Ispucali nokti predstavljaju estetski ružan problem, koji bezrazložno opstaje – posotji bezbroj načina da ovaj problem sanirate! Razlozi ispucalih i izlistalih noktiju su brojni, a takođe postoji i veliki broj načina da se ovaj problem reši!

Listanje noktiju na rukama i nogama – uzroci

U najvećem broju slučajeva, nokti pucaju i raslojavaju se usled nedostatka vitamina i minerala koji ishranjuju nokatnu ploču i koren nokta. Pored nedostatka vitamina i minerala, postoji niz spoljašnjih uzroka koji izazivaju oštečenje noktiju. Elementi koji često nedostaju, a zbog kojih se javlja problem u pravilnom rastu noktiju jesu vitamini A, B, D i E. Nokti mogu pucati i ako organizmu nedostaje kalcijum – dolazi do propadanja kostiju, zubne gleđi, a nokti bivaju ispucani i meki. Često je pucanje noktiju genetski uslovljeno – deca roditelja sa genetskim nedostatkom kalcijuma i brojnim imunodeficijencijama, često i sama bivaju izložena sličnim bolestima.

Radnice koje rade sa hemikalijama, čistačice i radnice u fabrikama kozmetike i deterdženata, često bivaju izložene brojnim hemijskim supstancama koje narušavaju zdravlje noktiju svojim toksinima. Naravno, jedan od uzroka loših noktiju jeste i loša navika – grickanje noktiju, time se nokti vlaže, predeo oko nokta biva inficiran stafilokokama koje lučenjem toksina dovode do razdvajanja nokta od podloge, pucanja po sredini i gubitka sjaja na površini nokta. Korišćenje neadekvatne kozmetike – jakih sapuna, deterdženata kao i loših lakova za nokte i acetona, izazivaju promenu strukture noktiju i posledično dolazi do pucanja!

Zašto se listaju nokti na rukama ?

Listanje noktiju na rukama se u najvećem broju slučajeva izaziva toksinima gljivica koje napadaju vlažne sredine. Kao što smo napomenuli, grickanje noktiju stvara vlažnu sredinu – u vlažnoj sredini uspevaju gljive i paraziti koji se talože i hrane se nutritivnim sastojcima kojima su bogati nokti. Posledično, dolazi do inficiranja ovim štetnim gljivama koji se zavlače ispod nokta, umrtvljuju brojne kožne ćelije, i dovode do razdvajanje nokatne ploče od kože.

Takođe, gljivice sprečavaju adekvatnu ishranu noktiju, te, ukoliko se i ne razdvoje od kože, nokatne ploče se isušuju i propadaju, tako da je nemoguće povratiti ih, osim ukoliko se promena prepoznala na vreme, te se sprovela adekvatna antiparazitarna i antigljivična terapija. Lomljivi nokti koji se listaju je danas jako uobičajena pojava, u svim starosnim dobima, a pogotovo kod starijih osoba, gde je veći broj kožnih ćelija izumro.

Listanje noktiju i nedostatak vitamina

Navešćemo najvažnije vitamine koji često nedostaju u ishrani, a dovode do oštećenja velikog broja organa, kao i noktiju.

Ukoliko postoji nedostatak vitamina A, potrebno je sprovesti režim ishrane kojim će se rezerve vitamina A nadoknaditi. Pravite salate od sirovog povrća – šargarepe i bundeve. Kuvajte spanać i brokoli a za užinu jedite kajsije.

Ukoliko je posredi deficit vitamina B, koji se na zdravlje noktiju odražava tako što ih vlaži i podleže uticaju parazita i gljivica, ubacite u ishranu veće količine jaja, ribe, mesa, banana i pasulja.

Kada se radi o deficitu vitamina C, u medicini poznatijem kao skorbut, pravite sokove od citrusnog voća, jedite što više voća i povrća i izbacujte masnu hranu iz ishrane.

Ukoliko želite da Vaš organizam snabdete vitaminom D, šetajte po suncu, sunce je najveći prirodni izvor vitamina D. U zimskom periodu, kada je broj sunčanih sati mali, vitamin D možete unositi ishranom – vitamin D se nalazi u ribi, ribljim uljima, jajima ( posebno žumancu ) i u buteru.

Lomljivi nokti koji se listaju na nogama

Najčešći razlog lomljenja i listanja noktiju na nogama jeste gljivično oboljenje uslovljeno nošenjem neadekvatne obuće. U letnjem periodu, potrebno je nositi sandale i papuče, i izbegavati duboku obuću – neadekvatna oksigenacija celog stopala dovodi do vlaženja, a čarape povećavaju vlažnost čime se stvara odličan medijum za razvoj gljivične infekcije. Ukoliko se gljivična infekcija stopala otkrije, potrebno je što pre obustaviti nošenje zatvorene obuće, primenjivati antiparazitarnu terapiju i po mogućstvu, stavljanje kreča na inficirani predeo, i što je moguće, manje nošenej obuće, eventualno korišćenje sandala i papuča. Pucanje noktiju nastaje kada parazitarna infekcija uzme maha – tada se lokti najčešće lome po sredini, ali i po rubovima.

Listanje noktiju kod dece

Deca koja su izložena ovom estetskom problemu jesu deca koja pate od hroničnog nedostatka nekog vitamina. Najčešće se radi o nedostatku vitamina A, koji deca moraju da unose putem AD kapi. Takođe, pojava listanja noktiju kod male dece nije toliko veliki problem koliko organizma trpi zbog nedostatka velikog broja vitamina. U slučaju skvrčenih noktiju odvojenih od ploče, najverovatnije je došlo do deficijencije vitamina B i vitamina C, bolesti koja veoma utiče na opšte zdravlje deteta i naziva se skorbut. Ukoliko se nokti listaju usled nedostatka vitamina, potrebna je adekvatna suplementacija vitaminima koji su u deficitu.

Listanje noktiju –  lečenje

Namirnica koju svako od nas ima u frižideru jeste žumance. Od žumanceta možete napraviti finu masku kojom možete da premazujete nokte i time da prezervirate sjaj i kvalitet nokatne ploče. Skuvajte jaje, sklonite belance, i žumance pomešajte sa 5 grama voska. ubacite u tiganj dok se smesa ne rastopi, mutite dok se smesa ne homogenizuje, a nakon što se ohladi, blago toplom kremom premažite oštećenu nokatnu ploču. Nakon što nokatnu ploču premažete, stavite pamučnu rukavicu na ruku, kako bi Vaš nokat u dužem periodu apsorbovao vitamine i minerale iz žumanceta.

Supstanca koja pomaže dezinfekciji nokatne ploče i zdravlju noktiju jeste jod. Uzmite biljno ulje po izboru, pomešajte ga sa nekoliko kapi joda i nekoliko kapi limunovog soka, a potom ubacite prst sa oštećenim noktom u smesu. Proces ponavljajte svako veče dok se nokat ne zaceli.

Maslinovo ulje je posebno zdravo za kožu na kojoj naleže nokatna ploča – a da bi nokat bio očuvan, potrebno je očuvati zdravlje zanoktice! Rastopite maslinovo ulje, nakapajte par kapi limunskog soka, a potom trljajte smesom predeo oko noktiju. Za par dana, ćelije kože biće regenerisane.

Za pripremu hidratantne kreme koju možete koristiti i za putovanje a i nositi je u putnoj torbi – pomešajte po kašiku maslinovog i ricinusovog ulja zajedno sa 1 kašikom meda i malo sitno seckanog oraha. Nakon što smesu ubacite u lonče, zagrejte je i mešajte dok se smesa ne homogenizuje. Nakon što se krema ohladi, možete je koristiti svakog dana. Ova krema je idealna i za piling za nokte – u brzom vremenskom periodu, povratićete sjaj noktiju.

Da biste prevenirali pucanje i listanje noktiju, trudite se da lak za nokte skidate smesama sa niskim sadržajem acetona – aceton loše utiče na zdravlje noktiju! Infekcije mogu nastati i lošim sečenjem noktiju – secite nokte po obodu i posebno pazite na zanoktice – ukoliko postoje, uklonite ih, ali laganim turpijanjem, nikako kidanjem!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply