Najvažnije:
– Hipertireoza je stanje kada štitna žlezda luči previše hormona
– Najčešći simptomi hipertireoze su slabost, preskakanje srca i poteškoće sa spavanjem
– Lekovi, operacija i promene u ishrani su neke od stvari kojima se leči hipertireoza.

Hipertireoza je poremećaj rada štitne žezde. Štitna žlezna je mala žlezda u obliku leptira i nalazi se u prednjem delu vrata. Proizvodi tiroksin (T4) i trijodotironin (T3), dva glavna hormona koja kontrolišu to kako ćelije koriste energiju. Štitna žlezda reguliše rad metabolizma tako što luči ove hormone.

Hipertireoza se javlja kad štitna žlezda luči previše T3, T4 ili oba ova hormona. Ovo može uzrokovati pojačani rad srca, povišeni krvni pritisak i drhtanje ruku, kao i još neke druge simptome. Postavljanje dijagnoze i lečenje pravog uzroka može dosta olakšati simptome hipertireoze i sprečiti komplikacije.

hipertireoza simptomi

Šta uzrokuje hipertireozu?

Mnoge stvari mogu biti uzrok hipertireoze: Grejvs-Bazedovljeva bolest, autoimuna bolest, je najčešći urzok hipertiroidizma. Ona podstiče antitela da stimulišu štitnu želzdu tako da izlučuje previše hormona. Grejvs-Bazedovljeva bolest se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Često se javlja u istoj porodici, što ukazuje na to da postoji i genetska predispozicije. Ako se kod vas pojave simptomi hipertireoze trebalo bi reći lekaru ako neko sa kim ste u krvnom srodstvu ima ovu bolest.

Drugi uzroci hipertireoze uključuju:

 • Previše joda, koji je ključni sastojak T4 i T3 hormona
 • Upala štitne žlezde, koja dovodi do curenja hormona iz same žlezde
 • Tumor na jajnicima ili testisima
 • Benigni tumori na štitnoj žlezdi ili hipofizi
 • Velike količine tiroidnih hormona koje se uzimaju kroz dijetetske suplemente ili lekove

Hipertireoza simptomi

Visok nivo T4, T3 ili oba ova hormona može uzrokovati veoma ubrzani metabolizam a kao posledica toga se javljaju simptomi hipertireoze . Ovo se zove hipermetaboličko stanje. Kada ste u hipermetaboličnom stanju, obično se javlja simptomi: ubrzan rad srca, povišeni krvni pritisak i drhtanje ruku. Takođe se može sniziti prag tolerancije na toplotu i počinjete mnogo da se znojite, postoje i drugi simptomi ali mnogi zbog pojačanog znojenja pomisle da imaju poremećaj rada štitne žlezde. Hipertireoza može izazvati čećše pražnjenje creva, gubitak telesne težine i neredovan menstrualni ciklus kod žena.

Štitna žlezda može dosta oteći i biti vidljiva, a takođe može biti simetrična ili oteći samo sa jedne strane. Oči takođe mogu postati izbočenije, što je znak egzoftalmusa, stanja povezanog sa Grejvs-Bazedovljevom bolešću.

Drugi simptomi hipertireoze uključuju:

 • Povećani apetit
 • Nervozu
 • Nemir
 • Manjak koncentracije
 • Slabost
 • Preskakanje srca
 • Poteškoće sa spavanjem
 • Krtu, lomljivu kosu
 • Svrab
 • Gubitak kose
 • Mučninu i povraćanje
 • Uvećanje grudi kod muškaraca

Ako imate neki od sledećih simptoma, obratite se lekaru što je pre moguće:

 • Vrtoglavica
 • Poteškoće sa disanjem
 • Nesvestica
 • Ubrzani rad srca i preskakanje srca

Hipertireoza takođe može izazvati fibrilaciju srčanih pretkomora, opasnu vrstu aritmije koja može dovesti do šloga ili infarkta.

Kako lekari postavljaju dijagnozu hipertireoze ?

Prvi korak ka postavljaju dijagnoze jeste proučavanje kompletne anamneze i fizički preglad. Tu se mogu otkriti uobičajeni simptomi hipertireoze:

– Gubitak telesne težine

– Ubrzan puls

– Povišeni krvni pritisak

– Izbočene oči

– Uvećana štitna žlezda

Drugi testovi se provode da se potvrdi dijagnoza. Najčešći testovi uključuju:

Test nivoa holesterola
Lekar može proveriti nivo holesterola u krvi. Veoma nizak nivo holesterola može biti znak ubrzanog metabolima, kada se i holesterol sagoreva znatno brže.

T3RU testovi
Ovim testovima se utvrđuje nivo tiroidnih hormona T3 i T4 u krvi.
Test nivoa tireostimulišućeg hormona (TSH test)

Tireostimulišući hormon je hormon koji proizvodi hipofiza i koji stimuliše proizvodnju hormona štitne žlezde. Kada je nivo hormona štitne žlezde normalan ili povišen, nivo tireostimulišući hormon bi trebao da bude manji.

Test nivoa triglicerida
Lekar takođe može predložiti i test nivoa triglicerida. Slično niskom holesterolu, malo triglicerida u krvi može ukazivati na ubrzan metabolizam.

Test skenerom
Ovim testom lekar može videti da li štitna žlezda luči previše hormona. Posebno se može videti da li je samo deo štitne žlezde prekomerno aktivan ili je problem u celoj štitnoj žlezdi.

Ultrazvuk
Ultrazvukom se može videti veličina štitne žlezde, kao i to da li se u samoj žlezdi razvijaju druga tkiva. Ultrazvukom se takođe može videti da li je u pitanju cista ili neko čvršće tkivo.

Kompjuterizovana tomografija (CT) i magnetna rezonanca
Ove vrste pregleda pokazuju da li je u pitanju tumor hipofize koji uzrokuje hipertireozu.

Kako se leči hipertireoza ?

Lekovi
Postoje razne vrste lekova koje sprečavaju lučenje prevelike količine hormona štitne žlezde.

Radioaktivni jod
Radioaktivni jod vrlo efikasno uništava ćelije koje uzrokuju preveliku proizvodnju hormona. Antitiroidni lekovi i radioaktivni jod su najčešće vrste tretmana. Loša strana ove vrste terapije je to što mogu imati vrlo loše nuspojave, kao što je smanjenje proizvodnje belih krvnih zrnaca. Bela krvna zrnca su od vitalne važnosti za funkcionisanje imunih sistema.

Operacija
Deo štitne žlezde ili cela štitna žlezda se može ukloniti operacijom. U tom slučaju pacijent mora uzimati suplemente odnosno hormone štitne žlezde kako bi se sprečio hipertireoza, koji se može javiti i kada štitna žlezda luči premalo hormona. Takođe, beta blokeri, poput proparnolola, mogu pomoći u regulaciji ubrzanog rada srca, preznojavanja, anksioznosti i visokog krvnog pritiska. Većina pacijenata dobro reaguje na ovu vrstu terapije.

 

Šta možete uraditi kako biste olakšali simptome?

Pridržavanje pravilnog režima ishrane, sa naglaskom na unos kalcijuma i natriuma je vrlo važan, posebno kad je u pitanju prevencija hipertireoze. Porazgovarajte sa svojim lekarom kako biste napravili dobar plan ishrane, dodali odgovarajuće suplemente i videli koje vežbe vam najviše odgovaraju.

Hipertireoza takođe može uzrokovati i slabljenje kostiju, što može dovesti do osteoporoze. Uzimanje vitamina D i kalcijuma i vidu suplemenata tokom i nakon tretmana može pomoći u ojačavanju kostiju. Lekar će vam reći koliko vitamina D i kalcijuma treba da uzimate svakoga dana.

Zaključak
Lekar vas može poslati kod specijaliste – endokrinologa, kome su specijalnost žlezde i hormoni. Stres ili različite infekcije mogu uzrokovati tiroidnu krizu. Tiroidna kriza se dešava kada štitnjača izluči veliku količinu hormona i rezultira iznenadnim pogoršanjem simptoma. Tretman je važan kako bi se sprečila tiroidna kriza, tirotoksikoza i slične komplikacije.

Dugoročne prognoze kada je u pitanju hipertireoza zavise od toga šta ga je uzrokovalo. Neki oblici, u zavisnosti od uzroka, mogu proći i bez terapije. Neki drugi, poput Grejvs-Bazedovljeve bolesti, se s vremenom pogoršavaju. Komplikacije Grejvs-Bazedovljeve bolesti mogu postat opasne po život i dugoročno ugroziti zdravlje. Rano dijagnostikovanje ove bolesti i pravovremena terapija mogu dosta poboljšati izglede za potpuno izlečenje.