kako ublaziti bol zuba

Zubobolja i bilo kakva vrsta bolova ili otoka u ustima mogu biti veoma opasni.Ako vas jako boli zub, verovatno je neophodna njegova popravka ili vađenje pa time što ne idete kod zubara samo odlažete trajno rešenje problema. Svi prirodni načini i lekovi protiv zubobolje su samo privremeno rešenje koje će smiriti ili ublažiti bol zuba.

Šta izaziva zubobolju?

Kao što i samo ime kaže, zubobolja jesu bolovi u zubima, desnima ili vilici.

U kliničkom smislu, zubobolja se može manifestovati na nekoliko načina.Ponekad se oseća samo blaga neprijatnost, dok u drugim slučajevima bolovi mogu biti oštri i gotovo nepodnošljivi.

Uzroci zubobolje mogu biti zubna oboljenja ili oboljenja okolnih tkiva (desni, nerava i slično).

Glavni uzrok zubobolje su pulpitis (upala zubne pulpe koja se javlja zbog karijesa ili bakterijske infekcije), povreda zuba (lomljenje, pucanje), hipersenzitivnost zuba (koja se javljaiz više razloga, uključujući i razne metode izbeljivanja zuba), upale ligamenata i kostiju oko korena zuba i čirevi koji se mogu javiti na različitim tkivima oko zuba.

kako zaustaviti zubobolju

Uzroci zubobolje koji nemaju veze direktno sa zubom jesu oboljenja desni, poremećaji maksilarnog sinusa, jake glavobolje, problemi sa temporomandibularnim zglobom, karcinom i slično.

Kako ublažiti zubobolju lekovima ?

Kao što je slučaj i sa svakom drugom bolešću, najvažnije je utvrditi uzrok zubobolje i otkloniti ga.Često je neophodno privremeno zaustaviti zubobolju do odlaska zubaru i tada treba pronaći dobar lek za zubobolju.Možete kupiti neki lek u apoteci ili izabrati neku metodu ili prirodni lek za ublažavanje zubobolje.

Saznajte>>> NIŠTA NE BOLI KAO ZUB: Uklonite zubobolju za SAMO 30 sekundi!

Analgetici protiv zubobolje

Reč je o lekovima koji ne spadaju u grupu narkotika i mogu se kupiti bez lekarskog recepta.Najpoznatiji su Ibuprofen,AspirinAcetaminofen i sl.Sve ove lekove koji deluju protiv zubobolje možete kupiti u svakoj apoteci.

Obavezno čitajte uputstvo i nikako nemojte uzimati veću dozu od preporučene. Ako imate problema sa gutanjem pilule, možete je izmrviti i razmutiti u čaši vode i tako popiti.

Mada su ovi lekovi koji deluju protiv zubobolja uglavnom bezbedni za upotrebu, uvek imajte na umu i moguća neželjena dejstva.

Brufen i Aspirin su odavno ozloglašeni jer mogu oštetiti tkiva u želucu, što znači da ih ne smete piti ako imate čir na želucu ili neko krvarenje u želucu.

Aspirin utiče na zgrušavanje krvi i može izazvati krvarenje, pa nije dobra ideja da pijete Aspirin ako vas čeka vađenje zuba ili komplikovanija popravka. Uvek pitajte zubara da li vam preporučuje Aspirin, a ako ste ga sami uzeli, obavestite zubara o tome pre nego što počne sa intervencijom.

Nikako nemojte davati Aspirin deci mlađoj od dve godine, niti detetu koje je nedavno preležalo grip ili male boginje, jer u nekim slučajevima dovodi do smrtonosnog Rejevog sindroma.

Ako pijete Acetaminofen, ni u kom slučaju ne uzimajte veću dozu od preporučene, jer to može izazvati ozbiljna oštećenja jetre.

Saznajte više>>>  Lekovito bilje protiv zubobolje

Kortikosteroidi za spoljnu upotrebu

Još jedna grupa lekova koja se ponekad koristi za ublažavanje zubobolje jesu kortikosteroidi za spoljnu upotrebu.Ovi lekovi deluju kao antiinflamatorni analgetici i obično se prodaju u vidu kreme, koja se može koristiti kao lek protiv bolova i upale za oralne lezije i čiriće, kao i za periodontitis.Neki od ovih lekova sadrže triamcinolon acetonid, dok drugi sadrže hidrokortizon, a u nekima se nalazi i lidokain kako bi se analgetska svojstva pojačala.

 Mere opreza:ovi lekovi najčešće ne izazivaju nikakve ozbiljne nuspojave ako se uzimaju po uputstvu. Naravno, nije poželjno koristiti ih duže vreme, jer se tako povećava rizik od neželjenih dejstava.

Najčešća nuspojava je peckanje ili svrab na mestu na kom se mažu. U retkim slučajevima se mogu javiti i ozbiljnija neželjena dejstva.

Ove kreme se ne preporučuju trudnicama. Ako zatrudnite tokom korišćenja ovih preparata, odmah o tome obavestite svog lekara.

Lekovi protiv bolova na bazi narkotika

Da bi se ublažio nepodnošljiv bol u zubu, mogu se koristiti analgetici na bazi narkotika, poput Vikodina ili Kodeina.

Lekovi koji sadrže kodein obično sadrže i acetaminofen, kako bi se poboljšala delotvornost leka.

Ovi lekovi se ne mogu kupiti bez lekarskog recepta.

Mere opreza:narkotici mogu izazvati probleme sa disanjem, tako da ih ne smete uzimati ako imate bilo kakav problem sa disajnim putevima (astmu, hronični bronhitis).Nikako ih ne uzimajte u većim dozama niti duži vremenski period.Lako izazivaju zavisnost, čak i kada se uzimaju u preporučenoj dozi.Nemojte nikome davati ove lekovei držite ih van tuđeg domašaja.

Ovi lekovi mogu izazvati trovanje, zavisnost, pa čak i smrt, posebno kod mlađih osoba i osoba koje ih ranije nisu uzimale.

Anestetici za spoljnu upotrebu

Za ublažavanje zubobolje se često koriste i anestetici za spoljnu upotrebu. Oni uspešno ublažavaju bol na površinskom nivou.

Ovakve lekove možete kupiti u vidu tečnosti, gela, spreja ili paste u većini apoteka. Anestetici sadrže benzokain, koji je i odgovoran za njihova anestetička svojstva.

Mere opreza: ovakvi preparati obično nisu toksični kada se koriste prema propisanoj dozi. Međutim, u retkim slučajevima, mogu izazvati i nuspojave opasne po život: komu, napade, nepravilan rad srca i problemesa disanjem.Anbesol je jedan od lekova koji povećava rizik od problema sa plućima. Korišćenje oralnih anestetika i konzumacija kiselih i gaziranih pića pre spavanja je posebno rizična kombinacija.Korišćenje ovakvih anestetika kod dece je čest uzrok metemoglobinemije, oboljenja koje podrazumeva drastično smanjenje količine kiseonika u krvi. Ova nuspojava se najčešće javlja kod dece mlađe od dve godine, pa se ne savetuje davanje ovog preparata deci mlađoj od dve godine, osim ako je dete pod nadzorom stručnog lica. Ova nuspojava se može javiti nakon par minuta ili nakon nekoliko sati nakon upotrebe leka, i može se javiti čak i nakon duže upotrebe leka bez problema.

Ostali lekovi koji se koriste za ublažavanje i lečenje zubobolje

Antibiotici

Za lečenje bolnih infekcija, poput periodontalnih infekcija, čireva i infekcija zuba, koriste se antibiotici. Ponekad se antibiotici koriste i kako bi se sprečila infekcija nakon vađenja zuba ili drenaže čira.

Ovi lekovi ne ublažavaju bolove direktno, već uništavaju bakterije koje izazivaju infekciju, što posledično ublažava ibolove. Antibiotici se obično koriste uz lekove protiv bolova kada dođe ili bi moglo doći do infekcije, i obavezno ih prepisuje zubar.U slučaju da je pacijent alergičan na penicilin ili amoksicilin. koriste se makrolidi (Eritromicin, Benzamicin i sl.).U slučajevima ozbiljnijih infekcija, koje ne reaguju na druge antibiotike, koristi se Klindamicin.Tetraciklini se ponekad koriste za lečenje periodontalnih oboljenja. Ovi antibiotici se ne daju deci.Antibiotike uvek prepisuje lekar i obično se ne mogu kupiti bez recepta.

Antimikotici

Ovi lekovi se koriste za ublažavanje bolova koji se javljaju zbog oralne kandidijaze. Antimikotici se najčešće koriste za uništavanje kandide u ustima, i u tu svrhu se najčešće prepisuje Nistatin. Ako uzimate oralnu suspenziju, uzima se po pola doze. Ta polovina se prvo mučka u jednoj strani usta (koliko god može da se izdrži). Zatim se postupak ponavlja sa drugom polovinom doze, na drugoj strani usta.

Fluoridi

Fluoridi su čest sastojak pasta za zube, jer uspešno sprečavaju karijes. Ponekad se fluoridi i prepisuju kako bi se smanjila osetljivost zuba.

Antiseptici

Antiseptici se mogu kupiti na slobodno, obično u vidu vodica za ispiranje usta, kako bi se uništile bakterije koje izazivaju neprijatan zadah iz usta, gingivitis i plak.

Kako ublažiti zubobolju prirodnim putem ?

Postoji dosta načina da sami ublažite zubobolju. Međutim, nikako se nemojte oslanjati samo na njih. Ove prirodne metode su samo privremeno rešenje, da ne morate da trpite bolove dok ne odete kod zubara. Ako vas zub makar i malo zaboli, nemojte odlagati posetu zubaru jer ako je zub pokvaren možete samo privremeno zaustaviti zubobolju.

Led 

Led deluje kao anestetik i nervni blokator, pa ga možete koristiti da ublažite zubobolju.

Kako koristiti led protiv zubobolje?

Postoji nekoliko načina da uz pomoć leda ublažite zubobolju.

Prvi je masaža ledom. Uzmite kockicu leda u ruke i nežno trljajte bolno mesto. Radite ovo sve dok se kockica ne otopi. Pošto će nervi utrnuti od hladnoće, i bol zuba će polako uminuti.

Drugi način za zaustavljanje zubobolje ledom je korišćenje ledene obloge.  Umotajte kesicu sa ledom u peškir i stavite na obraz sa one strane gde vas boli zub. Sačekajte oko 15 minuta, da bol prođe. Nikako nemojte stavljati led direktno na kožu, jer može izazvati odumiranje tkiva.

Beli luk

Beli luk se s razlogom naziva prirodnim antibiotikom. Beli luk sadrži alicin, koji deluje kao antibiotik i može dosta ublažiti bolove.

Kako koristiti beli luk protiv zubobolje?

Beli luk se može koristiti za ublažavanje zubobolje na dva načina.

Prvi je da uzmete čen belog luka i žvaćete ga na onoj strani usta gde vas boli zub. Možete raditi ovo svakodnevno kako biste ublažili bol.

Druga opcija je da izgnječite čen belog luka i stavite ga direktno na bolan zub. Ovo je bolji metod, jer se alicin oslobađa kada se beli luk iznječi. Nemojte koristiti beli luk u prahu umesto sirovog belog luka, jer to nema nikakav efekat. Pažljivo grickajte beli luk, jer on može izazvati iritaciju desni, što može dovesti do još jačih bolova.

Rakija za zubobolju

Alkohol ima antiseptička svojstva, a ako pitate svoju baku koji je najbolji lek za zubobolju, verovatno će vam dati domaću rakiju da je mućkate u ustima.

Smatra se da alkohol ublažava bolove jer alkohol izaziva trnjenje desni, što sprečava dolazak signala za bol do mozga. U principu, alkohol “odvlači pažnju” sa bolnog zuba.

Kako koristiti alkohol protiv zubobolju ?

Potopite mali komad vate u malo prirodne rakije i stavite na bolan zub. To će ublažiti bol.

Možete probati i da mućkate rakiju po ustima, oko bolnog mesta.Nemojte uzimati hladno piće, jer će vam to pogoršati bol.
Ako imate manje od 18 godina, nemojte ovo raditi bez dozvole roditelja.

Topla slana voda

Ovo je još jedan veoma popularan način za ublažavanje zubobolje. Mada nauka još uvek nije odgovorila na pitanje kako ovo zapravo funkcioniše, mnogi ljudi tvrde da im je prosto topla slana voda ublažila bolove. Smatra se da so apsorbuje inficiranu tečnost iz zuba, što smanjuje pritisak na nervne završetke i ublažava bolove.

Kako koristiti so i mlaku vodu?

U jednu šaču mlake vode ubacite pola kašičice obične soli. Koristite ovu mešavinu za ispiranje usta. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno.

Crni luk

Crni luk je manje poznato sredstvo za ublažavanje zubobolje, a deluje jer ima dobra antibakterijska svojstva.

Kako koristiti crni luk?

Oljuštite i iseckajte na kolutove jednu srednju glavicu crnog luka. Žvaćite par komadića oko tri minuta.Tako ćete uništiti većinu problematičnih bakterija u ustima, što će vam olakšati bolove. Ovo je i sjajan način da sprečite kvarenje zuba i probleme sa desnima. Jedina loša strana ovog melema je neprijatan zadah iz usta.

Đumbir

Đumbir se odavno koristi u istočnjačkim tradicionalnim medicinam za lečenje zubobolje mada je neće trenutno zaustaviti. Pošto ima jaka antiupalna svojstva, korstan je kao lek za gljivične infekcije, nervozan stomak, glavobolju i zubobolju.

Kako koristiti đumbir?

Narendajte parčence đumbirovog korena i izmešajte ga sa malo mlake vode. Stavite mešavinu na bolan zub. Ovo relativno brzo ublažava bolove.

Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno.

Ekstrakt vanile

Ekstrakt vanile je još jedan poznat prirodni lek za zubobolju. Pošto ima antiseptička i analgentska svojstva, brzo će ublažiti bolove.

Kako koristiti ekstrakt vanile?

Najbolji način da koristite ekstrakt vanile za zubobolju jeste da na parče vate nakapate četiri-pet kapi ekstrakta i stavite vatu na desni iznad bolnog zuba. Zatim sačekajte 5-10 minuta i izvadite vatu. Ponavljajte ovaj postupak po potrebi.

Krompir

Krompir je poznat po tome što je bogat kalijumom, a kalijum je jako važan za funkciju nerava. Smatra se da je krompir odličan za čireve u ustima koji izazivaju zubobolju, mada još uvek nema načinih dokaza za to.Zato ne postoje ni garancije da će vas zubobolja proći od krompira, ali svakako vredi pokušati.

Kako koristiti krompir?

Isecite jedan sirov krompir na kolutove i stavite jedan kolut na bolno mesto. Držite oko 15 minuta.

Topla kesica čaja protiv zubobolje

Neki stomatolozi tvrde da vruće kesice čaja iznenađujuće dobro umiruju bolan zub. Zbog lekovite taninske kiseline, topla kesica čaja će vam ublažiti otok zuba i bol.

Kako koristiti čaj?

Uzmite kesicu crnog ili zelenog čaja i stavite je u pliću posudu ili tanjir. Sipajte malo hladne vode, tek da prekrije kesicu. Pažljivo stavite posudu u mikrotalasnu pećnicui zagrevajte je oko 30 sekundi.Zatim uzmite kesicu i iscedite vodu koliko god možete.Stavite ovu kesicu čaja u usta na bolno mesto. Pokušajte da držite zatvorena usta kako bi se toplota tu i zadržala. Kada se kesica ohladi, odmah je bacitei nemojte je ponovo koristiti.

Sok od pšenične trave

Smatra se da je sok od pšenične trave veoma lekovit, jer ima jaka antioksidantna svojstva. Ovaj sok je sjajan tretman protiv karijesa i zubobolje. Deluje kao odličan “štit” za bakterije i infekcije.

Kako koristiti sok od pšenične trave?

Ubacite jedan struk pšenične trave u blender, sameljite ga i koristite ga za ispiranje usta. Ovaj sok će lako “izvući” toksične supstance iz desni i uništiti patogene bakterije u ustima.

Planika i sirće

U ajurvedi se za ublažavanje zubobolje koriste planika (maginja, jagodinjak) i sirće.

Kako koristiti ovaj metod?

Izmeljite malo kore planike i dodajte malo običnog sirćeta kako biste napravili pastu. Nanesite ovu pastu na bolno mesto.

Ulje karanfilića

Karanfilić se smatra čudesnim kada je reč o ublažavanju zubobolje.Ulje karanfilića ima antiseptička, antioksidantna i analgetska svojstva.Ulje karanfilića se koristi u mnogim proizvodima za negu zuba, jer uspešno olakšava bolove u zubima.
Kako koristiti ulje karanfilića?

U malo maslinovog ulja nakapajte dve ili tri kapi ulja karanfilića i umočite vatu u ovu mešavinu.
Stavite vatu na bolno mesto.

Drugi metod korišćenja karanfilića jeste da kupite neki preparat koji sadrži karanfilić u apoteci i koristite ga prema uputstvu. Ovo je posebno efikasno ako imate bolove zbog problema sa nekim nervom ili karijesom.

Uvek potražite proizvod označen kao “privremeno punjenje” koje sadrži karanfilić i cink-oksid. Pripremite mešavinu prema uputstvu i napunite problematičan zub.Pre punjenja dobro operite zube i koncem očistite sve ostatke hrane koji su se tu možda zadržali. Nemojte koristiti čačkalicu jer se lako može zaglaviti u šupljini u zubu, pa će onda zubar morati da je vadi – a to svakako ne želite.

Esencijalno ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca ima jaka antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, pa se često koristi i kao aditiv u pastama za zube. Odličan je za prevenciju karijesa.

Kako koristiti esencijalno ulje čajevca?

Ubacite 10-15 kapi ulja u čašu vode.Koristite ovu vodu za ispiranje usta po tri puta dnevno dok otok ne spadne.

Važno!

Zubobolja je česta stvar, i može biti prilično opasna ako joj se ne pokloni pažnja. Nikako ne pokušavajte da sami rešite problem, već idite zubaru što pre.Da biste ublažili bolove pre odlaska kod zubara, uzmite neki lek protiv bolova ili pokušajte da prirodnim načinima lečenja.I jedno i drugo treba koristiti u razumnoj meri i uz preporuku stručnog lica.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply