ulje crnog kima upotreba

Ulje crnog kima se dobija od semena  pravougaonog oblika  biljke koja se naziva nigella sativa(crni kim). Pre mnogo vekova seme je bilo popularno kod starih Egipćana kao univerzalni lek za mnoge zdravstvene probleme a upotreba je bila njačešća kad se jave problemi kao što su glavobolja i zubobolja a služilo je čak i kao dodatak ishrani. Ulje je efikasno u stabilizovanju imunog sistema i borbe protiv bolesti koje napadaju imuni sistem.Upotreba crnog kima bila je raširena. Mnoge kulture su znale i koristile ulje crnog kima ili blagosloveno seme hiljadama godina.Danas se sve više koristi za negu kože a posebno za akne.

Koristi od ulja crnog kima

Rezultati više studija su dokazali da je ulje od semena crnog kima efikasan lek protiv upale i kao antibiotik i anti oksidant. Stoga, to je prvi izbor za ojačavanje ugroženog imunog sistema i za borbu protiv infekcija, pa je ulje crnog kima kao lek pogodno za sledeće zdravstvene probleme :

1. Rak

Najčešći oblik raka je rak kože. A planocelularni rak kože je najčešći tog tipa. Ulje crnog kima ima specifični kontra efekat protiv raka kože. Timohinon je ekstrakt koji se dobija od crnog kima. Direktno napada rak kože koji onemogućuje deljenje ćelija i na kraju uzrokuje smrt.

2. Psorijaza

Psorijaza je neprijatna i često ružna bolest kože kada je koža na određenim delovima tela iziritirana, izranavljena, svrbi i dolazi do pojave krasti. To je rezultat abnormalnog rasta ćelija epidermisa kao posledica problema imunog sistema. Crni kim je efikasan u regulisanju imunih ćelija i kontrolisanju simptoma psorijaze kada se stavlja lokalno na pogođene oblasti.

ulje crnog kima upotreba

3. Ekscemi

Ekscem je neprijatno stanje kože u kome delovi kože postanu upaljeni, izranavljeni i počnu da svrbe. Dolazi i do pojave krasti. Hranljive osobine ulja crnog kima su velika korist za kožu pogođenu ekscemom. Studije su pokazale da je  trljanje pogođenih oblasti uljem od crnog kima dva puta dnevno  još više korisno nego tretman na bazi steroida pošto nema sporednih efekata.

4. Ulje crnog kima za akne

Akne se pojavljuju iz mnogo razloga i nažalost mogu dovesti do stvaranja ožiljaka na koži. Ulje crnog kima je efikasan tretman protiv ovog stanja. Pomaže koži da se zaleči i smanjuje rizik od stvaranja ožiljaka.Akne se najčešće javljaju u pubertetu a ožiljci koji ostaju od njih mogu da prate osobu tokom celog života utičući na njeno sampopuzdanje.Upotrebiti ulje crnog kima za akne može biti pravo rešenje za izbegavanje ovog problema.Ne samo da nećete imati ožiljke od akni već čete se rešiti i ove naprijatnosti na efikasan način bez upotrebe hemikalija i oštećenja kože.

5. Upotreba za gljivične infekcije

Ulje crnog kima je dokazano sredstvo za borbu protiv gljivica. Bori se protiv uobičajenih gljivica koje uzrokuju stanja kao što su svrab kože, atletsko stopalo, infekcija genitalija i noktiju.Kao i kad su u pitanju drugi preparati neophodna je duža upotreba jer i kad gljivice nestanu posle prestanka nanošenja ovog ulja one se mogu vratiti.

6. Artritis

Ulje crnog kima ima pozitivne efekte u lečenju reumatičnog artritisa. Rezultati istraživanja su pokazali da upotreba ulja crnog kima smanjuje upalu zglobova i jutarnju ukočenost kod pacijenata koji su ga koristili.

7. Alergije

Upotreba ulja crnog kima za alergije je sve raširenija.Ovo ulje je novootkriveni lek za alergijske reakcije. Ekstrakt smanjuje otok koji nastaje kao posledica alergije.

8. Dijabetis

Ljudi koji pate od dijabetisa mogu naći olakšanje ako koriste ulje crnog kima. Rezultati ispitivanja na pacovima su pokazali da ulje smanjuje nivo šećera u krvi.Upotreba ovog ulja protiv dijabetesa može postati pravi hit kad se urade obimnija istraživanja u vezi njegovog uticaja na nivo šećera kod ljudi.

9. Groznica i grip

Upotreba ulja od semena crnog kima protiv groznice i gripa je poznata od davnina.Jedna kašičica ulja  dnevno je efikasan lek protiv groznice i gripa, tako što tera telo da se znoji.

10. Astma i kašalj

Kao sredstvo protiv upale i bakterija, ulje je idealno za lečenje kašlja i astme, zato što opušta mišiće bronhija.

11. Nesanica

Istraživanje je pokazalo da ulje pomaže da bolje spavate i da se više odmorite tokom spavanja ako patite od nesanice. Upotrebljava se tako što se stavi jedna kašičica ulja u topli napitak i to popije pre spavanja.

12. Problemi sa stomakom i mučnina

Istraživanje je pokazalo da je ulje dobar lek za stomačne probleme. Pomaže tako što reguliše varenje i izbacivanje gasova.Preporučuje se i upotreba koa prevencija za stomačne tegobe.

Kako se koristi ulje crnog kima ?

Doziranje

Količina ulja koja se koristi varira u zavisnosti od više faktora. Ti faktori su vaše zdravlje, godine i drugo. Trenutno, ne postoji dovoljno naučnih podataka da se odrede tačne doze. Morate imati na umu da nisu svi prirodni preparati bezbedni za upotrebu.Za ispravno doziranje pratite uputstva ili se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Nuspojave i mere opreza kod korišćenja  ulja crnog kima

Crni kim je najbezbedniji ako se koristi u malim porcijama npr. kao začin u ishrani. Ne postoji dovoljno podataka o korišćenju u većim dozama.

Nuspojave nisu česte.Ponekad se dešava da prouzrokuje osip ako se stavlja direktno na kožu. Upotreba  u ishrani za vreme trudnoće nije otkrila nikakve nuspojave i kontraefekte. Međutim, nije bezbedno uzimati veće doze u medicinske svrhe. Može uticati na sposobnost materice da vrši kontrakcije pa su neophodne mere opreza. Pošto ne postoji dovoljno informacija o upotrebi ulja od semena crnog kima za vreme dojenja najbolje je da se ne koristi. Trebalo bi da se konsultujete sa lekarom ako planirate da upotrebite ulje od semenki crnog kima za lečenje neke hronične bolesti kao što je dijabetis.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply