Krvarenje desni je ozbiljan stadijum gingivitisa ili takozvane upale desni. Ukoliko se primeti krvarenje ili možda i naglo povlačenje desni, obavezno se mora obratiti stomatologu jer sledeća opcija je ispadanje zuba. U narednim pasusima pročitajte kako da prepoznate prve simptome i šta treba da uradite ukoliko desni počnu da vam krvare, prilikom pranja zuba, iznenada bez razloga ili u trudnoći.

Krvarenje desni uzrok

Uzroci krvarenja desni mogu biti različiti, od onih bezazlenih na koje nikada ne biste obratili pažnju, tipa pad imuniteta ili pušenje i upala disajnih puteva, pa sve do hormonskih poremećaja. Uzroci takođe mogu biti i nasledni, iako vam ovo na prvo čitanje zvuči nemoguće. Krvarenje desni mogu pojačati bakterije koje se zadržavaju na desnima i koje mogu da utiču loše po ceo organizam, pogotovu na srce. Prvi simptomi se primete tokom pranja zuba, kada je potrebno da reagujete što pre. Takođe, jedan od uzroka kvarenja desni može biti nedostatak vitamina C koji vas uspešno štiti od bakterija. Ukoliko osetite prve simptome upale tokom pranja zuba, pojačajte ishranu vitaminima, jedite crvenu papriku, voće i slično. O krvarenju tokom pranja zuba biće više reči u narednom pasusu.

Krvarenje desni tokom pranja zuba

Krvarenje desni tokom pranja zuba je početni stadijum koji vam stavlja do znanja da nešto nije u redu. Čim primetite krvarenje, odmah treba da počnete sa lečenjem desni koji je inače dug proces.

Ali, da ne biste sebe doveli u situaciju da lečite desni, povedite malo više računa o oralnoj higijeni. Ovo ne podrazumeva samo redovno pranje zuba već i redovno menjaje četkice (na dva meseca) kao i korišćenje konca za zube.

Krvarenje desni u trudnoći

Kada je reč o krvarenju desni u trudnoći, mora se reagovati na vreme, odnosno odmah čim se ustanovi da je došlo do upale. Sam stadijum kada dođe do krvarenja može biti opasan po trudnoću. Zašto dolazi do krvarenja desni u trudnoći?

Do upala i prvih krvarenja obično dolazi u prvom tromesečju trudnoće kada kod budućih majki hormoni divljaju i strujanje krvi se pojačava. Takođe, s obzirom da su trudnice u prva tri meseca jako osetljive i potrebni su im vitamini i slično, telo može postati više otvoreno za bakterije koje će se skupljati najviše u predelu oko zuba.

Kod dece

Kod dece je veoma bitna preventiva i ukoliko dođe do velike zapuštenosti, odnosno krvarenja desni, tu jedino roditelji mogu da budu krivi. Zašto? Dete treba još dok je beba da navikavate na pravilno održavanje higijene zuba. Iako će možda u početku izbegavati pranje zuba, treba da ga naučite da je to dobro za njegovo/njeno zdravlje. U periodu do godinu i po dana, kupite mu meku četkicu kojim će moći da trlja zubiće (u tom periodu mu pasta nije potrebna). Vrlo je bitno da se pranje zuba pretvori u zabavu kako bi se dete naviklo i kako ne biste morali čak ni da razmišljate da će doći do krvarenja desni. Takođe, povremeno mu dajte malo razmućene slane vode da ispere zube. Ova voda je dobra i ako oseti bol u zubu.

Kako zaustaviti krvarenje desni

Ako već dođe do krvarenja desni vrlo je bitno da znate kako isto da zaustavite, dok ne odete kod stomatologa. Ovde su se najbolje pokazali prirodni lekovi u vidu čajeva. Pa tako, čaj od žalfije i kamilice odličan je za smirivanje tegoba. Tri kašike žalfije i dve kašike kamilice pomešajte i prelijte sa 2 decilitra ključale vode. Ostavite da se čaj ohladi dva sata a nakon tog perioda ispirajte usta ovom tečnošću četiri do pet puta dnevno.

Jedan od alternativnih načina lečenja upale desni je recept sa surutkom, jabukovim sirćetom i medom. Jeste da je ovaj napitak malo gadan, ali u trenutku kada pokušavate da zaustavite krvarenje desni i ne možete baš da birate šta ćete piti. U litar surutke pomešajte jednu čašu jabukovog sirćeta i oko 50 grama meda. Ovaj napitak treba da pijete po pola čaše pre svakog obroka

Lečenje

Lečenje gingivitisa ili upale desni je veoma dug i naporan proces zato mnogi čim primete prve simptome, počnu sa alternativnim načinima lečenja. Krvarenje je jedan od opasnijih stadijuma kada može da dođe i do otpadanja zuba jer je zubno meso u tolikoj meri zaraženo bakterijama da zub ne može da se održi. Lečenje se obično radi antibioticima i pojačanom i strogo propisanom higijenom. Takođe, s obzirom da je u pitanju dug proces, tokom lečenja je veoma bitno da imate poverenja u svog stomatologa i da pratite pomno sve savete koje vam govori. Takođe, tokom lečenja morate pojačati unos kalcijuma i vitamina, pogotovu C i D. Vitamina D ima u ribi, jajima i u mleku. Svi ovi minerali i vitamini zajedno obnavljaju desni i pomažu u izlečenju istih

Prirodni lekovi za krvarenje desni

Desni vas bole i skoro svaki put kada perete zube krvare. U pravu ste, vreme je da se pristupi lečenju, a najviše efekta će imati prirodni lekovi u vidu propolisa i maslinovog ulja.

Propolis se smatra prirodnim antibiotikom i odličan je lek u alternativnoj medicini jer ublažava skoro sve upale i leči organizam od baterija. U jednu čašu vode sipajte 15 kapi propolisa i ovime ispirajte usta, i to više puta dnevno kako biste ublažili krvarenje desni.

Drugi način koji prirodno leči desni i koji je jedan od bitnih sastojaka kada je alternativno lečenje u pitanju je maslinovo ulje. U ovom slučaju nema razblaživanja, svako jutro uzmite kašiku ekstradevičanskog maslinovog ulja i promućkajte ga u ustima. Posle malo dužeg korišćenja primetićete poboljšanje, maslinovo ulje je odlično za ublažavanje upala.

Kako sprečiti krvarenje desni – prevencija

Kako sebe ne biste doveli u situaciju da vas bole desni i da kasnije izazovete još veći problem sebi, bitno je da pre svega preventivno delujete. Kada kažemo prevencija, prvo podrazumevamo pojačanu oralnu higijenu kao i nekoliko koraka koji moraju da se ispoštuju kako ne bi bilo problema sa desnima.

Naime, pomenuli smo da bi četkicu trebalo da menjate na dva do tri meseca (treba da bude srednje tvrda), pored toga, nakon što operete zube, koncem pređite preko istih. Bilo bi dobro da svako jutro, preventivno, usta ispirate sa slanom vodom, odnosno sa morskom soli koju ćete rastvoriti u čaši vode. Takođe, čaj od rastavića će dosta doprineti jačanju desni i on je za prevenciju idealan, jer uz ovaj čaj kojime treba da ispirate usta nekoliko puta dnevno, ne bi trebalo da imate problema sa desnima, pogotovu ne sa krvarenjem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply