mrsavljenje bez vecere

[icegram campaigns=”13765″]

Mršavljenje bez večere

Koliko puta ste samo čuli da je mršavljenje bez večere jedan od najjednostavnijih načina da se rešite suvišnih kilograma? Da izgubite na težini, treba da unosite manje kalorija nego što vaše telo zahteva, i da preskačete obroke, kao što je večera.

Ovo može izgledati kao jednostavan način da smanjite unos kalorija. Međutim, to vam se može ‘’osvetiti’’, ako često ostajete previše gladni ili unosite premalo kalorija. Dijeta za mršavljenje bez večere zato može biti mač sa dve oštrice. Pre početka ovakvog vida ishrane, obratite se lekaru ili nutricionisti za savet.

Kako preskakanje večere pomaže kod mršavljenja ?

Bez obzira koju strategiju koristite da izgubite neželjene kilograme, ključno je da se stvori negativna kalorijska ravnoteža. S obzirom da se 0.5 kg masti odnosi na 3.500 kalorija, smanjenje unosa kalorija za 500 kalorija dnevno vam može pomoći da izgubite 0.5 kg masti, tj. sala za nedelju dana.

dijeta bez vecere i slatkisa

Za mnoge ljude, večera je najveći obrok u toku dana, i preskakanje večere može omogućiti da ne unesete 500 kalorija, koliko vam je potrebno da izgubite na težini. Međutim, ova strategija funkcioniše samo ako ne kompenzujete one izgubljene kalorije od večere konzumiranjem više kalorija za doručak, ručak i užinu.

Da biste držali unos kalorija pod kontrolom, rasporedite ih ravnomerno između doručka i ručka, i ostavite nekoliko stotina kalorija za užinu. Na primer, ukoliko ste na režimu ishrane koji podrazumeva unos 1.600 kalorija, gledajte da pojedete 600 kalorija za doručak i ručak, a 400 preostalih kalorija rasporedite između dve užine.

Dijeta za mršavljenje bez večere se bazira na sledećim smernicama:

Jedite zdrav doručak i ručak

Kada ste na dijeti koja podrazumeva smanjen unos kalorija, imate manje kalorija da dobijete sve hranljive materije koje su vašem telu potrebne za dobro zdravlje. Izostavljanje večere izostavlja priliku za jedan obrok, što znači da je potrebno da vam se doručak i ručak sastoje od zdravih, hranljivim materijama bogatih namirnica koje će vas ispuniti bez preterivanja što se tiče unosa kalorija. Da date svom telu ono što mu je potrebno, jedite uglavnom voće, povrće, žitarice, posnije proteine, nisko-masne mlečne proizvode i zdrave masti.

Na primer, 600-kalorijski izbalansiran doručak može uključivati 3/4 šolje integralnih, nezaslađenih žitarica sa 1 šoljom nemasnog mleka i srednje seckanu bananu, zajedno sa dva tvrdo kuvana jaja i parčetom integralnog pšeničnog tosta sa 1 kašikom putera od kikirikija.

Za ručak pojedite 4 šolje zelene salate ‘’romaine’’ preko koje ćete posuti 112 g grilovanog lososa, 10 seckanih oraha i 2 kašike nisko-masnog italijanskog preliva, pojedite ovo sa kruškom srednje veličine i šoljom nemasnog vanila Grčkog jogurta.

Napravite pametne izbore za užinu

Vreme između ručka i doručka sledećeg jutra je suviše dugo da budete bez hrane, tako da je užina važan deo vašeg plana mršavljenja. Kao i kod doručka i ručka, ispunite svoju užinu sa niskokaloričnim namirnicama koje su bogate vlaknima da biste sprečili glad. Sami odlučujete kada ćete imati užinu. Neko će vas posavetovati ne jesti posle 19h, a neko će reći da je najbolje ne jesti posle 16h – u svakom slučaju, izbor je na vama. Neki stručnjaci tvrde da nije toliko važan tajming unosa kalorija koliko je bitan broj unetih kalorija.

Dobra opcija za užinu je 1 kašika putera od kikirikija i srednja jabuka, šolja supe od povrća sa pet komada keksa od integralnih žitarica, mali krompir preliven sa 1/2 šolje kuvanog brokolija i parče manje masnog sira ili 3 šolje kokica (spremljenih bez ulja) sa čašom nemasnog mleka.

Mršavljenje bez večere – da li je dobra opcija ?

Preskakanje večere se ne preporučuje od strane lekara kao način da smršate. Dugi periodi vremena bez hrane mogu da uzrokuju da postanete veoma gladni, što može dovesti do prejedanja, što izaziva odlaganje gubitka težine ili dobijanje na težini. Isto tako, preskakanje obroka može dovesti do jedenja premalo kalorija, što je za muškarce manje od 1.800 kalorija dnevno i za žene manje od 1.200 kalorija dnevno. Ukoliko ne jedete dovoljno, to usporava vaš metabolizam, koji je odgovoran za sagorevanje kalorija. Sporiji metabolizam znači sporiji gubitak telesne težine ili nema mršavljenja uopšte.

Večera takođe ima tendenciju da bude društveni obrok, i to preskakanje može da poremeti vaše planove sa prijateljima i porodicom. Umesto da preskačete obroke u cilju smanjenja kalorija za mršavljenje, jedite tri manja obroka ravnomerno raspoređena tokom dana, i više vodite računa kakvu užinu jedete.

Dijeta bez večere i slatkiša

Za mnoge je dijeta bez večere i slatkiša prosto magičan način za gubljenje suvišnih kilograma. Slatkiši su generalno nezdravi i puni kalorija, naročito oni industrijski proizvedeni, pa se savetuje njihova redukcija što je više moguće. Slatkiši imaju tendenciju da naglo povećavaju nivo šećera u krvi, što za sobom povlači kaskadu događaja koji, ne samo da dovode do debljanja, već škode i vašem zdravlju na dugoročnom nivou.

Dijeta bez večere i hleba       

Dijeta bez večere i hleba je takođe veoma popularna. Hleb se takođe sastoji od ugljenih hidrata, pa se negde može razumeti potreba da se on ukine iz ishrane, naročito ukoliko se radi o hlebu od belog pšeničnog brašna. Kao i svako drugo testo, ovakav hleb, koji se jede u većim količinama, ima tendenciju da povećava nivo šećera u krvi i vremenom dovodi do debljanja. Međutim, nikako ne smete hleb dugoročno izbaciti iz ishrane, pre svega zbog vitamina B grupe kojih naročito ima u hlebu. Parče integralnog hleba uz svaki obrok, a naročito uz ručak, može biti prilično zdrava opcija.

Kada je u pitanju dijeta ukidanje večere iskustva su mahom pozitivna. Ne jesti posle 19h ili ne jesti posle 16h nekima deluje kao dosta jednostavna opcija da izgube kilograme, budući da ne moraju voditi računa o nekom posebnom režimu ishrane. S druge strane, nije lako izdržati toliko dugo bez hrane, kao što je period od ručka do doručka sledećeg dana. Iz tog razloga lekari baš i ne odobravaju ovakav vid dijeta. Ukoliko i vas zanima preskakanje večere iskustva drugih ljudi vas mogu ohrabriti, ali pazite – uvek se prvo posavetujte sa lekarom ili farmaceutom. Možda vašem zdravstvenom stanju nikako ne odgovara ovakav tip ishrane.