Šta su limfociti

U nekom trenutku u našim životima, možemo se nositi sa bolešću u jednom ili drugom obliku. Način na koji smo u stanju da se nosimo sa bolešću normalno zavisi od snage našeg imunog sistema. Jedan od glavnih alata u arsenalu našeg imunog sistema je grupa specijalizovanih ćelija poznatih kao limfociti. Šta su limfociti, koja je njihova uloga i šta nam pokazuje povišen ili smanjen broj limfocita u krvi – otkrićemo u okviru ovog članka.

Limfociti su vrsta belih krvnih ćelija koje funkcionišu kao deo imunog sistema. Njihove različite funkcije omogućavaju im da na pravi način odgovore na strane okupatore u telu. Neki limfociti rade sami, dok su drugi u stanju da koordiniraju sa drugim ćelijama.

Limfociti su vrsta belih krvnih zrnaca (leukocita) čija je funkcija da proizvedu antitela za odbranu od virusa i ćelija tumora. Vrednost limfocita u belim krvnim zrncima se računa u procentima, a normalan opseg je između 20 do 40%.

limfociti poviseni kod deteta

Vrste limfocita

Postoje tri vrste limfocita poznate kao T ćelije, B ćelije, i ćelije prirodne ubice. T ćelije su ime dobile jer su razvijene u timusu. Ove ćelije se razlikuju od drugih limfocita po specijalizovanom receptoru T-ćelija molekulu, koji se nalazi na površini ćelije. Ovaj molekul je važan u imunitetu jer prepoznaje antigen i sposoban je da se veže za njih.

B ćelije su važan deo imunog sistema. B ćelije su ime dobile jer sazrevaju u koštanoj srži ljudi, a u burza organu ptica. Ove ćelije se razlikuju od drugih limfocita po proteinu na njihovoj površini poznatom kao receptor B-ćelija. Ovaj protein je specijalizovan da prepozna i zakači se za specifične antigene.

Prirodne ćelije ubice su poznate po tome da su citotoksične. To znači da one imaju sposobnost da ubiju druge ćelije. Ove ćelije su važan deo imunog sistema, jer su u stanju da prepoznaju virusno inficirane ćelije, kao i neke vrste ćelija tumora, i ubiti ih pre nego što izazovu veliku količinu štete.

Povišeni limfociti u krvi uzrok

Limfociti su vrsta belih krvnih ćelija koje imuni sistem proizvodi u borbi protiv bolesti; stoga je normalno da imate privremeni porast limfocita u telu nakon infekcije. Jedan mikrolitar krvi koji sadrži preko 3.000 limfocita može se klasifikovati kao ‘’povišeni limfociti’’. U nekim slučajevima to može ukazivati na određene vrste bolesti, kao što su rak i autoimuni poremećaji. Nema tretmana za ovaj specifični simptom i idealno upravljanje ovim problemom se oslanja na lečenje osnovnog uzroka.

Povišeni limfociti u krvi – uzrok:

Moguće je da imate povišene limfocite bez doživljavanja ikakvih simptoma i lekar će morati da utvrdi uzrok problema i da li je ozbiljan ili bezopasan. Uobičajeni razlozi za povišene limfocite uključuju infekcije, autoimune poremećaje koji izazivaju hroničnu inflamaciju i rak limfnog sistema ili krvi. Neke specifične bolesti uključuju veliki kašalj, vaskulitis, tuberkulozu, virusne infekcije, multipli mijelom, mononukleozu, HIV / AIDS, citomegalovirus infekciju, hroničnu limfocitnu leukemiju i akutnu limfocitnu leukemiju.

Ostali uzroci

Hepatitis je upala jetre i može imati simptome, uključujući abdominalnu oteklinu ili bol, umor i žutu boju očiju i kože. Kronova bolest je autoimuna bolest koja izaziva hronično zapaljenje digestivnog trakta. Dodatni simptomi su gubitak težine, proliv i bol u stomaku.

Limfociti povišeni kod dece

Kada su povišeni limfociti kod dece u pitanju, treba razlikovati blago povišene od znatno povišenih. Imuni sistem male dece je još uvek slabo razvijen, pa su mala deca naročito podložna različitim virusnim infekcijama, pretežno respiratornim. Povišeni limfociti kod dece obično ukazuju na virusnu infekciju respiratornih organa, koja je prilično česta pojava u tom uzrastu. Svakako, ako vaše dete ima povišene limfocite, odvedite ga kod lekara, kako bi se izvršila dodatna ispitivanja i eliminisali neki ozbiljniji uzroci.

Povišeni limfociti kod bebe

Povišeni limfociti kod bebe se smatraju normalnom pojavom tokom prvih godinu dana deteta, a po nekima čak i do 4-5 godina! Naime, imuni sistem beba je slabo razvijen, pa su vrlo podložne virusnim infekcijama, najčešće respiratornim. Povišeni limfociti beba, kao i kod dece, uostalom, mogu da ukazuju na virusnu infekciju respiratornih organa.

Saznajte više>>> Šta znači visok nivo limfocita u krvi

Povišeni limfociti i monociti

Povišeni limfociti imonociti mogu da ukazuju na

 • hroničnu zapaljensku bolest
 • tuberkulozu
 • virusne infekcije (npr. infektivna mononukleoza).

Smanjeni limfociti

Za odrasle, ako je broj limfocita manji od 1000 po mikrolitru krvi, smatra se smanjenim brojem limfocita u krvi. Kada se spusti broj limfocita, sposobnost tela da se odupre i bori protiv infekcija je ozbiljno ugrožena i njegova podložnost za rak se povećava. Pored toga, smanjeni limfociti takođe mogu dovesti do oštećenja raznih organa.

Uzroci smanjenih limfocita

Postoji veliki broj faktora koji mogu da doprinesu niskom broju limfocita. Uzroci mogu da se klasifikuju upo opštim uzrocima, stečenim uzrocima ili nasleđenim uzrocima.

Opšti uzroci smanjenih limfocita:

 • telo ne proizvodi adekvatan broj limfocita
 • telo proizvodi dovoljan broj limfocita, ali su uništeni
 • limfociti se zaglave u slezini ili limfnim čvorovima

Stečeni uzroci smanjenih limfocita

 • zarazne bolesti
 • autoimuni poremećaji
 • terapija steroidima
 • rak krvi i bolesti krvi
 • radijacija / hemoterapija
 • Nasleđeni uzroci smanjenih limfocita
 • Di Georgov sindrom
 • Viskot-Oldrič sindrom
 • Ozbiljni kombinovani sindrom imunodeficijencije
 • Ataksija-telangiektazija

Smanjeni limfociti u krvi u trudnoći

Od početka trudnoće imuni sistem žene prirodno opada, tako da ne odbaci fetus i da izbegne da ga detektuje kao strano telo i da ga uništava zbog prisustva antigena iz oca, koji su drugačiji od onih kod majke. Tako, limfociti, koji su odgovorni za uklanjanje abnormalnih ćelija, se smanjuju zbog ploda.

Poreklo ovog pada limfocita u normalnoj trudnoći je zbog povećanja hormona koji se luči u telu žene, kao što su progesteron, estrogen, kortikosteroidi i horionski gonadotropin.

Smanjeni limfociti u krvi u trudnoći je zapravo, prirodna pojava.

Međutim, svakako da mogu postojati i drugi uzroci, pored ovog što je normalno.

Kao i svaka druga osoba, trudnica može imati smanjene limfocite zbog drugih bolesti:

 • gojaznost
 • upotreba alkohola i droga
 • neuhranjenost, nisko-proteinska dijeta
 • nedostatak gvožđa, bakra, cinka, selena, vitamina A, C, E , B6, B9 (folna kiselina)
 • patologija timusa, organa limfnog sistema čija je funkcija razvije i sazri imuni odgovor.

Iznad svega je važno da se ojača odbrana organizma sa dobrim i kvalitetnim snom, uravnoteženom ishranom i vežbanjem u skladu sa individualnim karakteristikama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply