važno da, ukoliko postoji i najmanja mogućnost da ste trudni, ne pijete lekove protiv bolova, barem dok se ne konsultujete sa svojim ginekologom.

Vrlo često se u drugoj nedelji javljaju prvi znaci trudnoće u vidu gađenja na određene namirnice koje ste do juče rado jeli ili, pak na određene mirise koji vam ranije nisu smetali. U pojedinim slučajevima se javlja i bol u grudima, koji jeste nalik na bol koji se kod pojedinih žena javlja kao predmenstrulani sindrom. Zato često mnoge žene ne obrate naročitu pažnju na ovaj, vrlo često rani simptom trudnoće.

U prvoj nedelji, odnosno u drugoj nedelji po začeću se mogu javiti i bolovi u krstima, preterana pospanost za koju ne postoji nikakav realan razlog, ali i vrlo često mokrenje.

Prvi znaci trudnoce sekret

Kada su u pitanju prvi znaci trudnoće, sekret je jedan od najboljih indikatora, jer se vrlo često u samom početku javlja nešto jači sekret, koji u većini slučajeva uopšte nije opasan i jednostavno je jedna od reakcija organizma na to stanje.
Međutim, ukoliko se uz ovaj vaginalni iscedak dogodi da imate i druge simptome, kao što su peckanje, svrab ili, pak bolove u jajnicima, kao i da sekret ima vrlo neprijatan miris, svakako je dobro da neizostavno potražite savet ginekologa, jer je moguće da je u pitanju infekcija.

Saznajte više>>> Najraniji znaci i simptomi trudnoće tokom prve nedelje

Bolovi u stomaku

Ukoliko se jave bolovi u stomaku kao prvi znaci trudnoće, treba biti naročito obazriv, ako su oni jači. Međutim, kada su u pitanju bolovi u stomaku kao prvi znaci trudnoće, najčešće govorimo o grčevima koji podsećaju na predmenstrualne tegobe, koje su malo izraženije, uzevši u obzir da se tada materica polako širi. Naravno, ukoliko je zaista u pitanju trudnoća. Međutim, ukoliko bolovi u stomaku potraju duže ili su praćeni krvarenjem, odnosno povišenom temperaturom svakako treba što pre potražiti pomoć stručnjaka.

Saznajte više>>>  Znaci i simptomi trudnoće pre izostanka menstruacije

Bolovi u jajnicima

Jedan od vrlo čestih znakova trudnoće su i bolovi u jajnicima. Ali, budući da mnoge žene neposredno pred početak redovnog mesečnog ciklusa imaju i bolove u jajnicima, većina njih ne obrati naročitu pažnju na njih. Naravno, kao i za bolove u stomaku važi isto pravilo, te se savetuje potražiti pomoć stručnjaka ukoliko traju duže ili su naročito jakog intenziteta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply