Za početak – zaboravite na slatkiše i industrijske sokove, jer šećer je jedan od glavnih uzročnika karijesa i propadanja zubne gleđi….

Svi znamo daje šećer neprijatelj broj jedan za naše zube. Preterivanje u upotrebi slatkiša, kao i neredovna i nepravilna higijena zuba izazvaće pojavu karijesa, a kasnije i paradontopatiju, gubitak zuba i mnogo drugih problema. Što su slatkiši slađi, lepljiviji i što duže ostaju u ustima, to je veća opasnost od kvarenja zuba. Namirnice prepune skroba deluju na sličan način, jer enzimi iz pljuvačke razgrađuju skrob na kiselinu koja proizvodi jednostavne šećere. Osim što treba da izbacimo namirnice koje štetno deluju na zube, potrebno je da obogatimo ishranu i onim namirnicama koje doprinose njihovom zdravlju.Ne smemo zaboraviti daje zdravlje zuba veoma važno, ne samo zato što ćete zablistati uz lep, beo i zdrav osmeh – već ćete sačuvati i zdravlje čitavog organizma.

Semenke susama
Susam predstavlja jedan od najboljih izvora kalcijuma. U njemu ga ima mnogo više nego u mleku, pa je samim tim odlična hrana za zube. Dobar je za ublažavanje upala i infekcija, jačanje zuba i zubne gledi, sprečavanje nastajanja zubnog plaka. Najbolje je jesti ga u mlevenom obliku, kao dodatak žitnim kašama ili pecivima, jogurtu…

Začini
Cimet – uništava 50 odsto oralnih bakterija i 40 procenata onih koje uzrokuju loš zadah. Koristite ga u kašama od žitarica ili dodajte u čaj. Možete koristiti i cimetovo ulje.
Peršun – osvežava dah i pomaže u slučaju upale desni.
Nana – osvežava dah, jača desni, deluje antiseptički i pomaže u slučaju zubobolje.Ruzmarin – čisti zube i deluje blagotvorno na desni ublažavajući krvarenje zubnog mesa.
Kamilica – ima antiseptička i protivu-palna svojstva.
Lovor – deluje anti-bakterijski, a u narodnoj medicini koristi se i za izbeljivanje zuba i uklanjanje tamnih mrlja.

sargarepa za zube

Šargarepa
Da biste grickali svežu šargarepu, potrebni su vam jaki i zdravi zubi. Zato je važno još u detinjstvu početi s redovnim konzumiranjem ovog povrća, kako bi se poboljšalo zdravlje i kvalitet zuba. Čvrsta i hrskava hrana, poput sirove šargarepe, zahteva veće angažovanje mišića žvakača, a upravo je to dobra stvar, jer žvakanje stimuliše proizvodnju pljuvačke, a ona neutralizuje kiselinu i enzime u ustima koji mogu uništiti gledj. Pored šargarepe, i druge namirnice bogate vitaminom A, poput bundeve, kajsija, kelja, brokolija i paradajza, potpomažu zdravlje zuba jer utiču na izgradnju gleđi. Dokazano je da nedostatak vitamina A tokom rasta i razvoja zuba kod dece vodi izobličenju i odumiranju ameloblasta, ćelija koje stvaraju gledj.

Crni i beli luk
Uveliko je poznato da su beli i crni luk veoma snažne antibakterijske namirnice, koje deluju na mnoge bakterije, uključujući i one što izazivaju karijes. Najbolji efekat postiže se kad se luk konzumira u svežem stanju. Luk može i izbeliti zube, a i beli i crni luk pomažu u slučaju zubobolje.

Celer
Može se reći da je ovo povrće prirodna četkica za zube. Kako je to moguće? Celer ima vlaknastu strukturu, te se pri njegovom žvakanju vlakna usitnjavaju, dosežu do nepristupačnih mesta oko zuba, čiste ostatke hrane i masiraju desni. Žvakanje celera izaziva i lučenje materije koja neutrališe bakterije – krivce za pojavu karijesa.

Brusnice
Ovo voće sadrži polifenole – slične zelenom čaju – koji sprečavaju lepljenje plaka na zubnu gledj, a tako i karijes, što su potvrdila i naučna istraživanja. Međutim, ovo važi samo za sveže brusnice, jer one kandirane sadrže previše šećera (što važi i za sok), koji oštećuje zube.

Tofu sir
Jedan od načina da se snabdete dragocenim kalcijumom jeste i redovna upotreba tofu sira, ili sira od soje. Da biste obezbedili telu količinu ovog važnog minerala koja odgovara onoj u šolji kravljeg mleka, dovoljno je da pojedete pola šolje tvrdog tofu sira. Osim kalcijuma, tofu sir sadrži i fosfor, takode važan za zdravlje zuba.

Jagode
Ako želite da izbelite zube na prirodan način, jagode su pravi izbor. Naime, ovo voće sadrži isti enzim kao i paste za zube, te čisti zubne naslage. Jagode imaju mnogo vlakana koja uklanjaju bakterije iz usta, a vitamin C iz ovog voća takođe eliminiše bakterije koje uzrokuju neprijatne mirise i bolesti desni. Usled nedostatka vitamina C lome se kolagena vlakna u desnima, te one postaju osetljivije i otvorenije za ulazak bakterija u njih, što može izazvati paradontopatiju.

Jabuka
Od davnina je poznato da su jabuke dobri čistači zuba, te čuvari lepog i zdravog osmeha. Za to je zaslužno obilje vitamina i minerala koje sadrže, ali i činjenica da kad grizemo jabuku – nežno masiramo oblasti između zuba i uklanjamo proizvode plaka i ostataka hrane. Osim toga, kiselina u jabukama može posvetliti boju zuba i apsorbovati površinske mrlje. Ipak, ova priča ima i svoju negativnu stranu – jabuka sadrži prirodne šećere i kiseline, koji, opet, mogu aktivirati stvaranje plaka, te je preporučljivo da nakon njenog konzumiranja popijemo čašu vode.

Mlečni proizvodi
Poznato je daje za zdravlje zuba neophodan kalcijum, glavni sastojak kostiju i zuba, kog u izobilju ima u mleku, siru i jogurtu. Osim kalcijuma, mlečni proizvodi sadrže i fosfor, koji takode ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja zuba. Pored toga, sir smanjuje kiselost, koja pogoduje razvoju bakterija i uravnotežuje pH vrednost u ustima. Kazein i proteini surutke dokazano smanjuju gubitak minerala u zubnoj gledji. Ipak, s namirnicama životinjskog porekla treba biti umeren, jer previše belančevina iz ovih namirnica može “izvući” kalcijum iz kostiju, što dovodi do slabljenja kostiju i zuba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply