Kurkuma, začin koji potiče iz Azije i koji se dobija iz korenaste biljke istog naziva, jedan je od delotvornijih začina koji leče razne bolesti i istovremeno povoljno deluje na rad srca i mozga. O njegovom pozitivnom dejstvu na zdravlje iz dana u dan se saznaje nešto novo, zbog čega članci o ovom začinu pune stranice mnogih naučnih časopisa. Kurkuma začin se već dugo godina koristi u Indoneziji a s obzirom na svoja lekovita dejstva Indijci ga čak nazivaju “kurkuma-čudo prirode”. Svoj prvi lekoviti uspeh kurkuma je doživela u medicini ajurvede koja je prva otkrila lekovita svojstva ovog začina. Dnevni preporučeni unos kurkume je od 3 do 10 grama. Kontraidikacija ne treba da se plašite jer ih nema, samo treba da pripazite ukoliko imate čir na želudcu, ovaj začin ga može malo izazvati zbog čega je neophodno da se konsultujete sa lekarom.

Kurkuma kao lek

Utvrđeno je da začinkurkuma  kao lek ima antikancerogenu aktivnost, kao i da je dobar kao terapija za dijabetes, artritis, rak pa čak i za Alchajmerovu bolest. Na osnovu mnogih naučnih istraživanja, utvrđeno je da je kurkuma jedna od najdelotvornijih začina na planeti zbog čega su je uvrstili u prirodan lek protiv mnogih bolesti. U Indiji, odakle i potiče ovaj začin koji je u sastavnom delu karija, koristi se kao lek poslednjih 1000 godina.Kurkuma začin ima dvostruko dejstvo kada su u pitanju enzimi koji luče antioksidanse. On ih prvo direktno blokira a zatim stimuliše mehanizme koji vrše antioksidaciju. Dobar je za lečenje upala i oboljenja srca zbog čega ga je ako se koristi kao lek , dobro kombinovati sa medom.

Njegova primena u alternativnoj medicini je zaista široka, ovaj začin čisti creva, pomaže kod zarastanja rana, reguliše metabolizam, pomaže kod oboljenja kostiju, reume i slično.

kurkuma zacin lek

Za razliku od kupovnih lekova, kurkuma nema toksično delovanje na organizam, što je još jedan plus kada je ovaj začin u pitanju. On sadrži vitamin C, vitamin B6 E i K kao i minerale poput kalcijuma, gvožđa, bakra, cinka i fosfora.

Kurkuma kao začin

Kurkuma se dugo kao začin koristila u ajurveda medicini, verovalo se da konzumiranje ovog začina koji potiče iz porodice đumbira leči mnoga patološka stanja kao što je oboljenje kože i drugih organa. Dovoljno je da ovaj začin dodate bilo kom jelu kako biste se osigurali da ste tog dana uneli začin koji će samo poboljšati vaše zdravlje. Bilo da želite da začinite meso ili čorbu, kurkuma će svakako obogatiti ukus tog jela. S obzirom da boji prste i da se ta boja teško skida, preporučuje se da jelo začinite rukavicama ili da začin dozirate kašičicom.

Kako se upotrebljava kurkuma

Upotreba

Pored toga što je dobra kao začin i kao prirodni lek, kurkuma je po svojoj primenljivosti jako svestrana jer ima široku upotrebu. Ista se može koristiti za izbeljivanje zuba – potrebno vam je malo vode i kašičica začina. Oni koji su probali tvrde da vas ovaj začin oslobađa lošeg zadaha i leči upale desni. Smesu stavite na četkicu i trljajte zube dva do tri minuta. Pripazite samo da ne uprljate deo oko usana jer zbog izrazito žute boje, ovaj začin se teško skida sa lica.
Takođe, što se tiče upotrebe poznata je i takozvana “zlatna indijska maska”. Mešanjem sa vodom, dobija se gelasta smesa koju je dobro naneti na lice. Prema rečima mnogih koji su istu koristili, kurkuma otvara pore i čisti lice. Poželjno je tokom skidanja maske umivanje toplom pa čak i vrućom vodom da ne biste nakon skidanja izgledali kao da bolujete od žutice.

Kurkuma za mršavljenje

Kurkuma je odličan začin za mršavljenje, pogotovu zato jer unošenjem dolazi do prirodnog čišćenja debelog creva, koje ovaj začin štiti od delovanja slobodnih radikala. Takođe, ukoliko kurkumu ubacujete u skoro svako jelo, ne morate čak ni da razmišljate o mršavljenju jer će začin odraditi svoj posao. Utvrđeno je da kurkuma ubrzava metabolizam i da oslobađa organizam od toksina koje se gomilaju zato se upotreba kurkume preporučuje ne samo kod dijeta za mršavljenje već i kod dijeta za detoksikaciju organizma.

Kurkuma i med za mršavljenje

Kurkuma je poznata po tome da ubrzava metabolizam i podstiče detoksikaciju organizma. Kurkuma i med u kombinaciji regulišu varenje hrane, regulišu probavu, čiste organizam i ubrzavaju metabolizam – tako da je efekat ove kombinacije na mršavljenje veoma značajan.

Kurkuma i med za mršavljenje daju odlične rezultate kada je prirodno i zdravo mršavljenje u pitanju, samo je potrebno da budete uporni. Koristite smesu od kurkume i meda u toku dana minimum 2-3 puta po kafenu kašiku, i vremenom ćete primetiti rezultate!

Kurkuma protiv prehlade

Kurkuma je delotvornija ako se konzumira sa medom. Prema medicini ajurvede ovo je čak jedan od najboljih lekova kada je u pitanju dosadna prehlada jer se kurkuma smatra najboljim prirodnim antibiotikom. Vrlo je bitno znati kako se uzima ova vrsta leka protiv prehlade. U staklenu posudu pomešajte 100 grama meda i jednu supenu kašiku ovog začina. Smesu držite u frižideru u staklenoj posudi i pijte je tri dana. Prvi dan prehlade, konzumirajte po pola kašičice na svakih sat vremena, drugi dan na svaka dva sata uzmite istu dozu. Trećeg dana uzimajte ovu smesu tri puta dnevno. Ono što je bitno da se naglasi kada je prehlada u pitanju, ovu smesu nemojte progutati odmah već je pustite da se sama otopi u ustima.

Kurkuma i med za kašalj i prehladu

Kašalj i prehlada su svakako najčešće respiratorne tegobe, a kurkuma i med za kašalj i prehladu deluju veoma efikasno!

Zahvaljujući tome što predstavljaju moćan prirodni antibiotik, ne morate kupovati sintetičke antibiotike – jednostavno konzumirajte ovu lekovitu smesu.

Kurkuma i med za kašalj i prehladu so bično koriste tokom tri dana. Prvog dana prehlade je potrebno uzimati više puta po kašičicu ove smese, polako je rastapajući u ustima, pa progutati. Zatim postepeno smanjujte dozu, kako vreme odmiče (3. dan se uzima 3 puta dnevno po pola kašičice). Obično nakon 3 dana prehlada ili kašalj prolaze, samo trebate biti uporni.

Kurkuma za rak

Ovaj čudesni začin pokazao se kao dobro preventivno sredstvo u raznim oboljenjima. Takođe, dobar je u suzbijanju malignih ćelija, pogotovo u slučajevima raka dojke, prostate ili debelog creva koji smo pomenuli u jednom od pasusa. Kurkuma povoljno utiče na metastaze (ne dozvoljava raku da se širi) otkriće je do kojeg su došli naučnici koji su istraživali antikancerogena svojstva ovog začina. Čak je ustanovljeno da ovaj naizgled bezazleni začin dosta pomaže kada je razvijanje malignih ćelija u pitanju.

Konkretno, u kombinaciji sa medom, pored toga što je dobra za prehladu, kurkuma je odlična i za lečenje raka debelog creva što se čak dokazalo tokom jedne eksperimentalne studije tokom koje je utvrđeno da je čak 44% malignih ćelija nestalo nakon uzimanja kurkume. Takođe, jako je bitno da se ovaj začin uzima svakodnevno kako bi dao što bolje rezultate.

Upotreba kurkume u trudnoći

Postoje razne teorije o ovom začinu kada je korišćenje u trudnoći u pitanju. Iako na forumima možete pronaći “različite teorije zavere” o tome kako kurkuma može da ošteti plod, to nije tačno, tvrde lekari. S obzirom da je dobar za sve organe, kurkumu možete konzumirati i tokom trudnoće, samo naravno ne u velikim količinama. Jedino što može da se desi je da u trudnoći izazove gorušicu ako se konzumira previše i to je to. Prema tome, ukoliko vas ove teorije plaše, najbolje je da se posavetujete sa lekarom kako biste opušteno mogli da uzimate ovaj čudesni prah.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply