Mediji nas svakodnevno zasipaju reklamama za razne detoks preparate ili dijete što obećavaju brzu i efikasnu detoksikaciju celog organizma. Postavlja se pitanje zašto nam je detoksikacija potrebna. Nažalost, danas smo svi preko vazduha, vode i hrane izloženi raznovrsnim toksinima (teškim metalima, pesticidima, raznim hemikalijama…). U mnogim slučajevima ovi zagađivači talože nam se u organizmu brže nego što ih organi za pročišćavanje mogu izbaciti. Jednom kad dospeju u telo, ovi toksini mogu pojačati upale, poremetiti rad hormona i ćelijsku komunikaciju, oštetiti DNK i oslabiti funkcionisanje imunosistema. Tako povećavaju i rizik od raka, kardiovaskularnih i autoimunih oboljenja, bolesti zglobova i alergija, te uzrokuju glavobolje, infekcije respiratornog sistema, pa čak i mentalne tegobe.

Dakle, organizmu je potrebna redovna detoksikacija, bar jednom godišnje. Međutim, brza detoksikacija i nagli gubitak kilaže ne samo što ne čiste organizam – već mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Na primer, agresivni programi čišćenja mogu pokrenuti naglo oslobađanje velike količine toksina iz mesta gde ih je organizam uskladištio, što za posledicu ima mnogo neprijatnih simptoma. Takođe, nikakve preparate ili suplemente za detoksikaciju ne treba uzimati pre konsultacije s lekarom i kompletne provere stanja organizma.

Poenta detoksikacije organizma jeste da se osećamo bolje i poletnije, da ublažimo upale, podstaknemo varenje, ojačamo imunitet, ubrzamo metabolizam, poboljšamo kognitivne funkcije, pročistimo kožu i oslobodimo se bolova.

Međutim, ako ovom procesu pristupimo nepripremljeni i nedovoljno informisani, želeći da obavimo to što brže, biće nam još gore. Onaj ko agresivno započne detoksikaciju organizma (strogi post, jake biljne formule ili radikalne promene u ishrani) – često iskusi takozvanu detoks krizu. Ovo se događa pri reakciju tela na naglo oslobađanje toksina. Tad se mogu javiti jake glavobolje, slabost, poremećaj vida, problemi s varenjem, nesanica, simptomi gripa i brojne druge zdravstvene tegobe. Ove nuspojave vrlo su neprijatne, te mogu odvratiti ljude od namere da očiste organizam. Jednom kad se u krvotok oslobodi mnogo toksina, oni se moraju potpuno eliminisati da se ne bi
prerasporedili u druge vitalne oblasti, uključujući i mozak.

Ipak, detoks kriza nije normalna posledica detoksikacije, iako mnogi veruju da su neprijatne reakcije, u stvari, dokaz da ona deluje. Ne bi trebalo da se osećamo užasno pre nego što se počnemo osećati odlično. Neprijatni simptomi detoksikacije samo su dokaz da je taj proces započet naglo. Jednostavno, telu je trebalo dosta vremena da akumulira sve te toksine, pa će mu toliko trebati i da ih postepeno izbaci. Osim toga, drastične dijete za detoksikaciju ne obezbeđuju telu dovoljno kalorija ili hranljivih materija da bi ono imalo dovoljno energije za detoksikaciju.

Složeni proces uklanjanja toksina i saniranja štete koju su oni naneli tkivima zahteva dosta energije i visokohranljive materije. Ne zaboravite da je ovde cilj poboljšati zdravlje, a ne ugroziti ga.

Nemojte danima postiti i gladovati. Umesto toga, stavite naglasak na celovite namirnice bogate nutrijentima, poput organskog voća i povrća te visokokvalitetnih proteina. Još jedna opasnost je dehidratacija. To nije neuobičajen problem pri detoksikaciji, jer su mnogi od nas hronično dehidrirani, ali ovo tada posebno dolazi do 11 ižaja jer nam je potrebno zzsta tečnosti kako da izbacimo toksine iz organizma. Nedovoljna hidriranost tokom detoksikacije
za ceo postupak stane na pola puta, kada su toksini već izvučeni iz organa ali nisu u potpunosti izbačeni.

Najpre promenite režim ishrane

Nećete moći da sprovedete detoksikaciju organizma ako vam se ishrana bazira na industrijski prerađenim namirnicama, koje obiluju šećerom, masnoćama i konzervansima. Dakle, najpre promenite režim ishrane, ali ne “preko noći”, već postepeno.

Proces detoksikacije treba da započnete čišćenjem krvi i organa za varenje uz odgovarajuću dijetu
(ali ne rigoroznu!). Nakon toga pređite na čišćenje vitalnih organa i tkiva, gde su se toksini nakupili u većoj količini.

Ako temeljno očistimo krvotok i cirkulaciju, pripremićemo telo za potpunu detoksikaciju. Postepeno izbacujte industrijske mesne prerađevine iz ishrane, a crveno meso svedite na minimum (ne više od 150 grama nedeljno). Takođe, zaobiđite slatkiše, razne grickalice i industrijske sokove.

Biljni proteini, naročito oni u klicama i fermentisanoj biljnoj hrani, laki su za varenje i podstiču detoksikaciju uz obilje enzima i nutrijenata. Birajte organsku hranu da biste smanjili unos pesticida, antibiotika i drugih štetnih jedinjenja. Uzimajte više vlakana, ali ne preterujte s namirnicama koje ih sadrže u velikim količinama
(mogu uzrokovati nadimanje i otežano varenje). Fermentisano povrće, poput kiselog .kupusa, odličan je izvor vlakana, enzima i probiotskih bakterija, koje će pomoći u detoksikaciji organa za varenje.

Sveže povrće i voće glavna su tačka u programu detoksikacije, jer pružaju ključne nutrijente i vitalne antokisidanse. Antioksidansi su naročito važni, jer detoksikacija može proizvesti slobodne radikale, loše molekule koji oštećuju ćelije i uzrokuju veću toksičnost. Alkalno povrće, poput spanaća, krastavca i avokada, predstavlja protivtežu kiselosti i pomaže telu da se oslobodi toksina. Takođe, jedite dosta brokolija i kelja, jer ovo povrće sadrži jedinjenja koja potpomažu uspostavljanje balansa hormona i podstiču detoksikaciju organizma.

Povezano>>> Potpuno čišćenje organizma za 3 nedelje sa samo 2 sastojka – RECEPT

Izbegavajte sve što izaziva upalne procese, poput šećera, soli, alkohola, prerađene hrane i kofeinskih napitaka. Ove namirnice mogu poremetiti rad metabolizma, povećati količinu toksina u telu i uzrokovati dehidrataciju. Svakodnevno pijte dosta tečnosti (vodu i nezaslađene biljne čajeve) i redovno vežbajte, jer pravilno disanje i dobra cirkulacija krvi veoma su važan deo detoksikacije.

Oprezno s čišćenjem debelog creva
Brojne su metode koje se preporučuju za čišćenje debelog creva, a uključuju razne suplemente, čajeve, klistir, hidrokolon terapiju… Debelo crevo je na vrhu liste organa ( kojima je potrebna detoksikacija, ali važan je način na koji ćemo to uraditi. Drevni pristupi detoksikaciji podrazumevaju postepeno, holističko delovanje. Nažalost, istočnjački pristup obično biva pokvaren zapadnjačkim nestrpljenjem.Dobar primer za to jeste čišćenje debelog creva. Ovaj s postupak može biti koristan, ali mora biti promišljen i činiti deo složenijeg detoks programa. Jedna od loših strana selektivnog čišćenja debelog creva jeste to što drugi organi nemaju nikakve koristi od ovog postupka. Toksini se mogu nakupiti u mozgu, bubrezima, zglobovima, plućima i drugim tkivima i organima, a čišćenje debelog creva nikako neće doprineti tome da se očiste i ove oblasti. Zapravo, često čišćenje debelog creva može oslabiti crevne mišiće.U najgorem slučaju, ako se klistiranje ne izvede kako treba, patogene bakterije mogu dospeti dublje i u crevo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply