inhalacija pluca

Za šta je dobra inhalacija?

Najjednostavnije rečeno inhalacija predstavlja udisanje vodene pare i kapi lekovitih biljaka koje su prethodno dodate vodi.

Inhalacija je sve više nepravedno zapostavljena jer je potiskuju razni lekovi koje lekari prepisuju. Lekovi nekada mogu biti efikasniji od inhalacije, ali kao i svaki drugi lekovi, mogu uticati na želudac.

Zato, čim osetite da imate i najmanji problem sa disajnim putevima, ne oklevajte da se inhalirate i tako sprečite da dođete u situaciju u kojoj su lekovi neizbežni. Inhalaciju možete primeniti i preventivno tokom hladnih jesenjih i zimskih dana kada vladaju virusi.

Za inhalaciju nije nužno da imate inhalator. Jednostavno možete zagrejati šerpu s vodom i dodajte biljke ili eterična ulja.

Prilikom inhalacije ne smete nositi nakit, kontaktna sočiva ili naočare. Obavezno zatvorite oči kako ih vodena para ne bi iziritirala. Inhalacija, pored toga što pomaže kod respiratornih tegoba, pomoći će vam da očistite lice, jer će se pod dejstvom pare vaše pore otvoriti, te se trudite da ne budete našminkani tokom inhaliranja.

Inhalacija sinusa

Za inhalaciju sinusa najčešće se koriste menta (nana), žalfija, kamilica i bosiljak. Inhalacija ovim biljkama ima dvostruko dejstvo. Lokalno dejstvo se ogleda u tome što dragocena eterična ulja ovih biljaka uništavaju bakterije, pomažu da se smanji edem, razgrađuju sluz, smiruju kašalj, podstiču izbacivanje šlajma i olakšavaju disanje. Na opštem nivou, molekuli eteričnih ulja ulaze u krvotok putem alveolarnih kapilara i tako jačaju imunitet, suzbijajući infekcije i regulišući rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Nana (menta) i kamilica imaju relaksirajući efekat na glatke mišiće koji čine najsitnije disajne puteve u kojima spazam nastaje, pa su zato idealni za inhalaciju.

Kako se inhaliraju sinusi?

Za inhaliranje sinusa možete koristiti cele biljke, a možete koristiti i eterična ulja. Inhaliranje sinusa je veoma jednostavno. Sipajte u inhalator 6 dl vrele vode, dodajte kap eteričnog ulja i udišite oko minut. Nakon jednog minuta dodajte još jednu kap eteričnog ulja i udišite još jedan minut. Inhalacija treba da traje ukupno 5 minuta tako što ćete nakon svakog minuta dodavati po jednu kap eteričnog ulja. Inhalacija treba da se sprovodi najviše dva do tri puta dnevno, ne duže od 10 dana. Nakon 10 dana, ako se stanje ne popravi, potrebno je napraviti pauzu od najmanje 3 dana.

Saznajte više>>>  Prirodni lekovi za sinuse

Inhalacija pluća

Za inhalaciju pluća koriste se eterična ulja eukaliptusa, nane, ruzmarina i majčine dušice. Inhalacija vam pomaže da očistite pluća od toksina i viška sluzi. Inhalacija pluća eteričnim uljima treba da se sprovodi 2 do 3 puta nedeljno kako bi se pluća pročistila. Udisanje tople pare s eteričnim uljima deluje veoma ugodno i opuštajuće na vaša pluća i može se sprovoditi i kod gripa, prehlade, bronhitisa, laringitisa i drugih respiratornih tegoba.

Inhalacija za prehladu

U vreme zimskih dana kada haraju virusi, inhalacija je jedan od najboljih načina da se uspešno izborite sa njima. Za inhalaciju za prehladu potrebno vam je samo 5 kapi limunovog ulja, 1 kašičica morske soli i voda.  Limunovo ulje eliminiše štetne organizme, a poznato je i po blagotvornom učinku na mentalno zdravlje jer poboljšava koncentraciju i raspoloženje, i što je najvažnije, jača imuni sistem.

Priprema inhalacije za prehladu:

Zagrejte 7,5 dl vode do ključanja. Sačekajte da se ohladi do stepena kad i dalje isparava, ali je temperatura podnošljiva za inhaliranje jer inhaliranje suviše vrućom parom može biti opasno. Dodajte 1 kašičicu morske soli i 5 kapi limunovog ulja i inhalirajte se. Nakon toga je potrebno da ostanete u toploj prostoriji najmanje pola sata.

Inhalacija bosiljkom

Bosiljak je od davnina poznat kao biljka koja ima visoko antibakterijsko dejstvo. Inhalacija bosiljkom se pokazala kao veoma delotvorna kad su respiratorne tegobe u pitanju. Inhaliranje bosiljkom primenjuje se obavezno uveče pre odlaska na spavanje jer je važno da nakon inhalacije ostanete u zatvorenom prostoru kako bi inhalacija bila delotvorna. Fitoterapeuti tvrde da zahvaljujući inhalaciji bosiljkom sinusitis popušta već nakon nekoliko dana.

Priprema inhalacije bosiljkom:

U 1 litar ključale vode dodajte 3 kašike bosiljka i kuvajte 2 do 3 minuta. Sklonite sa vatre i stavite na sto. Prebacite preko glave peškir i udišite paru najmanje 15-ak minuta.

Povezano>>> Inhaliranje bosiljkom i morskom solju

Inhalacija kamilicom

Inhalacija kamilicom je delotvorna isto kao i inhalacija bosiljkom. Evo kako da sprovedete inhaliranje kamilicom za olakšavanje respiratornih tegoba:

Zagrejte 1 litar vode i dodajte 1 kašiku cvetova kamilice i 1 kašiku alkohola. Prekrijte lice peškirom i sa udaljenosti od oko 30 cm duboko udišite paru oko 3 minuta. Ovaj postupak ponavljajte 3 puta u toku dana.

Ukoliko niste u mogućnosti da se inhalirate kamilicom, postoji alternativa: Nanesite kap eteričnog ulja kamilice na papirnu maramicu, pa udahnite snažno i duboko nekoliko puta.

Inhalacija dece i beba

Inhalacija pomaže, kako odraslima, tako i deci i bebama. Udisanje vodene pare bebama pomaže da se razbije sluz u nosu i da se otvore disajni putevi. Inhalacija je prirodan način za olakšanje prehlade, zapušenih disajnih puteva i sinusa.

Kada je u pitanju inhalacija beba, može se desiti da im ne prija para. Postoje načini na koje možete što lakše i bolje inhalirati svoju bebu. Možete koristiti ovlaživač ili vaporizer u sobi u kojoj beba boravi. Ovo će zadržati vlažan vazduh i sprečiće da se bebin nos osuši, naročito tokom zimskih dana. Drugi način je da napravite „parnu sobu” u kupatilu tako što ćete uključiti toplu vodu. Sedite tako s bebom u kupatilu 15-ak minuta. Ovo su zapravo najbolji načini za inhalaciju bebe jer nije preporučljivo da beba bude u blizini vrele vode koja isparava zbog mogućih opekotina.

Slično>>> Najbolje lekovito bilje za inhalciju

Inhalacija u trudnoći

Trudnice su naročito podložne gripovima i prehladama.

Inhalacija u trudnoći je dobar način dobar način da prirodno i bezbedno uklonite respiratorne tegobe. Ipak, nije preporučljivo da tokom inhalacije koristite eterična ulja na svoju ruku, jer mnoga nisu dozvoljena za korišćenje u trudnoći. Zato je neophodno da se pre inhalacije u trudnoći obavezno posavetujete sa svojim lekarom kako biste izbegli bilo kakva neželjena dejstva.

Zašto je inhalacija dobra?

Sama vodena para razređuje sluz koja se nakuplja u plućima i čini da se ona lakše izbaci. Biljke i eterična ulja biljaka koje se koriste tokom inhalacije korisna su, kako za razgradnju sluzi i lakše disanje, tako i za jačanje imunog sistema.