Kada se pomene hidrogen peroksid šta vam prvo padne na pamet? Verovatno dezinfekcija rana i posekotina za šta se ovo sredstvo obično i koristi. Iako je njegova primena široka, mnogima nije poznato da se ovo sredstvo može koristiti za gljivične infekcije, za ispiranje ušiju, ispiranje usta i za lice.

Hidrogen peroksid od 3% je najblaža varijanta hidrogena koja se najčešće koristi kako u kozmetici tako i za čišćenje radnih površina, a njegova svojstva su pre svega dezinfekciona.

Hidrogen peroksid upotreba

Upotreba hidrogen peroksida je zaista široka, on je pre svega prirodni antiseptik zbog čega služi za dezinfekciju i tako sprečava nastanak infekcija. Isto tako, upotrebljava se kao posvetljivač kose i uspešno uklanja mrlje sa zuba i iste izbeljuje. Takođe, često se koristi za čišćenje ušiju ali i pločica, sanitarija i staklenih površina. Preporučuje se da se voće i povrće pre upotrebe opere u mešavini peroksida i vode, na taj način će sve štetne hemikalije i pesticidi biti uklonjeni. Odlično je sredstvo protiv buđi i isto tako je dobar kako za čišćenje zamašćenih krpa i sunđera, tako i za čišćenje frižidera.

hidrogen peroksid za zube i desni

Hidrogen peroksid je dobar i za ispiranje usta i obično se koristi 3% hidrogen peroksid jer je on najblaži. On se koristi kada u ustima imate neke ranice, poput afti a dobar je i protiv neprijatnog zadaha. Peroksid je potrebno razblažiti sa vodom pre nego što pristupite ispiranju usne duplje i grla hidrogenom. Isto tako, dobro je da se ovo sredstvo za ispiranje koristi i kod upala desni.

Hidrogen je odlično sredstvo za ispiranje usta ali i za izbeljivanje zuba. Potrebno je da pomešate 3% hidrogen sa malo sode bikarbone i vode. Ovu smesu nanesite na četkicu i istrljajte zube a onda isperite vodom. Vrlo je bitno da vodite računa da ne progutate hidrogen peroksid koji vam u isto vreme, tokom ovog procesa i neguje desni.

Hidrogen peroksid za ispiranje ušiju

Hidrogen peroksid se često koristi za ispiranje uha, pogotovu kada je neka upala u pitanju. Takođe se ovim sredstvom mogu preventivno čistiti uši jer posle dosta smanjuje simptome ušne infekcije. Hidrogen možete da koristite 1 do 2 puta nedeljno, ukapajte direktno u uho, 2 do 3 kapi će biti dovoljne jer ispiranje uha hidrogenom je inače preporučljiva metoda čišćenja.. Nemojte se začuditi ili uplašiti ako čujete penušanje, to znači da hidrogen vrši svoj posao. Kada ste ukapali hidrogen, sačekajte malo a onda okrenite glavu na drugu stranu kako bi cerumen, ili mast iz ušiju iscurela. Nije preporučljivo korišćenje ovog dezinfekcionog sredstva ukoliko imate oštećenje bubne opne.

Hidrogen peroksid za lice

Hidrogen zna da bude jako dobar ali istovremeno i jako opasan za lice, zato oprezno sa njegovom primenom jer vrlo lako može da vam napravi plikove na koži i napravi probleme. U nekim slučajevima je preporučljivo da se koristi kod otvorenih rana jer tako sprečava nastavak infekcije. Naša preporuka je da ipak sami ne eksperimentišete i prepustite to stručnjacima da se ne biste pitali da li je hydrogen peroksid pogodan za sve rane. Naravno, male rane, posekotine i ožiljke možete slobodno tretirati ovim sredstvom. Hidrogen peroksid je odlično sredstvo za akne i bubuljice kao i za izbeljivanje pega i fleka. On neguje problematičnu kožu tako što ubija bakterije koje izazivaju stvaranje akni. Što se tiče primene hidrogen peroksida u kozmetičke svrhe, on odlično utiče i na nokte, natopite vatu u hidrogen od 3% i time istrljajte nokte.

Postoje razne maske za lice sa hidrogen peroksidom, u nastavaku ćemo pomenuti neke.

Ako želite da izbelite i osvežite lice, pomešajte hidrogen od 6 % sa malo kvasca, oko 30 grama vam je potrebno. Mešajte dok ne dobijete penastu smesu i onda dodajte kašiku pavlake. Masku stavite na lice i držite je tako 30 minuta a onda isperite.

Druga maska je odlična za izbeljivanje pega i fleka, potrebno vam je malo brašna i hidrogen od 6 %. Ovo se pomeša a ujednačena smesa se nanosi na pege i fleke. Ova maska se drži samo 10 minuta na licu.

Ukoliko želite da se rešite dosadnih mitisera, uzmite kašiku kukuruznog brašna, kašiku hidrogena od 3% i utrljajte ovu smesu na mitisere. Ostatak smese možete naneti na celo lice i isprati je posle 10 minuta.

Hidrogen peroksid praktična primena

Za hidrogen peroksid često kažu da bi trebalo da ga držite zajedno sa priborom za prvu pomoć. Koristan je kako u kuhinji tako i za ličnu upotrebu.

Pa tako, na primer, dasku za seckanje povrća i mesa najbolje ćete očistiti tako što ćete pomešati malo sirćeta sa hidrogen peroksidom i istrljati je. Tako ćete biti sigurni da ste ovim sredstvom uništili sve bakterije.

Mrlje od crnog vina ukoliko nemate elo vino pri rci ćete najbolje očistiti tako što ćete pomešati jednake količine hidrogen peroksida i tečnog deterdženta. Prvo na mrlju nanesite ovu mešavinu, a onda je očistite peškirom i vodom.
Isto tako, ovo sredstvo može lako da ukloni i fleke od krvi i to tako što ćete ga naneti direktno na mrlju. pazite samo koliko sipate jer je hidrogen peroksid izbeljivač i može da vam uništi garderobu.

Što se tiče čišćenja, ovo sredstvo je idealno za skoro sve površine, od radne površine u kuhinji do wc šolje u kupatilu. Poprskajte mesto koje želite da čistite i ostavite ga tako pola sata. Nakon ovog perioda, prljavština će se mnogo lakše skidati, jednim potezom rukom.

Ukoliko vam se nekad desi da vam mašina “oboji” veš, jedno do boljih rešenja ako pri ruci nemate varikinu je hidrogen peroksid koji je prirodni izbeljivač. Pri svakom narednom pranju dodajte polovinu šolje ovog sredstva i sugurno ćete odmah primetiti razliku. Ovaj postupak možete koristiti i za vraćanje izgubljene beline veša a razlika je takođe već posle prvog pranja primetna.

Hidrogen takođe uspešno čuva četkice za zube od bakterija. Čuvajte četkicu u čaši sa hidrogen peroksidom, tako će se sprečiti razvoj bakterija. Isto tako, bitno je da četkice redovno ispirate a hidrogen peroksid u čaši redovno menjate.

Koliko je ovo sredstvo za čišćenje bezbedno, dovoljno govori činjenica da se njime čiste i dečije igračke. Operite dečije igrače u hidrogen peroksidu pre korišćenja i budite u potpunosti sigurni da na igračkama nema bakterija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply