kako skinuti otok

Otok se javlja svaki put kada se organi, koža ili drugi delovi tela uvećaju. To je obično rezultat zapaljenja ili nakupljanja tečnosti. Otok se može javiti interno, ili može da utiče na vašu kožu i mišiće. Kako skinuti otok, objasnićemo u okviru ovog članka.

Niz uzroka može da izazove otok. Ujedi insekata, bolesti ili povrede često rezultiraju u spoljašnjem otoku. Interni ili unutrašnji otok je često sporedni efekat lekova ili posledica ozbiljne povrede.

Trebalo bi da tražite hitnu medicinsku pomoć ako imate brz, neobjašnjiv otok, pogotovo ako se takođe suočavate sa neobjašnjivim dobitkom na težini i bolom.

Simptomi otoka

Ponekad, slučajevi blagog otoka mogu proći nezapaženo. Dakle, otok ne prouzrokuje uvek druge simptome.

kako skinuti otok

Kod spoljašnjeg otoka, proširenje kože ili mišića je obično vidljivo. Međutim, drugi znakovi otoka uključuju nagomilavanje tečnosti u pogođenoj oblasti. Skeniranje može prikazati uvećani organ, mišić ili kost. Skeniranje može pomoći u dijagnozi unutrašnjeg otoka, koji se teže identifikuje.

Otok od udarca je veoma česta i normalna pojava, a javlja se obično samo na mestu udarca. Otok zuba obično prati infekciju ili zapaljenje u oblasti zuba, tj. desni. Ako je vaš otok prouzrokovan povredom, ubodom insekta ili nekom bolesti, možete da iskusite širok spektar simptoma, koji mogu da uključuju:

 • svrab
 • povraćanje
 • gasovi
 • bol u ugroženoj oblasti

Ako otok nije vidljiv ili ako je interni, može doći do sledećih simptoma:

 • mučnina
 • povraćanje
 • vrtoglavica
 • groznica
 • umor
 • nesanica
 • simptomi slični gripu
 • bol.

>>> Lekovito bilje za otok i modrice

Koji su drugi uzroci otoka?

Upala u kostima, tkivima ili mišićima može dovesti do spoljašnjeg otoka. Ciste i tumori mogu izazvati vidljivo oticanje. Iako je zadržavanje tečnosti unutrašnje stanje, može takođe izazvati spoljašnje oticanje.

Najčešći uzroci za spoljašnji otok uključuju:

 • ujedi insekata
 • osip
 • koprivnjača
 • povreda
 • zadržavanje tečnosti
 • trudnoća
 • menstruacija
 • hormonalne promene
 • infekcija

Spoljašnji otok može biti lokalizovan ili raširen.

Lokalizovan otok se odnosi na situacije u kojima je otekla samo jedna specifična oblast. Na primer, osoba sa infekcijom oka može da iskusi oticanje samo oko očiju. Osoba koju je ujeo insekt može iskusiti oticanje samo na području uboda.

>>> Otok kolena lečenje

Široko rasprostranjeno oticanje se javlja u velikom delu tela. To je obično znak ozbiljne bolesti. To je često zbog zadržavanja tečnosti ili alergijske reakcije. Ostali uzroci rasprostranjenog otoka uključuju:

 • insuficijencija bubrega
 • otkazivanje srca
 • anafilaksa (teška alergijska reakcija)
 • ujed otrovnog insekta.

Osobe sa dijabetesom ili određenim oblikom raka mogu da dožive rašireno oticanje, ili otok u njihovim ekstremitetima (otok na nozi), kao što je otok u prstima na rukama i nogama. Ovaj oblik otoka može da se pojavi periodično.

Unutar vašeg tela, otok je često rezultat zapaljenja organa, zadržavanja tečnosti ili nadimanja. To se može desiti kod osoba sa hroničnim bolestima kao što su sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest i kancer.

Otok od udarca

Telo uvek reaguje na povrede sa predvidljivim inflamatornim odgovorom, kao prvim korakom ka izlečenju. Crvenilo, toplota, oticanje i bol su povezani sa ovim u prvoj fazi. Crvenilo i toplota su uzrokovani povećanim protokom krvi u povređenoj oblasti. Otok je rezultat povećanog kretanja tečnosti i belih krvnih zrnaca u oblasti inflamacije ili upale. Oslobađanje hemikalija i kompresija na nerve u oblasti povreda jesu uzrok bola. Bol i otok se mogu zadržati kod sportista usled upotrebe oštećenog dela, a služe kako bi ga zaštitili od daljeg oštećenja. Međutim, često puta se dešava da je odgovor organizma preteran.

Otok zuba

Postoje brojni potencijalni uzroci otoka zuba. Bez obzira na uzrok, to može biti ozbiljan problem koji je često rezultat bakterijske infekcije. Kao takav, iako postoje neke stvari koje možete učiniti sami kod kuće, uzrok treba da se dijagnostikuje i leči od strane zubara, naročito ako se otok zuba javlja u pratnji groznice i ako se javlja otok lica. Ukoliko doživljavate sve ove simptome osim oticanja zuba, infekcija može da se širi i može da izazove dodatne probleme po zdravlje, kao što su otežano gutanje ili disanje. Ovo je hitno stanje.

Potencijalni uzroci za otok zuba:

Apsces zuba: ovo je često uzrokovano ekstremnim karijesom u korenu zuba i može dovesti do otoka zuba i otoka desni. Često počinje samo kao zubobolja. Drugi simptomi uključuju gnojni iscedak, loš zadah, groznicu, osetljivost zuba i natečene žlezde.

Iritacija umnjaka: kako umnjaci pokušavaju da se probiju kroz desni, mogu da izazovu oticanje. Šta je dobro za otok u ovom slučaju? Najpre, stomatolozi i oralni hirurzi često preporučuju operaciju uklanjanja umnjaka. Nakon uklanjanja umnjaka, otok zuba može ponovo biti vidljiv u regionima desni i zuba, što je normalno tokom procesa zalečenja usne duplje. Za ublažavanje izvesne nelagodnosti i da se borite protiv bakterija, obavezno isperite usta sa slanom toplom vodom svakih nekoliko sati. Ledene obloge sa spoljašnje strane usne duplje mogu da ublaže bol.

Gingivitis: ovo je najčešći uzrok otečenih, crvenih i iritiranih desni. Krvarenje desni, naročito nakon ispiranja usta ili pranja zuba, takođe predstavlja simptom gingivitisa. Što ranije tretirate gingivitis, manje su šanse da on utiče na zdravlje zuba.

Nedostatak vitamina C: otok zuba je jedan simptom nedostatka ovog vitamina, kao što je i otok jezika. Lekari i stomatolozi često preporučuju, ne samo da jedete više voća, već i da uzimate suplemente vitamina C.

Lek za otok od zuba

Vi sami možete preduzeti mere protiv otoka u ustima, redovnim pranjem i čišćenjem zuba koncem, što će znatno smanjiti količinu štetnih bakterija na zubima i ispod vaših desni. Jedan lek za otok od zuba je da se ispira grlo sa slanom vodom, jer na taj način uklanjate bakterije. Međutim, ovo je samo kućni lek, a problem može zahtevati profesionalnu pažnju, naročito ako počne da se širi.

Neki lekovi koje koristite mogu imati kao neželjeni efekat upravo otok zuba. Takođe, ako primetite da vaša pasta za zube ili vodica za ispiranje usta iritiraju zube i desni i dodatno pogoršavaju otok zuba, prekinite sa njihovim korišćenjem.

Otok zuba može biti ozbiljan problem. Stomatolozi mogu propisati antibiotike i lekove koji neće samo da tretiraju bol, već mogu da ciljaju i na verovatni uzrok, što je u najvećem broju slučajeva upravo bakterijska infekcija.

Kako smanjiti otok od udarca      

Kako skinuti otok od udarca? Ukoliko se pitate šta je dobro za otok, obično će vam svi prvo reći da je to led. U akutnoj ili ranoj fazi, zapamtite sledeći redosled postupaka kako smanjiti otok od udarca:

 1. Zaštitite se od daljeg oštećenja.
 2. Odmarajte da se izbegne produžavanje iritacije.
 3. Stavite ledenu oblogu (led) za kontrolu bola, krvarenja i otoka.
 4. Izvršite kompresiju za kontrolu oticanja, korišćenjem elastičnog zavoja.
 5. Uzdignite otečenu oblast visoko, iznad nivoa srca, za smanjenje krvarenja i otoka.

Nanesite led ili hladne obloge 10 do 20 minuta, 3 ili više puta dnevno.

Za prvih 48 sati nakon povrede, izbegavajte stvari koje mogu povećati oticanje, kao što su topli tuševi, kupke, tople obloge ili alkoholna pića.

Nakon 48 do 72 sati, ako je vaš otok nestao, primenjujte toplotu i započnite nežne vežbe pomoću vlažne toplote, da pomognete u uspostavljanju i održavanju fleksibilnosti. Neki stručnjaci preporučuju naizmenično tople i hladne tretmane.

Ukoliko je vaš otok hroničan ili traje duže od 2-3 nedelje – obavezno se javite lekaru!

Obloge za otok od udarca      

Oteklina od udarca može da se reši ledenim oblogama. U ove svrhe vam može poslužiti običan led ili pak smrznuta hrana.

Jabukovo sirće takođe pomaže da se smanji otok. Tako da, obloge za otok od udarca možete napraviti upravo sa svežim, nefiltriranim jabukovim sirćetom. Pomešajte jednake količine tople vode i sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta. Natopite peškir u ovom rastvoru, iscedite višak tečnosti, a zatim zamotajte peškir oko svoje otečene oblasti. Primenite ovo 10 minuta, nekoliko puta dnevno.

Kako skinuti otok sa zgloba noge      

Kako skinuti otok noge? Savetuju se sledeći postupci:

Popunite 2 posude – jednu sa hladnom vodom i drugu sa toplom vodom. Potopite noge prvo u toplu vodu oko 3 do 4 minuta. Odmah stavite noge u hladnu vodu oko 1 minut.

Nastavite naizmenično 15 do 20 minuta.

Ponovite nekoliko puta dnevno dok ne primetite olakšanje. Ova tzv. kontrastna hidroterapija može ukloniti otok sa zgloba noge.

Masaža noge (stopala) je jedan od najboljih lekova za otok noge. To stvara pritisak na ugroženom području, što pomaže da se opuste bolni mišići i poboljšava cirkulaciju. Takođe, podstiče drenažu viška tečnosti za smanjenje otoka. Utrljati malo toplog maslinovog ulja na ugroženom području.

Nežno masirajte područje 5 minuta u uzlaznom pravcu, umesto nadole. Izbegavajte nanošenje previše pritiska.

Uradite to nekoliko puta dnevno.

Najefikasnije vreme za masažu nogu jeste tokom ili nakon kupanja.

Sipajte jednu šolju gorke soli u toplu vodu u određenoj posudi. Pomešajte rukom da pomognete u rastvaranju soli u vodi.

Potopite otečenu oblast u ovoj vodi u trajanju od najmanje 30 minuta.

Radite to dva puta dnevno, tri do četiri dana.

U nastavku ćemo pomenuti koji su to prirodni lekovi za otok zgloba.

Prirodni lek za otok zgloba     

Prirodni lek za otok zgloba može biti:

Đumbir

Masirajte otekle noge uljem đumbira uljem, nekoliko puta dnevno.

Takođe možete piti 2 do 3 šolje čaja od đumbira ili žvakati kriške sirovog đumbira.

Maslačak

Budući da je diuretik, maslačak kao prirodni lek za otok zgloba pomaže telu u metabolizmu dodatne tečnosti. Takođe pomaže u regulaciji nivoa natrijuma u ​​organizmu.

Prelijte 1 kašičicu svežih ili sušenih listova maslačka sa šoljom tople vode. Poklopite, neka odstoji 5 minuta i procedite. Popijte ovaj biljni čaj 2 ili 3 puta dnevno.

Limun-voda

Pomešajte 2 kašike soka od limuna sa šoljom tople vode.

Zasladite ovo sa malo sirovog meda.

Pijte ovu limun-vodu nekoliko puta dnevno.

Kupus

Uklonite spoljne listove sa glavice kupusa.

Koristite oklagiju da nežno ispeglate listove, tako da se otpuste njegovi sokovi.

Uvijte listove kupusa u foliju, a zatim ih zagrejte u rerni. Listovi treba da budu topli, ali ne i vreli.

Stavite toplo lišće kupusa preko otečene oblasti, i fiksirajte zavojem.

Pokrijte celu oblast sa plastičnom folijom, da kupus zadrži svoju toplinu.

Ostavite na pola sata.

Koristite ovaj prirodni lek za otok zgloba dva puta dnevno dva dana.

Crni luk za otok

Poznato je da crni luk za otok daje odlične rezultate. Sve što treba da se uradi, jeste stavljati na otok crni luk, uviti i ostaviti da ostoji preko noći. Do ujutru bi otok trebalo da spadne.

Zbog svojih anti-inflamatornih osobina, crni luk se često koristi za lečenje otečenih zglobova. Luk može pomoći u smanjenju bola, otoka i upale.

Kako skinuti otok uz pomoć crnog luka?

Iseckajte jedan veliki crni luk na sitne komade. Stavite komade u muslin krpu i vezati ga sa gumenom trakom. Postavite ovu oblogu na otečeni prostor najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Ako je potrebno, obezbedite tkaninu sa trakom. Ponovite ako je potrebno da se smanje simptomi.

Alternativno, stavite crni luk u frižider na dva sata. Zatim ga iseći na sitne komade, pa ih pomešati sa dobrom količinom soli. Nanesite smesu na natečene zglobove i zamotajte sa elastičnim zavojem. Zamenite ove obloge za otok sa novim svakih 7-8 sati. Primenjujte ovo 1-2 dana, u zavisnosti od vaše stope oporavka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply