Znojenje nogu uzroci

Znojenje je prirodan način našeg tela da se hladi. Znojenje nogu ili hiperhidroza je uobičajeno stanje koje uzrokuje preterano znojenje stopala.

Ovo stanje takođe utiče na dlanove ruku i pazuh, ali u ovom članku ćemo se fokusirati samo na preterano znojenje stopala. Plantarna hiperhidroza je lokalizovana na strani tabana, kada je stopalo u pitanju.

Znojenja stopala može dovesti do ili pogoršati probleme poput atletskog stopala, plantarnih bradavica ili drugih kožnih oboljenja. Ako je znojenje nogu povezano sa drugim medicinskim stanjem, poznato je kao sekundarna hiperhidroza.

Postoji preko 250.000 znojnih žlezda u svakom stopalu. Svaka noga normalno proizvodi pola litre vlage dnevno. Važno je imati na umu da se naša stopala znoje sve vreme, a bakterije su prirodno prisutne na našoj koži. Otuda znojenje stopala i neugodan miris.

Kod većine ljudi znoj isparava brzo, ali kod drugih je znoj zarobljen u žlezdama, što omogućava bakterijama da rastu. Ovo može biti problem ako osoba ima više od normalne količine znojnih žlezda u nogama i sklona je preteranom znojenju.

znojenje nogu

Koji je uzrok za znojenje nogu?

Postoje razni razlozi zašto se javlja prekomerno znojenje stopala. Iako je ovo stanje najčešće uzrokovano emocionalnim stresom ili fizičkim vežbama, postoje i drugi uzroci.

Kaže se i da nasleđe igra ulogu, kako pojedinci sa znojenjem nogu obično imaju nekoga u porodici sa ovim problemom.

Nivoi toksičnosti takođe mogu izazvati znojenje stopala. Toksini potiču iz hrane koju jedemo i koja je bogata zasićenim mastima. Alkohol je takođe toksin. Ako ne vežbate tako često, ovi toksini se mogu nakupiti i izazvati da se vaša stopala i ostali delovi tela pojačano znoje.

Prekomerno znojenje stopala se takođe može javiti zbog vrste obuće koju koristite. Određena obuća i čarape – kao što su najlon i sintetičke čarape (ali i pamučne) ili ako je unutrašnjost cipela izrađena od plastike ili neke vrste sintetičkih tkanina – to će sprečiti da znoj isparava.

Najlon i 100% pamučne čarape mogu da deluju kao sunđer i zarobiti vlagu unutra. Ovo čini noge mokrim u svakom trenutku i dovodi do dodatnih problema kao što su tinea pedis (atletsko stopalo) i nožne gljivice.

Neki stručnjaci takođe smatraju da znojenje nogu može imati neke veze sa simpatičkim nervnim sistemom, ali se još ne zna da li je to zbog prekomerne aktivnosti sistema ili znojnih žlezda.

Kada da odete kod lekara?

Ne morate da posetite lekara ako imate prekomerno znojenje stopala, osim ukoliko to ne ometa vaše svakodnevne aktivnosti ili ako iznenada ne primetite da se znojite mnogo više nego obično i tretmani ne pomažu.

Lečenje

Vaš lekar ili pedikir će moći da vam pomognu da odlučite koje opcije lečenja su najbolje za vas. Većina slučajeva, kada je znojenje nogu u pitanju, zahtevaju promenu obuće i čarapa, a vaš lekar može da preporuči upotrebu pudera za stopala ili promenu u vašim higijenskim navikama.

Za teže slučajeve, koriste se lokalni lekovi (jači antiperspiranti). Povremeno se koriste druge metode kao što je botoks. Botoks zaustavlja signale koji se šalju iz vaših nerava u vaše znojne žlezde, a rezultat su suva stopala.

Ovo su samo neki primeri kako možete da tretirate znojenje stopala. Vaš lekar će preporučiti najbolji način za lečenje datog slučaja.

Saveti za sprečavanje znojenja nogu

Ako ne želite da imate znojava stopala, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da se spreči ovaj problem, uključujući:

Nosite cipele koje omogućavaju da vaša stopala dišu i izbegavajte cipele napravljene od gume.

Osušite vaša stopala temeljno posle kupanja ili ako su na neki drugi način bila mokra. Koristite fen kako bi se osigurali da su suva i namažite antiperspirant na tabane.

Nosite sintetičke čarape umesto najlon ili 100% pamučnih čarapa.

Koristite sprej protiv gljivičnih stopala ili puder za stopala.

Perite noge svakodnevno.

Redovno perite cipele.

Promenite čarape barem jednom dnevno.

Okrenuti cipele i omogućiti im da se osuše između upotrebe.

Na kraju, ako patite od znojavuh stopala, razgovarajte sa svojim lekarom ili pedikirom o ovom problemu. Ako se preterano znojenje stopala ne tretira na odgovarajući način, to može dovesti do dodatnih problema kao što su svrab, crvenilo, neprijatan miris i peckanje. Ovo su simptomi atletskog stopala, ali oni takođe mogu biti simptomi gljivica na noktima u prvoj fazi.

Prirodni lekovi protiv znojenja nogu:

Soda bikarbona

Dodajte malo sode bikarbone u toplu vodu (jedna kašika za svaki litar vode) i potopite noge u ovu kupku na 15 do 20 minuta svake noći oko nedelju dana.

Takođe možete posuti sodu bikarbonu u obe cipele i u čarape pre nego što ih nosite.

Crni čaj

Skuvajte crni čaj od dve kesice u tri šolje tople vode. Sipati ovo u pola kofe normalne vode da se smanji temperatura rastvora. Potopite noge u ovo na 15 do 20 minuta. Radite ovo svakodnevno oko nedelju dana.

Sirće

Pripremite mešavinu od pola šolje sirćeta i šest do osam šolja tople vode.

Potopiti noge u ovo na 10 do 15 minuta.

Na kraju, operite noge sapunom da bi se uklonio miris sirćeta.

Žalfija

Odličan prirodni lek protiv znojenja stopala je svakako žalfija. Stavite suvu mlevenu žalfiju u svoje cipele i čarape. To će apsorbovati neugodan miris i ostaviti lep miris.

Drugi način korišćenja žalfije je da potopite svoja stopala na 15 minuta u čaj od žalfije, ili popijte šolju čaja od žalfije pre odlaska na spavanje.

Đumbir

Napravite pire od korena đumbira srednje veličine. Potopite ovaj pire u šolju tople vode na 10 do 15 minuta.

Upotrebite filter od kafe da procedite ovaj rastvor. Koristite dobijenu tečnost za blagu masažu stopala svake noći pred spavanje.

Ponovite postupak jednom dnevno tokom dve nedelje, dok ne primetite pozitivne rezultate.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply