gajenje kumkvata

Kumkvat uzgoj

Kumkvat (Fortunella japonica sin. Citrus japonica) je mali agrum koji raste u klimatskim uslovima koji su previše hladni za druge citrusne biljke. Plod je istovremeno sladak i kiseo i jede se bez uklanjanja kore. Ako ste zainteresovani za kumquat uzgoj – morate prikupiti što više informacija o ovom zanimljivom drvetu.

Ovo drvo je samooplodno, tako da je jedno drvo sve što je potrebno za uspešno gajenje kumkvata.

Plodovi kumkvata dozrevaju krajem jeseni i početkom zime, a na stablu se mogu zadržati mesecima – pod uslovom da se temperatura ne spušta ispod -3°C.

Gajenje kumkvata je jednostavno i lako. Njima je potrebno puno sunce i mogu tolerisati bilo kakvu pH vrednost zemljišta i većinu vrsta zemljišta, sve dok je zemlja dobro propusna. Oni takođe mogu tolerisati i primorske uslove.

Kumkvat voće može da izdrži zimske temperature do -8 C.

Uzgoj kumkvata u kući podrazumeva da mu obezbedite što je više moguće svetla, ali i prostora – budući da drvo može izrasti i do 3 m visoko! Ovo se može postići postavljanjem biljke na sunčanom prozoru (mada pazite jer previše direktno sunce može spržiti biljku), ili koristeći svetla za rast. Kako god, vaš kumkvat će preživeti ako mu obezbedite svetlo, indirektno sunce.

kumkvat uzgoj

U proleće, iznesite svoje kumkvat drvo napolje, i stavite ga na sunčanom, zaštićenom mestu, kada noćne temperature budu stalno iznad tačke smrzavanja.

Ovo drvo će tolerisati širok spektar kiselosti zemljišta i dokazano je da raste u skoro svakom opsegu pH, međutim – pH zemljišta u rasponu između 5,5 i 6,5 je optimalna.

Sadnja kumkvata iz semena

Seme kumkvata je potrebno stratificirati minimum 2 nedelje. Sadnja kumkvata iz semena se obavlja u peskoviti supstrat, uz obavezno održavanje umerene vlažnosti. Seme treba posejati na dubinu od 0.5-1 cm. Temperatura prilikom sejanja treba da bude minimum oko 20 C. Izaberite osvetljenu lokaciju.

Zavisno od uslova, vreme klijanja iznosi od 7 dana do 2 meseca, pa i više.

kumkvat gajenje

Supstrat za dalji uzgoj kumkvata bi trebalo da bude ilovasto-humusno zemljište. Leti možete da iznesete biljku napolje, na terasu – a dalji uzgoj kumkvata na terasi podrazumeva da mu obezbedite dovoljno svetlosti i vode. Voli obilje sunca, dok mu je u hladnom periodu godine potrebno obezbediti temperaturu do 10 C. Tada je takođe potrebno pažljivije zalivati i đubriti kumkvat.

Kumkvat održavanje

Bilo da je u pitanju uzgoj kumkvata na terasi ili u bašti održavanje kumkvata podrazumeva da treba održavati vlažnost zemlje oko mladog drveća, ali da ne bude natopljena. Kada se drvo uspostavi, zalivajte ga tokom suše. Uskratite đubrivo prva dva ili tri meseca. Nakon toga, koristite đubrivo dizajnirano za voće (na svakih 7 nedelja). Koristite sloj malča u zoni korena da pomogne da zemljište zadrži vlagu i da spreči rast korova koji je konkencija drvetu za vlagu i hranljive materije.

Kumkvat drveće ne zahteva orezivanje, osim da uklonite izdanke koji rastu iz podloge, koji koriste resurse vašeg dreveta. Ako želite da obavite orezivanje za oblikovanje drveta i unošenje u prostoriju za zimu, sačekajte do posle berbe plodova, ali pre nego što cveće cveta u proleće.

Ako gajite kumkvat u loncu resađivanje treba obavljati svake 2 godine.

Održavanje kumkvata u posudama

Za uzgoj kumkvata moraćete da imate veoma veliki lonac. Napravite dodatne velike odvodne rupe u dnu lonca, i pokrijte rupe sa prozirnim materijalom da bi sprečili da zemlja ispada. Podignite posudu sa zemlje da se poboljša drenaža i cirkulacija vazduha.

Kumkvat drveće u posudama zahteva dodatnu zaštitu tokom perioda zamrzavanja zbog izloženih korena. Pokrijte ih ćebetom kada preti mraz.

Kumkvat drveće je podložno truleži korena. Izbegavajte višak vlage i uverite se da je zemljište dobro propusno pre sadnje. Izbegavajte gomilanje malča oko baze drveta. Štitaste i lisne vaši ponekad napadaju kumkvat drvo, kao i crveni pauk. Prirodni predatori obično čuvaju da ovi insekti postanu ozbiljan problem. Možete koristiti insekticidni sapun protiv insekata koji napadaju vaš kumkvat.

Kumkvat održavanje – šta ova biljka voli:

– puno sunce, ali će izdržati i u senci

– zaštitu od vetra

– saksijsko zemljište visokog kvaliteta

– veliki vrtni lonac sa dobrom drenažom

– skladno zalivanje (zemlja treba da bude vlažna, a ne natopljena)

– redovno đubrenje (osim u srcu zime)

– može preživeti do -12 C, mada voli tople temperature u leto.

Šta kumkvat drvo ne voli:

– previše vode (može ubiti biljku)

– nedovoljno ili previše đubriva

Kumkvat razmnožavanje

Preporučuje se ramnožavanje kalemljenjem na podlogu Poncirus trifoliata – biljka s kojom je kumkvat kompatibilan. Tako će biljka biti otpornija na zimu i bolesti.

Kumkvat za uzgoj neće biti najbolji ako se razmnožava semenom, obzirom da loše raste na vlastitom korenu, skloniji je bolestima i ne može izdržati tako niske temperature.Ovde možete nabaviti kumkvat sadnice za uzgoj koje su kalemljene i mogu izdržati zimu napolju ako se pokriju  Kumkvat sadnice

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply