Uzgoj rukole nije zahtevan a nije joj potrebna ni neka posebna nega zato ako želite uvek svežu vitaminsku salatu ovo može biti prava biljka za vas.Možete je gajiti i u bašti i saksiji !

Rukola je zeleno, lisnato povrće poreklom iz mediteranskog regiona. Ima izuzetno jak, pikantan ukus, a kod nas se najviše gaji za rukola salatu. U nastavku teksta ćete naći neke savete za gajenje rukole.

Rukola (binominalno ime Eruca sativa ili Eruca vesicaria) je veoma hranljivo povrće koje se u zemljama kao što su Italija, Portugalija, Liban i Turska, koristi u testeninama, picama i čorbama. Rukola je poznata i pod drugim imenima, kao što su rikula, riga i rokula.

Kako se uzgaja rukola

Setva i zalivanje biljke

Rukola spada u biljke koje je najlakše gajiti u baštama. Najbolje vreme da se sadi rukola je rano proleće, kada nije previše toplo, jer biljka cveta po hladnom vremenu. Ako je sunce previše jako, saksiju možete uneti unutra ili je preneti u senku.Za uzgoj rukole je potrebno 4-5 sati sunca dnevno, kao i tlo koje dobro zadržava vlagu.

rukola uzgoj

Ako vas zanima uzgoj rukole za svoje potrebe najbolje je da se opredelite za gajenje u saksijama.One su praktične jer se u njima rukola može gajiti i kad zahladni a tokom toplijih dana je možete izneti na terasu ili u baštu.Preporučljivo je da zemljište bude neutralno, to jest da pH vrednost bude od 6 do 7. Uzmite saksiju i napunite je mešavinom zemlje za sadnju. Možete da dodate i kompost ili da koristite organsku zemlju za saksije.

Pregršt sićušnog, crnog semena ujednačeno rasporedite po zemlji, sa razmakom od 2,5 cm između semenki. Seme rukole nežno utisnite u zemlju tako da bude na dubini od približno 0,5cm. Pažljivo zalijte seme pomoću kante za zalivanje. Ne preterujte sa količinom vode jer možete da oštetite seme.

Rasad rukole zalivajte svakodnevno. Zemlja ne sme da bude preplavljena vodom. Tanak sloj malča će održavati vlagu zemlje i sprečiti pojavu korova. Proći će bar nedelju dana pre nego što ugledate prve klice u zemlji. Kada dostignu visinu od oko 5cm, počupajte lišće. Ovi nežni listovi su ukusni i mogu da se koriste za salatu.

Branje rukole

Biljka rukola u potpunosti izraste u periodu od 4 nedelje. Što ranije uberete listove, to će oni biti slađeg ukusa. Ako ih ostavite na biljci i uberete kasnije, imaće gorak ukus.

Prema tome, u zavisnosti od vašeg ukusa, odlučite kada ćete ga brati.

Lišće kidajte ka osnovi i u vek birajte spoljnje listove. Kada biljka potpuno izraste, možete da je iščupate iz korena ili možete da odsečete listove, kako i kada želite.

Rukola je brzorastuća biljka, što više sečete listove, to ona brže raste!

Kada leto počne da biva toplije, biljka će u sredini proizvesti cvetnu dršku koja raste uspravno. Videćete male, bele cvetove koji počinju da cvetaju. To je znak da će lišće biti oporijeg ukusa i da biljka više neće listati.

Kada rukola potpuno procveta, videćete kako se na stabljikama formiraju mahune sa semenom. Ako želite ponovo da gajite rukolu, naredne godine, odrežite stabljike i pokrijte mahune papirnom kesom, a kada se osuše, one će se otvoriti pa tada možete da skupite seme. Seme za uzgoj rukole sledeće godine čuvajte u dobro zatvorenoj kesi ili staklenoj tegli na hladnom i suvom mestu i upotrebite ga narednog proleća.

Zaštita od bolesti i štetočina

Rukola je prilično otporna biljka laka za uzgoj, štetočine i insekti je ne napadaju mnogo, mada ponekad može da bude zaražena bakterijskom pegavošću listova. Kako bi gajenje bilo bez problema i kako biste ovo držali po kontrolom, seme kupujte samo ako nosi sertifikat da je zdravo. U slučaju da morate da upotrebite pesticide, proverite i pročitajte pažljivo deklaracije pre upotrebe. Ako rukolu gajite u bašti, razmislite o tome da koristite zaštitne folije protiv insekata.

Recept za salatu od rukole

Rukola je najbolje kada se jede presna, mada se u nekim kuhinjama kuva kao spanać. Bogata je antioksidantima poput karotenoida, vitaminima, mineralima i ima nizak sadržaj oksalata; rukola spada u najzdravije lisnato povrće koje možete da uvedete u svoju ishranu. I cvetovi rukole su jestivi i koriste se kao garnirung u salatama. Probajte ovu neverovatno jednostavnu salatu sa rukolom koju ste sami gajili.

Sastojci za rukola salatu

  • 4 šolje lišća rukole
  • 15 šolja rimske salate, isečene na male komade
  • 1/3 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • ¼ šolje rendanog parmezana
  • 2 kašike sirćeta
  • 1/4 šolje pinjola
  • 1 šolja krutona sa belim lukom
  • so i biber po ukusu

Priprema rukola salate:

U veliku činiju za salatu stavite sve sastojke i dobro ih izmešajte. Vaša salata je gotova.

Videli smo koliko je hranljivo ovo lisnato povrće i koliko je jednostavno uvrstiti ga u ishranu. Zato gajite rukolu u vašim baštama ovog leta, ubirajte njene zdrave listove i uživajte u njenom posebnom ukusu koji će, bez sumnje, dodatno obogatiti vašu salatu.Rukola koja se prodaje u supermarketima je često stara i uvela zato ako imate uslove počnite sami uzgoj rukole.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply