Ako imate blistave i bele zube bez sumnje ćete izgledati mlađe, lepše i zdravije.

Žuti zubi uzrok

Postoji više uzroka koji utiču na to da zubi budu žuti: konzumacija cigareta, kafe, čaja, loša higijena zuba, starenje i nasledni faktori. Dodatno, nepravilan metabolizam, razne infekcije, klimatski uslovi, i uzimanje velikih doza antibiotika mogu prouzrokovati da zubi promene boju i postanu žuti.

Žuti zubi su problem pri kom većina ljudi okleva da zatraži profesionalnu pomoć. Međutim, takvi tretmani su skupi i treba vremena da počnu da deluju. Ako su i vaš problem žuti zubi i hteli biste da ih izbelite postoje neki prirodni lekovi koji mogu pomoći. Postoje stvari koje se mogu naći u kuhinji a koje mogu pomoći kad je u pitanju izbeljivanje zuba.

zuti zubi

Prirodni lekovi za izbeljivanje žutih zuba

1. Kora od pomarandže

Sveža kora od pomarandže pomaže da se smanji žutilo vaših zuba. Uzmite koru pomarandže i trljajte svaki zub svake večeri pre spavanja. Kalcijum i vitamin C u kori se bore protiv mikroorganizama dok vi spavate. Ponavljajte ovo nekoliko nedelja i vaši žuti zubi će izbeleti. Ako nemate svežu koru od pomarandže prah od (isušene) kore pomarandže može isto da posluži.

2. Hidrogen peroksid za izbeljivanje zuba

Hidrogen peroksid blago izbeljuje zube. Isperite usta sredstvom za ispiranje koje sadrži hidrogen peroksid, ispljunite, pa isperite čistom vodom. Pazite da ne progutate hidrogen peroksid. Takođe možete da koristite pastu koja nastaje mešavinom hidrogen peroksida i sode bikarbone. Utrljajte ovu mešavinu na zube a kasnije ih operite običnom pastom.Žuti zubi bi trebalo da primetno izbele već za desetak dana.

3.  Jagode

Jagode sadrže vitamin C koji izbeljuje zube. Uzmite jagode i sameljite ih. Dobijenu smesu nežno utrljajte na zube. Ponavljajte proces dva puta dnevno nekoliko nedelja. Kao alternativu možete pomešati pulpu od jagode sa pola kašičice sode bikarbone. Utrljajte mešavinu na zube i neka stoji nekoliko minuta. Posle toga isperite usta vodom i operite ih pastom za zube.

4. Soda bikarbona i sok od limuna

Napravite mešavinu sode bikarbone i soka od limuna. Obrišite papirom pljuvačku sa jezika i zuba. Stavite mešavinu na četkicu za zube. Istrljajte zube četkicom, ostavite da stoji jedan minut i isperite usta.Ovo je veoma efikasan prirodni lek za izbeljivanje zuba koji pomaže da žuti zubi zablistaju već posle nekoliko dana primene.

5.  Kora od banane

Žuta kora od banane može da bude rešenje kada su problem žuti zubi.Uzmite koru od banane i njenim unutrašnjim delom trljajte zube oko 4 minuta. Posle toga operite zube pastom za zube. Rezultati će postati očigledni posle nekoliko nedelja.

Povezano  Izbeljivanje zuba ovim začinom daje neverovatne rezultate

6.  Ispiranje usta uljem

Ispiranje usta uljem je tradicionalni lek kada se treba otarasiti žutih zuba. Pre nego što doručkujete i operete zube isperite usta kokosovim uljem oko 4 minuta i ispljunite. Ponovite proces tri puta. Ovaj proces sam po sebi ne izbeljuje zube ali uništava bakterije koje se nalaze u naslagama na zubima i izazivaju njihovo žutilo. Ispiranje usta uljem čini dah svežim i poboljšava zdravlje desni.možete da koristite maslinovo ili kokosovo ulje.

7.  Sredstva za izbeljivanje zuba

Trake, vodice za ispiranje usta i gelovi :

Sve ih možete kupiti u apoteci. To su proizvodi za izbeljivanje koji sadrže peroksid u malim količinama. Kada koristite trake i gelove pratite uputstvo na pakovanju, a ne bi bilo loše da konsultujete i lekara.

Sistemi za izbeljivanje :

Takođe se mogu kupiti u apoteci ili kod zubara i koriste tehnike za izbeljivanje koje su malo više agresivne. Na primer, ulošci za zube koji u sebi sadrže koncentrisani rastvor peroksida, i potrebno je da se nose po nekoliko sati svakog dana i po mogućstvu dok spavate.

Saznajte više  Jednostavno izbeljivanje zuba

8.  Još predloga :

Većina zubara preporučuje izbegavanje hrane koja sadrži kiseline kao i izbegavanje alkohola.Žuti zubi se mogu izbeliti a kako se problem ne bi ponovio potrebno je pratiti sledeće savete:

  • Smanjite konzumaciju tamnih pića kao što su pepsi, koka kola, vino, kafa i čaj. Ona sadrže sastojke koji će promeniti boju vaših zuba.
  • Žvaka bez šećera, kada se žvaće čisti zube, a takođe izaziva stvaranje pljuvačke. Rezultat toga je da je kiselina iz pljuvačke koja izaziva propadanje zuba neutralizovana.
  • Perite zube odmah posle jela i ispirajte usta vodom.
  • Perite zube najmanje dva puta dnevno i čistite ih koncem najmanje jednom dnevno. Sonične i elektronske četkice su mnogo bolje od običnih kada treba očistiti naslage na zubima.
  • Ne pušite. Duvan je glavni krivac za žute zube. Dim sadrži hemikalije koje se zalepe za zube i zbog toga postanu žuti.
  • Jedite hrskavo voće i povrće kao što su peper, rotkva, celer, šargarepa i jabuke. Njihovom konzumacijom prirodno čistite zube.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply