Preskakanje srca se dešava kada električni impulsi koji kontrolišu otkucaje srca ne rade na adekvatan način, izazivajući tako stanje u kome srce kuca previše brzo, sporo ili nepravilno.

Srčane aritmije se dele u 2 glavne grupe:

Tahikardija – odnosi se na ubrzano lupanje srca, veće od 100 u minuti

Bradikardija – odnosi se na usporeno lupanje srca, manje od 60 u minuti

Srčane aritmije mogu imati razne posledice – od trenutnog osećaja žarenja u grudnom košu koje ne izaziva nikakve trajne posledice do oštrog bola u grudima koji može biti životno ugrožavajući i ispoljava se nizom znaka i simptoma.

Adekvatna i brza terapija srčanih aritmija može uspešno da kontroliše i eliminiše patološke preskoke srca, ali, ukoliko je stanje srčanog mišića loše, odnosno, ukoliko je srčani mišić dosta oštećen, potrebna je duga terapija i potpuna promena životnih navika kako bi se prevenirali napadi u budućnosti.

Aritmija – simptomi

Ukoliko je osoba mlada i zdrava, bez prethodnih oštećenja srca, pojava aritmije proći će bez vidljivih znaka i simptoma. U stvari, nekada se na rutinskom sistematskom pregledu otkriva preskakanje srca, koje je uglavnom bezazleno – ukoliko ne izaziva nikakve simptome. Ukoliko je srce oštećeno, ili ako je preskakanje srca uslovljeno nekim patološkim procesom u organizmu, mogu se javiti primetni znaci i simptomi:

  • osećaj teskobe u grudima
  • ubrzan srčani rad ( tahikardija )
  • usporen srčani rad ( bradikardija )
  • oštar bol u grudima
  • gubitak daha, odnosno, kratak udisaj i veliki izdisaj
  • glavobolja, nesvestica, muka
  • obilno znojenje
  • znatan pada krvnog pritiska ( sinkopa )

Ukoliko imate nekoliko simptoma koji se javljaju u istom vremenskom intervalu, potražite hitnu medicinsku pomoć. Aritmija koja je životno ugrožavajuća jeste komorsko treperenje koje se odlikuje brzim otkucajima srca izazvanim enormnom proizvodnjom električnim impulsa, koji remete normalno punjenje komora i time onemogućavaju normalno snabdevanje krvlju vitalnih organa. Ono što je karakterističnu za komorsko treperenje je izuzetno nizak krvni pritisak i gubitak pulsa, te se osoba, brzo nakon početnog napada, uglavnom onesvesti.

Nepravilan rad i preskakanje srca uzroci

Veliki broj promena u organizmu mogu da izazovu nepravilan rad i preskakanje srca, najčešći od njih jesu:

– postojanje ožiljka na srčanom tkivu usled već odigranih akutnih oštećenja srca

– kardiomiopatije – koje menjaju dimenziju i strukturu samih komora i pretkomora

– koronarne bolesti – usled kojih dolazi do blokade arterija i nedovoljnog snabdevanja krvlju celog organizma

– visoki krvni pritisak ( preko 140/90 )

– povećan rad štitne žlezde ( hipertireoidizam )

– snižen rad štitne žlezde ( hipotireoidizam )

– dugogodišnje pušenje

– konzumiranje velike količine alkohola ili kofeina

– zloupotreba psihoaktivnih supstanci

– prevelika izloženost stresu

– zloupotreba lekova, odnosno predoziranje lekovima za alergiju i prehladu

– postojanje dijabetesa melitusa tipa 1

– poremećaji bioritma i sna

– genetička predispozicija za nastanak aritmija

Često, ne mora da postoji pređašnji uzrok da bi se aritmija razvila. Akutni srčani napad može dovesti do momentalne pojave preskakanja srca.

Preskakanje srca kod mladih

Preskakanje srca kod mladih je najčešće posledica pubeteta, odnosno, promene u odnosima najvažnijih hormona što za posledicu ima poremećen rad srca. Takođe, mlađe osobe koje tek počinju sa konzumacijom kafa, cigareta, energetskih pića, mogu osetiti preskakanje srca kao odgovor organizma na unošenje ovih supstanci. Da bi se preskakanje srca kod mladih iz ovih razloga izbeglo treba izbegavati energetske napitke instant kafu kao i uopšte veće kličine kafe.Kako bi se dalje pogoršanje stanja organizma preveniralo, savetujemo Vam da odradite EKG.

Preskakanje srca u mirovanju

Osećaj preskakanja srca je subjektivni doživljaj i može se osetiti kako u grudima, tako i širenjem osećaja duž vrata i grla.

Osećaj lupanja srca može da se doživi i za vreme odmora, bilo da osoba leži lii sedi, a najčešći uzrok pojave lupanja srca tokom odmora jesu.

– Stres, anksioznost, napadi panike

– Srčano oboljenje

– Napici bogati kofeinom

– Pušenje

Preskakanje srca može biti izraženije ukoliko osoba, koja je u riziku za lupanje srca, prilikom odmora leži na levom boku. Razlog za ovu pojavu uključuje mnoge razloge među kojima su:

– Ležanjem na levom boku, srce se smešta u nenormalan položaj, približeno grudima i rebrima

– Ležanjem se pritiska stomak prema levom plućnom krilu i srcu

– Sedenjem na levom boku posle obroka, može dovesti do lupanja zbog povećanja cirkulacije i time povećanim potrebama srca za krvlju

Preskakanje srca pri naporu

Ukoliko je osoba izložena velikom stresu ili radi teške fizičke poslove, pojava aritmije nastaje i pri najmanjem opterećenju za srce! Simptomi aritmije pri naporu jesu teško disanje, ubrzan rad srca i obilno preznojavanje, što kasnije dovodi do pada krvnog pritiska i osećaja malaksalosti do nesvestice. Ukoliko se dijagnostikuju aritmije, strogo se zabranjuje težak fizički rad, a osobi se preporučuje da se što manje izlaže stresu, kako ne bi pojačala oštećenje srčanog mišića. Posebno je bitno da mlade osobe primenjuju ovo pravilo, jer je oštećeno srčano tkivo u mladosti glavni uzrok mnogih oboljenja srca i krvnih sudova u kasnijoj životnoj dobi.

Lečenje aritmije srca

Ukoliko je preskakanje srca blago, odnosno, ne izaziva simptome i znake, često nije ni potrebna medikamentozna terapija, dovoljno je da obustavite konzumiranje štetnih supstanci koje narušavanju zdravlje organizma. Trudite se da izbegavate hranu koja je loša za krvne sudove, kao što je to masna ili začinjena hrana, a da povećate unos vode, oko 2 litra vode dnevno je dovoljno, kao i da u ishranu uvedete voće i povrće bogato vlaknima.

Fizička aktivnost bi trebalo biti umerena: ukoliko je osoba starija, dozvoljene su lagane fizičke aktivnosti, šetanje i brzo hodanje.

Ukoliko, pak, se radi o mlađoj osobi, ona nikako ne bi smela da zapostavlja svoju kondiciju, jer bit ime dodatno ugrozila zdravlje svojih krvnih sudova. Sa druge strane, u dogovoru sa lekarom, odlučuje se da li mlađa osoba može profesionalno da se bavi sportom, pošto je tu fizička aktivnost znatno povećana, a time i raste šansa za novim preskakanjima srca.

Lekovi za preskakanje srca

Lekovi za preskakanje srca se nazivaju antiaritmici. Najpoznatiji od njih jesu hinidin, dizopiramid, lidokain, propafenon, meksiletin. Nikako ih ne treba uzimati na svoju ruku, pošto postoji 4 klasa antiaritmika, a lekar će najbolje znati koja grupa Vama odgovara!

U lečenju aritmija koriste se trombolitici i antikoagulatna terapija koje se primenjuju kako bi se smanjilo zgrušavanje krvi u krvnim sudovima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply