Šta je gangrena zuba

Gangrena zuba predstavlja smrt i infekciju pulpe tkiva unutar zuba. Kada se nekroza (smrt nerva) javlja zbog ishemije sa superponirajućom bakterijskom infekcijom, ovo se naziva gangrena pulpe.

Bilo koje odloženo lečenje korena kanala može da postane gangrena. To je zato što oštećeni nerv na kraju umire (nekroza) i bakterije iz pljuvačke pacijenta vrše invaziju na komoru pulpe. Komora pulpe se tako inficira.

Nelečena gangrena zuba obično dovodi do apscesa zuba.

Apsces zuba se dešava kada se zub ispunjava gnojem i drugim zaraženim materijalom. Ovo se dešava posle inficiranja samog centra zuba bakterijama. To je obično rezultat propadanja zuba ili slomljenog ili okrnjenog zuba. Bakterije mogu da prodiru u centar zuba (pulpa), kada je gleđ zuba polomljena.

Nakon što je zub zaražen, gnoj se sakuplja unutar zuba i izaziva otok i bol poznatiji kao zubobolja. Bez odgovarajuće pažnje, infekcija se može proširiti od pulpe i van do kostiju koje podržavaju zube.

gangrena zuba

Iako se češće javlja kod odraslih, gangrena zuba kod dece takođe može izazvati ozbiljne probleme. Najčešće se javlja usled loše orale higijene, loše ishrane (previše slatkog) i nastalog karijesa.

Da li je smrad iz usta simptom zubne gangrene

Ako postoji gangrena zuba, pacijent može lako osetiti smrad iz usta i bol pri žvakanju na tom zubu. Takođe može da se primeti i oseti kontinuirani sekret iz pogođenog zuba.

Gangrena zuba simptomi

Koji su simptomi gangrene zuba? Pored pomenutog smrada iz usta, kao i sekreta iz pogođenog zuba, javljaju se obično i sledeći simptomi:

Bol je glavni simptom gangrene zuba, kao i apscesa zuba. Drugi simptomi mogu uključiti:

  • osetljivost zuba na vruće ili hladno
  • bol pri žvakanju
  • gorak ukus u ustima
  • otečene ili crvene desni
  • groznica
  • natekle žlezde na vratu
  • otečena gornja ili donja vilica.

U slučaju gde koren zuba umre, bol će prestati. Međutim, infekcija može da se nastavi na kostima koje podržavaju zube i dovesti do ozbiljnih problema.

gangrena zuba simptomi

Gangrena na zubu posledice

Gangrena zuba zahteva lečenje bez odlaganja ako se ne javite zubaru za lečenje zubne gangrene, posledice mogu biti veoma ozbiljne – naime, infekcija može lako migrirati ka vrhu (vrhu korena) i zaraziti parodoncijum iznad, zbog čega nastaje granulom, cista ili apsces – koji se dosta teže leče.

Zubni apsces neće nestati bez tretmana. Ako se desi ruptura (pucanje) apscesa, bol se može značajno smanjiti – ali i dalje zahteva stomatološki tretman. Ako se apsces ne isprazni, infekcija se može proširiti na vilice i na drugim područjima glave i vrata. U najgorem slučaju, može se čak razviti i sepsa – infekcija opasna po život koja se širi celom telu.

Ako imate oslabljen imuni sistem i pritom ne lečite gangrenu zuba ili zubni apsces, rizik od širenja infekcije se povećava još više.

gangrena zuba lecenje

Lečenje gangrene zuba

Lečenje gangrene zuba se odnosi na tretman korena kanala. Stomatolog će izbušiti veću rupu u vašem zubu, očistiće sav inficiran dentin, a zatim će pronaći sve korene kanala i očistiti ih.

Da li pomaže antibiotik? Privremena pasta će biti ubačena u koren zuba (antibiotik ili antiseptik). Kao što znate, antibiotik služi da uništi bakterije koje uzrokuju infekciju i dodatne probleme sa oštećenim zubom. Ceo tretman može da zahteva više od tri ili četiri odlaska kod zubara, u zavisnosti od toga koliko će biti potrebno zubu da zaraste.

Kada se koren kanala osuši i bude očišćen bez ikakvog znaka sekreta, sledi punjenje korena kanala.

Ako se ne javite zubaru za lečenje zubne gangrene, infekcija može lako migrirati ka vrhu (vrhu korena) i zaraziti parodoncijum iznad, zbog čega nastaje granulom, cista ili apsces – koji se teže leče.

U slučaju apseca zuba, tretman je sledeći:

Ako ne možete odmah otići kod svog stomatologa, možete koristiti lekove protiv bolova ili ispiranje usta sa toplom slanom vodom kako bi se olakšao bol i da dobijete privremeno olakšanje.

Samo vaš stomatolog može tretirati apsces zuba. Glavni cilj će biti da se spase zub pražnjenjem apscesa i oslobađanjem infekcije usta. Antibiotici se mogu dati u borbi protiv infekcije. Lečenje korena kanala može biti potrebno kako bi spasili zub. Ako zub ne može da se sačuva i infekcija je dovoljno ozbiljna, može biti potrebno ukloniti zub. Ako je problem već dovoljno ozbiljan, možda ćete biti hospitalizovani da se spreči da infekcija uzrokuje intenzivnije probleme.

Da li postoje prirodni lekovi

Gangrena zuba, kao i zubni apsces, zahtevaju isključivo stomatološki tretman. Međutim, kao dodatak lečenju, možete probati neke prirodne lekove da pomognu u borbi protiv infekcije i koji ublažavaju simptome.
Beli luk

Gangrena zuba se neće izlečiti belim lukom ali se mogu olakšati tegobe.Stavite čen belog luka u usta i smrvite ga zubima. Žvaćite ga dok se bol ne smanji. Ispljunite ga i isperite usta toplom vodom. Da se smanji preostali miris, možete dodati nekoliko kapi ulja karanfilića u toploj vodi.

Druga opcija je da pomešate ½ kašičice belog luka u prahu sa malo kuhinjske soli i primeniti ovo direktno na oštećeni zub. Ostaviti da odstoji 10 minuta, a zatim isperite usta sa sredstvom za ispiranje usta.

Takođe možete utrljati ulje belog luka na oboleli zub.

Ponavljajte bilo koji od ovih prirodnih lekova 3 ili 4 puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

Mućkanje ulja u ustima

Stavite 1 kašiku ekstra-devičanskog kokosovog ulja u usta.

Mućkajte ulje u ustima najmanje 15 minuta. Nemojte ga progutati.

Nakon 15 minuta, ispljunite ga i isperite usta toplom vodom.

Ponovite postupak dva puta dnevno oko mesec dana za pozitivne rezultate.

Napomena: Radite ovo na prazan stomak.

Karanfilić

Karanfilić je poznat prirodni lek protiv zubobolje a može se koristiti i za olakšanje bolova kod pacijenata koje muči gangrena zuba.Umočite komad vate u ulje karanfilića i držite ga na bolnom području nekoliko minuta.

Druga opcija je da stavite ceo karanfilić između zaraženog zuba i obraza. Žvaćite ga s vremena na vreme da ispusti svoj sok. Dozvolite da sok ostane u ustima najmanje 30 minuta. Zatim isperite usta toplom vodom.

Kesice crnog čaja

Natopite kesicu crnog čaja u toploj vodi nekoliko minuta.

Izvadite je iz vode, iscedite i stavite na oboleli zub.

Ostavite da odstoji nekoliko sati ili preko noći.

Isperite usta sa toplim rastvorom soli i vode.

Ponovite jednom dnevno nekoliko nedelja.

Vodonik peroksid

Vodonik peroksida takođe može olakšati tegobe ali ne zaboravite da gangrena zuba zahteva lečenje kod stomatologa.Pomešajte 2 kašičice vodonik peroksida sa 1 kašikom tople vode. Koristite ovaj rastvor za ispiranje usta i ispljunite ga u potpunosti. Pratite ovaj lek 3 puta nedeljno.

Pomešajte 1 kašičicu sode bikarbone sa dovoljno vodonik peroksida (oko 1/2 kašičice) da napravite pastu. Primenite ovu pastu na ugroženom području na nekoliko minuta, a zatim isperite usta temeljno toplom vodom. Pratite ovaj prirodni lek nekoliko puta nedeljno.

smrad zuba

Jabukovo sirće

Mućkajte 1 kašiku sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u ustima nekoliko minuta. Ispljunite ga u potpunosti, nemojte nikako progutati! Isperite usta toplom vodom. Nekoliko puta ponovite ovaj proces svakodnevno.

Druga opcija je da pomešate 1 kašičicu sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u čaši vode i popiti ovo dva puta dnevno.

Slana voda

Slana voda se često preporučuje za ublažavanje bolova koje izaziva gangrena zuba.Dodati 1 kašičicu soli ili rafinisane soli u čašu mlake vode. Mešati dok se so ne rastvori u potpunosti.

Isperite usta sa ovim rastvorom.

Uradite to 2 ili 3 puta na dan da bi izlečili infekciju i smanjili nelagodnost i bol.

Kurkuma

Pomešajte 1 kašičicu kurkume u prahu sa malo vode da se napravi pasta. Nakon pranja zuba, nanesite pastu direktno na ugroženom području. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, a zatim isperite sa mlakom vodom.

Takođe možete pomešati 1 kašičicu soli i ½ kašičice kurkume u prahu u čaši mlake vode. Koristite ovo nekoliko puta dnevno da isperete usta.

Druga opcija je da pomešate ¼ kašičice kurkume u prahu sa 1 kašičicom maslinovog ili ulja slačice. Nanesite ovu mešavinu na ugroženom području. Ostavite da odstoji 15 minuta pre nego što isperete usta sa toplom vodom.

Ponavljajte neki od ovih prirodnih lekova nekoliko puta dnevno.

Ulje origana

Ulje origana može da umanji bol i infekciju koju izaziva gangrena zuba.Nanesite nekoliko kapi ulja origana direktno na oboleli zuba i desni i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta.

Pripremite sredstvo za ispiranje usta mešanjem 3 do 5 kapi origano ulja u ¼ šolje tople vode. Mućkajte ovaj rastvor u ustima oko 10 minuta, a zatim ga ispljunite u potpunosti.

Ponavljajte bilo koji od ovih lekova 3 ili 4 puta dnevno.

Nana

Trljati prstima nekoliko kapi pepermint ulja na ugroženom području, tokom nekoliko minuta.

Takođe, ekstrakujte svež sok od listova nane i primenite ga na oboleli zub.

Pratite bilo koji od ovih lekova nekoliko puta dnevno.

Dodatni saveti

Najveća neprijatost koju izaziva gangrena zuba je bol.Nanesite hladan oblog na obraz pored zuba koji boli na nekoliko minuta da se ublaži bol.

Piti ½ čašu soka pšenične trave dnevno na prazan stomak da dobijete olakšanje od tegoba zuba.

Koristite antimikrobno sredstvo za ispiranje usta da sprečite infekciju.

Prestanite da koristite duvan i prestati sa pušenjem.

Izbegavajte žvakaće gume.

Ograničite potrošnju slatke hrane i isperite usta pravilno posle slatkog jela.

Kada patite od bolova ili infekcije zuba, izbegavajte kofein.

Pratite zdravu ishranu.

Prevencija

Izbegavanje karijesa je od suštinskog značaja za sprečavanje zubne gangrene i zubnog apscesa. Morate se dobro brinuti o zubima kako bi se izbeglo kvarenje zuba. Pored navedenih saveta, prevencija zubne gangrene u zubnog apscesa se zasniva i na sledećem:

Koristite fluorisanu pijaću vodu.

Operite zube najmanje dva puta dnevno sa pastom sa fluorom.

Da bi se sigurno sprečila gangrena zuba koristite zubni konac ili interdentalni čistač za čišćenje prostora između zuba na dnevnoj bazi.

Zamenite četkicu za zube na svaka tri ili četiri meseca, ili kada čekinje propadnu.

Jedite zdravu hranu, uz ograničavanje slatke hrane i grickalica između obroka.

Gangrena zuba se najlakše može sprečiti redovnim pregledima kod stomatologa jer će svaki problem sa zubima u samom startu biti otkriven i izlečen.Posetite svog stomatologa za redovne preglede i profesionalno čišćenje zuba.

Razmislite o korišćenju sredstva za ispiranje usta sa antiseptikom ili sa fluorom, da dodate još jedan nivo zaštite protiv kvarenja zuba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply